Thursday, September 20, 2012

Luahan hati : Untuk orang 'kejut' sahaja...

Sekarang ni kepala tengah berserabut sebab semua projek ni nak disiapkan secepat yang di luar jangkaan fikiran..hahaa...boleh ker...masalahnya kalau ade duit boleh jer....sekarang ni masalahnya takde duit....payment belum masuk lagi...nak rolling dah takde sumber...semua modal yang ada dah habis buat pusing2 dah...kerja dah siap..payment mak datuk aiiii...lambatnyer...so sesiapa yg nak buat kerja dengan dioarang ni...hehehe....pastikan anda mempunyai modal 5 kali ganda harga projek...sebab ini developer sama ini kontraktor utama ada sikit sifat haloba + lembab buat kerja + terhegeh-hegeh buat kerja + satu pekerja kena cover terlalu byk projek sebab nak save cost+ bos yang tak tahu apa-apa... Untung nak besar..kerja nak sikit. carik pekerja semua yg fresh...

kadang-kadang koi geram sebab sebagai kontraktor utama they'll kelihatan sangat rilek tak buat apa-apa. semua kemusykilan terhadap technical matters semua sub-con kena settle sendiri...Pastu diorang setakat jadi tukang Faks memo. arahan arkitek. arahan engineer..laa...tu je ker kerja korang....Sub con yang dilantik kena coordinate sesama sendiri..langsung tak pernah arrange coordination meeting. kita sendiri sendiri jumpa sub-sub yang lain tu, bincang macam mana nak jalan kerja. Kalau dah macam tu..patutnya bagila ;profit & attendance' kat koi sebab selama ni koli yg byk arrange dekat tapak

Terasa terbeban sangat sangat. dah la kerja mmg sedia banyak...kadang-kadang drawing diorang sendiri boleh hilang...dah drawing korang hilang pergilah mintak kat Consultant balik semula..ni tak...sub con pulak yang nak sediakan drawing utk korang balik semula...sesuatu request kita tu...Main contractor akan ambil masa tak kurang dari 3 bulan untuk bagi feedback...itupun kadang kadang belum ada jawapan... bayangkanlah lembab tak lembab?? pada koi ini bukan lembab lagi..dah basah kuyup dahhhhh....

Dahla supervisor diorang kat site dah lama berenti....dapat yg baru pulak yag fresh grad...semuanya tak tau pun..alamak haiii....apa ntah. Konsultan pun tak berani bunyi kat main kontraktor kalau ada salah silap dr main contractor kerana main contractor pada masa yang sama adalah developer. Paham tak?? okeh...macam ni...contohla....ini contoh saja  tau...Developer ni dapat satu projek dr kerajaan. koi bagi contoh majlis daerah la....Majlis minta bukak tender utk lantik satu kontraktor yang akan membina pondok bas di setiap taman dalam kawasan A. tapi ini Pemaju a.k.a developer haloba giler...dia tak bukak tender...dia carik satu kontraktor yang dah nyawa nyawa ikan..yg dah lama takde projek, dia amik share dalam 60% dan bagi owner lesen kontraktor tadi tu 40%.

kemudian, daripada kontraktor utama tadi...lantik pulak banyak2 sub kontraktor kelas F utk buat pondok tunggu bas tadi tu...jadiknya...dengan cara ni pemaju tadi dapat mengaut keuntungan berlipat lipat lipat lipat kali kali ganda. Sebelum bermulanya proses tender kepada kelas F, Pemaju dikehendaki carik perunding utk sediakan lukisan dan technical specs. jadiknya, secara tak langsung...Perunding atau konsultant ni dah duduk bawah main con la...dah jadi macam projek design & build. Sebab tu perunding ni dok diam diam ajer....cakap lebih sikit kang...pemaju tak nak bayar fees lagi susah. Tapi yang susah sub con la...yang bertuah dah tentulah main con yang dipayungi pemaju.

dah tu suka suka hati dia potong payment sub macam kiorang ni...buatla...satu hari nanti kalau Allah nak tarik apa yang dipinjamkan...masa tu korang ingatla balik semula betapa doa orang-orang yang teraniaya ini amat makbul. Bukan koi nak doakan menda yang tak baik utk mereka-mereka ni...api mereka harus diberi tahu bahawa kekayaan dalam dunia ini hanya satu pinjaman. Apabila kita menjadi kaya raya dan berharta...harus kita ingat, ia tak datang 100% dari usaha kita sendirian...ia hanya menjadi kenyataan dengan izin Allah.

Allah menguji orang miskin dengan kemiskinannya....dan orang kaya dengan kekayaannya. Dan untuk mengubat hati koi yang lara ni...koi baca la potongan ayat dari surah Al-Anbiya' ni. Setiap kali koi rasa terbeban dengan kerja, koi akan baca ayat kat bawah ni berulang-ulang kali buat menghilangkan rasa sakit dalam hati. Ayat ni juga dikenali sebagai Doa Nabi Yunus dalam perut ikan paus.






2 comments:

LydSunshine said... [Reply]

Cemana boleh jadi bos kalo tak tau apa-apa? Cemana derang boleh dpt tender project tu kalo main lepas tangan je. Ish, sakit hati plak baca. Pastu tau nak jimat kos, jimat kos. Kena customer yang sabar takpe la. Kalo dpt yang boleh bertemu ruas baru tau nanti.

Miss Mirror a.k.a Sam said... [Reply]

Ish ish ishhh....
Sabar ye Pn Nafisa..
Kedengaran mmg sungguh stress. Kak Mirror pun kalau tgh stress akan amalkan doa tu..

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??