Thursday, August 9, 2012

Cikgu Rania 2 (Siri 5): Lepaskan semalam

RUMAH Tan Sri Razlan meriah. Seisi keluarga gembira dengan kedatangan Ummar Qayyum. Puan Sri Zalia yang paling riang. Tan Sri Razlan pula tidak habis-habis berbual-bual mesra dengan Ummar Qayyum.
Kerana masih terkejut dan gementar menerima kehadiran Ummar Qayyum yang tiba-tiba itu, Rania menenangkan dirinya dengan cara sendiri. Dia membantu mak cik Rohaya di dapur.

“Tak ada apa nak dibuat di dapur Ren, mak cik boleh buat seorang.” Mak cik Rohaya lebih suka Rania melayan Ummar Qayyum di ruang hadapan bersama ibu bapanya.

“Ren...” Rania tergagap-gagap. Sebenarnya dia mati punca. Macam-macam perasaan melanda dirinya saat itu. Malu, gementar, bahagia dan macam-macam perasaan lagi.

“Kenapa? Terkejut Qayyum datang tiba-tiba?” tanya mak cik Rohaya.

“Ya mak cik. Ren tengah sedih kat taman seorang diri, tiba-tiba dia muncul. Ren macam tak percaya.”

“Ren gembira?” Duga mak cik Rohaya.

Rania tidak menafikannya. Melihat matanya yang bersinar-sinar itu, mak cik Rohaya dapat menduga apa yang ada di kalbu anak gadis nan jelita itu.

“Ren ingat pesan mak cik kan?” bisik mak cik Rohaya.

Cawan berjenama Noritake yang sedang disusun di atas dulang dipegang dengan teliti. Mak cik Rohaya tahu barangan mewah itu mahal harganya. Beberapa bulan gajinya pun tidak mampu dibeli satu set hidangan kopi dengan jenama tersebut.

“Ren ingat mak cik,” sahut Rania perlahan.

“Kalau Qayyum muncul lagi, jangan lepaskan dia...” bisik mak cik Rohaya.

“Ya mak cik. Ren ingat pesan mak cik. Ren terharu, Ren terkejut. Ren rasa macam mimpi bila Qayyum muncul tapi Ren bahagia sangat. Insya-Allah, Ren jaga hubungan ni...”

Perasaan yang dirasakan diluahkan pada mak cik Rohaya tanpa rasa malu. Dia sudah serik memendam rasa. Dia sudah penat menjaga hati orang lain sedang hati sendiri luka berdarah dan kesannya diri sendiri yang merana.

Dulu, kerana Murni, dia rela mengorbankan cinta dan memberi ruang untuk Murni dan Ummar Qayyum menjalin hubungan seperti mana yang didakwa Murni. Tapi hairannya, mengapa mereka tidak juga bersatu apabila aku telah menarik diri?
Murni akhirnya menjadi warga Kuala Lumpur manakala Ummar Qayyum membawa diri ke Sweden.

Perkahwinan aku dengan Halim juga tidak menjadi. Semua berantakan gara-gara Murni. Tapi aku tetap bersyukur apabila Halim membatalkan perkahwinan pada saat-saat akhir. Kalau tidak? Aduhai, tidak tahulah bagaimana perkahwinan aku dengan Halim kalau aku terus dibayangi Qayyum.

Pemergian Ummar Qayyum dulu barangkali menyedarkan dirinya. Apabila Ummar Qayyum menyepi diri, dia jadi sedih dan berduka lara. Tiada ucapan selamat Hari Jadi daripada Ummar Qayyum juga membuatnya makan hati. Sekarang Ummar Qayyum sudah kembali. Dia berharap masih ada sinar dalam hubungan mereka yang sentiasa diuji itu. Dan Murni? Ah persetankan perempuan itu. Cukuplah apa yang telah dilakukan selama ini. Aku tidak akan bertolak-ansur dengan perempuan itu lagi.

“Mak cik berdoa setiap masa untuk Ren,” suara hati mak cik Rohaya menjentik lamunan Rania kembali ke alam realiti.

“Terima kasih mak cik.” Rania peluk mak cik Rohaya. Air mata gembiranya bergenang.

“Eh kenapa ni?” muncul Puan Sri Zalia di ambang pintu dapur.

Rania lepaskan pelukan. Disapunya setitis air mata yang jatuh di birai pipi.
Mak cik Rohaya memberi isyarat pada Puan Sri Zalia.

“Qayyum nak ajak Ren keluar tu, pergilah bersiap,” arah Puan Sri Zalia.

Mendengar kata ibunya, Rania angguk dan pergi.

“Kenapa dengan Ren?” tanya Puan Sri Zalia pada mak cik Rohaya.

“Dia gembira dan terharu sebab Ummar Qayyum datang balik.”

Puan Sri Zalia tersenyum besar. Ada kepuasan tergambar di wajahnya. “
Alhamdulillah ...syukur pada Allah. Mudah-mudahan kali ini Allah perkenan dan permudah.”

“Ya Puan Sri. Saya tengok Ren pun dah banyak berubah. Dulu dia macam keliru tapi sekarang ni dia dah ada keyakinan. Nampak dia gembira sangat.”

Puan Sri Zalia setuju dengan kata-kata mak cik Rohaya. Sementara menunggu Rania bersiap, Puan Sri Zalia sengaja menduga hati Ummar Qayyum. Terkebil-kebil anak muda itu apabila diusik oleh pasangan suami isteri itu.

“Ren mungkin pernah buat silap pada Qayyum tapi auntie harap Qayyum tak ambil hati. Banyak sangat dugaan yang melanda kamu berdua dulu. Ren pun stres juga masa tu. Tapi sekarang Ren dah stabil. Kalau Qayyum ada apa-apa rancangan cakap saja pada kami. Kami sokong seratus peratus,” janji Puan Sri Zalia.

Sambil menghirup kopi panas, Tan Sri Razlan membiarkan isterinya mengumpan Ummar Qayyum.

“Saya faham auntie. Saya pergi dulu pun sebab nak bagi ruang pada Ren.
Insya-Allah kalau Ren dah okey, saya tak ada halangan.”

Lapang dada suami isteri itu mendengarnya. Sebaik sahaja Rania selesai bersiap, Puan Sri Zalia menyuruh mereka beredar segera. Tertarik sungguh Puan Sri Zalia dengan tingkah laku Ummar Qayyum. Ketara dia seorang lelaki budiman. Setiap tutur kata dan tingkah lakunya tertib. Tan Sri Razlan dan Puan Sri Zalia berkenan sungguh dengan ketertiban Ummar Qayyum. Dia bukan sahaja kacak bahkan begitu merendah diri. Selain itu dia setia dan pandai mengambil hati.

“Nasib baik dia tak cari pengganti Ren, bimbang juga saya. Dahlah Qayyum ni kacak bergaya. Bujang dan kaya pula. Jentik jari berderet-deret perempuan menunggu.”

Puan Sri Zalia meluahkan isi hatinya.

“Kalau jodoh mereka ada, Insya-Allah tak ke mana.”

“Mudah-mudahan begitulah hendaknya. Saya berdebar-debar ni bang.”

“Hari tu awak kata nak kenalkan Rania pada anak Datin Latifah. Dah tak jadi?”
seloroh Tan Sri Razlan.

“Itu pelan B.” Jeling Puan Sri Zalia. “Pelan A dah okey tak payahlah abang nak sindir-sindir saya.”

Tan Sri Razlan tersengih sinis mendengar jawapan isterinya.

“Nak jumpa lelaki macam Ummar Qayyum tu susah bang. Abang tengok cara dia layan anak kita. Bukan main tertib lagi. Nak banding dengan si Rais tu jauhlah,”
komen Puan Sri Zalia sebaik kereta Mercedez yang dipandu Ummar Qayyum beredar.

“Tak salah memuji Ummar Qayyum tapi tak baik mengeji orang lain. Rais tu kan anak awak juga.”

“Memang dia anak saya tapi saya geram dia sanggup mengenepikan kita sebab nak bela si Murni tu.”

“Dahlah, bila dia balik nanti awak bercakap elok-elok dengan dia,” pujuk Tan Sri Razlan.

Mendengar itu, Puan Sri Zalia diam saja. Kereta yang dipandu Ummar Qayyum bergerak dengan kelajuan 60km/j apabila mendekati Tol Sungai Besi. Sepanjang perjalanan, Ummar Qayyum berhati-hati dalam tutur katanya. Dia tidak mahu tersilap cakap atau Rania tersalah faham. Mengenali Rania, ada tikanya dia jadi risau tidak menentu.

Rania sukar ditafsir walaupun hakikatnya dia seorang yang bendul dan berterus-terang. Ummar Qayyum tidak mahu perkara seperti dulu berulang kembali. Seboleh-bolehnya dia mahu menjaga hati Rania dengan sebaik mungkin.

“Kita nak ke mana?” tanya Rania.

“You nak ke mana?” tanya Ummar Qayyum balik.

“You yang ajak I, you fikirlah.”

“I tak kisah mana-mana Ren. Yang penting I ada bersama you.”

Merah muka Rania mendengarnya. Datang rasa malu apabila mengenangkan sikap buruknya pada Ummar Qayyum semasa mereka bersama-sama dulu. Suka-suka hati batalkan temu janji, moody, sukar diajak berbincang dan banyak lagi kerenahnya.
Dia pun kurang pasti mengapa dia banyak ragam apabila bersama Ummar Qayyum. Ada masalah di sekolah, Ummar Qayyum jadi mangsa. Mendengar cerita Murni, dia terpedaya dan sekali lagi Ummar Qayyum didera. Aduhai! Apa yang aku tak buat pada Ummar Qayyum?

“Jadi ke mana kita?”

“Kita jalan-jalan di KLCC boleh?”

“Ke bulan pun I sanggup dengan you Ren,” giat Ummar Qayyum.

Rania senyum sekilas. Sambil memandu, Ummar Qayyum tak jemu-jemu menoleh orang di sebelahnya.

“Kenapa diam saja?” tanya Ummar Qayyum. Dia sedar Rania banyak berfikir.

“I masih terkejut dan tak percaya,” ujar Rania.

“Sebab I balik Malaysia?”

Rania angguk.

“Tak suka I balik?” Duga Ummar Qayyum.

“I suka you balik Qayyum tapi...”

“Apa Ren...?”

“I rasa bersalah dan malu pada you. I banyak buat perkara yang melukakan hati kita berdua.”

“Tak apalah. Lagipun I yakin you ada alasan konkrit kenapa you buat macam tu kan?”

Rania diam. Tatapan sekilas daripada Ummar Qayyum mendebarkan hatinya. Dia tidak sanggup bertentang mata dengan Ummar Qayyum lagi. Saat mata mereka bertaut di taman depan rumah tadi masih lagi menggoncang hatinya.

“Sebab you berhati mulia. You berhati emas. You lebih pentingkan perasaan orang lain daripada diri sendiri,” puji Ummar Qayyum.

“...tapi I mendera jiwa dan raga you.”

“Jiwa you tak terdera?” pantas Ummar Qayyum membalas.

Rania diam. Matanya berasa berat. Hanya Tuhan yang tahu betapa terderanya aku Qayyum tiap kali mengingati kau, rintih Rania sendiri.

“I berharap lepas ni kita belajar dari pengalaman lepas.”

“You tak marah pada I Qayyum,”

“I tak pernah marah pada gadis yang I sayang, yang I cinta sepenuh jiwa raga.”

Sesak jiwa Rania mendengarnya. “Habis kenapa you pergi? Kenapa tinggalkan I masa I sangat-sangat perlukan you?” Ungkitan Rania mengejutkan Ummar Qayyum.

“You kan dah hampir-hampir nak kahwin dengan Halim. I tak sanggup nak berada di Malaysia. Tengok you kahwin dengan orang lain. I cemburu pada Halim. Merana I masa tu,” Ummar Qayyum meluahkan pula perasaannya.

“Kan I tak jadi kahwin dengan Halim.”

“I tahu. Nasib baik Halim putuskan, kalau tak dah jadi isteri orang you sekarang ni,” usik Ummar Qayyum tapi wajah Rania kelat. Dia memendam perasaan.

“Tapi you pergi juga. Bila Abang Rais beritahu you nak ke Sweden, I tak tentu arah. I call you tapi dengan selamba you kata nak berhijrah.”

“Habis you nak I buat apa Ren? Walaupun I sayang you separuh mati, I tak akan paksa you. You tengah keliru. Baru putus ikatan dengan Halim pula. I tak nak menambahkan bebanan yang you tanggung. I bebaskan you seketika supaya you tahu apa yang you nak dalam hidup. Biar you tentukan sendiri. Kalau you dah buat keputusan untuk hidup dengan I, baru I akan jadi sebahagian daripada hidup you.”

Penjelasan Ummar Qayyum membuatkan Rania terdiam sejenak.

“I tunggu you,” kata Rania lama kemudian.

“You tunggu kat mana?”

“I tunggu you datang rumah sebelum you berlepas. I sangat harap you datang tapi Abang Rais marah dengan I. Dia kata memang salah I bila you pergi.” Rania menundukkan mukanya. Dia berasa begitu bersalah dan malunya datang bertalu-talu.

“Yang lepas biar lepas ya! Mulai sekarang kita pandang depan,” pujuk Ummar Qayyum.

Melalui Jalan Tun Razak, lalu lintas agak sesak dengan kenderaan bertali arus.
Ummar Qayyum mengambil peluang menatap wajah Rania dari sisi. Gadis itu begitu cantik walaupun dia jarang tersenyum. Sejak kali pertama bertemu Rania, hatinya tertarik dan dia yakin tidak ada sesuatu pun yang dapat menggoyahnya.

Telefon Rania berbunyi. Nama Halim tertera di skrin. Ummar Qayyum menjeling semasa mendengar Rania menyebut nama Halim. Entah mengapa dia berasa cemburu.
Dia memperlahankan bunyi radio. Suara mesra Halim dapat didengarinya dari telefon bimbit Rania.

“Kau di mana Ren?”

“Dalam kereta, kenapa?”

“Aku rindu!” gurau Halim.

“Kau jangan mengada-ngada Lim. Dalam Facebook pun kau cakap macam tu sampai anak-anak murid aku dah pandai mengusik,” Rania menegurnya.

Ummar Qayyum pasang telinga. Wah! Bukan main mesra lagi Halim dengan Rania.
Dadanya berdebar-debar. Cemburunya makin memuncak.

“Tak boleh ke aku tulis macam tu?”

“Cantik muka kau! Kau dah malukan aku bila kau batalkan perkahwinan kita, alih-alih tulis macam tu,” gurau Rania selamba tanpa mempedulikan Ummar Qayyum yang diam memasang telinga.

“Entahlah Ren, aku pun tak tahu kenapa aku buat macam tu! Menyesal pula!”
seloroh Halim diikuti gelak tawa Rania.

“Bila nak datang sini? Buah-buah jambu aku ni menunggu kau,” tanya Halim bila tawa Rania mulai reda.

“Memang nak datang. Tunggu masa saja Lim.”

“Esok Jumaat. Lusa Sabtu. Sabtu bolehlah datang. Buah jambu tengah rangup ni,”

“Sabtu?” Rania berfikir sejenak. Tidak ada apa-apa aktiviti di sekolah seingatnya. Ayah dengan mama ada program masing-masing. Elok sangat kalau aku pergi tapi? Ummar Qayyum? Dia berfikir sejenak. Kalaulah Ummar Qayyum ada rancangan nak ajak aku ke mana-mana hujung minggu ini, bagaimana pula? Angannya sendiri.

“Boleh?” Suara Halim bergema. “Jomlah Ren. Kak Ros dah rancang nak masak best best,” Halim memujuk terus.

Ummar Qayyum berasa berdebar-debar. Mendengar Rania menyebut hari Sabtu, dia makin gelisah. Halim ajak Rania berjumpa pada hari Sabtu ke? Aku baru nak rancang dia dah buat program. Kacaulah Halim ni! Getus hatinya.

“Okeylah...hari Sabtu Insya-Allah,” sahut Rania separuh hati.

“Datang tau...” tekan Halim.

“Insya-Allah...,” sahut Rania. Dia tertawa menyedari Halim seperti tidak percaya kata-katanya.

“Mesti datang,” Halim bertegas sebelum telefon dimatikan.

“Ada program hari Sabtu?” tanya pula Ummar Qayyum sebaik sahaja Rania habis bercakap dengan Halim.

Sambil memandu, sesekali Ummar Qayyum melirik pada anak gadis yang sejuk matanya memandang.

“Ya.”

“Program apa?” Laju sahaja soalan itu terpacul keluar dari mulut Ummar Qayyum.
Dia hendak tahu aktiviti Rania lebih-lebih lagi setelah Rania selesai berbicara dengan Halim. Dia tidak mahu lagi memendam perasaan seperti dulu. Tidak rela terlepas peluang keemasan yang sudah tersedia di hadapan mata.

“Halim ajak I pergi ke rumahnya. Halim dah jadi petani moden sekarang. Dia usahakan tanaman jambu batu di belakang rumah.”

“Interesting. Mesti jambu Halim sedapkan?” Ummar Qayyum tidak tahu mengapa dia perlu berkata begitu. Cemburu barangkali!

Rania merenungnya pelik. “Mana I tahu. I belum pernah rasa.”

“Oh ya ke? Sorry.” Ummar Qayyum malu sendiri. “ Errr...Halim dah sihat?” Ummar Qayyum sengaja bertanya begitu untuk menyembunyi relung-relung cemburu yang makin banyak menghampiri.

“Alhamdulillah. Halim dah makin sihat. Bukan saja tubuh badannya makin cergas tapi mindanya juga makin terbuka. Dia tak macam dulu lagi. Sekarang dia lebih bersemangat dan pandang jauh ke depan,” cerita Rania sungguh-sungguh.

Makin bengkak hati Ummar Qayyum mendengarnya. Tadi, dia perasan, Rania bukan main seronok bercakap dengan Halim di telefon. Kali ini, sebut saja nama Halim, wajah Rania berseri-seri. Senyumnya melebar. Wajahnya bercahaya. Ketara dia gembira setiap kali bercerita tentang Halim. Bercakap dengan aku biasa-biasa saja. Bermakna sangatkah Halim pada Rania? Ummar Qayyum menjeling pada Rania sekali lagi.

“Selalu jumpa Halim?” korek Ummar Qayyum.

“Kadang-kadang jumpa.”

“Bila last sekali jumpa dia?” Dada Ummar Qayyum sedikit berombak mendengar pengakuan Rania.

Rania berfikir sejenak. Matanya melirik ke kiri dan ke kanan cuba mengingati tarikh akhir dia bertemu dengan Halim. “ Ehm, masa hari jadi I. Halim dengan Kak Ros datang rumah celebrate my birthday.” Rania berterus-terang.

“Owh!”

“Rapat you dengan Halim ya Ren,” sinis nada suara Ummar Qayyum walaupun dia cuba berlagak tenang.

“Dia kawan baik yang I dah kenal lama. Bukan setakat ingat hari jadi I bahkan susah-susah datang ke rumah untuk meraikannya,” kata Rania.

Tiba-tiba Rania teringat betapa seksanya dia menunggu sebaris ucap selamat daripada Ummar Qayyum tapi hampa. Sunyi membelenggu.

“Sampai hati you, tak ucap pun pada I masa hari ulang tahun I!”

Akhirnya terlontar juga ayat itu daripada mulut Rania setelah agak lama masing-masing menyepi.

“I hantar,” sahut Ummar Qayyum tanpa memandang muka Rania.

“Mana ada?”

“Ada.”

“I tak jumpa pun.”

“Jumpa nama Arjuna Nilakandi?” tanya Ummar Qayyum.

Dia tidak mahu bersembunyi di sebalik nama itu lagi. Dia mahu Rania tahu bahawa dia tidak pernah lupa dan selalu ingat malah ingatannya pada Rania tak pernah padam selama mereka berjauhan.

Rania terkesima. Nama Arjuna Nilakandi memang ada. Dia ingat nama itu sebab keunikannya.

“Jumpa tak nama tu?” tanya Ummar Qayyum sekali lagi.

“Jumpa.”

“Apa Arjuna Nilakandi tulis?”

“I tak ingat.”

“Dia tanya khabar you. Dia doa untuk you. Dia ucap selamat ulang tahun buat you juga,” jelas Ummar Qayyum.

“You ke Arjuna Nilakandi?” tanya Rania. Dia terbatuk-batuk kecil.

Ummar Qayyum senyum sekilas.

“Mana I tahu you guna nama macam tu!” Rania seperti hendak menangis. Terharu pun ada.

“Tak apa Ren. Sekurang-kurangnya sekarang you tahu I tak pernah lupa pada you.”

Rania tersandar di kerusi. Dalam terkejut dia berasa gembira.

Ummar Qayyum membiarkan Rania bersendiri seketika. Malah dia sendiri perlukan masa untuk berfikir. Nyata, banyak yang dia terlepas pandang. Begitu juga Rania. Kekeliruan bersarang di kepala mereka kerana kurangnya komunikasi.

Ummar Qayyum tidak mahu perkara itu berterusan. Biarlah pengalaman lepas menjadi guru. Kini, otaknya ligat berfikir. Dia tidak mahu lagi mensia-siakan peluang yang ada. Dia berfikir terus.

Hari Sabtu ini aku yang akan bersama Rania! Tekadnya.

0 comments:

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??