Wednesday, December 21, 2011

Entry di malam dingin..

wah...bulan 12 a.k.a ujung tahun ni mmg banyak peristiwa2 yang tercatat dalam diari..bukan takat diari koi ajer..malahan diari satu Malaysia dan jugak satu dunia pun...antaranya ialah...bulan 12 ni kan musim cuti sekolah..maka ramailah pasangan pasangan pengantin baru mengambil peluang ini untuk melangsungkan majlis persandingan mereka...so dah tercatatlah dalam diari pasangan pengantin ni arikh menikah...tarikh bersanding...sambut menantu..honeymoon...

pastu..sempena cuti school ni jugak..ramai jugak ibu bapa yg bawak anak2 diorang bercuti cuti...makan angin..ambil angin..tukar angin...hmm..dah masuk dalam diari dan album keluarga dah peristiwa bercuti bersama keluarga..

oleh kerana ujung tahun atau bulan 12 ni amat sinonim dengan musim ujan di Malaysia ni...makanya sinonim jugaklah dengan musim banjir..haa...dah melekat satu lagi memori pahit...rumah naik air banjir...pastu kena tidur kat Dewan serbaguna...sekolah...hmm..masuk book lagi kisah bulan 12 ni...

dan bagi koi yang bekerja dalam sektor pembinaan ni...ujan memang agak meresahkan..nak nak pulak jenis ujan yang tak tau berenti...kejap lebat..kejap sidang...kejap lebat..kejap sidang...kalau ujan takleh buat kerja kat luar...lebih2 lagi kerja tanah...tanah mmg stok jadi bubur...tak boleh plaster dinding luar dalam hujan..tak bleh buat painting works...tak boleh piling...tak boleh turap jalan...yang boleh..buat site diari jer...hehhehe...ujan dari pukul 9 pagi sampai 1 tengah hari...kat site diary tulis sampai pukul 5 petang...

bulan 12 atau hujung tahun atau year end juga amat sinonim dengan YES...YES atau nama penuhnya Year End Sale mmg amat ditunggu tunggu oleh kaum ibu seperti koi..hmm...ade ker wanita tak suka shopping??mmg rabak la poket tgk menda yg gantung2 kat shopping mall tu...koi tgh memujuk En Suami agar membelikan koi seketul frying pan Tefal... hmmm..mengguda iman betul kuali itu...itu..kuali tu..kalau dapat...goreng ikan tak bergaram berkunyit pun sedap tuh...

Tsunami yang melanda perairan Acheh dulu pun jadi masa bulan 12 jugak...24.12.2004 kalau tak silap koi la...dan pastinya ia menjadi satu parut kekal kepada mangsa2 Tsunami tersebut.

Bulan 12 jugak perayaan Hari Natal akan disambut...walaupun koi tak sambut Hari Natal...koi tetap gumbira kerana tahun ni Hari Natal jatuh pada hari Ahad...maka dengan segala hormatnya..Hari Isnin kita cuti...YES!ada cuti extra...cuti2 macam ni mmg koi dan suami & anak2 balik kampung..bila lagi nak jenguk orang tua...

tak kurang juga yang menerima bonus pada hujung tahun...hmmm..tahniah....koi ada bonus tak agaknya hujung ahun ni??? hehehe...koi tak pernah harap pun...masukkan gaji koi bulan2 tak miss itupun dah kira bagus..

bila hujung tahun...ibu bapa pun tak kurang risau jugak ni...anak anak nak naik sekolah awal tahun...means ,nak beli buku, baju, kasut,stationary, bag dll semua bulan 12 ni lahh...huhu..kalau anak ade 4 orang nak naik sekolah...huh..masak...alhamdulillah kerajaan ada bagi peruntukan RM100 untuk seorang pelajar. Apasal masa koi sekolah dulu nak dapat sorang RM10 pun tak pernah??

huh..jam dah menunjukkan angka 1.28 pagi...perut koi pun dah lapar ni..ade baiknya kalo koi tido dulu...esok akan ada lagi satu hari dengan rutin harian yang macam selalu selalu tu...setakat ni aje entri koi di malam yang sunyi, tenang, dingin, sejuk, aman damai ni...
selamat tidur semua..wassalam

4 comments:

Cik SHiNJU said... [Reply]

YES membuatkan purse koi semakin mengempis...sob... dah terbeli henbek,perfume n bracelet...rabak smpai ke bulan januari...

ekinashikin said... [Reply]

macam2 kan...hihi...
ada 1 lagi peristiwa akak kena tau..
bulan 12 besday kita..hahahha

cemomoi said... [Reply]

assalamualaikum

jenguk kawan lama... moga sihat sokmo

huuuu tak cukup br1m nak nyambut bukok skoloh ni...

AdiaLuze said... [Reply]

Lambat tido ye awok. Pagi ni tak mengantuk ke nak bangun pepagi? Hehehe .. Kalau dah biasa, oke je kot. tengah musim 'YES' sana sini ni, mata memang rambang, tapi poket plak tak brapa nak kembang .. Ahakss

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??