Tuesday, November 2, 2010

al kisah al ikhsan

Tadi koi jengah jengah facebook...tengok ramai kekawan dari tempat lama koi bekerja dulu sedang meluahkan rasa di status masing2...huhu..kesiannyer...takpe cubalah bersabar..sambil2 tu usha la peluang kerja yang lain...

Teringat pulak alkisah koi blah dari tempat tu...masa tu koi jadi warehouse manager...tugas koi menjaga warehouse lah...sekali tu ade ada buat stocktake atau pengiraan stok. Stocktake ni dibuat setahun 2 kali kot...masa buat stocktake tu..banyakla barang2 yang di ‘declare’ sebagai hilang dalam jagaan koi...

Koi pon berusaha untuk membuktikan barang tu tak hilang sebanyak yang dorang declare hilang...sambil2 tu koi usha la kerja baru...gile ke apa? Kena potong gaji sratus lebih sebulan selama setahun...tanak koi...dahla gaji ciputs..lagi nak kena potong..

Koi mintak tangguh untuk buktikan barang2 tu tak hilang...pastu koi dapat kerja baru..hahaha...24 hours resign notice koi bagi..pakai emel lagi..cc kat semua orang... tak kena apa apa ker kalau resign 24 jam?...kena..kalau dah sign surat komfom memang kena...tapi koi tak sign surat pengesahan jawatan....setahun setengah koi kerja situ...koi tak sign surat tu takde sape tau...sbb apa...kelemahan pengurusan la kott...

Tambahan pulak koi memang berseteru dengan salah sorang manager yang ada kat situ...tak suka bekerja dengan orang yang tak boleh terima kritikan orang lain..terasa diri tu macam bagus sangat...

Actually, bahagian HR dah bagi koi surat confirm...tapi dia bagi koi sehelai surat dan cakap...dah siap sign nanti bagi HR satu salinan yer...hehe..koi nak bagi ker?? Deme nak copy la sendiri...HR kat tempat lain...bawak 2 salinan surat siap siap...sign dua dua...satu pekerja amik..satu lagi HR amik...bukan lepas sign fotostat pastu bagi HR...so, koi ade surat confirm...HR takde...

Lepas koi hantar resign letter...diorang pon kelam kabut cari surat tu...softcopy ade..tapi kenapa dalam fail tak ade...diorang siap print surat baru..pastu siap backdate dan suruh koi sign masa tu juga...koi nak sign ker??haha...kelakor bebetul....tapi kesian HR kena marah dengan manager manager manager....

Walaupun koi blah dari syarikat tu dengan cara yang menyakitkan hati beberapa pihak..tapi koi sangat2 berterima kasih kepada big bos syarikat tu dan bekas pengurus syarikat tu yang memberikan koi sedikit ruang untuk koi menjadi sebahagian daripada mereka satu ketika dulu...kat situ lah koi dapat mengumpul rakan rakan kat area skudai ni...dan satu ketika dulu...ia pernah menjadi saat yang paling menyeronokkan dalam hidup aku...sehingga kini koi masih memberi sokongan kepada syarikat tersebut dengan membeli belah di sana.

3 comments:

diana said... [Reply]

nasib baik kamu pandai..
hehhe

Nafisa81 said... [Reply]

K.diana-ayat rendah diri 'xdela pandai..mane ada'..

Nafisa81 said... [Reply]
This comment has been removed by the author.

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??