Wednesday, October 3, 2012

CBR Test kat site..


Today koi buat CBR test kat site..bukan koi yang buat...test ni kena panggil lab yang buat...dan hasilnya....failed!

dulu2 CBR dalam makmal..pakai teori jer...skang kat site betul2 maaa...patutnya masa belajar dulu dah didedahkan dengan keadaan sebenar kat tapak. Apa yang nak dicerap..kenapa kena macam ni..kenapa kena macam tu...

Tapi takpe...hari Sabtu nanti kitorang panggil roller besar punyer...kasik gelek gile gile punyer kalah Inul punyer gelek..Hari Sabtu siap roll lagi sekali. Hari Isnin kita panggil Premix..yeayyy...

CBR atau nama sintifiknya California Bearing Ratio atau nama jawanya Nisbah beban California dibuat utk memastikan keupayaan tanah kita menerima beban masa dah siap nanti. Supaya tak berlakulah jalan merekah la...mendap la...berlubang la...


Dial Gauge atau alat ujian tu akan diletakkan kat bawah lori yang penuh muatan tu..pastu budak lab akan rekod tolok Ujian tu...pastu dapatla ujian..Keputusan ujian perlu mendapat at least 80% ratio..tapi yg kitorang dapat tadi hanya 60% jer... 

takpelah..ada hikmah di setiap kejadian...InsyaAllah...

3 comments:

LydSunshine said... [Reply]

Beban lori tu kena berapa berat? Oo.. kena buat test mcm tu ye? Tak tau pun koi.

Nafisa81 said... [Reply]

@LydSunshine
lori tu berat dalam 20 tan lebih gak tu...

Anonymous said... [Reply]

hebat..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??