Monday, December 31, 2012

Cukup Sudah Terlebih..

Koi dah agak dah...mesti ade yang berubah lagi...tengokla tuh...Hari Jumat masa koi balik lain rupe..Hari Isnin koi datang dah lain pulak rupa..siap bunga plastik dan potpouri burner dan beralas tiles pulak

Jumaat - 28-12-2012


Isnin 31-12-2012


Minggu depan taktau apa pulak nak berubah lagi ni. Ape-apelah...jangan meja melekat kat atas siling udah...

Sunday, December 30, 2012

Belajar Jahit Secara Formal

siang tadi koi pergi kelas belajar menjahit di BBU . Kelas di buat di rumah cikgu tersebut. Buat permulaan ni koi ambik Pekej 1 yang mengandungi perkara2 asas jahitan. Haa..kat bawah ni silibus bagi Pakej 1. Kelas pagi tadi bermula jam 9.00 pagi sampai 12.00 tgh hari. 3 jam untuk satu sesi

PAKEJ 1

Kursus jahitan Pakaian Wanita Asas:

Kursus ini khusus bagi mereka yg langsung tidak tahu mengenai jahitan, terutama jahitan pakaian. Bagi mereka yg telah pun mempunyai asas, juga digalakkan mengikuti lursus di peringkat ini bagi menambah pengetahuan. Subjek-subjeknya adalah:
a. Mengenali jahitan tangan
b. Mengenali Mesin Jahit
c. Cara-cara mengukur badan
d. Melakar pola
e. Cara menyusun pola pada kain dgn ira yg betul
f. Cara mengunting  kain dgn betul
g. Paten : Baju kurung moden & kain potong A

Untuk hari ni koi dah belajar sampai dari a sampai d. Next class kena bawak kain untuk start susun pola pada kain dan gunting. Hihihi..seronoknya...

Koi pernah jahit baju kurung koi sendiri, jahit baju Melayu Johor utk anak2 dan suami..tapi buat ikut contoh baju sedia ada. Buat pun main belasah ajer, takde undang2. Utk Suami pulak, baju jer ada, seluar takde sebab koi tok pandai jahit seluar lelaki dewasa. Kalau seluar anak2 bawah umur tu bolehla...cerut getah keliling jer...

Untuk Pakej 1 ni..akan belajar 1 jenis baju shj iaitu Baju Kurung Moden lengkap dgn kain potongan A. Koi tanya jugak apesal kena buat baju ni? Cikgu tu kata, Baju kurung moden adalah asas kepada lain lain baju berfesyen seperti kebaya, dress, kurung pesak, jubah dll. Yelah..dgn perut koi yang dah agak membulat ni...bila ukuran diterjemahkan atas pola, dah tak nampak bentuk kurung moden dah.

Walaupun koi takde niat nak jadi tukang jahit, tapi bila tgk baju melayu kanak-kanak berharga RM49.90 sepasang. Koi rasa baik la koi jahit sendiri jer....Bayangkan 2 pasang baju Melayu kanak-kanak dah RM100. Pakainya pulak di pagi hari raya jer...menjelang tgh hari dah tinggal seluar je..baju, songkok, sampin semua dah hilang nah ke mana. Koi rasa amat tidak praktikal untuk keluarga berpendapatan sederhana macam koi ni. So apa lagi....deme tak moh join belajar menjahit?? 

Friday, December 28, 2012

Terlebih Sudah...

Apa yang terlebih?? Terlebih rajin akak koi kat opis ni. Pantang ada masa dan ruang yang terlebih..terus dia terlebih rajin. Hari ni waktu rehat sempat dia mengemas opis..koi? koi update blog jer time rehat hari jumaat ni,...tengoklah tu...baru 3 hari lepas dia ubah kedudukan kerusi tu hari dah berubah lagi...nasib baik pintu opis ni berat + berskru..kalau tak dah habis kena pindah tempat.


Meja koi betul2 menghadap ruang tamu ofis ni. gambar ni diambil tanpa berganjak seinci pun dari workspace koi. Selain dari ubah kedudukan kerusi dan meja kopi kat depan koi ni...Sempat juga create mini landskap kat sudut opis ni..kalau harapkan koi mmg mintak ampun mintak maafla yer...pasu bunga kat rumah pun En Suami koi yang tolong susunkan...tapi taman mini ni masih dalam pembinaan. Nanti minggu depan silap-silap dah beranak pinak agaknya pokok kat depan ni. nanti minggu depan koi bagi progress report yer...


Wednesday, December 26, 2012

Musim Pengantin Baru...

Ibu mana yang tak kecewa bila diketepikan anak kandung dalam urusan perkahwinan. Kahwin ni bukan satu benda yang main-main. Hampir semua ibu mengharapkan yang majlis perkahwinan yang sempurna dan meriah diraikan sanak saudara kerana itulas masa ibu2 kita ni bertemu sanak saudara dan rakan taulan. Bukan semua ibu bapak mengharapkan majlis gemilang 3 hari 3 malam berarak 3 km pun...

tapi bila anak gadis kahwin sorok2...dan bila dah kahwin baru nak minta restu... ibu mana yang tak sakit hati. Bila dah kahwin...memanglah patuh kepada suami tu menjadi kewajipan. tp sebelum semua itu bermula....bukankah patuh kepada ibu bapa tu menjadi tanggungjawab utama.

Bukan apa sekadar mengulas kisah muka depan metro semalam. Kisah seorang pelakon drama tv berkahwin tanpa pengetahuan ibunya mengundang rasa kesal di hati ibunya. Kesiankannn. memanglah dah jodoh dia... tapi apalah makna hidup bahagia bersama suami tapi pada masa yang sama melukakan hati ibu dan adik beradik yang lain. Adoi jangan cakap banyak2...adik pompuan koi belum kawen lagi...

Apapun...semoga ibu pelakon itu merestui dan menerima seadanya jodoh yang telah ditetapkan untuk anaknya. Kerana doa seorang ibu itu amatlah makbul..lebih2 lagi dalam kes ni beliau adalah ibu yang teraniaya....Semoga kita semua dijauhkan Allah dari perkara2 seperti ini.

Gambar hiasan

Friday, December 21, 2012

Nostalgia handphone

kelamarin koi citer pasal line telefon..hari ni nak citer sikit pasal teleponnye pulak..
camnilah lebih kurang rupa henpon pertama koi. jenama samsung. Kecik jer..warna gold. pastu tukar henpon lain plak...2nd hand Nokia 3310. Nokia 3210 dan 3310 ni antara yang paling glamer pd awal tahun 2000-an.
Ramai yang seusia koi ni memulakan zaman SMS dengan dua model henpon ni. Ada yg tak kenal rupa 3310 ker? kat bawah ni ada gambar 3310


masa tu agak gumbira menggunakan 3310 ni sebab boleh compose ringtone sendiri. carik je kat internet pastu tekan2 dia punya  note compose...koi pakai henpon ni bertahun tahun lamanya..kalau tak silap sampai tahun 2008 kot..masa tu dah tak jumpa bateri henpon ni lagi dah...asik nak kena cas aje...barulah lepas tu carik yang lain sebagai ganti. masa Tahun 2008, semua orang pakai henpon ringtone polifonik dan dah ade yg pakai bunyi mp3 sebagai ringtone. pasal segan takut org dengar ringtone koi...siap koi 'silent'kan bunyi henpon..kasik ade vibrate je. bagi yg pakai 3310 ni...mmg semua sedia maklumlah yg vibrator nye boleh bergegar meja dibuatnya.

Bagi koi yg paling penting dalam penggunaan handpon tu fungsinya bertepatan dgn keperluan semasa kita. tak payah lebih2 sangat sbb bukan semua pun applikasi henpon tu kita nak pakai.Apa yang penting adalah....ade kredit...telepon canggih manapun tak guna kalau takde kredit okeh..

Wednesday, December 19, 2012

3 Line..

Perghh..tajuk...3 line...sebenarnya nak citer 3 line telepon bimbit paling utama kat Malaysia...Maxis, Digi and Celcom..yg baru baru cam U Mobile tu rasanya belum ramai pengguna...sebenarnya kalau dulu2 lagi banyak kot...pastu diorang merge. Kalau tak silap dulu ada line ADAMS dgn line TM Touch...

Masa mula2 keluar prepaid dulu..mak aih...starter pack utk Hotlink harganya lebih kurang RM250... mahal.. tapi skang 10 hengget pun ada. Sebab koi lambat sikit pakai telepon..hp pertama koi pakai starter pack Hotlink berharga RM123. Nombor pangkal 012-954 hujung tak ingat. maklumlah..zaman dulu..angka 9 kat pangkal tu mewakili negeri Pahang, Kelantan, Terengganu..kiranya orang pahang call murah la sikit. Masa tu boipren koi kat Raub..koi plak belajo kat Skudai.

Nilai tambah a.k.a topap paling murah pun masa tu RM60. huhu... habis PTPTN koi buat nopap telepon ajer...la ni kemain bercinta nak bayar balik...hihihi..gigil jari jemari nak masukkan nombor TAC bayar PTPTN online. masa nopap henpon pakai duit PTPTN dulu tak terpikir pon...dan koi tak pernah tukar line selain daripada Maxis walaupun dah banyak kali tukar nombor telepon. Start awal 2011 koi mula pakai Maxis post paid yang mana koi rasakan lebih murah dan berbaloi berbanding pakai prepaid. setiap bulan koi bayar RM50  jer pastu buat satu sub line RM30 untuk En Suami.


tengok jadual kat atas ni. Untuk macam koi yang tak kuat bergayut ni...sebenarnya sgt berbaloi. Bayar RM50 sebulan, dapat masa berbual 100minit + 100sms. Tu tak masuk bergayut dengan sub line sendiri.
pastu dapat 250MB sebulan, utk akses fb dan twitter kira dah okay sangatlah. Nak update blog mmg tak bulih la pasal henpon koi pun mmg tak sampai ke situ fungsinya.

kalau nak gayut dan gosip2 dengan mak kat Pahang...koi prefer pakai telefon rumah...line TM ke line TM percuma. Pakai la banyak mana pun...macam tu la jugak bayarannya.

Line lain koi pernah jugak pakai...tp company supply la....masa kerja site dalam UTM dulu pakai DIGI..hihih...koi taruk hp dalam poket terus takde line...sbb kat site byk pokok2 kot...kerja skang pakai Celcom...okayla....bos bayar sebulan RM50, pulun call sub contractor banyak banyak kali pun takpe...sbb belum pernah bil lebih drpd 50 lagi.

antara sebab koi pakai Maxis value plus internet ni adalah...anak2 kadang2 dok main henpon..main tekan jer..last last ter'akses' internet.1 kb berharga 1sen. huih....jenuh nak bayar bil terakses tanpa sengaja ni tau tak. Prepaid dulu pernah gak kena...baru topap 30 ringgit alih alih tinggal 40 sen jer...pasal terakses tanpa sengaja...skang terakses sema ada sengaja atau tak, takla jenuh nak bayar sebab dah mmg ada allocation 250MB internet access.

ehh..koi ni bagi promotion percuma lak kat Maxis..hehe..ni bukan promo...ni kongsi pengalaman ajer...


Tuesday, December 18, 2012

Berita Derita Dera

Pagi tadi masa tunggu giliran kat Klinik Ibu Anak tengok ade berita pasal penderaan kanak-kanak di Alor Setar. Tajuk beritanya "Bapa Tiri Mangsa disiasat" . Kalau dah ade bukti dan saksi takyah nak siasat-siasat lagi...siat-siat jer..

Lepas tengok berita dalam TV tu terus terngiang-ngiang lagu Derita ni...Penah tak dengar lagu Derita nyanyian kumpulan Okid?? Lirik cam kat bawah ni...tapi kalau nak dengar lagu...kat youtube ada rasanya. Apalah yang ada dalam kepala hotak si pendera ni ek?? Takde belas kesian ker..alangkan kucing mengiau kelaparan pun kita kesian, ini pulak budak menangis...Ya Allah...ngeri bila dibayangkan. tak sampai hati nak tgk video klip yang di'link'kan dari youtube ke fb baru2 ni...

Yang mendera dalam tempoh 2 ke 3 tahun kebelakangan ni selalunya teman lelaki ibu mangsa, bapa tiri mangsa dan Ibu mangsa yang merupakan ibu tunggal. Beratnya dugaan menjadi ibu tunggal ni...Semoga Allah Taala jauhkan kita semua dari kejadian dan persekitaran seperti ini...


Derita 
By Okid

Buka mata dan lihatlah..
Insan kecil yang tak berdosa
Jadi mainan dan hinaan semua
Manusia tiada berpedoman...

Apakah salah mereka
Menjadi mangsa yang terbiar..
Dia disiksa tanpa rasa simpati
Hanya melihat darah merah mengalir ke bumi...
Chorus:
Sengsara kan terasa...
Di sepanjang hayatnya...
Tangisan tak bersuara
Insan yang sekecil tu... Merasa
Peritnya derita....
Ditanggung jua...

Mengapa dia disiksa
Hingga lesu tak bermaya
Haruskah kita menyaksikan
Penderitaan pada mereka

Apa nasib mereka jika ini masih terjadi
Kita sama sama membantu
Melindungi hidup mereka..

Mereka perlukan perhatian
Bukan penyiksaan yang diminta
Berikan kasih dan belaian mesramu
Moga diberi petunjuk dan hidayah yang sejati...

Sebahagian petikan dari Utusan Malaysia:- 

Kes-kes kematian akibat penderaan bukan merupakan fenomena yang baru di Malaysia. Kes-kes penderaan yang tidak membawa maut mula dikesan seawal tahun 60-an lagi disusuli dengan penemuan-penemuan golongan perubatan mengenai kecederaan-kecederaan yang dialami kanak-kanak yang dikatakan bukan disebabkan oleh kemalangan (non-accidental injuries). Kes-kes sebegini telah diterbitkan di dalam jurnal-jurnal perubatan dan perkembangan ini dikenalpasti rentetan daripada the battered baby syndrome yang mula diperkatakan oleh Profesor Kempe di awal 60-an di Amerika. 

Di Malaysia, penderaan kanak-kanak mula diterima sebagai suatu permasalahan sosial di dalam tahun 1990, selepas penderaan kejam yang berlaku dan menyebabkan kematian S.Balasundram, kanak-kanak kecil yang ditinggalkan di sebuah tandas air di Hospital Kuala Lumpur dengan kesan-kesan penderaan fizikal dan seksual yang dahsyat. Kematian Balasundram mencetuskan reaksi yang luarbiasa di kalangan masyarakat kerana tidak terjangkau di fikiran kita terdapat manusia sekejam pendera Balasundram, yang sanggup mendera seorang kanak-kanak yang tidak berdosa sedemikian rupa. Balasundram meninggal dunia akibat pendarahan dalaman yang teruk akibat didera secara fizikal dan bedah siasat mendapati kesan-kesan luka baru dan lama juga kesan diliwat. Peristiwa malang ini bagaimanapun menjadi pemangkin kepada penggubalan Akta Pelindungan Kanak-Kanak 1991, akta khusus bagi menangani permasalahan kanak-kanak yang memerlukan pelindungan

http://www.utusan.com.my

Sunday, December 16, 2012

Main kutu?

Sapa pernah ade kutu? Main kutu? makan kuih kutu? hoho..kuih kutu takde yer..yang ade ialah kuih putu...masa kecik-kecik koi sebut kuih kutu..kutu kacang...kutu piring..kutu bambu...sebut ikut sedap mulut jer..dah pandai mengoogle sikit rupenya ia adalah kuih PUTU...

entry hari ni takde kena mengena pun dgn makanan..terkenang masa kerja Al-Ikhsan dulu kitorang selalu main kutu atau main undi dengan rakan2 sepejabat dulu. Kebanyakan pekerja Al ikhsan tu adalah wargadaerah Skudai tu jer..lgpun masa tu mmg rapat dgn diorang semua,,,teruja la jugak nak main undi dengan diorang.

sempat la juga main dua round. sekali tu main 10 orang, sorang bayar seratus. Undi-undi nama koi dapat last sekali...huhu..sabarnya lah nak menunggu utk dapat duit 900 tu (tak masuk duit kita) . Last sekali koi berjaya jugak dapat tapi dapat 800 jer...sbb sorang drpd ahli kutu tu dah cabut lari..huhu...masa tu rasa marah sangat..habis semua sumpah seranah maki hamun keluar. Yelah...terasa diri dikhianati...cewahhh...

Ketua undi tu nak bayarkan 100 lagi tu..tapi koi menolak selepas mendengar bahawasanya bukan koi seorang yang terkena. Ramai lagi yang terkena. Bila melihat kembali latar belakang akak tu....kesian pulak..mungkin dia ade masalah yang kita tak tahu....Bila masa berlalu...koi pun dah halalkan duit tu...koi pun tak kaya dan tak juga jadi papa kedana kerana duit seratus yang dia tak bayar tu.

selepas bertahun-tahun koi terbaca pulak keratan akhbar yang mengatakan main kutu ni haram. Eh haram apa pasal pulak..bukan ade unsur unsur riba pun...lg haram masuk saham2 kat bank tu yang mana kita tak tahu dari mana sumber duit kita tu terberanak....owwh..rupanya haram kerana ianya tidak didaftarkan. Lagipun ianya mengundang bahaya penyelewengan. last2 kang balai polis jugak yang semak...



kalau kat kampung...makcik-makcik kat kampung yang mana pendapatannya berbentuk gaji harian cam menoreh ke...jual sayur ker...aktiviti main undi ni masih lagi berleluasa sebenarnya. Lagipun diorang kat kampung tu dah macam sedara mara. Satu nama bayar 10-15 ringgit seminggu. Yelah..kat kampung nak gi keluar bandar pun semata mata nak buat saving 50 ringgit sebulan mmg malas dan tak berbaloi. Jadi dgn cara ni dapatlah menabung dengan cara yang mudah. Biasanya ketua undi adalah orang yg berkenderaan dan senang nak keluar ke bandar. yelah dah kumpul2 duit orang takkan nak simpan bawah bantal, buat sementara utk genapkan sebulan simpanlah dalam bank dulu. 

Kadang2 tgk ketua undi ni..tak dapat profit apa2 pun...pusing kutip duit orang satu kampung...risiko lagi...apa yang buat diorang suka sgt jadi ketua undi ntah. kalau duit hilang ker...terpakai ker..dah jadi kerja nak ganti pulak.

Korang pulak camne.?? pernah ke main kutu ni...ker pernah berkutu....koi masa darjah dua dulu pernah la berkutu...huhu..azab mak koi cuci kepala dengan asam belimbing buluh...yelah dapat detect ada kutu pun dah malam..nak cari ubat kutu pun kedai dah tutup...makanya dgn belimbing buluh belakang rumoh je mak koi tonyoh tonyoh kat kepala koi...pedihnyelah....padan muka koi..sapa suruh tak jaga kepala sendiri. haha...

Saturday, December 15, 2012

Hampir siap

June 2012

July 2012

Ogos 2012

September 2012

Oktober 2012

November 2012

Disember 2012

Sikit aje lagi nak sampai ke garis penamat. Tak sabar rasanya nak serah sekolah ni untuk digunakan. Sekolah kecik macam ni amik masa bertahun untuk disiapkan. InsyaAllah dengan rahmat Allah kami akan menyentuh garis penamat itu. Sikit lagi nih...

Friday, December 14, 2012

Selamanya Harimau Malaya...

koi pun tak nak ketinggalan hapdet pasal perlawanan pasukan Malaysia lawan Thailand malam tadi.Huh kecewa!! Bukan kecewa dengan mutu permainan, kecewa dengan sikap pemain Malaysia. Dah tahu kan...Thailand memulakan serangan psikologi sejak awal lagi, bagi padang berlopak berlumpur utk latihan, takde bilik salinan, takde bilik air, layan mengalahkan pasukan MSSD tp kena pahamlah yang itu adalah serangan psikologi Thailand. Kita kena kuat mental untuk hadapi semua tu. Dah bertahun tahun der berlatih kat padng cantik penginapan selesa..baru seminggu berlatih kat sawah janganlah terus down okehh!

bila dapat pengadil K-POP kita tak boleh harapkan pengadil akan selalu buat keputusan yang memihak kepada kita. lainlah dapat pengadil Iran ker, UAE ke, Turki ke...bila keadaan macam tu apa saje provokasi dari pihak lawan kita kena tutup telinga. kena tolak ke, tarik ke, bentes ke...buat tak tahu saja..jangan lawan, membentak sbb mmg sengaja pihak lawan provoke kita dan jangan harap la dapat pengadilan dari pengadil Kpop ni. Mmg pihak lawan nak pasukan kita kena kena kad merah. Tak boleh marah marah..masa kamera close up, dari gerak bibir nampak sgt si fadhli tgh sebut perkataan 'b*t*h'. Harap harap lepas ni fadhli shas menjadi lebih penyabar dan elakkan perang mulut dengan pihak lawan yang mana mereka sengaja buat kita naik angin. Mengucap banyak banyak ye dik.

bila tinggal 10 pemain, semangat Malaysia pun terus down..yelah tinggal 10 orang pemain, kalah pun ada alasan. Alasannya "main 10 orang". Dahla ayam tambatan semua kena sampar. Huh alasan lagik!

Koi rasakan...pemain bola Malaysia ni...pasal stamina..skill...En Suami koi kata bolehla...ada banyak peningkatan. Budak2 ni semua bersemangat tinggi. Akan tetapi bab ketahanan mental ni kena asah lagi la...Rasanya nanti budak lepasan SPM ni nak pergi PLKN pemain Malaysia kena join sama la takpun hantar pergi kem biro tatanegara...hehehe...

Apapun..perjalanan bolasepak negara masih panjang. Selamat Maju Jaya Harimau Malaya...


Thursday, December 13, 2012

Langsir Hujung Tahun


dah bosan dengan corak bunga-bunga...kita beralih kepada corak geometri pulak....warna pun hitam putih jer...dah kehabisan warna dah nak pakai...kain ni dibeli sebelum bulan puasa hari tu dengan harapan ianya sempat dijahit utk raya..tapi malangnya tak sempat jahit dan ianya tersadai berbulan bulan...baru ujung minggu lepas sempat siapkan.

Padahal rumoh koi ni bukannya besor sangat pun...cuma perlukan empat panel langsir jer utk ruang tamu...jahit pun simple jer..jahit kain keras utk selit penyangkut dia tu (sori tatau panama dia)...pastu jahit scallop dia...jahit kelim bawah langsir...dah siap...tapi tak siap-siap jugak....Ni kalau amik upah jahit langsir orang mau dia kapankan koi dengan kain langsir tu..dah nak masuk raya tahun depan langsir deme tak siap2 lagi.

Walaupun tak cantik macam dalam majalah deko deko rumah..koi tetap suka sbb koi jahit sendiri....Senget pun takpe...hehe...

Wednesday, December 12, 2012

Absent Minded

Absent Minded la konon...sebenarnya pelupa...dan koi salah seorang yang memang pelupa orangnya.
Masa masih belajar dan tinggal di asrama, selang 3 hari koi kembali ke asrama, pasti akan ada parcel dari kampung menyusul. hehe....Bila nak balik ke asrama..mak dan abah koi akan tanya macam macam di muka pintu..tiket bas dah bawak? henpon dah bawak? jam tangan? beg duit? beg mekap? dan lain lain lagi...sampaikan koi boleh jawab..."dahla mak...kang tertinggal bas pulak nak check satu satu..."

sampai aje kat asrama...telefon mak..."mak kalkulator cheah tinggal atas meja dalam bilik, mak tudung bawal baru beli tertinggal kat rak...'' bila dah kawen beranak pinak  "mak kasut anak tinggal...mak botol susu anak tinggal...mak itu tinggal..ini tinggal..." tapi skang dah tak suruh abah pos lagi...En suami koi tak bagi...dia kata suruh mak simpankan ajer....nnt balik lagi baru amik...asik nyusahkan orang tua jer...dr kecik sampai dah beranak pinak pun asik susahkan orang tua ajer...hehehe

itu kisah balik kampung....kalau jadi orang terakhir tinggalkan rumah atas sebab En Suami kerja luar daerah ...mmg ade aje yg terlupa..siap sekalitu lupa nak bagi beg anak anak kat taska...dah terbwak sampai ke opis...adoihh...mmg cari pasal nak kena patah balik. kalau takat lupa tutup lampu atau kipas tu mmg dah jadi makanan dah. Skang ni En Suami yang akan buat last check tiap kali keluar rumah. Tapi kalau suami kerja luar daerah, pagi2 dia tepon tanya suis seterika dah tutup? botol susu budak ade bawak? lampu bilik atas dah tutup?

henpon sebijik...pengecas aja ada 5 bijik..hehe..ini semua gara-gara lupa nak cas la...lupa nak bawak pengecas balik kampung la...bila lupa nak bawak, terpaksalah beli yang baru. Huduh peel betul.! Mujur dapat suami yg penyabar dan layankan ajer kelupaan koi ni...Sayang awak! hehe

Bos sekarang ni pun okay jugak..sebelum balik dia akan remind perkara2 yang dia suruh sepanjang hari.."Yan, pasir dah order? Claim dah hantar? PO dah faks? Itu dah? Ini dah?"  tq bos pasal banyak tolong koi...



Wordless Wednesday: Moga satu hari...


Friday, December 7, 2012

Palestin: Bumi Anbiya


Pergi ke Gaza tu bagi koi satu usaha yg murni, bagus, mulia...tapi siapa jua yang pergi hanya akan dapat pergi dengan keizinan Allah Taala. Tak perlulah pertikaikan kenapa A, B atau C tak pergi. Berjalan jalan di page Isu Politik Semasa ni memang buat koi mengucap. Tak kisah lah anda penyokong atau pejuang parti apa sekalipun..tapi ada bahagian bahagian yang koi rasa seram sejuk membacanya. Koi tak dapat menangkap maksud tersirat di sebalik suatu ayat kerana bidang kejuruteraan sangat mementingkan apa yang tersurat.

Contoh macam print screen kat atas ni..pd koi tak usahlah kita pertikaikan kenapa Ustaz Azhar Idrus tak pergi...sebab bagi koi Ustaz Azhar Idrus lebih diperlukan perjuangannya di tanahair kita ni. Masih terlalu banyak ilmu yang perlu dikongsi bersama muda mudi hari ini. Adakalanya kita terlalu banyak fokus tentang solat, puasa, zakat sehingga banyak persoalan remeh temeh yang kita abaikan. Tapi bila baca buku himpunan soalan dan jawapan UAI, barulah terfikir banyak perkara yang koi rasakan remeh temeh selama ini koi diabaikan adalah penting.

Bagi koi...orang yang paling layak dihantar untuk misi keamanan dan kemanusiaan di Gaza bukanlah pejuang agama..bukan juga pendakwah...bukan juga guru agama...Gaza tidak perlukan itu semua...itu semua kita yang perlukan. Sepatutnya kita hantar pesalah-pesalah / banduan seumur hidup tu ke sana. Buat bazir duit kerajaan je kasik makan minum banduan seumur hidup tu..hantar jer pergi Gaza biar mereka lihat kesengsaraan orang-orang Palestine. Mana tau mereka boleh bertaubat dan berubah. Setidak-tidaknya kalau tak mampu memberi jasa di tanahair sendiri dapat juga berbakti demi agama. Hantar pesalah-pesalah juvana supaya mereka lihat rakan sebaya mereka berperang demi agama dan negara dan apa pula mereka lakukan untuk negara mereka sendiri.

Tapi koi pun sangat kagum pada mereka yang rela hati untuk ke Gaza. Tak kisahlah walaupun ada yg kata ianya bukan jihad tapi yang itu biarlah Allah yang menentukannya. Memang kita yang kerdil ni tak dapat nak hentikan serangan zionis terhadap Palestin tapi kalau lihat gambar kat bawah ni...kita tahu yang rakyat Paletine sangat-sangat gembira dengan kehadiran rombongan Aqsa Syarif ke sana. Semoga Allah merahmati kembara rakyat malaysia ke sana.


Gambar dr page Aqsa Sharif

Thursday, December 6, 2012

Minggu 15

Minggu ni masuk minggu ke 15 kandungan koi...mabuk2 dah berkurangan..ada sisa sisa sikit la...tak boleh perut kosong jer. Darah nampaknya makin stabil...dah tak tinggi sangat, cuma pelik apasal berat badan tak naik naik....makan tak berenti renti...

untuk minggu 15 ni rasanya kandungan dah agak stabil..last week scan pun dah nampak degup jantung yg berkelip kelip. kalau ikut anggaran dalam majalah Pa&Ma lebih kurang macam dalam rajah di bawah


hehe..nak kena pergi bercuti ni...hehehe...bercuti apanya?? En. Suami koi dah 2 bulan gaji tak masuk. Hanya rahmat Allah yang buat kitorang masih boleh survive dgn keadaan serba sederhana...bayi dah 12cm..hmm lebih kurang 4 ke 5 inci la...tapi kenapa perut koi tak rasa keras macam koi ngandung dulu2?...dah tebal sangat dengan lemak gamoknyer....

17 hb 12 nak kena buat ujian gula lagi...18 hb nye pulak kena jumpa doktor...koi harap semuanya ok ok aje...

Monday, November 26, 2012

Seri Dewi & Keluarga

Oleh kerana tergoda dgn keayuan Datin Aliah Lee Abdullah ni...koi terbeli majalah Seri Dewi & Keluarga bulan ni...hehe...selalunya koi beli majalah Wanita..tp bulan ni koi tukar beli SDK.


Masa ambik nak bayar tu terasa tebal jer..hehe..ni mesti ade apa2 kat dalam ni...Balik opis tak sabar2 nak tgk ada hadiah apa...owhhh...rempah spghetti..oklah...taruk kat opis ajer...kat rumah sapa nak makan...tekak En Suami koi tak boleh menerima makanan barat seadanya....daripada makan spaghtti kuah masam tu..koi gorengkan mee bodo taruk telor semata pun kadar suapannya lebih laju dr hidangkan spaghtti...






sesapa yg nak cuba rempah segera spaghetti Maggi ni bolehla beli majalah Seri Dewi & Keluarga ni..tapi niat dalam hati utk dapatkan ilmu dr dalam majalah bukan sbb nak hadiahnya tu....(Maggi kan kaum kerabat Nestle, Dan Nestle pulak kaum kerabat puak yahudi)

Friday, November 9, 2012

Oh! My Bahasa...

ade sorang remaja nak add koi di faebook..koi cuba la jengah2 fb budak tu...alamak..koi tak paham semua status yg cik adik tu update. Budak ni lahir 1996...lebih kurang masa koi form 3 la...ada sesapa boleh translate kan untuk koi ayat kat bawah ni???

prBualn d kLaz .. iera-eah nana bonjot ane bonjot ? ? nana-enth x6pk pow jup ag munCul aqh 2 . . khalEeda-hye korg aq dh cmpai nana and iera-khalEeda ko 6pk bonjot aqk ? khalEeda-6pk at luar td . nana-abiz aqh jup ag ko iera ko mula kn dlu anN . iera-eleh . khaleEda-6pk x ary ny
blasher aq mkin brtmbah? nana-bnyak aqh 2 ukn blasher 2 jrawat wawawa brdekak dEkak sehy . iera-trkne aq -5 mNit kmudiaAn bonjot dtg- njihah-hah at cny cMua korg pnt aq cry ..bola aqh jom bola . . iera-bgoz aqh bola 2 retk je at boNjot kow njiHah-kurg asam ko iera nty ko . iera-nana tlog ..00000000ah my tuhan

.
*** koi tak pasti sama ada koi ini mmg kekampungan atau mereka terlalu ke hadapan

Wednesday, November 7, 2012

terliur steamboat pulak dahhh...


Teringin nak makan steamboat...tapi kat mana best ye?? Kat Jusco Taman Universiti ada Rest Johnny's tapi macam takde logo halal JAKIM. Tapi dulu masa kerja Al Ikhsan dulu selalu ajer makan kat Johnny's Rest tu. Sekarang ni jer bila nak makan pikir2 dulu kehalalan premis tu. Bukan apa...barang2 steamboat ni kalau kat pasar Cina ajer yg selalu supply...jarang2 nampak orang melayu jual tahu, fish ball, fishcake dan lain lain tu.

skang pun dah ada direktori halal JAKIM, so boleh la cekidaut kat sana. Cari2 jumpa pulak aduan halal ni..alamak kompom tak halal la maknanya ni...mohon pun tak pernah. Mana nak cari yg halal ni ek??

pergi Medan selera Luton van lah malam ni....
 

Friday, November 2, 2012

Mengidam + mabuk = Mengada

Bila tgh awal awal peknan ni mulalah tekak ni ngidam macam macam...mula mula teringin nak makan laksa penang....pastu nasi goreng kampung....kuih seri muka...nyummmmm

Kadang-kadang terasa mengada pulak mengidam ni..tapi ini bukan main2..dia punya teringin tu mmg tak boleh kontrol. Asik terbayang-bayang jer...kadang tu siap telan air liur bila membayangkan. Suami koi kadang2 pelik..kalau mintak nak makan apa2 tu..mcm dah tak boleh tunggu esok. Mintak malam ni...asik ulang2 jer selagi takde usaha nak carikan...tapi takde la mintak mende2 yg pelik2 pun...makanan yang biasa2 orang makan jer yg koi selalu idam idamkan. 

Dulu masa awal perkahwinan koi penah mengalami keguguran sekali. Bermalam la di ward utk satu malam. Pregnant kali pertama tu koi langsung tak mengalami mabuk2 atau mengidam. Yelah... kandungan tu pun gugur kan..mana nak rasa semua tu. Sebelah katil koi pulak ade sorang akak tu yang kena tahan wad sebab mabuk teruk. Doktor tahan untuk masukkan air kat akak tu. Pastu koi tgk dia asik nak muntah jer...minum sikit muntah. tak minum pun nak muntah. tapi tak muntah pun dok ludah jer. Misi ada sediakan satu baldi utk dia muntah-muntah. 

Koi dok kat sebelah katil ni...terdetik dalam hati.. 'Ek eleh,..ngengada betul...tahan la sikit rasa nak muntah tu'. Akak tu langsung tak jamah makanan, bila misi tanya kenapa tak makan.. Dia kata 'takde selera...nak muntah...' Adoihh...mmg la nak muntah kalau perut dah masuk angin. Berbulu betui koi menengok lagaknya...mengada ngada pada koi masa tu...takkan lah tak boleh tahan muntah. . 

 Selang 6 bulan selepas koi keguguran, koi disahkan pregnant lagi...Ahamdulillah... dan kali ini...Allah maha Besar telah tunjukkan apa yang akak kat sebelah katil koi tu alami...huh..memang takleh ditahan tahan rupanya rasa loya dan nak muntah ni. Masa tu bangun pagi...gosok gigi muntah, minum pagi sarapan muntah,
makan apa apapun muntah, makan mangga muda je boleh.
Tapi lepas tu muntah juga...Berat badan susut...Muntah sampai keluar bilik air merangkak...huhu....nangis nangis manja masa tu ngadu kat En Suami...hahaha...Yang tu mmg ngade jer..

En Suami koi kata..dia tak kesian pun kat koi mabuk..Itu satu kebahagiaan katanya...Geram pepalih koi mendengarnya...

Masa tgh2 mabuk teruk tu..terfikir pulak ini agaknya balasan koi dok kutuk2 akak tu walaupun sekadar dalam hati. walaupun mulut tak bunyi, tapi bila hati kita memandang dengan perasaan jengkel...Itu tidak bagus okay. So, kepada yang tak pernah rasa mabuk ngandung ni bersyukurlah anda tidak mengalaminya dan kepada yang alaminya...bersyukurlah kerana terpilih utk mengalaminya.

Wednesday, October 24, 2012

Morning sickness..? takdela morning sgt...

Sambungan semalam...keesokan harinya...subuh subuh lagi diorang dah masuk ubat utk mulakan kesakitan. Koi mula rasa tak sedap perut sejak tengahhari..makan pun dah tak lalu...sakit sikit sikit la macam senggugut jer. Jam 4 petang dah kena tolak ke dewan bersalin..air ketuban doktor yang pecahkan, tapi still tak rasa sakit. kendian masuk ubat lagi pakai picagari besar punya...masa tu dah start sakit tp jalan belum bukak. Dah la kali pertama, budak kat dalam tu belum nak keluar dah dipaksa keluar. dari Pukul 4 petang koi sakit sampai pukul 11 malam baru koi berjaya bersalin.

Anak koi pulak boleh main cak cak kat pintu je...nak keluar tak keluar...oleh kerana dah lama sgt tak boleh keluar...doktor pun mengambil keputusan untuk menggunting sedikit bukaan utk memudahkan baby keluar. Koi tak nampak prosedur ni...tapi masatu En Suami koi temankan koi kat dalam tu..dia nampak la..sebab sister2 suruh suami koi tengok. Masa baby keluar rasa ilang sakit sekejap..yelah..rasa lega sangat. En suami pun keluar la jugak dgn baby sekali sbb nurse suruh suami tgk diorang cuci baby. Sebenarnya diorang jahit koi sbb tu suruh suami keluar.

Prosedur menjahit membuatkan koi rasa macam taknak bersalin lagi..sakitnyelah tuhan ajer yang tahu. Mengalir air mata lebih lebih masa jahit kat area dekat dgn kawasan punggung. Sebab tadi tu kan koi kena gunting..so mmg besar la area yang nak dijahit tu. hiishh..terasa nyilu sampai ke tulang2 masa bidan tu tarik benang. Nasib baiklah bidan tu baik mulutnya...siap ajar cara nak bagi luka baik cepat.

Selesai semuanya, koi pun disorong ke wad bersalin. kelas 3 jer. Tapi kelas 3 kat sini...terasa macam takde kelas langsung. Tandasnye jauh. Okeylah takpe tandas jauh..koi boleh terima..jam 6 pagi koi terasa nak buang air kecik...koi gagahkan jugakla nak pergi buang air...slesai buang air...Alamak...sejuknya nak jirus air pagi2 buta ni...kat sini kelas 3 takde air panas okeh. Takpe koi boleh terima nasib baik ada air kalau disuruhnya istinjak pakai tisu lagi haru kan....yang koi paling tak tahan...Pad pad terpakai yg kotor tu bersepah sana sini..heeehhh..orang lain pun beranak jugakk. tapi takde la sampai nak buang pad sendirik pun tak larat. mentaliti pengguna kelas 3 ni masih berada di kelas 3. Itulah masalahnya..kotor yg amat sgt..tandas tersumbat...tension koi...manalah darah koi tak naik.

Tengahari tu koi dah boleh balik sbb wad penuh. Terlalu ramai orang deliver sampai tak muat katil. Rasa seronok sgt sebab dapat balik ke rumah sendiri. lalalala...koi dah jadik mak orang. Itu kisah anak pertama koi..nnt koi citer lagi....kalau tak kongsi cerita takut2 nnt terlupa pula...ye dakk...okeh moh kita mula kerja deras.


Tuesday, October 23, 2012

Morning Sickness? No..Its hungry sickness

Salam semua...Hari Kandungan koi lebih kurang dalam 8 minggu...Utk kandungan kali ni koi tak alami morning sickness...alhamdulillah...good...cuma skang koi alami Hungry Sickness..hahaha...Koi tak boleh lapar langsung...bila perut kosong otometik perut sakit..kepala berdenyut..telinga berdengung...dan koi akan mengalami muntah cekah yang agak hebat. kenalah sentiasa menguyah...

lagi satu koi sangat sensitip dengan bau bawang mentah...mmg tak tahan...dan mmg dah nasib.. betul2 sebelah pintu opis koi ialah supplier barang runcit, dalam kedai tu mmg penuh dgn guni bawang dan kentang...tiap kali keluar dan masuk opis koi kena tekup hidung ataupun natijahnya koi akan muntah di situ jua...

time masak kat rumah...ko akan mengenakan niqab yang merupakan sehelai saputangan yg diikat getah pada 2 penjuru...really looks like dentist..hihih...yang lain takde ape sangatlah. Cuma bile selepas muntah koi akan rasa lemah yang amat sgt, menggigil serta rasa panas pada dada tekak.

petang ni koi kena jumpa doktor berkaitan dgn tekanan darah koi yang tak stabil...selang sehari koi kena pergi tekanan darah kat klnik kesihatan Taman Universiti. Mujur sekarang dah klinik kesihatan yang jaraknya lebih kurang 200m dr rumah...besar dan selesa...koi pun tak tahu macam mana nak kontrol tekanan darah ni. pantang2 makan pun dia naik jugak. Anak nombor 1 dgn 2, tekanan darah naik masa kandungan dah capai usia matang. Tapi yg nombor 3 ni, awal2 lagi darah dah naik tinggi. Faktor usia kottt....hehehe...i'm just 31...Masih lagi kategori puteri umno...tp kalau ikut Pas..ianya adalah Muslimat okehh...hahaha...

Mungkin juga ianya faktor tahap kepanasan baran koi yang sukar dikawal menyebabkan darah cepat naik..atau juga ia dipelopori oleh faktor gen yg mana ibu koi adalah seorang pesakit darah tinggi tegar.

yang koi ingat kali pertama tekanan darah koi naik adalah ketika koi ngandung sulung dulu, koi kena tahan dalam wad kerana anak dalam kandungan tak bergerak. kali pertama tido wad bersalin HSA, JB...koi tak boleh tido. Panas bukan main dalam wad tu. Sebagai pekerja swasta yg beranak sulung mmg tak mampu koi nak deliver kat pakar puteri ataupun 1st class HSA. Semalaman koi tak tido...esoknya terus tekanan darah naik setinggi tinginya. Doktor pakar suruh induce kalau darah tak turun ke paras normal dlm masa 24jam...tidakkkkkk!! koi nak bersalin kat Raub..barang semua dah packing...lagi 3 hari plan nak balik kampung...masa tu koi rasa tertekan giler sbb kena beranak kat HSA yang koi rasakan macam kem penempatan mangsa banjir...koi tak menghina, tp HSA menempatkan semua kes dr seluruh kawasan Johor Bahru..dr Pontian..Kota tinggi..Masai..Pasir Gudang...Kulai...yg ada kes semua dihantar ke JB..so sgt sesak ok...

dan dalam tempoh 24 jam darah koi terus naik dan naik dgn jayanya...Doktor pakar round2 tgk pesakit ..sampai kat turn koi...Doktor pakar tu terkejut tgk tekanan darah koi...mmg masaklah doktor2 pelatih yg buat check up koi tu kena marah....Sbb smalm bos diorang dah pesan koi mesti di induce dalam masa 24 jam kalau darah tak turun...kesian diorang.

bersambung...

Wednesday, October 3, 2012

CBR Test kat site..


Today koi buat CBR test kat site..bukan koi yang buat...test ni kena panggil lab yang buat...dan hasilnya....failed!

dulu2 CBR dalam makmal..pakai teori jer...skang kat site betul2 maaa...patutnya masa belajar dulu dah didedahkan dengan keadaan sebenar kat tapak. Apa yang nak dicerap..kenapa kena macam ni..kenapa kena macam tu...

Tapi takpe...hari Sabtu nanti kitorang panggil roller besar punyer...kasik gelek gile gile punyer kalah Inul punyer gelek..Hari Sabtu siap roll lagi sekali. Hari Isnin kita panggil Premix..yeayyy...

CBR atau nama sintifiknya California Bearing Ratio atau nama jawanya Nisbah beban California dibuat utk memastikan keupayaan tanah kita menerima beban masa dah siap nanti. Supaya tak berlakulah jalan merekah la...mendap la...berlubang la...


Dial Gauge atau alat ujian tu akan diletakkan kat bawah lori yang penuh muatan tu..pastu budak lab akan rekod tolok Ujian tu...pastu dapatla ujian..Keputusan ujian perlu mendapat at least 80% ratio..tapi yg kitorang dapat tadi hanya 60% jer... 

takpelah..ada hikmah di setiap kejadian...InsyaAllah...

Tuesday, October 2, 2012

Tetamu sesat di pagi hari...

Pagi ni buka pintu tengok-tengok ade sekor arnab tgh melompat-lompat kat depan muka pintu...Haikkk!! Arnab sapelah yang sesat kat umah...Nampak sangat koi tak kenal jiran. tak tau jiran yang mana yang ade bela arnab.

kalau takat kucing mmg dah selalu sangat..tapi En. Suami tak kasi kucing masuk rumah sebab Umar Maffuz suka sangat dengan kucing. Karang dipeluk diciumnye kucing ntah sapa tu...Yang kali ni pulak dia first time tgk arnab dekat dekat dan boleh pegang pegang pulak. selalu tengok kat kedai jer...

Gemuk arnabnya...sape punyelah terlepas ni....? kesian dia..nak bagi makan..tengok kat peti ais takde sayur...(hehe...koi jenis tak makan sayur)..koi bagi makan roti, ia makan sikit jer...pastu tido...jinak ajer...boleh elus elus bulunyer..tapi dah comot sikit sebab dia dok main main kat bawah motor..kena minyak rantai motor...

Oleh sebab dah nak keluar pergi kerja...Bye Arnab...kalau ade jodoh balik nnt jumpa lagi...koi belikan awok lobak. 


Saturday, September 29, 2012

Dah nak siap..tapi tak siap siap...


tapak dah siap rolled dgn crusher run..patutnya hari Rabu lepas dah buat CBR test..tapi pagi tu hujan..so tunda jadi Hari Isnin, 1 Oktober ni. Mudah-mudahan dipermudahkan Allah untuk segala-galanya.

Dah nak hujung-hujung ni banyak aje benda yang tak siap...siap 1 kerja...bertambah lagi 2 kerja kat belakang..yang nak kena repair lah...yang nak kena ubah lah...macam macam ade....

mesin yanag warna oren tu roller compactor 8 tan dan yang warna biru kat belakang tu namanya backpusher...tp selalau orang panggil traktor je...
 






SUBHANALLAH….ALANGKAH MENAKJUBKAN SEL2 YNAG ADA DALAM BADAN MANUSIA….

fwd emel tahun 2009

Gambar-gambar berikut telah dirakam menggunakan mikroskop elektron pengimbas (SEM). Saiz mikro organ-organ badan manusia telah diperbesarkan sebanyak lebih kurang 250 000 kali ganda. 

Telur/Ovum dengan sel korona

Sperma di atas telur / ovum

Sel kanser paru-paru

Sel darah merah

Sel bulu-bulu halus dalam telinga

Saraf perasa pada lidah

Neuron Purkinje (lapisan pada otak)

Plak Gigi

Hujung rambut yang pecah

Embrio manusia (kelihatan masih ada sisa sperma)

Embrio manusia berusia 6 hari (warna keperangan)

Alveoli Pada Paru-paru   
Vilus pada usus kecil

Salur darah dalam saraf optik

Friday, September 28, 2012

I got double red line again :D

Rasanya...bagi kaum kaum isteri...mmg sgt familiar dengan makna double line ni...alhamdulillah...



Jadual ni merupakan kalkulator online mengira jangkaan tarikh bersalin..koi copy paste dari http://pama.karangkraf.com/# 
masuk ajer tarikh 1st day kali terakhir datang bulan...pastu tekan kira....ruttt..truuurtttt...kuar cenggini...pastu setiap minggu kita boleh klik dan baca perkembangan bayi mengikut minggu.


Koi harap koi dikurniakan kesihatan yang stabil sepanjang sembilan bulan akan datang ni...Insyaallah...

 


Thursday, September 20, 2012

Luahan hati : Untuk orang 'kejut' sahaja...

Sekarang ni kepala tengah berserabut sebab semua projek ni nak disiapkan secepat yang di luar jangkaan fikiran..hahaa...boleh ker...masalahnya kalau ade duit boleh jer....sekarang ni masalahnya takde duit....payment belum masuk lagi...nak rolling dah takde sumber...semua modal yang ada dah habis buat pusing2 dah...kerja dah siap..payment mak datuk aiiii...lambatnyer...so sesiapa yg nak buat kerja dengan dioarang ni...hehehe....pastikan anda mempunyai modal 5 kali ganda harga projek...sebab ini developer sama ini kontraktor utama ada sikit sifat haloba + lembab buat kerja + terhegeh-hegeh buat kerja + satu pekerja kena cover terlalu byk projek sebab nak save cost+ bos yang tak tahu apa-apa... Untung nak besar..kerja nak sikit. carik pekerja semua yg fresh...

kadang-kadang koi geram sebab sebagai kontraktor utama they'll kelihatan sangat rilek tak buat apa-apa. semua kemusykilan terhadap technical matters semua sub-con kena settle sendiri...Pastu diorang setakat jadi tukang Faks memo. arahan arkitek. arahan engineer..laa...tu je ker kerja korang....Sub con yang dilantik kena coordinate sesama sendiri..langsung tak pernah arrange coordination meeting. kita sendiri sendiri jumpa sub-sub yang lain tu, bincang macam mana nak jalan kerja. Kalau dah macam tu..patutnya bagila ;profit & attendance' kat koi sebab selama ni koli yg byk arrange dekat tapak

Terasa terbeban sangat sangat. dah la kerja mmg sedia banyak...kadang-kadang drawing diorang sendiri boleh hilang...dah drawing korang hilang pergilah mintak kat Consultant balik semula..ni tak...sub con pulak yang nak sediakan drawing utk korang balik semula...sesuatu request kita tu...Main contractor akan ambil masa tak kurang dari 3 bulan untuk bagi feedback...itupun kadang kadang belum ada jawapan... bayangkanlah lembab tak lembab?? pada koi ini bukan lembab lagi..dah basah kuyup dahhhhh....

Dahla supervisor diorang kat site dah lama berenti....dapat yg baru pulak yag fresh grad...semuanya tak tau pun..alamak haiii....apa ntah. Konsultan pun tak berani bunyi kat main kontraktor kalau ada salah silap dr main contractor kerana main contractor pada masa yang sama adalah developer. Paham tak?? okeh...macam ni...contohla....ini contoh saja  tau...Developer ni dapat satu projek dr kerajaan. koi bagi contoh majlis daerah la....Majlis minta bukak tender utk lantik satu kontraktor yang akan membina pondok bas di setiap taman dalam kawasan A. tapi ini Pemaju a.k.a developer haloba giler...dia tak bukak tender...dia carik satu kontraktor yang dah nyawa nyawa ikan..yg dah lama takde projek, dia amik share dalam 60% dan bagi owner lesen kontraktor tadi tu 40%.

kemudian, daripada kontraktor utama tadi...lantik pulak banyak2 sub kontraktor kelas F utk buat pondok tunggu bas tadi tu...jadiknya...dengan cara ni pemaju tadi dapat mengaut keuntungan berlipat lipat lipat lipat kali kali ganda. Sebelum bermulanya proses tender kepada kelas F, Pemaju dikehendaki carik perunding utk sediakan lukisan dan technical specs. jadiknya, secara tak langsung...Perunding atau konsultant ni dah duduk bawah main con la...dah jadi macam projek design & build. Sebab tu perunding ni dok diam diam ajer....cakap lebih sikit kang...pemaju tak nak bayar fees lagi susah. Tapi yang susah sub con la...yang bertuah dah tentulah main con yang dipayungi pemaju.

dah tu suka suka hati dia potong payment sub macam kiorang ni...buatla...satu hari nanti kalau Allah nak tarik apa yang dipinjamkan...masa tu korang ingatla balik semula betapa doa orang-orang yang teraniaya ini amat makbul. Bukan koi nak doakan menda yang tak baik utk mereka-mereka ni...api mereka harus diberi tahu bahawa kekayaan dalam dunia ini hanya satu pinjaman. Apabila kita menjadi kaya raya dan berharta...harus kita ingat, ia tak datang 100% dari usaha kita sendirian...ia hanya menjadi kenyataan dengan izin Allah.

Allah menguji orang miskin dengan kemiskinannya....dan orang kaya dengan kekayaannya. Dan untuk mengubat hati koi yang lara ni...koi baca la potongan ayat dari surah Al-Anbiya' ni. Setiap kali koi rasa terbeban dengan kerja, koi akan baca ayat kat bawah ni berulang-ulang kali buat menghilangkan rasa sakit dalam hati. Ayat ni juga dikenali sebagai Doa Nabi Yunus dalam perut ikan paus.






Wednesday, September 5, 2012

Berbuku di Hati

dah lama koi tak menulis kat dalam blog koi ni..ada takde pun takat copy -paste novel Cikgu Rania dari Metro Oline jer...sibuk yang teramat sangat!.Apa taknya..dah kena gegar untuk siapkan projek sekolah agama dan futsal ni...futsal ada masa lagi 2 minggu. Sekolah agama pulak ada masa lagi 1 bulan. Memang susah hati jugak la nak aturkan semua kerja dan barang2 kat site. Ditambah dengan hai yg merusuh ini...rasa macam dah tak tertanggung lagi dah beban ni..

Koi rasa macam dah kurang gembira bekerja di sini apabila melihat kejadian kejadian di sekeliling...yg begitu..yg begini...fitnah berserakan...caci maki berterbangan...umpat nista..hasutan...dah seakan menjadi halwa telinga pulak. Aidunlaikit!!

Koi rindukan suasana yang dulu-dulu tu...tapi kita takkan senantiasa dapat apa yang kita impikan dalam hidup kita. Satu demi satu dugaan yang datang untuk mereka dan koi sebagai pemerhati hanya mampu melihat. Apapun koi harap...walaupun keadaan tidak akan jadi seperti sediakala...asalkan tidak terputus silaturrahim itu...memadailah.

Okeh..lupakan episod duka nestapa. Koi kena berhempas pulas lepas ni...Cuma kadang tu terasa sangat penatnya sampai letak kepala sedar sedar dah pagi. Mana tak penat...koi buat sebutharga..koi carik harga barang..koi riki barang kat hardware...koi nak cari subcon..koi nak buat bajet...koi nak buat paperwork...semuanya koi. Macam nak mintak kakitangan extra...hahah dah macam tuhan kaplamyenge la pulak nnt kalau ada byk tangan. Maksud koi sebenarnya nak minta extra staff la yg boleh buat kerja purchasing tanpa arahan sepenuhnya.

Koi rasa susah hati sgt ni...site tu nak kena siap premix dalam masa kurang 1 bulan ni...mau tak rusuh. banyak lagi nak kena buat tu..kerja pagar...repair longkang...parking kereta guru, parking basikal murid, tempat menunggu, laluan berbumbung, banyak lagi yang nak dibuat ni...dah seminggu budak2 kat site minta barang koi asik lupa je. bila budak2 order koi tulis kat buku..esoknya buku tu koi tak sempat nak bukak pun sebab esoknya sibuk dgn site futsal pulak. Okay, esok pagi2 nak kena order pintu untuk Pump Room, Suction Tank, Batu aggeregate, batu angin, simen lagi 50 beg, tiletrim, pagar chain link. Okeh sesapa yg terbaca sebelum kul 12 tengahhari 5hb sept 2012, tolong ingatkan saya di talian 0197793897 untuk order barang2 ni semua.

Meeting dgn main contractor last week memang menyakitkan hati. tapi apa nak buaat, dah kita amik sub dengan dorang, terpaksalah tterima hakikat yang kita ni pecacai. tukang angkat najis diorang. Kalaulah kome dapat siapkan sekolah seperti yg dorang nak...tapi bila dtang bab payment dorang nak main tarik tali pusat...koi nak bakor sekolah tu...mula mula koi nak telepon boboiboi halilintar...koi nak suruh dia bakor sekolah tu pakai keris petir dia...pastu suruh pulak boboiboi taufan tiup semua abu abu dan habuk2 hasil pembakaran tu. hahahaha....lepas tu..koi nak panggil Raksasa tidur...koi nak suruh dia masukkan staf staf main cont yg kerek kerek tu dalam buih buih mimpi,....agak agak kerek dia tak hilang...koi nak panggil gopal pulak...nak suruh gopal jadikan staf yg kerek tapi tak tahu apa apa tu jadik kuih koci mak timah... hahahahahaha...lepastu..tapak sekolah tu akan aku dirikan sebuah kapal angkasa adudu siap dgn kokotiam Tok Abah.
#kuat juga pengaruh katun kepada mak bapak rupanya..


ni kena cadangkan bos buat solat Hajat berjemaah ni...Mudah mudahan Allah lapangkan jalan untuk kami siapkan projek ni..Insyaaallah..

Sunday, July 29, 2012

Selepas Sahur...

Masa kecik-kecik dulu...bangun sahur adalah satu benda yang sangat sukar dibuat. tengah2 sedap diulit mimpi disuruh bangun makan nasik...adeh...tak selera langsung. letak ayam goreng KFC kat depan idung pun tak lalu.

Bila remaja, mak akan kejutkan bangun sahur dengan sedaya upaya...dan koi akan bangun bila dah dekat dekat nak imsak. minum air kopi secawan...pastu basuh pinggan. Gosok gigi, amik wuduk solat subuh...bum...tido balik.

Masa dok rumah sewa dengan rakan2 sepengajian dulu...semangat..bangun pagi masak...lepas sahur..tido balik. tapi sekarang, dah ada suami dan anak2, lepas sahur koi dah tak tido dah. Sebab ada byk benda yang nak dibuat, nak gosok baju, nak sapu lantai rumah, nak sidai baju...kalau koi tido balik sure terlajak nak pergi kerja. lepas tu kelam kabut dengan beg anak tak siap kemas lagi, itulah...inilah...kalau bukan bulan puasa koi siapkan sebelum tido. tapi sebab bulan puasa tido awal sikit semua kerja2 sebelum tido ganti lepas sahur la pulak.

Kadang-kadang bangun sahur bukannya makan sangat pun...makan ala kadar je...kadang tu minum nestum jer...tengok mood, tp yang penting tiap pagi kena bangun sahur. Amik berkat.

Nabi saw. bersabda, "Perbezaan antara puasa oang Islam dan puasa ahli kitab ialah makan sahur." (HR al-Tirmizi)

Saturday, July 28, 2012

Pandangan Koi

Lirik Pandangan Mata

by Hijjaz
Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau terlalu bersih
Pandangannya kan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah
Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia 

Kat atas ni lirik lagu pandangan mata yang dipopularkan oleh Hijjaz. Tapi koi dah pernah nyanyi lagu ni sebelum Hijjaz terbentuk lagi.,,tapi ahli kumpulan Hijjaz dah aktif la nyanyi lagu ni..kalau tak silap lagu ni glamer zaman2 Nada Murni..zaman2 Al Arqam dulu dulu.
Masa koi nyanyi nasyid ni...koi darjah 3 rasanya. Masa tu koi ngaji kat Taski ABIM. 
Antara Ustaz/ustazah yang koi ingat ngajar koi kat Taski ABIM Raub dulu Ustazah Norhayati, Ustazah Nurul Wardah, Ustazah Maimunah, Ustazah Zuraini dan  Ustaz Mahmud.
Masih terngiang-ngiang mersik suara Ustazah Norhayati mengajar mengaji. Lemah-lembutnya, tak pernah marah-marah.
Masa tu jugak kitorang ade uniform, tudung putih, baju hijau muda, kain hijau tua. Tiap kali peperiksaan koi dapat nombor satu.

antara Kenangan yang paling tak boleh lupa adalah..
masa tu koi selesema,
Tapi koi ni kan ke budak skema lagi berdidiplin, tak suka ponteng mengaji,
masa tengah tengah mengaji dengan Ustazah, Koi nak terbersin sangat,
Tapi koi tahan tahankan juga..lepastu,
dah tak tahan sangat, terbersin juga, tutup mulut,
tapi kat hidung keluar hingus yang membentuk belon...besar pulak tu.
Ustazah pun tergelak.
"Ehmm...dahla. Pergi tandas hembus"
aje selekeh zaman kecik kecik dulu.

Yang kat tengah ni la Ustazah Norhayati. Koi yang kiri sekali, yang tudung dia kena highlighter hijau tu

Ada belajar mengaji, ada belajar tajwid, Fardhu Ain, Bahasa Arab, hadith dan lain2 lagi.
Yuran pun murah ajer. Tapi koi ngaji sampai darjah 5 ajer, sebab darjah 6 tiap tiap petang ade kelas tambahan. Darjah 6 ngaji kat rumah orang ajer. dah tak pergi Taski ABIM lagi. 

Memang seronok, selain drpd mengaji, ade juga buat khemah ibadah, majlis berbuka puasa, qiamullail..tapi dalam usia sementah itu, semua tu tak terkesan di hati....memang masa tu fikir seronok ajer. patutnya kelas macam ni wujudkan sampai umur 18 tahun. Barulah penuh pengisian rohani anak-anak muda zaman sekarang.

Koi tak pasti pulak Taski Abim tu masih wujud lagi tak kat kampung halaman koi, beberapa tahun yang lalu, tapak tempat koi mengaji tu dah berdiri sebijik banglo. Katanya, selama ni ada hamba Allah yang murah hati pinjamkan tanah dia buat tapak Taski Abim tu, tapi bila Hamba Allah tu dah meninggal anaknya ambil semula tapak tu untuk buat rumah. Wallahualam. 
bukan apa...takut2 memori indah zaman kanak-kanak hilang. Tu yang update kat sini ni

Klik! Klik!

Post Terhangat