Thursday, December 30, 2010

kerja ujung minggu lepas...

Hari Ahad yg lalu bos mintak koi kerja untuk jaga kerja-kerja korek tanah kat site koi...aii korek tanah pun nak kena jaga ker...bukannye jcb tu lembu nak kena tunggu...biasanye koi akan bagi arahan jer nak korek apa..kat mana..dari mana ke mana..berapa dalam...dan bagi dia timeline bila kena siap. Tapi kali ni...nak kena tunggu bagai..menyampah bebetul koi.

Eh chup!koi syok-syok cerita ni ntah ntah ada yang tak tau JCB..ok JCB tu jentera yang selalu buat korek korek tanah tu..kat jalan raya pun kita selalu nampak...JCB ni ada tayar angin sebab tu JPJ benarkan JCB jalan atas jalanraya, dan ianya boleh pancit yer...jangan tak tau pulak..

kerja-kerja mengoek tanah oleh JCB sedang dijalankan

Orang UTM mintak sorang engineer jaga kerja korekan..tak boleh tinggal katanye.. bahaya..ada banyak kabel bawah tanah. Yang koi peliknya, apa pasal diaorang takde as built drawing untuk semua pipeline & services kat bawah tanah tu. Susah gila woi nak korek. Kat situ ada paip air, fibre optic, telekom, kabel voltan tinggi, dan ntah apa lagilah yg koi sendiri pun tak tahu apa isi perut kepada paip2 tu. Yang tau semua laluan services kat bawah tanah tu adalah juruteknik diorang, tapi juruteknik tu bukannya abadi selamanya. Kalau pencen nanti nak refer kat sape pulak?? Adeh!

ha..tu yg melintang kat jalan tu ada paip air, ada kabel telekom, ada lampu jalan, ada fiber optics

Bila dah ada macam macam paip kat bawah tanah tu...kitorang yang nak tanam paip kitorg ni pun terpaksalah hati hati dari segala segi. Nak korek hati-hati...nak pasang paip kitorang pun hati hati..kena jaga level betul betul. Tak boleh lari walau seinci pun.. kalau kecerunan paip tu lari...memang masak...memang masa’alah besar.

pemasangan paip sedang dijalankan dengan penuh susah payah bermandi lumpur dan peluh...oh yer...biasa kalau kita korek lubang akan adalah air dari bawah tanah yang koi pun tak tau dari lubang mana dia keluar...dan kena sedia pam untuk sedut air keluar dari working space

Paip yang koi nak kena tanam paip pembetungan atau lebih dikenali paip saliran najis dari toilet toilet ke loji kumbahan dan rawatan. So paip ni akan berada bawah sekali di antara paip paip yang lain...dalam korekan antara 2 hingga 3 meter jugakla...ianya bukanlah satu kerja yang mudah okay...

Selalu lepas pergi bilik air kita akan flush je..takkan pikir lagi dah ke mana sisa sisa flush tu akan pergi..secara kasarnya ia akan disalirkan ke loji kumbahanla...melalui paip pembetungan. Paip pembetungan ni selalunya kita pakai paip yang diperbuat daripada tanah liat..apsal??koi pun tak penah amik tahu apsal...skang dah ada jugak yang pakai jenis HDPE...untuk pasang paip ni dalam tanah memang agak rumit sikit. Sebab kita kena jaga kecerunan dia baik2..tak boleh terlalu cerun..atau terlalu landai atau backflow. Kalau paip terlalu cerun nanti aliran air akan terlalu laju, so pepejal akan tertinggal. Apa pepejal itu?? Paham paham laaa....apa benda yang selalu kita flush kat dalam toilet. selain hasil penyahtinjaan ada juga segala sampah sarap sama ada sengaja atau tidak sengaja.

Paip ni pulak...tak boleh berliku liku..paip kena jalan lurus je...kalau terpaksa corner...kena buat satu manhole. tau apa manhole..ala yg kat atas jalan ada penutup besi bulat tu..Apa ye manhole dalam Bahasa Melayu??tak taula...tapi dalam kamus dwibahasa Oxford cakap ‘lubang di jalan yang digunakan untuk memeriksa kabel, parit dsb di bawah tanah”...lebih kuranglah.. manhole ni jugak tempat kita nak buat sambungan kalau ada tambahan laluan paip dari bangunan baru..yg macam koi buat nilahh...

Mungkin ramai jer yang jijik kalau kata nak bukak lubang yang ada penutup besi bulat tu...sebab mesti terbayang...eyarkkhhh! lubang taik!.tapi sebenarnya takde apa la...kalau dah jauh 1 km daripada tandas, Cuma akan nampak air je lalu kat dalam tu...dah tak nampak taik dah...ada takde pun sampah yang di flush ke dalam lubang jamban cam ubat gegat, tuala wanita, kotak rokok, puntung rokok, henpon dll.

inilah yang dapat dilihat dalam lubang manhole tu...takde ape pun...ada tangga besi..ada longkang kecik
*koi tak turun dalam tu yer...dalamnye 3 meter tau...

Kerja kerja memotong jalan, mengorek, pasang paip, timbus balik tanah tu mengambil masa lebih kurang 5 hari ye...pasni nanti jalan UTM yang kitorang dah potong tu...kena la turap balik....kena turap tar balik semula sebelum student habis cuti..iaitu minggu depan!
Oleh kerana last weekend koi kena kerja...minggu ni koi tak kira..bos tak kasik cuti pun koi cuti jugak. minggu ni koi cuti sabtu pertama dan ari ahad.

makcik kontrol cun kena kerja tgh panas..balik umah muka berbelang kesan tudung..

patutnya esok cuti umum la kann..PM kasik..tapi company dah tunda cuti tu ke Sabtu depan. Cuti peristiwa camni bukan semua company boleh menerima dengan hati terbuka, sbb kita dah plan jadual kerja kita kan...dah plan esok nak turap jalan..dah booking lori dan mesin2..mane leh cancel gitu je kan...nak cari hari lain..tak tentu dapat...so koi pun dengan hati terbuka kerja esok.
lagipun koi suka jer kalau kerja time klien dgn perunding cuti. aman sikit doniaku. hahaha...

Wednesday, December 29, 2010

Dunia sudah tua!!

Dunia dah tua...kata mak mertua koi baru baru ni...apsal pulak mak metua koi cakap macam tu...??yang sebenarnya dia terkejut tengok cucu dia yang paling kecik baru 7 bulan dah boleh berdiri kat tepi tepi kerusi. Dah boleh jalan kalau ada tempat berpaut. Cepat betul betul perkembangan budak budak zaman sekarang katanye.

Cucu yang dua tahun dah boleh mengira dalam bahasa melayu, jawa, omputih. Cicit dia yang baru 3 bulan tido dah lasak cam budak setahun lebih. Tu yang dia terkejut tu. Mak metua koi cerita, masa anak anak dia kecik, umur 3 bulan masih lagi tidur berbedung. kalau 7 bulan tu baru pandai duduk. Mengira...tunggu pergi sekolah la...

Tapi pada pendapat koi, faktor persekitaran yang banyak mendorong perkembangan bayi ni. Contoh, masa anak koi duduk rumah pengasuh..panggil ayah atau mama dia..mesti ada hei kat pangkalnya..”Hei ayah”, “Hei mama”...skang duduk kat taska panggil ayah berlagu lagu...lagu macam budak kecik nak ngadu..”Ayaaaahhhh”..panjang je bunyi ujungnyer tu....dah pandai baca doa makan tapi pelat laa...

Tapi koi rasa dunia dah tua bukan sebab2 macam tu..koi rasa dunia dah tua bilamana semalam ke kelamarin koi terbaca dalam akhbar metro...dua beradik kantoi tidur dengan kekasih masing dalam bilik tidor kat rumah keluarga...sorang umur 13, sorang lagi 15. dua-dua pun bawah umur. Memang bodohlah pakwe pakwe budak dua beradik tu..dah tau budak tu bawah umur...yang gi serah diri beromen dalam rumah family awek diorang tu buat apa??

Dengan budak bawah umur ni...tak kira la sape yang memberi, sape yang menerima, sape yang memaksa, atau apa sahaja ianya tetap dinamakan rogol! Tu satu hallah..yang adik beradik ni pulak koi rasakan mereka sangat sangat biadap bila mak bapak diorang masih hidup dalam rumah tu, diorang berani bawak balik boyfriend untuk melakukan kerja-kerja yang tak bermoral tu...adehh...sakit jantung silap silap orang tua budak berdua tu...

Pastu yang kes kat batu pahat tu...remaja 14 tahun mati dibunuh oleh suspek yang berusia 16 tahun...patut2 usia macam tu sibuk dengan urusan rumah sukan sekolah, perjumpaan puteri Islam, kawad kaki kadet remaja, sukantara, merentas desa, kerja sekolah yang menimbun....tapi tengoklah...yang pergi memang tetap pergi..tapi yang suspek tu...tak rasa menyesal ker? Tak rasa bersalah ke? Tak takut ke pembalasan tuhan ke? Oh tidakkk...melanggar katak di atas jalan pun sudah membuatkan koi rasa bersalah..ini pulak bunuh orang...amit amit kata kakak ipar koi...

Tu yang ditikam 19 kali dan disimbah dengan asid...dah la ngandung 6 bulan...kena dera dan cubaan dibunuh pulak...huishh ngeri! Kalau umur panjang...tikam 19 kali pun hidup lagi, kalau dah sampai ajal...terantuk kat tiang pun boleh jadi sebab untuk ‘pergi’.

Dengan keadaan sekeliling yg koi rasa kurang selamat, koi rasa macam nak pasang macam2 alat keselamatan kat rumah. Tapi kekangan kewangan menjadi faktor kenapa semua itu tidak terlaksana. Cuma sekarang lebih berhati hatilah...koi pun tak berani nak sapu laman umah sorang2 kat luar rumah sejak amoi sebelah rumah koi kena ragut kat depan rumah kitorang ni...budak tu yang kena ragut..koi pulak yang trauma terlebih...

Apapun koi memang setuju dengan kata2 mak mertua koi...dunia sudah tua!

Tuesday, December 28, 2010

Giveaway eqbalzack "SERBA SATU"

Brother eqbalzack buat GA lagi dan koi pun join buat kali kedua GA anjuran beliau.
Tajuk GA beliau kali ini adalah “SERBA SATU”...wah! tajuk macam hantaran kawin pulak.. ni sapa sapa yang menikah 1 Jan 2011 ni dapatlah tarikh cun. 1.1.11...pastu letak pulakkan hantaran RM11,111.11 serba satu...betul betul serba satu.

moh join kalau nak join..klik banner kat bawah ni...nnt terus link ke blog Brother Eqbalzack


Kenapa tajuk GA nyer SERBA SATU...gamaknya sebab banyak bebenor angka 1 dalam GA ni...antaranya hadiah utama ada 1 je dan ia bernilai RM111.11. apakah yang bernilai RM111.11 itu..? ianya adalah Table Lamp @ lampu meja IKEA cam gambar bawah ni..cantik takk??cantikkaannn....
Tarikh tutup GA ni adalah 1.1.11 jam 1.11 pagi manakala pengumuman bagi pemenang GA ni pada 1.1.11 jugak tapi jam 11.11 pagi. Kena tag 1 orang sahaja kawan lain untuk join GA ni dan semestinya koi nak tag Ekin yang selalu tag koi untuk GA dan kontest.

Hidup koi jarang sekali berkaitan dengan nombor 1...hahaha...nampak sangat koi bukanlah pelajar pintar sebab tak pernah dapat nombor 1. seingat koi angka 1 yang pernah kukejar kejar satu masa dahulu adalah Gred 1 dalam SPM..alhamdulillah..merasa gak koi angka 1 itu.

oh ye! koi juga menyokong gagasan satu Malaysia...layannn...
Lirik Lagu Satu Malaysia (Lagu Tema Rasmi 1Malaysia)

Berdiri teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia
Sepakat rakyat didahulukan
Pencapaian diutamakan

Perpaduan mendapat rahmat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan kita bangunkan
Satu Malaysia

Dalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu Malaysia

Korus:
Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia

Ulang Korus (4x)

Satu Malaysia untuk semua

--------------------------------------------

Pencipta lagu: Nik Nizam, Errie Naham
Lirik: Lokman Ghani
Penyanyi: Roy

Monday, December 27, 2010

parcel misteri..

hari Rabu yg lalu, masa balik waktu rehat ada note dari orang GDEx..katanya ade parcel. Koi call balik dia kata dia dah selesai buat penghantaran untuk hari tersebut. Dia kata dia datang esok jer. Koi pun bagitaulah yg koi takde kat rumah. Ada kat rumah antara 1 hingga 2 petang jer...boleh ke buat penghantaran waktu rehat? Dia kata boleh. Esok dia inform budak dia suruh hantar pukul 1.

Esoknye pukul 1 tepat koi dah terpacak, tengok2 ada lagi sekeping note..dah datang pukul 12.30 tengah hari. Koi call lagi opis dia tanya camne...yelahh..semalam kata boleh datang pukul 1. alih2 hari ni datang 12.30.

Dia kata nanti dia check kan nak hantar macam mana. Tak lama lepas tu dia call kata tak boleh buat penghantaran waktu rehat pukul 1..laa pulak..semalam kata boleh..abih tu camner? Dia kata dia hantar kat opis...masalahnyer koi ni takde opis tetap...huhu..

Sebenarnya koi tak sabar nak tahu parcel daripada sape...kalau bapak koi yang hantar..mesti dia bagitau awal2 yang dia hantar barang..dan bapak koi tak pakai GDEx..selalu pakai Skynet. Yang koi jadi teruja nak tahu sangat...nama pengirim yang tercatat dalam note orang GDEx tu adalah...Agensi Pekerjaan...takkan surat tawaran kerja hantar guna dalam parcel GDEepress? Tapi surat tawaran kerja apa pulak...interview pun tak ada...

Pastu Hari Jumaat lepas opis GDEx call, tanya opis kat mana? Pastu koi amik parcel tu kat depan opis Fakulti Sains Komputer...Dan akhirnya koi pun berjaya mendapatkan parcel yang membuatkan ku tertanya-tanya...bagus jugak Gdex ni..berusaha nak menghantar kiriman orang tu...selalu kalau pakai poslaju...asal takde orang kat umah...sila datang ambil di pusat pejabat pos laju larkin ye...kite dah tak hantar dahh....

Sampai site opis koi pun bukak parcel. Tengok-tengok...oohhh...tuala Huggies. Actually bukan tuala pun, kain bedung baby. Siap ada hud kepala. Siapa yang nak pakai ni..takkan nak ada baby lagi..nak bagi orang ke?? Sayang pulak menda menda redeem ni...



Sebenarnya tuala ni cuma bernilai 50 point sahaja...sedangkan point yang koi hantar untuk redemption bernilai lebih 200 point. Tapi diaorang dah misplace borang redemption koi...hangin betul..dah puas koi telepon mintak koi punyer hadiah..last last dia bagi sehelai tuala jer...nak kata borang tu tak sampai peda’ah la...sebab lepas 2 minggu koi hantar borang tu ada sorang amoi telepon koi inform borang koi dah sampai.. penghantaran hadiah akan dibuat dalam masa 3 minggu. Lepas 3 bulan pun tak sampai sampai lagi...koi dah jenuh follow up...dia kata tak jumpa borangnya...haiyyaaa...ngelat betul!!

Ni yang rasa tawar hati nak kumpul point2 dia lagi nih..tapi koi pakaikan anak anak koi dengan lampin huggies sbb koi suka kualiti dan potongannya. Kumpul point tu sampingan ajer. Koi memang suka kumpul kumpul point pastu tebus. Ni skang tengah gigih mengumpul point untuk susu Dutch Lady...anak koi dua-dua pun minum susu Dutch Lady 123. Dutch Lady aje yang mampu.

Lepas ni tak nak hantar banyak banyak poin sekali..hantar cukup2 untuk redeem satu unit jer. Hari tu koi mintak tuala 4 helai...dia taknak kasik banyak2 la tu sebab tu dia kata borang koi takde. Nak buat cam baik dia bagi selai tuala....eleh..tu nama dia taktik!

Thursday, December 23, 2010

LadyEll buat Giveaway,JOM JOIN!!

koi telah di tag oleh puan Ekin untuk join GA dari ladyEll.



klik imej di atas untuk join sama...

dan dengan ini koi mempelawa Aju, nik, nurul, kak sarah dan sesiapa saje yg sudi join GA ni...elok juga koi masuk masuk GA ni..koi bukannya ade idea sangat pun nak tulis entri selalu selalu...untuk elakkan blog koi ni bersawang..makanyer...haruslah koi menyertai



oh ya..syarat syaratnya menyertai GA ni boleh didapati di blog LadyEll yer...antara syaratnyer...kena jadi follower, pastu tepek gambar kat side bar dan buat entri...

dan jangan lupa letak url GA kite ni kat ruangan komen blog LadyEll...kang sesia jer...

menang GA vs kene kerja di cuti hujung minggu...

Semalam sebelum balik kerja koi tatap la blog koi yg tak seberapa ni...tengok2 cbox..kot kot ada jejak yang perlu dibalas..oh ye...koi balas jejak ikut kata hati koi..yg mana koi rasa perlu dibalas..atau ignore jer...kalau takat datang...cari cbox..tulis “klik nuff”,”singgah”,”tembak nuff”,”salam nuff”...memang koi tak layan...tak iklas jer gayanyer....nak suruh koi pergi klik nuff dia balik semula la tu...

Tengok cbox..ada ucapan tahniah dari Ekin...koi menang GA di blog mama Zharfan...terus koi pergi blog mama zharfan...koi pun terpikir pikir...bila masa pulak koi join GA yer...rasanye tada macam dah berkujung ke blog beliau..tak nampak apa apa pun....koi pun tengok satu2 entri...oh yer...ade laaa....koi konfius konfius jer...sbb koi tak anggap pun itu adalah menyertai GA...sekadar memberi komen posing mama Zharfan anak beranak...dan komen tersebut terpilih sebagai pemenang....tengs ye mama Zharfan...

Dan tak lupa tengkiu jugak kat Ekin...kalau Ekin tak bg tahniah..mungkin koi tak dapat GA tu...sbb mama Zharfan akan pilih pemenang lain kalau koi tak respon dalam masa 24jam dia publish entri tu....

Tapi petang semalam dan dan pulak broadband ni nak jadik lembab...takleh bukak pulak emel....alamak...nanti tak dapat ole ole dari UK kalau tak bagi emel feedback kat mama zharfan....dan koi terus start kereta pergi bilik konsultan..pinjam guna komputer c/w streamyx yang laju gile...dapat pun koi hantar emel dan dapatlah koi balik ke rumah dengan tenang...

On the way balik bos pulak telepon...paksa koi kerja hujung minggu ni...alahai...rosak koi punyer cuti...koi taulah nanti boleh ganti cuti tu hari lain...tapi bila time nak amik cuti ganti tu...banyak jer alasan dia tak bagi cuti....tu yg geram tu...tapi nak wat camner, kerja yang perlu dilaksanakan hujung minggu ni adalah tersangat urgent. Dan takleh tunda lagi dah. Dan ia bukanlah satu kerja yang mudah.

Tapi sebab seronok bakal dapat ole ole dari UK, koi pun dengan gembira bersetuju dengan paksaan bos kena kerja ujung minggu ni...mujur Ainudin dah balik ke site koi mulai minggu ni...so bolehlah koi beragih seorang sehari. Kalau Din takde, dah tentu koi kena cover dua dua hari Sabtu dan Ahad. Oh yer...koi dah tak keseorangan lagi kat site ni...bos dah bagi koi seorang supervisor...hahhalallaalala....senang nak kirim teh tarik!

Saturday, December 18, 2010

tak takut kerrr??

Yeahh...hari ni hari sabtu...masa kat site tadi...macam biasa la...koi sorang2 jer ari ni..ramai jugak org tanya..

“eeeii...kau sorang je pompuan kat site tu??tak takut ker?”

“kau tak takut ke sorang sorang pompuan kat situ?”

“eh!kau tak ngeri ker...ko sorang jer pompuan kat situ...yang lain semua lelaki”

“kau tak takut ke dikelilingi bangla dgn indon ramai ramai tu..?”

Sape kate koi tak takut..takut jugakk...tapi think positif laa...koi ni carik makan, carik duit untuk bantu kehidupan yang lebih berkualiti..kite jangan fikir semua pendatang asing ni jahat-jahat...tapi dalam masa yang sama jangan pulak percayakan mereka bulat-bulat.

Untuk keselamatan diri...koi akan pastikan henpon line maxis koi sentiasa ade kredit...sebab tepon line digi yang bos bagi ni bukan boleh caya sangat....mambang kuning digi yang gemok itu tak larat nak follow koi ke mana saje...kadang ade line..kadang takde line...kiranye kalau ada cara untuk berhubung dengan orang luar..rasa safety la sikit konon...

Yang keduanya...jaga pakaian...jangan pakai seksi meksi sangat...jangan yang ketat-ketat...jangan yang jarang-jarang. Dorang pendatang ni...kat negara asal dah kawen, datang Malaysia kan biniknyer tinggal kat sana. Kang tak tahan pulak rindu kat bini masing2 tengok engineer diorang seksis seksis ni...tudung pun mesti tutup dada...

Yang lainnya lagi...jaga percakapan...jangan terlalu lemah longlai sehingga menggetarkan iman mereka...cakap benda yang perlu sahaja dengan nada yang tegas...tapi jangan plak terlalu berkasar..kang berdendam pulak diorang ni...naya...tapi kalau dah geram tu kena jerit jugakk!!

Kalau hari hujan lebat..koi takkan berada dalam bangunan sorang2...ngeri campur seram. Jadinye bila hujan lebat koi akan pergi ke kabin perunding yang koi kira lebih selamat la...dan lagi satu....kalau rasa mengantuk camnepun..janganlah tido kat site opis...macam macam yang koi bayangkan...oh no! Dan selalunye bila hujan lebat koi akan ambil peluang ni untuk mengular...hahaha....!

Dan lagi satu...semetinye koi tak pernah pakai mekap pergi kerja...nak wat per mekap2...takat2 nak jaga bangladesh...nak berpeluh berpanas jaga jentera...mekap pun tak ingin nak melekap kat muka koi...baru baru ni koi ade beli lipstick...maybeline lagi...pakai malam malam lepas mandi jer...masa tengah jaga kerja tanah dulu siap pakai sunblock yg 130SPF tu...skarang dah tak pakai sunblock lagi...

Koi pun tak pasti bila projek ni akan siap sepenuhnye...takpela siap lambatpun. Dekat sikit koi nak pergi kerja. Kalau projek ni dah siap mana pulak la bos nak hantar koi nanti agaknyer..? silap2 kene dok kat opis HQ...buat tender...huhu..keje bawah Contract manager yg cerewet itu...oh no! Taknak koi!

Saturday, December 11, 2010

"eqbalzack 2010 Giveaway Contest"

sedang sedang koi berblogwalking hari ni..koi tenampak satu giveaway anjuran En.Eqbalzack yang koi rasakan amat menarik hati koi untuk menyertai GA ini tanpa ditag mahupun dipelawa oleh sesiapa...



macam biasa tiap GA ade peraturan2 yang mesti dipatuhi..kalau tak nanti..disqualified pulok...

dengan ini berbesar hatilah kiranya kak yan menjoinkan diri dalam GA ini kerana hadiahnyeeerrr...jeng..jeng..jengg...



kalender upin dan ipin...kalau suruh beli mmg tak beli..tapi kalau dapat free...hahaha...memang suka ati..

kedekut @ tangkai jering @ lokek @ taik idung masin

Pernah tak korang terfikir kenapa orang kedekut tu digelar tangkai jering?? Haa...kalau nak tahu sebenornya koi pun tak tau...tapi masa balik segamat ari tu...ada la pokok dah mati kat belakang rumah mak metua koi tu..mak metua koi suruh tebang pokok tu..takut tumbang. Pokok tudaunnyer dah togel..tapi ade lagi buahnyer melekat kat dahan pokok tu...koi tanyer la pokok mende nyer tu kan...sbb pokok tu tinggi...koi tak berapa nampak pulak buah apa bende nyer...

“Aii...dah 5 tahun kawen.., takkan tak perasan pokok apa tu...masa kite baru kawen dulu kan pernah kait buahnyer...tak ingat?”

Koi pun cuba nak ingat-ingat balik...yang koi ingat kait buah sukun adelah..tapi pokok sukun koi kenal...

“pokok jering la...”

gambar hiasan: gambar buah jering yang masih berada di atas pokok. gambar dicilok dari myussop.blogspot.com. kalau nak tahu lebih lanjut pasal jering silakan ke blog beliau.


Ooo...pokok jering....tapi koi memang tak penah kait buah jering,sah dia kait dengan makwe lama dia tu..pastu cakap kait dengan koi....

Pastu koi tanye la...pokok ni dah mati...daun dah habis luruh..tapi apsal buah dia tak gugur pun? Haa....jawapannyer...tangkai jering memang liat yang amat sangat. Payah nak gugur. Kalau takat nak kait gitu gitu tu...memang takkan dapatnyer...sebab tu orang kedekut dipanggil ‘tangkai jering’. Tak kira la apa jadi..dia takkan melepaskan barang dia...

Korang pernah jumpa orang kedekut...? kadang-kadang orang kedekut yang amat kedekut ni sampai satu tahap jadik kurang asam pulak...pernah la koi datang nak beraya kat umah orang tu...orang tu ade sangkut paut dengan belah suami koi. Memang koi tau dia agak kedekut tapi tak sangka la pulak dia punyer paras kedekut tu berada di paras paling maksima. Memang koi datang dalam seminggu lepas raya pertama...tapi masih dalam mood raya lagi kat kampung2. marhaban pun tengah running lagi. Boleh pulak dia tak ajak pun koi masuk...kalau tak ajak masuk sbb segan umah bersepah oklah...tapi pon tak hidang air kat luar...bawak keluar balang serdak kuih raya pun tak jugak..sembang kat luar rumah ajelahh...kering tekak wehh...

Blah daripada rumah dia..suami koi pon cakap...”haaa..tulah..orang cakap takyah raye rumah dia nak raye gakk...kan dah dapat....”
“ishh..saya beraya ikhlas...bukan nak makan sangat pun...”
Memang bukan nak makan sangat pun...tapi macam takde adab pulak. Dan yang pasti...itu yang pertama dan terakhir la koi beraya rumah dia. Hii..tak kuasa koi...

Dia juga tak pernah mempelawa sedara mara, ipar duai, adik badik mahupun sahabat handai datang ke rumah. Malahan mak metua dia datang rumah pun tak dipelawa makan sekali walaupun dia dan anak anak tengah mengadap nasik. Si suami pun menyuruh isterinya mengambil pinggan tambahan dan pelawa maknyer makan sekali. Tapi si isteri yang kedekut ini buat-buat tak dengar yang suami suruh ambik pinggan lagi satu. Tak cukup dengan tu...lauk yang ade dalam mangkuk tu cepat cepat dicedok dalam pinggan dia. Mak metua dia geleng kepala je...ni luahan seorang yang bergelar ibu mertua...koi tumpang dengar jer. Makcik tu kata..”aku ni bukan lapar sangat, aku tak ingin pun makan rumah dia...tapi sepanjang jadik menantu aku..tak pernah sekali pun dia sebut..MAKAN MAK...!”

Kedekut yang lain lain tu jangan ceritalah...anak2 dia cerita..pergi sekolah tak pernah bawak duit belanja..tiap2 hari bawak bekal. Padahal diorang bukannya susah sangat pun...jangan harap dapat beli atau makan makanan ringan @ jajan @ junkfood ke....fast food? Lagilah jangan harap!

Bukan nak galakkan budak budak makan makanan ringan tapi kan kesiannn...kawan kawan yang lain membeli..dia tengok ajer.

Memang banyak lah kisah kekedekutan makcik yang sorang ni...satu kampung pun tau kisah kedekut dia ni. Apa taknyer..tiap kali ada kenduri yasin, beg plastik dialah yang paling berat sekali. Kalau kenduri yang besar sikit...lagi besar la hasil pungutannya... cukup makan dari malam sampai pagi esok untuk satu keluarga.

Koi pun kedekut jugak..tapi takla melampau lampau...sikit sikit tu kena la jugak...terlalu murah hati nanti orang ambil kesempatan pula. Apapun koi harap makcik tu janganlah kedekut sangat sampai melukakan hati ibu dan bapa mertua. Mak mertua dia nak mintak anak lelakinya tu hantar pegi mana mana jadi segan... kadang kadang koi rasa macam nak sound jer makcik tu...tapi siapalah koi ni nak memandai mandai...takde kena mengena pun dengan koi...

Kalau nak cerita kisah kedekut makcik ni memang tak terkiralah. Kadang kadang macam kelakar pun ada. Pernah sekali tu dia mintak koi belikan anak dia laptop, suruh pakai kredit kad laki koi...pastu nak bayar sebulan 50 ringgit??logik ke tak logik??koi ni nak ketawa kat depan depan tu jugak rasanyer...buat lawak agaknye makcik sorang ni...manalah kitorang ni ada kad kredit...kalau ade pun...takkanlah bayar 50 ringgit sebulan. Kiokla kitorg tanggung interest kad kredit tu..ish..ish..ish...

Kisah orang kedekut ni sampai boleh jadik drama..jadik filem..sebab kadang kadang apa yang orang kedekut ni buat macam tak masuk kat akal fikiran kita yang biasa2 ni.... suami koi kata koi ni kedekut...tapi murah hati...aik camne tu...susah nak hurai...

Cuma yang sebenarnye..koi tak suka kangsi kongsi...kalau tengah makan kerepek la contoh...koi tak suka kongsi kongsi 1 peket kerepek tu dengan orang lain...koi akan belikan 2 ke 3 peket lagi...1 untuk koi...selebihnye...sape nak makanlahh...tapi yang kat tangan koi jangan usik. Pernah dengar tak orang kedekut sampai makan megi kat dalam loker asrama...haha....kalau ade masa lain kali koi cerita...

wassalam

Thursday, December 9, 2010

kaedah menguruskan badan ..sertai BLOGLARIAN hari ini...

kak diana telah mengetag koi untuk bloglarian yang sedang heboh diperkatakan di setiap penjuru blog skang ni...



syarat syarat penyertaannye mudah kalau nak baca ikut bloglarian bolehh...atau nak sambung baca kat blog koi pun buleh juge..nanti tekan la read more tu kalao nok tau...

haa..ni koi punyer slogan...saya (koi) suka berblogwalking kerana dengan blogwalking koi dapat informasi yang tidak terhad dan tanpa segan silu koi boleh meluahkan pendapat koi kepada penulis di samping dapat menjana trafik ke blog koi.

kena pulok tag 3 orang nih...koi nak tag..ekin...nak tag..anis..nak tag solihin zubir...tak pasti deme bertiga ni dah buat ke belum mende nih...

ini koi salin dr http://furdunesia.blogspot.com....

1) Pastikan ada Banner BlogLarian...(dah ade dahhh..tu yang kuning kuning kat atas tu...)
2) Jadi Follower BlogLarian..(dah follow dah..tapi gambar koi tak kuar kat follower tu)
3) Lengkapkan Slogan "Saya suka berblogwalking kerana...." (tidak lebih 30 patah perkataan)
4) Tag 3 orang rakan atau lebih...(dah tag...jap lagi kang koi bagi tau deme)
5) Beritahu rakan tag anda tentang BlogLarian(haa..kejap lagi nak bgtau)
6) Akhir sekali Masukkan tajuk dan link en3 tadi dalam komen ini bersama tajuk blog untuk disenaraikan...(dah publish nanti koi buat)
contoh:
Furdunesia@nline
http://furdunesia.blogspot.com....

Kepada yang sudah mendaftar di Bacto.blogspot.com, diharap jgn mendaftar lagi untuk proses kemaskini. Terima kasih

Saturday, December 4, 2010

Salam vs Sial

Hari ni sabtu pertama, so koi tak kerja..tapi bos suruh gak kerja..camne nih?? Ahh lantakla…malas koi nak kerja..pergi site kejap..bagi amanat kat bangla2 tuh…bukak opis…dahhh!! Balik…!!

on the way nak balik, koi singgah kedai mamak..pekena teh tarik sama roti kosong sekeping… …koi duduk sorang-sorang…bosan pulak…jadiknya mata melilau tengok orang dalam kedai tu..ade yang beranak pinak, ade yang berdua duaan…ada yang ala ala orang korporat…ada yg berkumpulan. Dan di sebelah meja koi ni ade sekumpulan anak muda duduk berempat satu meja

Tapi sebelah meja koi ni yang menariknya…perbualan mereka…setiap satu ayat disudahi dengan perkataan “Sial!”..sial dalam bahasa lainnya nasib tak baik la kan… pada koi la kann..macam mana hidup nak berkat kalau sikit sikit..Sial!!…sial!!…

Pastu ade lagi sorang kawan diorang baru sampai..turun-turun motor..bukak helmet…terus pergi kat meja geng dia…dan “Sial!! Pastu salam salam dengan geng dia. Laaa…sampai-sampai bukan bagi Assalamualaikum…bagi sial dulu…terpikir pulak koi…datang dari planet mana la budak-budak ni jumpa-jumpa orang bagi sial dulu…

Pastu ketawa kuat-kuat cam orang jahat dalam drama bersiri Pendekar...dan cakap dua ke tiga ayat..hujungnya mesti ada sial. Contoh ayat yang koi dengar dengan jelas dan nyata tadi...” Masuk air sial!”, ”Macam gampang, sial!”, “tak boleh blah, sial”, “bangang giler, sial”...koi rasa bukan koi ajer yang tertarik telinga dengar perbualan budak-budak tu...orang-orang lain pun agoknyer pikir benda yang sama jugak..tapi takkan kite nak tegur ye dakk! Karang kite pulaak yang disialkan nyer..

Haa...pastu dengar la ring tone telepon salah sorang budak tu berbunyik...lagu hape tah..koi bukannyer tau sangat lagu lagu orang putih ni...hahaha..tau cara greet kat telepon muda mudi terkini...biasa kite pick up call mesti akan cakap Hello!..tapi budak-budak ni lain sikit tekan butang hijau..terus ”Hoi sial!”..kalau adik koi tu...koi sumbat mulut tu dengan henpon tu...biadap!

gambar hiasan. kredit to: zulfadhlicheoh.blogspot.com

Memang bende-bende takde kena mengena dalam kehidupan koi, tapi koi rasa kata kata kite setiap hari terhadap diri sendiri dan orang sekeliling tu umpama satu doa...lagipun dalam Islam dah ade cara kita buat ucapan...Contohla..bila tengok bende2 yang cantik, kagum akan ciptaanNya..ucaplah MasyaAllah...ni tidak...koi tak tau la apa yang budak2 tu tengok dalam henpon salah sorang daripada mereka tu...tengok ramai ramai pastu “Cun giler, sial!!” Sial lagi...

Ntah berapa banyak sial dalam tulisan koi hari ni..dahla...kang koi pulok yang berjangkit penyakit deme tu...wassalam

Friday, December 3, 2010

senario Asam Garam...dah tengok??

Semalam koi tertengok cerita Senario Asam garam yang mana CD dibawak oleh anak sedara koi...nak tengok Senario, tapi player kat rumah deme rosak..so, deme sekeluarga datang la umah koi bawak CD untuk tontonan kome sekeluarga.

Koi tengok la sikit..lepas tu terus rasa tak boleh nak layan cerita tu...betul-betul tak boleh tengok...mungkin isi ceritanya bagus, tapi daripada koi tengok cerita tu baik koi goreng cekodok. Koi ni pesennyer..kalau koi tak suka kat sorang pelakon tu..tiba2 jer nanti cerita tu jadi tak sedap langsung.

Masalah koi adalah koi tak suka bebenor dengan watak Azlee yang tak pernah berkembang dari dulu sampai sekarang. Suka sangat juling-julingkan matanyer tu. Nak kata lawak, tak lawak pun. Tiap kali berlakon mesti nak juling-julingkan mata. Masa dalam senario the movie, kalau nak juling2 tak kisahlaa...watak tu sesuai dengan lawak spastik sebab dia pegang watak budak terencat akal masa tu...

Sejak filem senario the movie tu..koi tengok suka bebnor dia juling-julingkan matanyer...koi bukan nak hentam senariokoi sebenornya minat sesangat dengan kumpulan Senario ni...tapi tu satu ketika dulu la..Filem Senario Lagi koi tengok wayang, Filem Lagi Lagi Senario pon koi tengok wayang, Senario Lang Buana koi tengok wayang, Senario XX pun koi tengok wayang....tu citer Lagi Lagi Senario..tak cukup tengok wayang beli pulak Cdnyer...original tauuu....punyer minatnyer sampai hapal setiap dialog dalam tu...alah yg citer wahid dgn apek jadi tukang tebar roti canai tu...

Dalam Senario XX Azlee pegang watak tok bomoh,..bila koi tengok citer Jangan Pandang Belakang Congkak...watak tok bomoh dulu dan sekarang sama jer...cara melontarkan dialog., cara berpakaian...alahai...! dia kena buat homework sikit la...memang la asalnye pelawak...tap tak semestinye seorang pelawak kena jadi pelawak sampai mati...sebab pelawak tu juga seorang pelakon. Pastu kalau lepas ni ade lagi 3 filem suruh dia jadik Tok Bomoh...pun sama jugak gamaknye lakonannyer sebagai Tok Bomoh tu...ini bukannya trade mark..tapi ni streotype..

Azlee ni kena cari peluang untuk buat sesuatu yang lain yang tak menyampahkan orang. Contohnya berlakon drama raya penuh airmata arahan rashid sibir ker..jadi orang kaya kaya dalam drama Rosyam Noor ker...atau jadi gengster tak hengat atau drifter atau cikgu karate atau orang tua yang idupnye melarat ker. Dengan kapasiti tubuh badannya itu..memang layak dah dia nak pegang watak2 bapak nih...kite ni dahla kekurangan pelakon lelaki...sejak pemergian Allayarham Ismail Din, Allayarhan Sukery Hashim dan Allayarham M. Rajoli...koi rasa drama2 Melayu ni kurang serinyer..nasib baik ade Jalil Hamid @ Pak Sya’aban @ hero tua yang kutunggu tunggu setiap malam Jumaat dalam slot Zehra...

Macam En. Suami koi..memang tak boleh in langsung dengan citer Senario...baik filem..filem drama..baik apa2 lahh..asal ade team senario..dia dah buat muka...lebih lebih lagi kalau ada Mazlan dangan Azlee...wahid ok sikit..koi kalau tengok TV memang tak serasi dia En. Suami koi...dia tak senario, koi suka pulak..dia suka channel 811,812,813 dan seangkatan dengannya..koi suka 104,105,711..tapi skang dua dua pun skang ni kena tengok chanel 611,612,613,615...kesian kitorang hari hari kena tengok kartun..



Wednesday, December 1, 2010

award from ekin..

ni ade dua award dari ekin yang nak ditempek kat entri koi...memula..



award ni ade kena jawab jawap soklan sikit..

nickname empunya blog
:nafisa81

sepatah 2 kata utk pemberi award..
:thanks Ekin

feveret artis...
:abby abady, nora danish, rozita che wan...

daku pas award ni kat
:leezacks


award yang kedua ni...alahai..gambar mickey mos..




takde nak tag sape sape..jadi kalau suka atau berkenan,..silakan ambil yer...jangan malu malu..takyah bayar

Sunday, November 28, 2010

video klip cikgu shida...

sape belum tengok video klip cikgu shida?? belum?? takpe...kalau belum tak jadi hal...cuma kalau dah tengok senangla sikit koi nak bercerita pasal cikgu shida ni...

masa mula2 dulu rasa kesian yang amat sangat sebab koi fikirkan videoklip stacy yang dia miming kan itu adalah koleksi peribadi yang dicuri dari laptop cikgu Shida...rupenye dia upload sendiri daa...bukan hanya satu..malahan banyak giler...

kalau rasa ingin nak tengok pergi jer kat youtube, taip jer cikgu shida atau teacher shida...beratur videoklip cikgu shida menunggu...

sembang2 dengan member lelaki kat tempat kerja...dia tengah bukak youtube...so koi pon tanya lah

"ko dah tengok video klip cikgu shida?...best gak layan"

"cikgu pon buat video klip lucah ker?

"apahall!takde lain yg ko ingat...yang lucahhhh ajer yang kau ingat."

memang lelaki pikiran nyer akan pergi ke warna kuning atau biru sahaja agaknya kalau bagi ayat tak habis.

okeh..back to cikgu shida...kreatif sebenarnye kepala otak cikgu shida ni...profesion cikgu ni selalunyer kan dikaitkan dengan etika2 bersopan..buat tu tak boleh..macam ni tak bolehh...alih alih ade pulak sorang cikgu yang selamber giler...tu kalau bukan cikgu tu..mau masuk raja lawak tu...


koi kira ramai jugak yang tak kuasa nak pergi mencari ke youtube...so koi amik dari youtube...link kan kat blog koi ni...dan koi dah tengaok hampir semua video klip cikgu shida...dan yang paling best koi rasa adalah miming kalau berpacaran by ana raffali and suhaimi meor hassan...so enjoy the video

.

p/s: kalau tak suka..jangan kutuk...tak baik...

Saturday, November 27, 2010

award from kta tinggi with love...

si Anis ada tag koi untuk award...tp koi pun tak tau apa function award ni..tapi koi berkenan hok ni...thanks la anis yer..lain kali tag la lagi...




blog koi mungkin takde juta juta UV...muka koi jer yang terdedah kepada sinaran UV adelah...mungkin takde value yang tinggi...input dari mangga ads pon berapa sen ajer...tapi bagi koi dia ade nilainyer yang tersendiri...yang koi jer tahu berapa harganyer...eh bukan berapa harganyer...tapi betapa berharganyer...haha..poyolah pulak...dan koi takde nak tag sesapa...sebab koi yakin semua blog ade harganyer yang tersendiri bagi diri tuan punye blog...sapa berkenan boleh ambil award ni..

kes curi VS kes pukul

Hari Khamis baru-baru ni site koi ade kes pulak...kurang ajor punye budak..masuk site koi dengan tak bagi salam..tak mintak izin..takdela nak minta ampun nenek...cucu tumpang buat kerja kerr...alih alih belasah bangladesh koi...menyirap betul..rasa cam nak lempang jer..tapi sah sah kederat dia lebih power dari koi. So, koi malas je nak lempang dia.

Sedap-sedap jer dia kata Bangla koi tu curi beg dia..dalam tu ada duit 600ringgit, henpon dengan IC...

“ko nampak ke budak akak yang ambik beg tu”

“saya tak nampak kak..tapi memang sahla dia orang terakhir saya nampak lalu kat situ...”

Hanya kerana Bangla tu lalu kat kawasan dia buat kerja, terus bangla koi tu jadi mangsa. Masalahnya, yang dia nampak bangla tu ajer...yang dia tak nampak??camne pulak??cakap nak kurang ajar giler..ni la budak-budak zaman sekarang...belajar tak abih.. pastu bangun tido pergi kerja tapi otaknyer taruk bawah bantal...

Koi bukannya nak menangkan Bangla...tapi sebagai menghormati hak asasi manusia.. dia takde hak nak pukul bangla tu...lagi pulak yang dia pukul tu bangla kepercayaan koi...bangla yang koi amanahkan menjalankan misi rahsia koi pada waktu pagi. Tukang sapu opis koi...buang sampah...juruukur tak bertauliah...jaga stor...cuci kereta koi, beli air dan lain-lain lagi. Skang koi dah kehilangan tukang cuci, jaga stor, opis boy,juruukur, PA...dapat MC 21 hari...

MC 21 hari tauuu...bukan sikit2 punyer cedera..dibelasahnya bangladesh tu dengan batang paip 2 inci...rebeh telinga budak tu...kaki bengkak..tapi tak patah....xray kata takde pape...Cuma bengkak saluran darah jer....ahh..kadang doktor ni bukan leh caya sangat...

Koi malas nak cakap banyak dengan budak jahat yang pukul bangla koi tu...budak skang ni bukannye betul sangat...ntah2 tgh ngisap gam ker...bukannyr waras...lagi satu jenis ade yg fanatik sangat dengan ayahanda la, abang long la, abang gedang la...karang dia buat serangan balas pulak...

Koi Cuma bagitau pihak keselamatan UTM ajer...supaya budak-budak samseng ni keluar dari site koi...koi tak suka tengok samseng taik kucing kat tempat kerja koi...tapi sekuriti UTM terus pas kat polis....kat balai polis...tiba-tiba budak yang kurang ajar tadi tu jadik rimau pondan...cakap pon dah mengigil.

Buat report polis...masuk lokap kejap..last2 bapak dia datang merayu-rayu...mintak tarik balik dakwaan. Haa...tengok...tengok...mak bapak jugak yang susah.

Sebab kesian..tarik balik dakwaan dengan bayaran sebanyak RM3000 perlu dibayar kepada mangsa dalam masa seminggu, kalau tak...akan dakwa balik semula...haa...tu la..mula-mula hilang henpon,wallet berisi duit 600 pastu bakal terbang lagi 3000ringgit sebab pergi kerja tak bawak otak....

Monday, November 15, 2010

misi mencari kerja baru..

Bila nak dapat kerja baru nih...satu kompeni pon takde panggil koi gi interview...last koi pergi interview kat NIOSH beberapa bulan yang lalu...pastu tak penah dah...dah jenuh menghantar resume dan memohon melalui jobstreet...

Koi bukannye dah boring kerja kat sini...tap kat sini dah tak banyak kerja C&S..banyak kerja Arkitek je..kerja repair defect sikit2..koi nak kerja macam awal awal dulu..rentung sikit takpe..janji kepuasan bekerja tu kite dapat...

Dulu masa pembinaan tengah rancak...koi tengah membawak budak..so takleh lasak lasak sangat sebab kena fikir jugak keselamatan orang kat dalam tu...lagipon sangat berisiko kalau terjatuh ke..tergeliat ke..terkehel ke...walaupun tak lasak sangat..berada di site lebih 8 jam sehari kategori lasak jugak la tuh....mujur masa mengandungkan anak koi yang nombor 2 ni koi tak ditimpa dengan alahan mengandung yang teruk...

Ok..sesapa yang ada lubang kerja di lapangan pembinaan roger roger koi ok...sbb projek ni dah nak siap, koi dah tak rasa apa kalau tinggalkan...dulu masa awal2..nak blah kesian pulakk..kesian??nak buat apa plak kesian...kontraktor kelas A beb...letak je kat jobstreet..berambat orang nak mintak kerja...bukan kesian ekceli..koi yang tak dapat2 lagi kerja baru...camne koi nak blah dari sini...


dah premix jalan masuk..maknenye tak lami lagi siap la projek

Saturday, November 13, 2010

Giveaway 13 Nov - 28 Nov 2010



sapa nak join GA???jangan angkat tangan tinggi-tinggi...nanti nampak tiak...angkat jari jemari...klik kat sini gambar bunga kat atas tu..

syarat-syarat penyertaan mcm biasa....
1. Jadi follower blog http://ekinashikin.blogspot.com dan http://pinkbiru-pinkbiru.blogspot.com/
2. copypaste banner ke entry & sidebar (beserta link sepanjang tempoh GA)
3. tajuk entri : Giveaway 13 Nov - 28 Nov 2010(6pm)
4. linkkan entry kamu kamu ke entry tuan punyer GA
5. pastu sila tglkan komen kat entri GA tu
6. bagi email sekali

Wednesday, November 10, 2010

sakit gigi

Dah 3 ke 4 hari koi sakit gigi sebenormye..tapi taklah sesakit hari ni..nape sakit gigi? Tak gosok gigi ker?? Sape kabor tak gusok...dah gusok 3 kali sehari dah pun...tapi dia nak sakit jugek koi nak buat mana gaya??

Gigi koi ni walaupun tak putih melepak...tapi dari segi ketahanannye..InsyaAllah... memang tahan lasak..macam gigi bapak koi...umur 58 tahun..sebatang gigi pun tak penah tanggal lagi..berbeza dengan mak koi yang umurnyer sebaya dengan bapak koi...dah pakai gigi pelesu dah...adik koi yang muda 5 tahun dari koi...dah habis dah 4 batang gigi depannyer..reput..pun dah pakai gigi pelesu....

Koi sakit gigi hari ni bukanlah kerana penjagaan gigi yang tak betul..tp sbb geraham bongsu koi tu..dah 5 tahun dah..belum habih habih lagi keluar...macam mana nak keluor habih? Dah tumbuh dari awalnye tu herot..memang susah la nak keluar..bila dia nak tumbuh dia tolok ke kekawan dia yang kat sebelah...nak tumbuh nyer satu...yang sakit nyer dua tiga batang..

Tak habih nasik koi tengahari ni..nak makan pun sakit...nak tidao malam tadi pon sakit....tadi dah pergi klinik gigi Amim kat Taman Universiti...kena 40 ringgit, dapat 2 jenis antibiotik dengan sepapan ubat tahan sakit...doktot gigi tu kabor..ni nak kena buat minor surgery...kena potong gusi sikit...bab potong2 ni koi dengar seriau....lagi seriau bila dia kabor kosnye “five hundered something”...

Dengan ini makanye terpaksala koi buat temujanji dekat hospital kerajaan..walaupun kena tunggu 2 ke 3 bulan lagi...tapi genggaman tangan koi ni sukar untuk melepaskan RM500 untuk cabut gigi bongsu tu...anak bangsu ni memangnyer manja...besor mat belanjer nyeh..

Tuesday, November 9, 2010

Meniti hari di Taska d'Ceria

Hari ni hari ke-6 anak2 koi duduk Taska...dan keadaan masih belum berubah..tiap2 pagi nangis...bila time ambik koi tanya pengurus taska tu...dia kata..taknak makan..taknak tido...merengek sepanjang hari...

Kesian pulak la koi kat Umar Mukhlis ni...sebab dia dah 2 tahun dok kat umah pengasuh lama tu..dah lama sangat. Lagi pulak dimanja-manjakan oleh pengasuhnya. Memang la dia teringat ingatkan keluarga angkat dia dulu tu...tiap2 ari mintak enset ayah dia..nak tengok video klip yang ayah dia rakam masa dia tengah main2 kat sana...tengok video klip sampai tertido tido...

Semalam masa ambik jalan pon dah tak betul..terhoyong hayang...sebab taknak tido. Taknak makan. Padahal malam sebelum tu tido lewat. Adoiii..kesiannyer...camne ni?? Takkan nak hantar balik rumah pengasuh tu...?

Adik dia si Umar Mahfuz pulak okay okay jer pengurus taska tu cakap..tak menangis pon...main jer..time tido...tido...time makan...makan..hari pertama dengan kedua jer adik menangis..lepas tu dah takde apa dah..pagi tadi koi hantar..letak je adik terus dia jalan pergi kat mainan...

Koi pulak rasa lebih senang dia di taska ni...selain faktor2 yang tak boleh koi ceritakan di sini..Taska ini juga amat2 dekat dengan rumah koi...jalan kaki pon boleh amik...keluar lambat sikit pon takpe...jadi kesimpulannyer memang eloklah dok kat taska ni...tapi rasa kesian tengok anak rindukan orang2 kat tempat pengasuh lama dia tu yang sedih tu...

Entri Paling Hot..

clear idok gambo kat atas ni…ini adalah statistik post koi dari bulan may sampai bulan Oktober. kesimpulan yang boleh diambil daripada statistik entri koi adalah…

1. tajuk kena menarik walaupun isi macam hampeh nyor

2. janda memang menarik minat orang…contoh rozita che wan…gosip tak habih habih

3. orang suka baca cerita panas2…google search janda miang la..janda gersang..tup tup sampai ke blog koi

koi lagi suka panggil Ibu tunggal bila merujuk kepada janda…tapi bila deme ade buat bende tak senonoh, cam ganggu rumahtangga orang…barulah koi gelar janda. kalu kat pahang siap ade nama tempat nama Janda Baik lagi…eh jangan lupa..Kampug janda Busuk pon ade…kat Bentong…orang dulu2 ni nak bagi nama tempat tak mengagak…

Thursday, November 4, 2010

GIVE AWAY Domain Daripada MELROMEO.COM

Koi telah ditag oleh kak Diana untuk GA melRomeo rupenyer..GA yang semalam koi buat tu, GA novel tu kak Diana tak tag koi pon…koi ajer yang peghasan…

Jom kite yang pakai domain free ni ramai ramai sertai GIVE AWAY Domain Daripada MELROMEO.COM


Koi memang teringin bebenor nak memiliki domain sendiri….tapi bila tengok tutorial otai2 blogger ni macam banyak bebenor mende nak plugin lah..install lah..FTPlahh…huhu…dah la koi ni rabun IT…ditambah pulak penyakit M tu…

Mari kite sebar2 kan GA ni kepada kekawan blogger yang lain..manalah tahu kalau kalau tuah menyebelahi kite…tu maknanye doa mak bapak koi makbul…sebab dulu-dulu bila buat salah..mak koi akan jerit “bertuah punye budak!!”



Tag 5 Orang Kawan BLOGGERS

1.Rina - http://jaijina.blogspot.com/

2.Anis - http://nadzirah-aqilah.blogspot.com/

3.hezrina - http://hezrina1983.blogspot.com/

4.chie - http://nakamichie.blogspot.com/

5.xiao - http://chiqu3chill.blogspot.com/

MENANG 1 DOMAIN .COM / NET / ORG


Bagaimana nak menyertai GA melromeo dan mendapat Domain pecuma?? Senang sangat takyah tepek bener..sidebar…bloglist pon takyah…pendek kata memang senanglah…syarat dan peraturan ada kat bawahhh..

Syarat & Peraturan

1. Create 1 Entry bertajuk “GiveAway Domain From MelRomeo.Com“

2. COPY Ayat berwarna Merah diatas dan PASTE di blog anda. (PASTIKAN LINKBACK KE ENTRY “GiveAway Domain From MelRomeo.Com“)

3. Tag 5 Orang Kawan Bloggers

4. Comment Entry “GiveAway Domain From MelRomeo.Com“ berserta LINK Entry anda dan

Siap!


Easy Huh? Pemenang akan dikira menggunakan Random.ORG! Mungkin Anda Bertuah ? Siapa tahu ??
Tarikh Tutup 30 November 2010!* GoodLuck And Enjoy Bloggers!
senang yaamat bukann??

Wednesday, November 3, 2010

tak terhingin koi..

Rodong koi kat facebook tag koi untuk gambar kelas masa form 4 & form 5...koi jengah...dorang engah sibuk mengimbas memori zaman sekolah dulu...tapi koi sorang jer yang tak mencelah walaupun telah ditag...koi tgk aje...

Kenapa tak koi tak join??padahal kalau masa kat asrama sekolah dulu..mulut koi ni...kalau sembang kat dorm A..sampai dorm D pon boleh dengar..dari hujung bangunan ke hujung banguanan boleh dengar suara koi....malas koi nak join sembang kat situ..sbb dia tag sekali dengan budak lelaki kelas koi...budak laki-laki kelas koi jahatnyer...ya ampunnnn....sampai skarang koi dah beranak pinak pon..koi takkan maafkan segala perbuatan jahatnyer kat kaum hawa yang ade berapa kerat je dalam kelas tu...

Dorang pernah simbah minyak masak kat kerusi budak pompuan...pernah sorok kalkulator koi masa nak exam add maths..pernah cunteng2 buku tulis koi....pernah panggil koi orang minyak...pendek kata memang jahat giler lah..tapi koi tak penah melawan pon...koi diamkan ajer...sampai satu ketika koi report kat cikgu disiplin merangkap cikgu BM kelas koi...habis satu masa subjek BM cikgu dok bebel problem budak laki vs budak pompuan kat kelas koi..tapi takde jalan penyelesaian...

Masa abih sekolah kan ade dapat majalah sekolah...koi tengok majalah sekolah koi...gambar kelas tu sungguh menyanyat hati...koi buang jer majalah sekolah koi tu...hati koi betul betul sakit tengok gambar kelas yang dah diedit edit tu...koi dah tak ingat suasana gambar tu tapi koi mmg sakit jiwa dengan gambar kelas tu...memang menjatuhkan air muka koi...

Skang dalam suasana dah dewasa...ade la beberapa orang budak laki dalam kelas koi tiba2 je nak add add koi kat fesbuk dia...oh tidakkkk.....boleh pergi mam! Koi belum ilang ingatan lagi...

First GIVEAWAY Novel...

koi telah di tag oleh kak diana... untuk menyertai giveaway nivel oleh Mr Gidan...dan koi pulak dengan rasa besar hati dan rela menyertainya...sejak dah ada anak, koi tak penah membeli novel lagi dah...bukan apa..takut beli je tapi tak sempat baca...ni kalau dapat GA dari Mr Gidan bagus jugak...save bajet koi...masa zaman belajar dulu..loan masuk ajer terus ke angsana..cari novel baru...haa..sekali beli 2 ke 3 bijik koi sambar...

Mr. Gidan hendak membuat Giveaway Novel sambil-sambil mempromosikan belog ini. Giveaway ini tak da banner macam orang lain buat...tu yang koi rajin sikit nak masuk tu...koi lemah sikit kontes yg ade tepek banyak2 ni...leceh...yang macam ni senang sikit...

koi tadi ronda ronda la kejap kat beloh Mr Gidan ni..tgk apa2 yang patut...hoho..blog bisnez rupenyer...koi dah berkenan kat satu benda dah tadi...jeng..jeng..jengg...
function mende ni ala ala cool fever gitu....untuk orang demam...koi jarang2 demam..tp anak2 koi slalu gak demam...so...kejap lg kang bolehla koi tempah..

syarat syarat nak join GA ni sonangbaitu..
Syarat-syaratnya:

1. WAJIB jadi follower belog ini.
2. LINK kan belog ini di bloglist korang.
3. Buat SATU entri tentang belog ini dan linkkan di sini.

Hadiahnya adalah salah sebuah novel yang ada di belog ini (mengikut pilihan pemenang terpilih) Dan kalau sambutan GA ini hangat...akan ditambahkan lagi hadiahnya...Oleh itu jom reramai join GA Novel.

Mula pada 29 Oktober hingga 31 Disember 2010

untuk memeriahkan suasana koi nak taggggg.....
  • xiolin
  • leezacks
  • cyl
  • anis
  • cik gold



Tuesday, November 2, 2010

hari pertama di Taska...

Semalam seharian koi tak senang duduk...dok mikir anak anak koi melalui hari pertama di Taska...tepat jam 5.30petang koi terus punch out dan tak menoleh lagi koi terus menuju ke taska tempat koi letak anak2 koi sementara ayah dan mamanye keluar mencari rezeki..

Koi sampai2..cikgu taska tu kata anak koi yang sulung tido..koi tengok dalam bilik dia tengah lena amat tidur...koi kejutkan...bila dia tengok koi...dia terus senyum dan mintak dukung...pastu tanya adik dia mana?? Owhh..cikgu taska tu cakap adik mahfuz pergi iku pengurus taska tu amik ummi...siapa Ummi?..ummi tu isteri pengurus tu...

So sementara tunggu adik balik...sembang2 jer dengan cikgu taska tu...tanya camner budak dua orang tu...adik nangis jerit2..takmau orang..taknak tido..taknak makan...aduh...kesiannyer...abang tak nak tido, taknak makan..tapi tak nangis...lepas mandi petang, bagi susu dia tido sendiri...sbb tu masa koi sampai dia tengah tido...masa suruh tido dia duduk jer sebelah adik dia...adik pon tido kejap jerr...sebab adik biasa tido buai kat umah pengasuh dulu...skarang dah hantar taska....mana ade buai...

Nak buat camne anak anakku...mama dengan ayah kena cari rezeki...nak cari pengasuh bukannya senang...harap harap anak mama dapat sesuaikan diri dengan cepat di taska okay...mama dah gaji ni..malam nanti kite pergi makan eskrem mekdi kat Jusco Taman Universiti ye sayanggg...

al kisah al ikhsan

Tadi koi jengah jengah facebook...tengok ramai kekawan dari tempat lama koi bekerja dulu sedang meluahkan rasa di status masing2...huhu..kesiannyer...takpe cubalah bersabar..sambil2 tu usha la peluang kerja yang lain...

Teringat pulak alkisah koi blah dari tempat tu...masa tu koi jadi warehouse manager...tugas koi menjaga warehouse lah...sekali tu ade ada buat stocktake atau pengiraan stok. Stocktake ni dibuat setahun 2 kali kot...masa buat stocktake tu..banyakla barang2 yang di ‘declare’ sebagai hilang dalam jagaan koi...

Koi pon berusaha untuk membuktikan barang tu tak hilang sebanyak yang dorang declare hilang...sambil2 tu koi usha la kerja baru...gile ke apa? Kena potong gaji sratus lebih sebulan selama setahun...tanak koi...dahla gaji ciputs..lagi nak kena potong..

Koi mintak tangguh untuk buktikan barang2 tu tak hilang...pastu koi dapat kerja baru..hahaha...24 hours resign notice koi bagi..pakai emel lagi..cc kat semua orang... tak kena apa apa ker kalau resign 24 jam?...kena..kalau dah sign surat komfom memang kena...tapi koi tak sign surat pengesahan jawatan....setahun setengah koi kerja situ...koi tak sign surat tu takde sape tau...sbb apa...kelemahan pengurusan la kott...

Tambahan pulak koi memang berseteru dengan salah sorang manager yang ada kat situ...tak suka bekerja dengan orang yang tak boleh terima kritikan orang lain..terasa diri tu macam bagus sangat...

Actually, bahagian HR dah bagi koi surat confirm...tapi dia bagi koi sehelai surat dan cakap...dah siap sign nanti bagi HR satu salinan yer...hehe..koi nak bagi ker?? Deme nak copy la sendiri...HR kat tempat lain...bawak 2 salinan surat siap siap...sign dua dua...satu pekerja amik..satu lagi HR amik...bukan lepas sign fotostat pastu bagi HR...so, koi ade surat confirm...HR takde...

Lepas koi hantar resign letter...diorang pon kelam kabut cari surat tu...softcopy ade..tapi kenapa dalam fail tak ade...diorang siap print surat baru..pastu siap backdate dan suruh koi sign masa tu juga...koi nak sign ker??haha...kelakor bebetul....tapi kesian HR kena marah dengan manager manager manager....

Walaupun koi blah dari syarikat tu dengan cara yang menyakitkan hati beberapa pihak..tapi koi sangat2 berterima kasih kepada big bos syarikat tu dan bekas pengurus syarikat tu yang memberikan koi sedikit ruang untuk koi menjadi sebahagian daripada mereka satu ketika dulu...kat situ lah koi dapat mengumpul rakan rakan kat area skudai ni...dan satu ketika dulu...ia pernah menjadi saat yang paling menyeronokkan dalam hidup aku...sehingga kini koi masih memberi sokongan kepada syarikat tersebut dengan membeli belah di sana.

Friday, October 29, 2010

Pasukan bolasepak Kelantan bakal dapat imbuhan...

Yer...pasukan bolasepak Kelantan bakal dapat imbuhan berbentuk ganjaran RM sekiranyai menang dalam perlawanan Sabtu ini...itu adalah janji Tuan Guru Nik Aziz yang aku dengar dalam radio pagi ni....

Waahhh...ini sudah bagus..kalau menang ade ganjaran...tapi jangan pulak main kerana RM...nanti semangat kesukanan tu pudar digantikan dengan semangat ganjaran RM. Bagus betul la kerajaan negeri Kelantan, tahun lepas pakej Umrah...tapi kalau pakej umrah..kesian jurulatih dia..tak dapat join...takpelah mana tahu boleh dapat hidyah ker...

Harap-harap kali ni jangan lagilah ade perlawanan di luar padang. Menontonlah secara berhemah. Kite orang melayu terkenak dengan sopan santunnya, janganlah kerana bolasepak kita menggadakan nilai bangsa kita...

Apapun koi tetap setia dengan pasukan tok Gajah...Amuk Tok Gajahh!!

Thursday, October 28, 2010

aidil tuntut anak

Adoi…apa ni?? Dah sampai tuntut tuntut anak pulak…jangan la sampai bercerai berai…sian kat anak anak…pulak tu katanyer si Rita dah mengandung lagi…hmm…tengok murah rezeki…

Masa nak kawen bukan main jauh lagi dibawaknyer…alih alih dah dilanda gelora..harap harap mereka berjaya dikaunselingkan demi anak yang sedang yang membesar. Kalau bercerai berai kerana suami atau isteri curang tu lain cerita…ni berpisah kerana fitnah.., kerana campurtangan keluarga..aduhai kesiannyaaa....semoga Allah jauhkan aku dari perkara2 ini...

Dah tu pulaknyer si isteri kata tak tahu menahu yang si suami dah pergi mohon sulh ke pejabat kadi sebab dia rasa semuanya baik baik ajer...agaknye kawen keluarga tak restu memang susah sikit kot...yang si suami pulak..kalau rasa2 mak bapak tak restu...baik jangan kawen kalau rasa tak mampu nak bahagiakan hati isteri dan orang tua. Jangan dah separuh jalan...dah beranak pinak baru nampak susahnya nak mengimbangi antara orang tua dan isteri...kena ingat...isteri tu amanah Allah...walaupun anak lelaki kena dengar cakap mak sampai mati, tapi menjaga kebajikan isteri tu amanah daripada Allah. Moga-moga Allah tunjukkan hidayah kepada sesiapa sahaja yang menjadi punca bergegarnya masjid mereka...

sweet kan gambar ni...nampak kebahagiaan terpancar kat wajah rita rudaini...suami pon sporting je join aktiviti selebriti...ok gambar ni koi copy paste dari abby abadi lurvly fanpage facebook kak abby...koi mmg suka lepak kat situ tengok gambar2 behind d scene yang kak abby uploadkan....sape minat abby abadi cam aku..jom join facebook fanpage abby abadi...


simbah...simbah....

Tadi baca metro…tengok ada budak pompuan kena simbah cuka getah dengan orang lelaki yang didakwa mengorat mangsa, tapi mangsa tak layan. Kerana berdendam akibat cinta tak dibalas, awek tu disimbah dengan cuka getah.

Dulu selalu baca surat khabar…kejadian simbah simbah asid / cuka getah atau apa cecair bersifat pengkakis ni banyak berlaku kat Negara Negara India, Pakistan, Bangladesh dan seangkatan dengannya lahh…kat Malaysia jarang2..tapi kebelakangan ni dah banyak kali pulak dengar…isteri simbah suami dengan asid sebab nak kawen lain yang menjadi pencetus main simbah simbah asid kat malaysia ni rasanya. Kes tu pun mendapat liputan hangat kat media media kat malaysia ni sebab kes simbah simbah tak banyak kat Malaysia ni…pulak tu oleh pasangan yang dah berumahtangga…pastu suami simbah isteri..pastu ayah simbah anak..pastu balas balik..ada anak pulak simbah kat ayah..pasal geran motor pulak tuu...pastu orang awam simbah penjawat awam beruniform..dan yg terkini reject cinta cinta pon simbah simbah….

Ayoyo…sangat menakutkanlah…sebab cuka getah ni bukan susah pon nak beli..sesiapa pon boleh beli…regenyer pon bukan mahal amat..dalam 7 ke 8 ringgit aje sebotol...tapi botol kicap la....apek jual cuka getah pon tak tanya..

“apa pasal mau beli cuka getah..?”

Nak beli dia bagi je beli...bapak koi pon beli jugek cuka getah ni...buat apa??buat taruk dalam mangkuk getahlaaa...cepat sikit beku..kot kot petang karang nye ujan..tak la rugi getah hak yang dah bertoreh pagi tadi...nak beli asid pon susah..koi selalu je beli kat hardware..sebotol baru 20 ringgit...buat cuci skru yang dah terkena konkrit...letak skru tu dalam tong..tuang asid...pastu tengok nanti dia berbuih buih ala ala air kickapoo...konkrit gred 30 pon boleh cair...apalagi kulit kite yang halus mulus ni...

Kasihan dengan mangsa-mangsa simbah asid ni..perlakuan yang kejam...tadi google gambar-gambar mangsa kejadian simbah asid...pastu tak sampai hati pulak nak upload kat blog koi ni...koi tengok rasa tersentuh..sedih...betapa tak berotaknye orang yang menyimbah asid ni...rasanya kerajaan kena kawal penjualan asid dan cuka getahla..sape sape nak beli..kena bagi mykad...isi borang bagai...baru susah sikit nak disalahguna.

DERITA...Ain cedera parah akibat melecur disimbah asid oleh bekas rakan sekerja ketika ditemui di HPP, semalam. gambar dan caption di copy paste dr myMetro

Wednesday, October 27, 2010

menghitung cuti..

Seriesli koi takde mende nak tulis hari ni…sebab kepala koi pening…yelah skang koi dah sorang2..che mat dengan che said dah berenti…semua kerja koi yang kena buat..pening la…pulak tu sub-kon2 kat sini suka mat main cak cak dengan koi kat sini…ari ni datang..esok tak datang…minggu lepas datang minggu ni ilang…semalam buat kerja ari ni cuti…sakit ngat mata koi ni menengoknyer.

Tak sabar nak tunggu minggu depan…cuti hari..Jumaat cuti deepavali, sabtu cuti minggu pertama, pastu ahad cuti lagi…yess…puas bergumbira dengan anak2…plan nak gi mana yerr…cam nok balik raub…tapi lom tau lagi camner...

Lepas cuti deepavali minggu lagi satunyer pulak cuti 2 hari…cuti hari ahad dengan cuti hari keputeraan Sultan Johor…Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar…dapat cuti 2 hari..yang tu dah sah sah kena balik kampong…apasal? Anak sedara Mr. Husband koi nak bertunang…

Pastu bulan depan ade cuti raya haji..tapi cuti raya haj kat johor sehari jer...jatuh kat hari rabu pulak tu...apsal tak jatuh hari Isnin??sedap sikit dapat cuti 2 hari...


Macam tu la orang yang kerja 6 hari seminggu ni..kerjanya dok mengira bila dapat cuti… cuti berapa hari...? pastu plan cuti nak buat apa? Oh seronoknya kerja cikgu...sabtu ahad cuti...ade cuti penggal..cuti raya puasa seminggu...cuti raya cina seminggu...Rugi koi tak amik kos pendidikan masa belajar dulu...takpon masuk aje maktab perguruan...pastu baru sambung belajar lagi...Rugi ker?taklah..kalau tak macam tu..tak jadi macam ni...koi pon bahagia jer skang ni...

Tuesday, October 26, 2010

Pesta buku Alaf 21

ingat tak masa sekolah rendah dulu..selalu jer ade pameran buku kat sekolah..sehari sebelum tu, cikgu akan bagi lis buku yang akan dijual di pameran buku esoknyer...koi pon mengaruk nak beli buku mari mewarna lah...buku cerita la...nak pakai kamuslah....tapi disebabkan masa tu mak abah koi bukan orang senang...adik badik pon tengah ramai lagi yg sekulah...so, putih mata jelah tingok kekawan lain dok milih buku nak dibeli...

tapi tu masa kecik, masa besor ni, tak penah dah pon koi pergi pameran buku...pustakaan pon lepas koi dah grad dah tak penah pergi pustakaan dah...sejak beranak pergi kedai buku pon tak pernah....tapi kat johor ni macam jarang jarang jer ade pesta buku,kecuali kat UTM la...tp kalau pesta buku penerbit UTM tu...bukunyer terlampau ilmiah...takkan koi nak baca buku teori mekanik bendalir sebelum tidor..ye dok??..taktau la kalau koi yang taktau..tp kalau PC fair tu promot nyer bukan main lagi...tiap tiap simpang lampu isyrat ade kain pemidangnyer...

apapun koi nak promot Pesta Buku yang akan berlangsung 29-31 Oktober ni...koi memang tak pergilah...jauh wehh...sesapa yang dok area KL, Shah Alam, Klang dan seangkatan dengannya dan tergerak nak jejalan hujung minggu ni, singgah la sekali ke Pesta buku Alaf 21...koi mmg minat buku buku dari Alaf 21,koi memliki hampir kesemua buku cerita Tulisan Ramlee Awang Murshid dan beberapa naskah dr H.M Tuah Iskandar...




kat mane nyer pesta buku ni??kat mana lagi..kat tempat dialah..kat Alaf 21 nun..ni koi ade letak peta lokasi nyer bagai...kalau tak ingat..pakai GPS la nanti..takpun Google map kan ajer..keluarlah petanyer nanti...



oklah..selamat membaca...

Monday, October 25, 2010

aktivti hujung minggu : Part 2

Aktiviti hujung minggu lepas adelah berjalan jalan ke Zoo Johor. Sibuk sesangat si umar Mukhlis ni suruh koi lukih gambo gajah. Petang tu ayah dia pakat bawak gi Zoo Johor je tengok gajah bebetul…bukannye senang nak lukih gambo gajah nih..gambo orang lidi koi retila…

Sampai2 kena beli tiket dulu..nak masuk kena bayar tiket RM 2 je untuk seorang dewasa..kanak kanak bawah umur 12 tahun pulak RM 1…anak anak dalam stroller atau dalam dukungan macam Umar mahfuz…takyah bayor..masuk free. Masa tu akak kaunter tu cakap nak denda koi sekeluarga sbb masuk lambat…aik??lambat ker??baru kul 4..ade lagi orang lagi lambat daripada kome…rupenya dia nak bagi souvenir pengunjung ke 1000…hahaha…nak tahu apa souvenirs nyer?..haa…tu gambor gambor souvenir nyer…
Pastu dapat amik gambar dengan ular,...tapi masing2 geli…takmau…pastu dia adela tanya2 soklan sikit…laki koi mmg maleh nak layan bende2 gini..tapi koi biasa2 jer…

Jalan2 kat sini ok gak..murah jer...kitorang sekeluarga baru RM5…bersih pun bersih…alat permainan pun kondisinya baik…ade toilet bersih…binatangnyer pon boleh tahan la banyak..kira mmg berbaloi baloi la takat nak bawak anak jalan petang2..Cuma satu jer yang tak best..parking…kena parking tepi2 jalan..bahaya…sbb zoo ni tgh Bandar JB, mmg space nyer amat amat la terhad..

Masa jalan2 tu koi tengok punyer la ramai pengunjung yang perangai nyer 2x5 dengan bende yang bergayut gayut dalam zoo ni…suka ngat buang sampah kat dalam kat dalam kandang binatang dalam zoo ni..mana pegi palehotak nyer tuh ntah..pikirla sikit…kalo yerpon nak bagi binatang makan..takkan la pembungkus makanan pon campak dalam tu…padahal, pengurusan zoo ni sediakan tong sampah punyerlah banyak. Tak sempat pusing kepala 360 darjah dah jumpa sebijik…tapi sebab takde rasa tanggungjawab tu la bantai pergi buang sampah dalam kandang haiwan2 tu…gambar kat bawah ni contohla...sampah sarap bertaburan dalam kandang orang utan tu,dibalingnya botol2 air mineral la..plastik hape2 la...


Dalam fail yang koi dapat tu..ade la cerita sikit2 pasal zoo johor ni…ooohhh…bawah pengurusan kerajaan negeri Johor rupenyer..patutla hargenyer murahh…ni koi uploadkan untuk deme baca..nak salin balik memang tak rajin..




Ha…apalagi…jom la singgah ke zoo johor…walaupun kita yang dah dewasa ni rasa apelah sangat pergi zoo…takat tengok2 unta..kat chanel Animal planet dgn nat Geog pon ade…tapi koi dapat nengok keseronokan dan kegembiraan kat muka anak2 koi bila bawak jalan kat zoo semalam berbanding bawak makan eskrem mekdi kat Jusco…yang paling tak tahan…masa nak balik tu…Umar Mukhlis mintak naik stroller sbb dah tak larat nak jalan ke kereta…apa tidaknya..asik berlari jer…si adik pulak..masuk kereta terus tido.

sibuk sangat nak tengok gajah, dah bawak tengok dari dekat, takut la pulok..

contest teka harga cermin kakyan da result..

kak yan --> http://www.mayaqarmyla.net/..telah pun mengumumkan pemenang kontes yang dianjurkan..Teka harga cermin...dan pemenangnya semestinya bukan koi...sbb jawapan koi takde sipi sipi pun dengan harga cermin tu...

walaup camnepun...kegigihan koi meneka selama lima hari berturut turut telah membuka hati pihak juri untuk memberikan koi hadiah saguhati...wang tunai RM5...yang mana koi nak request dengan kak yan utk tukat hadiah wangtunai tersebut sebagai topap henpon line 017 koi yang dah lama bertopap...kak yan kan ade kedai topap ensett... terima kasihla kak yan eh....

Saturday, October 23, 2010

25 things about me...

koi telah di tag oleh kak diana untuk bende ni

"Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you."

jadiknya koi dengan bersungguh-sungguh mengarang 25 perkara berkaitan dgn koi..takat 25 eleh...sikit..yg peningnya nak tag balik 25 orang tu...adoyaii...

okeh..jom..

1. umur koi 29 tahun

2. berasal dari Negeri Pahang Darul Makmur

3. sekarang menetap kat Taman Universiti Skudai

4. koi ade 2 orang anak lelaki

5. koi kawen tahun 2005

6. laki koi orang Jawa segamat

7. Kerja dengan kontraktor, jaga site dalam UTM

8. koi paling tak suka subjek matematik…tak kiralah walaupun namanyer statistic ke, kaedah berangka ke, kalkulus ke,trigonometri ker….

9. koi suka kucing, tp laki koi tak suka…so, takboleh la bela kucing

10. rumoh koi ade ikan kaloi 2 ekor…besorrr..

11. koi suke main badminton tp dah lama tak dapat main…tunggu anok besor sikit…

12. koi tak suke tingok cerita perang2 tp koi suke cite bukit kepong…sedihhh…

13. koi takut tingok cite hantu…tapi koi gelak tingok hantu dalam puaka niyang rapik..hantu gigi jongang…

14. koi suka tengok cite hindi..kalau ade rani mukherjee…

15. ringing tone henpon koi pakai lagu Britney spears

16. koi pakai henpon sony erikson line maxis

17. syarikat bagi henpon nokia, tp line Digi…masuk lam opis terus takde line..haa..yang tu pakai ringtone I want nobody nobody but yuuuu…

18. koi suka makan burger, tapi tak dapat makan hari2 la…

19. koi tak makan bawang…tapi kalau dah blender takpe..

20. koi tak suka pergi berbelanje kat Giant..bodo..takleh scan takleh beli, harga salah takleh beli..harga display lain..harga scan lain…

21. anak koi pakai lampin huggies

22. masa belum kawin berat koi 48kg, skarang 66kg…takpe..boroisiti is a sign of prosperity

23. kaset pertama yang koi beli ialah kaset In team – Impian Kasih…

24. koi tak suka dengor radio time bawak kereta, sbb koi suka menyanyi sendiri…hahaha

25. nasik lemak tak buat koi mengantuk sbb lepas makan apapun koi otomatik mengantuk


sbb nak tag sampai 25 org ni koi tak mampu...koi mintak diskaun la...koi nak tag 5 orang jek...aje boleh gamoknyer??yg koi nak tag adalah...

  • kak yan
  • puan rina
  • cyl
  • xiao
  • hazilda
  • leezack
  • sunsweet
  • anis
  • akma
  • cik gold
eh lebih 5 pulak...oklah tu...daripada takde...


Thursday, October 21, 2010

kenangan kena dende...

Pernah tak kena denda masa zaman sekolah dulu…kalau tak pernah, koi pernah, setakat berdiri atau berdiri atas kerusi tu biasa lah…tapi kali ni cara berdirinye tu pelik sikit. Masa tu koi dajah 4, kelas koi ni cikgu tak masuk, kelas sebelah pulak tengah belajar English. Cikgu yang mengajar tu….mak oooiii..punyalah garang…Cikgu berbangsa Cina, nama nye Miss Gwee Mee…..

Budak sekolah ni…kalau cikgunye tak masuk, hip hip hurey la…bising megalahkan pasar lambak. Tiba-tiba cikgu Gwee tu terjongol kat pintu belakang kelas koi…apa lagi…dia panggil kitorang semua kelas dajah 4 tu masuk ke kelas yang dia tgh mengajar tu. Kitorang semua berdiri kat ruang kosong kat belakang kelas tu….berimpit impit…berdiri dengan lutut bengkok dan angkat tangan lurus ke atas…perghhhh!!! Azab giler masa tu….kalau tak silap koi abis jugak la 1 masa matapelajaran, dalam 30 jam ke 40 minit koi tak ingat,

Tapi yang pasti lepas menerima hukuman tu..kaki kitorang 1 kelas menggeletar sbb berdiri dengan cara macam tu amat memilukan. Masa tu koi berazam untuk jadik cikgu…koi nak cari dan denda anak Cikgu tu dengan cara yang camni juga…agaknya kerana niat tak baik koi nilah koi tak berjaya dalam Mtest sebanyak 4 kali.

Walau dah kena denda kelas kitorang tak serik jugak…asal cikgu lambat masuk kelas bising jugak…dah namanya pun budak2. mana ade budak reti diam..baca buku…buat latihan tanpa disuruh cikgu…carilah…Upin Ipin pun bising jugak…main tudung botollah, main tangkai aiskrim lah, main pemadam lah…macam2. tapi tu semua kenangan di bangku sekolah rendah…melalui facebook dapat balik mengimbas lembali kenangan kena denda dgn Cikgu Gwee…ketor lutut koi!

datang bulan..

Last week anak buah koi yang berumor 10 tahun dah jadik anak dara. Umo 10 tahun baru dajah 4…uihh..cepat betul budak-budak zaman sekarang mencapai usia akil baligh…seingat koi..masa koi dajah 6…ustaz ade mintak budak laki keluar kelas jap, kena bawak buku pergi pustakaan…bila budak laki semua dah keluar…ustaz Tanya…

“Berapa ramai yang dah datang bulan?”

Koi dan beberapa teman lain yang tak tau istilah datang bulan terpinga-pinga...pastu ustaz sambung lagi...

“datang bulan, datang kotor, datang haid, uzur, period...tu semua samalah...”

Oooo...begitu...budak2 mana tau istilah. Tau perkataan haid je sebab ade belajar kat kelas agama. Perkara2 yang membatalkan puasa antaranya datang haid.

So,adelah 3 ke 4 orang je yg angkat tangan…haaa…dalam 20 orang budak pompuan dalam kelas tu, adelah 3-4 orang je yg dah datang bulan. Pastu ustaz cakap

“saya belum terlewatlah ni…dan saya harap yang 3 ke 4 orang ni..ibu kamu dah ajar kamu yer…”

Pastu Ustaz Marzuki, (skarang dah Allayarham) pun cerita la serba sedikit pasal hukum2 yang berkaitan dengan datang haid, apa yang boleh buat, apa yang tak boleh buat, cara penjagaan, cara mandi hadas, batas pergaulan, cara menguruskan mende alah tu dan lain-lain lagi.

Koi sendiri mula datang bulan masa form 1, dok dalam bilik air bukan main lama lagi…pikir ayat nak bagitau mak…pastu kejap kejap masuk bilik air…sungguh meresahkan.

Masa dajah 6, kalau ada kawan kawan yang mengalami kebocoran, kecoh bebetul. Macam satu perkara besar. Tapi bila dah masuk sekolah menengah, kebocoran tu perkara biasa jer,selalu sangat terjadi. Kat koperasi sekolah pon ade jual pad. Dan masa lower form, ade lagi kawan kawan pompuan yang belum datang period.. agaknya persekitaran mempengaruhi faktor kematangan dan kesuburan kot...budak sekarang banyak tengok tv drama2 cintan cintun...pastu berangan nak jadik macam dalam tv. Nak jadi Zeti dalam Sembilu lah...nak jadik Puterilah...nak jadik macam awan dania lah...tu yang cepat matang tu kot...


Wednesday, October 20, 2010

"comei lotte contest by jaijina"..


For the first time koi nak cuba contest bergambar anjuran bloggers. Contest ni namanyer "comei lotte contest by jaijina"..ok syarat2 penyertaan hadiah dan sejarah pembikinan contest ni boleh klik gambar di atas, nnt terus ke blog tuan punyer contest yerr


nama kanak² : Umar Mukhlis bin Sulaiman
Umur : 2 tahun 5 bulan
nama ibu : Azian Khalil

gambar ni di klik masa dalam kereta on the way balik dari bandar segamat. sibuk sangat nak pakai ray ban cam ayah...belikan jugakla satu kat kedai 2 ringgit. tak habis-habis melaram dgn spek mata baru & sibuk suruh mama dia "apik gabar"...dan inilah hasilnya...mama pertaruhkan gambar Umar kat contest comei lotte ni...mama suka gambar ni sbb nampak jelas lesung pipit kat pipi,...barulah anak mama namanya..

nak tag sape?
bedallag sape sape pon...leezack, xioa,ilhamkaseh

pelajar antarabangsa...

Menyampah betul koi dengan cara pelajar antarabangsa kat UTM ni guna jalanraya. Rasa nak turun kereta titik titik je jarinyer tu. Bawak motor / kereta macam dia sorang je bayar cukai jalan…macam dia je bayar yuran UTM.

Yang terhegeh hegeh satu hal, yang bawak menyongsang satu hal, yang tak ikut turn lain hal….yang melintas tak tengok kiri kana pon jadi hal jugak…terhegeh-hegeh sebab tak tahu jalan tu…nak buat macam mana..tp kalau terhegeh-hegeh bawak slow takpe lagi…lagi parah, tadi masa nak masuk UTM lepas makan tadi…kereta dah la banyak…boleh pulok la dia berenti kat tengah-tengah roundabout…piker nak amik pukul berapa….terus jammed jalan! ntah mana dia belajar bawak kereta boleh berenti tengah tengah roundabout…kalau tak tahu nak ke mana pusing aje la rounabout tu…dah la roundabout tu kecik…dia boleh bincang petang pulak kat situ.

Pehtu suka suka ati tukar arah jalan one way. Terkejut koi. Tengah berangan rangan, tetiba ade pulok motor sebijik betul2 depan kereta koi. Pastu buat muka saje je…macam tak buat salah…tak tahulah kalau deme ni tak tahu jalan jalan dalam kampus ni lagi…

Kalau setakat bawak kereta motor ke tengah ke tepi ke kiri ke kanan…sesape yang follow tu memang tahulah sape yang bawak…acu pintas…tengok…haaa…kompom punyelah memang orang bangsa antarbangsa itu.

Dulu masa koi jadi student, kalu nak mintak buat pas kenderaan, macam macam dimintaknye. Lesen, geran, surat kebenaran pengetua, ibubapa, tapi ni tengok gaya deme ni macam takde apa jer. Patutnye pelajar antarabangsa ni kena ade satu kursus khas sebelum dapat pas bawak kenderaan kat kampus. Pejabat keselamatan kena bagitau deme kat mana boleh parking, kat mana tak boleh parking, kat mana one way…kat mana boleh melintas.

Melintas pon satu hal…kebanyakan student tempatan kitalah..kalo nak melintas mesti cari zebra crossing…dan tetap tgk kiri kanan dulu sebelum melintas…tapi style pelajar antarabangsa kat UTM ni melintas kut suka ati deme jer nak melintas kat mana…dah macam kat pasar malam. Bukannya tengok kiri tengok kanan…kereta dah tak de…jom kita melintas…style dia..sape dulu sampai, dialah punyer jalan…

Student antarabangsa kat UTM ni koi pon tak pasti dari mana…yang pasti rupenyer ala ala Maher Zain. Dari timur tengah la kot….Iran ker…Jordan ke…Yang kulit hitam pun ade ramai gak…dari mana asalnya koi pon tak menanya.


Tuesday, October 19, 2010

contest kak yan - Contest Teka Harga Cermin


Due : 23/10/10 (jam 23:10)

RESULT :
Ahad (24/10/2010)


  • Tekaan boleh dibuat dalam ruang komen kak yan sahaja.
  • Tiada syarat tuk letakkan banner disidebar.
  • No need to follow.
  • only bloggers yer.
  • Boleh buat tekaan sebanyak 5 kali TAPI dgn syarat tekaan dibuat pada hari yg berlainan.
  • (jika terdapat pertindihan tekaan pada hari yg same, hanya tekaan awal diterima)
  • Hadiah peneka tepat : RM10
  • Jika tiada tekaan tepat peneka sipi2 akan dapat RM5

Wlupun tiada syarat tuk buat entri khas diblog masing2
tapi.... sekiranya tekaan anda TEPAT
Bonus RM10 akan ditambah jika ada entri di blog anda itu.
Bermakna korang berpeluang menang RM20.
Untuk peneka sipi plak RM5 jugak ditambah jika ada entri khas contest.

Harap syarat2 contest ni jelas.

Terima kasih

Post Terhangat