Thursday, March 1, 2012

tangkai lollichoc..




baru baru ni dalam emel saya ada beberapa orang yang bertanyakan tentang tangkai lollichoc...kenapa asik tumbang...macam mana letak..masa bila nak cucuk tangkai..apsal susah benor coklat nak keluar dr mould...hehe...bukan kedekut ilmu bila lambat reply emel tu..tapi sebenarnya busy dengan kerja...tak siap kat opis bawak balik bagai kerja...mana taknya bos sapu semua site yang ada..adoyaii..muntah mak..mana nak letak harga..mana nak buat claim..mana nak jaga teknikal..mana nak layan consultant requirement...huhu..yang bertuahnya..koi mempunyai suami yang memahami tugas2 koi dan selalu membantu koi dr segi kerja2 teknikal yang koi kureng sikit...sebenarnya...koi ada masalah dengan PR...koi tak pandai nak bercakap...bercakap main larung aje....so skang ni koi kena banyak belajar ilmu PR dengan en.suami koi, kak effa dan jugak bos2 koi..bos koi yang yg en.awie tu..bab bercakap mmg serah kat dia...benda salah pun dia boleh yakinkan orang menda tu betul dengan cara yang sopan dan tertib...

apa da melalut ni..kata nak story pasal tangkai lolochoc...sori tak sempat nak amik2 gambar utk tutorial..tapi harap2 pahamlah dgn tutorial simple ni...

bila nak cucuk tangkai?
tangkai lolichoc perlu dicucuk pada coklat setelah ia sedikit mengeras. terpulang nak masukkan kejap dalam peti ais atau biar ia keras sendiri dgn suhu blik. biasanya koi masukkan dalam peti ais selama 7-8 minit, kemudian keluarkan balik untuk cucuk tangkainya. cucuk dengan penuh perasaan kasih dan sayang. katakanlah, bahagian atas coklat tu dah keras sikit, tapi bahagian dalam masih cair, pusing2kan tangkai masa cucuk kat coklat.

apasal coklat saya susah gila nak kuar dari acuan?
masukkan dalam peti sampai dia keras, coklat yang keras dan sejuk akan lebih mudah keluar daripada coklat yang mengeras mengguna suhu bilik

tak kotor ke coklat dibuat jambangan bunga ni?ade ke orang nak makan lepas tu?
hehehe...kotor la kalau tak wrap elok2...amik plastik jernih wrapper makanan tu..alah yang macam kat kedai buah tu...pastu salut la cantik2, ketat2, kuat2...selotape kan kat tangkainya...tak nampak pun macam ada plastik wrapper...pastu kalau nak hias2...hiasla...letak kain net ker...reben ker..apa ker... kalau tak buat jambangan bunga...pakai plastik biasa saiz kecik pasti ikat reben pun dah cukup cantik...

kalau nak buat jambangan bunga nak cucuk kat mana??
mestilah cucuk kat span bunga dan yg seangkatan dengannya...takkan nak cucuk kat sanggul rambut kot...belilah bunga sikit2 buat hias2..beli daun ker...

batang lolipop nak carik kat mana??
kat kedai jual coklat tu biasanya ada jual..harganya dalam RM8 untuk 100pcs...kalau tak jumpa juga...pakai ajelah lidi sate..tapi jgn cucuk bahagian yang tajam tu dalam coklat...aje tercucuk mulut bebudak makan karang...nak pakai sudu kacau kopi yang macam kat meklonald pun boleh. takpun pakai chopstick yang kat kedai 2 inggit tu pun boleh jugak. ikut kreativiti memasing ye tuan puan semua





pakai sudu ni buat tangkai pon boleh

ini tutorial dari ilmu dan perhatian koi sendiri aje..takde nas-nas atau bukti sahih yang mengesahkan semua tutorial kat atas nu..andaikata silap atau korang buat tak jadi...koi mintak ampun mintak maap sangat2...


2 comments:

Anamarza said... [Reply]

sesetengah org mmg kedekut sikit ilmu camna nak buat lolichoc ni, thank berkonsi ilmu, pasni boleh la try buat

AdiaLuze said... [Reply]

Assalammualaikum...

Amboiii .. Buat tutorial la pulak .. Ehehehe .. Tapi, kreatif tuh ! Nanti kalau adik laki saya nak kawin, leh la buatkan hantaran camni .. Hmmm .. =)

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??