Tuesday, June 26, 2012

Tudung bawal bertona tona...

semalam tudung bawal dua tiga tone warna yang koi order dari kawan koi melalui FB. hehe..amik sampai 10 lai...hah nko..jenuh gayakan..hehehe...sebenarnya...koi ni kalao memilih selai tudung kat kedai rasa kurang aman dengan gelagat anak2 teruna koi yang kemain ligat...nak memilih barang barang pun hilang mood. so moodnya beli online...koi tayah ke mana2..tunggu jer...semuanya dihujung jari..yang kat bawah ni antara warna tudung yang koi beli...En. Suami koi tak berapa berkenan koi pakai tudung ada awning...dia kata tak sesuai. tentang mana yang tak sesuai koi pun tak tau...pd koi tudung kain jersey senang nak pakai..lebih2 lagi time tak sempat gosok tudung...
hari ni koi pakai tudung kaler kat atas ni...huhu..rasa cun seyyy...tudung baru
 
esok mungkin yang ni

lusa yang ni plak kot...

pastu ada pattern yang berjalur jalur macam kat atas ni...

kalo korang berminat boleh la ker Facebook kawan koi tu kat :
harga pun berpatutan..nak pakai pun senang...

gambar2 dari facebook hijab muslimah.

Pokok Manik dah Sampai Ofis..

 bonsai manik yang warna purple dah pun sampai ke opis hari ni..dah selamat duduk atas rak bersama rakan2 yang lain. eheh...potpouri burner nyer lilin dah koik...tak perasan plak...hmm...dah macam mini garden pulak atas rak

ni close up bagi pokok yng koi buat semalam. nampak tak batu2 yg koi beli kat kedai akuarium kelmarin...efek dr flash henpon sony erikson ni buat manik purple kebiruan biruan la...

Tuala baby Drypers.

Tuala / selimut baby Drypers yang koi redeem dah sampai beberapa hari yg lepas...comellll sangat...rasa cam nak ada baby lagi sbb ada selimut baby yg cumil ni...sebelum ni pernah redeem towel Anmum dgn Huggies.
sekarang tgh gigih mengumpul barcode susu Dutch Lady...ada yg koi berkenan nak redeem. hehe...


Sunday, June 24, 2012

Bonsai Manik Pink


Hari ni buat bonsai manik...semalam beli manik sikit...dawai sikit...ptg tadi buat...dawai dah habis...dah stop...ahad depan pulak...elok jugak benda ni...takdela ptg2 ahad macam ni dok membuta ajer. Ada jugak benda nak buat...eceh..sebenarnya banyak lagi benda lain boleh buat..tapi malas...benda alah manik ni kan tengah ketagih...tu yg sedaya upaya tahan mata walaupun mata ni dah terlayu melihat diorang 3 beranak sedap2 tido.

pasni nak letak dalam pasu dia pulak cantik2...tadi siap beli batu2 hiasan yang colourful tu kat kedai ikan... tadi pergi kedai ikan kat skudai. Beli ikan Flower horn. kecik jer...tak sampai dua jari lebar pun...RM48... orang sibuk pilih2 ikan..koi sibuk pilih batu2 hiasan. En. Suami koi ingat koi nak letak batu2 tu dalam akuarium...dia tak setuju...dia kata menyemak...laa..mama nak letak dalam pasu la..owhhh..ok....

tak sabar nak siapkan pokok bonsai koi ni...esok boleh bawak opis..taruk atas meja... alamak....mesti kiut kan...tgk lah jari jemari kejung sape yang buat...hahaha...

si Kecik Mahfuz kat depan kedai ikan tadi...peace 4 jari.

Friday, June 22, 2012

Barang dah Sampai...


Abang Mukhlis bergaya dengan barang-barang Giacomo yang di'order' oleh rakan-rakan mamanya...okey kawan-kawan yang berada di sekitar JB..petang esok sy akan hantar set anda ke rumah yer...penghantaran adalah percuma...hahaha..

seronok rupanya berniaga ni...selain dapat duit tambahan untuk jajan anak-anak...ada keseronokannya yang kita tak tau nak describe macam mana...pernah la jugak dengar adanya hadith mengatakan 9/10 drpd rezeki itu datangnya dr perniagaan. Tu yang nak cuba-cuba tu...



yang kat atas ni set Dinner...utk 12 orang makan.tapi Tak banyak jenis pinggan la...ada 3 jenis pinggan je...pinggan makan, pinggan kuah (lekuk ke dalam sikit tapi tak lekuk sangat macam mangkuk) dgn pinggan dessert. 12 set cawan/piring dgn 1 bijik teko. Tekoh dia boleh tahan besar jugak dan harga yang ditawarkan amatlah berpatutan dan mampu milik. Boleh masuk Oven. Tapi tak boleh la tenggek atas api dapur...

Harga sebenar set Excelsa ni RM549.00. Harga sempena hari Raya ni ialah RM270.  Jimat sehingga hampir 50%. Kalau nak bayar ansur pun boleh jugak...tapi mahal sikitlah  RM100 x 3 kali bayar..boleh??? tapi tawaran sah utk warga sekitar Johor Bahru atau yg sanggup self pick up kat area JB saja..maklumlah...barang2 kaca ni mmg koi tak percaya nak kurier-kurier ni...kalau jenama Pyrex tu percayala juga nak kurier..tp Giacomo walaupun tahan lasak,..tak mudah sompek masa basuh...tak mudah sumbing..tp kalau kena hempas...pecah jugak...tapi yang set kat atas ni koi berkenan sangat sampai kalau boleh koi nak semua orang pun ada jugak..Hahaha...yelah sbb ianya cantik dan berpatutan...drpd beli pinggan melamine baik beli porcelain ni...koi dah beli dah pun...tapi sayang nak pakai sebab ianya sangat cantikk..betul ni,...ianya sangat cantik....




Thursday, June 21, 2012

Toolbox Talk


apa la diorang ramai ramai kat atas ni tgh buat..haaa...ni sebahagian dr kenangan kat tempat kerja lama..masa dulu site besar, so ada safety Board ke hapa gitulah..koi pun tak ingat sangat. So, tiap2 minggu pagi Isnin ada Toolbox Talk. Menda ni lebih kurang macam Safety briefing jer. citer2 pasal keselamatan kat site...penggunaan alat keselamatan...kepentingan menjaga keselamatan dan lain2 hal yang berkaitan dengan keselamatan. masa ni koi baru masuk kerja, so ade senior2 lain datang site untuk bantu koi kat site. lepas beberapa kali tengok diorang buat toolbox talk ni...pastu diorang dah tak datang lagi..koi handle sendiri jer...bukan susah pun nak bercakap depan pekerja ni...yang susahnye macam mana nak bagi kata2 kita tu dipatuhi oleh mereka...hmm cabaran besar sebenarnya tu...kadang kadang tu lagi panas hati bila kita bercakap kat depan...diorang dok menganjing kita kat belakang...cukup menduga iman di dada.

apapun koi bersyukur kerana banyak perkara yang dapat koi pelajari di site ni...

Tuesday, June 19, 2012

Keychain & Kenangan


keychain ni koi dan rakan2 serumah koi buat masa pergi Pesta Konvo UTM..tahun bila dah tak ingat..tapi masa ni masih duduk di rumah sewa kat taman u lagi. yang tulis nama kitorang buat muka depan tulis nama sendiri..yang belakang pulak tulis nama satu rumah. semua ada satu sorang dengan design yang sama...nama jer lain2

Masa dulu memang lekatkan kat kunci umah sewa...tapi bila dah berpisah dengan rakan2...dah tak gantung pada kunci..simpan aje dalam laci baik2...takut cat dia terus tanggal dan tanggal dan pudar...ohhoo...koi sangat sayang padanya okay....kenangan indah dengan rakan2 tu dah takkan dapat ulang lagi..hanya gambar dan barang kenangan macam ni jelah yang mengubat rasa rindu pada mereka dan kenangan itu...

Keychain jugak biasanya akan jadi cenderahati drpada rakan atau sedara mara yang pergi makan angin...tul tak???


Monday, June 18, 2012

Terperangkap dengan Bonsai manik...







koi dah terperangkap dengan bonsai manik...tolong...tolong...haha...ni ialah aktiviti koi masa balik umah mak mertua minggu lepas..koi balik sebab sepupu Encik Suami koi kawen...konon nak gi rewang..tp anak koi si Mahfuz demam..jadi sambil2 pok pok budak demam koi menggentel menda alah manik ni...lagipun barang2 semua dah ada...mak mertua koi busy..rewang lain..mesyuarat umno lain...wadirah lain...yasin lagi...so mmh manik tu terbiar la kiranya...buat byk2..pastu tiap kali orang dtg umah..mak mertua koi akan bagi satu sepasu...buat kenangan katanya...pastu sambil tu sebut la jugak nama koi..." ini bini Ancun yang buat..."..Ancun tu En. Suami koi....nampak cam rajin jer bini Ancun tu..pdhal tulah menantu paling tak rajin..pasal nak ngelat tanak tolong masak kat dapur..baik koi dok gentel manik sambil tgk Oggy & Cockcroaches...hhaha

Filing...?malasnya...

kerja mengemaskini fail2 ni mmg satu kerja yang malas dibuat..kalau kat rumah dia sama taraf dgn lipat kain baju la kiranya,,,mmg malasss....dah menimbun baru nak tgk..masa tu..nak asingkan ikut projek dulu..pastu asingkan jenis expenses...pas tu baru leh failkan...kalau nak senang sebenarnya..siap ajer terus kasik masuk fail..tapi kalau in tray tu kosong jer nampak macam tak busy  plak nanti....(sebenarnya mmg suka tangguh kerja)

paling pening bila ada bil yang takde kena mengena dengan projek boleh lepak baik punya kat dalam laci kita...bil bos entertain client contohnya...hahaha...(sebenarnya jeles bos tak ajak)....hari Sabtu hari tu koi dah mengemas semua bil, invois, dokumen dan pelbagai jenis kertas2 masuk dalam fail masing2...lapang sikit kepala otak koi ni tengok semua dah dah ada rumah masing2...

kononnya hari tu,...suruh budak praktikal refiling...buat cantik2...hampehh...tulisan luar fail ajer yg cantik...dalam...dia tak masukkan pun dokumen tu kat dalam ring kat fail tu...sekali koi tarik dr rak..haa ngkau...bom tebabo punyer berterabur...huhu...mmh koi maki cukup2 dalam hati....deyyya apa dey..macam ni ker buat kerja...hmmm....

orang yang buat kerja tu jer tahu mana nak filingkan semua dokumen2..kalau nak harapkan orang lain...hmmm...mmg tak cukup sifatla jawabnya...sbb kadang2 budak2 ni tak paham apa yang kita nak... kadang2 koi tak paham apasal susah sangat nak faham...mula2..tengok nama projek...pastu tngok bil apa...itu jer...kalau tak tahu tanyala..tapi bila kita cakap..."tak tahu, tanya"....10 kali dok tanya kita benda yg kita geram nak jawab...rasa nak jawab pakai kaki pun ada...

antaranya...
"kak, eja Sdn Bhd nak kena taruk titik ke tak payah?"
" kak, lepas Company Profile dah habis...yang tinggal Company Portfolio je"
"kak, diorang tak telefon pon saya bgitau fax dah dapat"...ayoyo..ko tak tulis kepada siapa dr siapa kkat faks tu...macam mana diorang nak tahu faks tu untuk sapa...jangan assume semua kompeni ada opis kecik macam kita satu faks masuk semua orang tahu faks tu untuk siapa....lagipun lepas faks follow up la....

hehe...ni dah macam luahan perasaan dah ni...adelah dulu sorang kerani kat opis ni...koi tak boleh bekerja dengan budak ni...mmg nak marah jer....sekali tu koi naik angin...koi hentak meja...geram dah tak tertahan dah...sbb kesengalan dia...byk kerja koi yg tertangguh. ingatkan ade kerani bolehla nak bermanja...rupa-rupanya harammmm....kadang2 koi cuba untuk jadi manager yg baik, tp kalau kita baik sangt...takleh tahan la pulak dia punya lemak....boleh tersumbat jantung koi. Bila koi garang2....sampai dah bertahun koi berenti...orang dok kenang lagi koi punyer garang tu....tu yang tak sedap tu....

eh citer filing tadi kan...okehla koi nak sambung kemaskini sikit2 lagi....wassalam.




Sunday, June 17, 2012

buat Bonsai manik...

masukkan manik..pastu lipat dua dawai...pastu pintal2 dalam 3 kali ke 4 kali jer...jgn byk2 kali sangat...nnt tak cantik


 pastu jarakkan sikit, masukkan lagi manik. pastu pintal lagi 3 ke 4 kali lagi

ulang2 benda yang sama sampai jadi macam yg kat bawah ni

buat dalam 6 hingga 8 ranting ker...pastu dah boleh cantum...cari dawai yang besar sikit. koi amik dawai bunga telur yg lama2 tu...pastu lilit tangkai ranting tu dgn dawai ketat ketat..rapat rapat kemas kemas...

sori tak reti plak nak rotate gambo ni...bolehla...cantum2 dr atas ke bawah yer...

dah siap cantum...lipat2 sikit dawai dahan dia kasik ala2 pokok bonsai...nnt carik pasu..leh taruk dalam pasu pastu simen...

sekian tutorial yang tak seberapa dr koi....selamat memintal!








Saturday, June 16, 2012

Sapa minat kumpulan Slam??


Dulu koi minat sangat2 dengan kumpulan Slam ni...tapi skang kumpulan macam dah berkubur walaupun musician diorang masih aktif main muzik dalam studio dan konsert2...baru2 ni masa final mentor kan zamani diundang menyanyi bersama bersama peserta Mentor.

tiba2 rasa rindu sangat pada kenangan2 yang seiring dengan lagu2 kumpulan Slam ni...kenangan masa berada dalam lower form..wahh..seronoknya zaman itu...tak payah pikir pasal duit sebab tiap2 hari abah bagi RM2 buat belanja sekolah...hahaha...

koi carik2 kat youtube pun banyak jugak lagu2 Kumpulan Slam di upload....dan bukan koi sorang jer yg view lagu2 Slam ni..koi tgk dah berjuta kali view pun...antara lagu yg koi suka...kembali terjalin, Malamku Kesiangan, Tak Mungkin Berpaling, Manisnya Rindu, Rindiani, Bukan Niat Membalas Derita, Nur Kasih, Gerimis Mengundang...eh banyak la pulak...macam nak kena beli CD ni...hahaha...dulu kat umah koi ada video tape konsert Slam Unplugged tu..tapi skang zaman orang dah pakai DVD..so tape2 tu semua ah jadi sarang semut dah...

koi dulu suka bebetul kat Zamani Slam ni...siap berangan angan nak kawin dengan Zamani..hahaha..bodonya masa tu...tp mujurlah kebodohan itu tidak terbawa-bawa sehingga dewasa kerana jodoh kita dah ditentukan sejak azali lagi...tapi takpelah...berangan tak salah...asalkan tak mengkhayalkan.

Ni kalau big bos buat konsert ke..makan malam dengan kumpulan Slam...tanpa ragu2 koi akan jadik orang  paling pertama beli tiket. so En. Ayai tolong dapatkan Encik Zamani untuk staff Encik yang dah Kembali Merindu ni...hahaha

Friday, June 15, 2012

Legend Retro Nite 2012


jualan tiket pakai table table tu..maknanya ada makan makan sekali la...nyum...jom..sambil makan makan kita dengar orang nyanyi....hehe...tp jgn lupa baca doa makan pulak nnt...

sape sape berminat boleh kontek Effa : 072347145 / 013 675 5445

Sunday, June 3, 2012

Boleh caya ker??

Koi tak berniat nak burukkan sesapa punye business..cuma nak share sikit...boleh caya ker deal deal ni semua?? sbb ada yg koi tgk nampak betul2 murah..betul2 berbaloi dgn nilai wang...tp ada jugak yg koi tengok macam tak berbaloi a.k.a kena tipu. Dah banyak kali jugak koi tengok dalam katalog koi harga yang ditawarkan dalam katalog jauh lebih murah dr dlm Deal..mmgla FREE delivery, tp yang dalam katalog tu, bila koi tambahkan dgn delivery pun masih murah lagi dr dalam deal. 

contohla...kitchen wall protector ni

gambar kat atas ni dr katalog. harga Cuma RM 6.50.
gambar ni plak dr deals...RM24 sekeping free delivery. kalau harga sebenar...dah boleh dapat 3...

tp utk sejukkan hati anggapla kualiti tak sama. yg lain pulak yang ni...

yg atas ni koi snap dr katalog kat rumah koi. yang ka bawah ni pulak koi tgk kat online deal. nak kata dah turun harga, ni katalog awal tahun. yang deal tu pulak tamat masa bulan April 2012. 47% discount apanya kalau harga dia mmg RM14.90.
beli kat katalog RM 8.90 tambah kos penghantaran RM6 = RM14.90...laa..sama daaa...

 koi tak berniat nak promote koi punyer direct selling...tp pikir2 la dulu sebelum membeli barangan online ni. koi dah byk terjumpa harga2 macam ni. memangla harganya tak mahal dan mampu dibeli, tp bila dia kata diskaunla la..offer la...koi geram ajer...ada lagi sau..koi malas nak snap2..gambar bra cli...ha...tu kat dalam katalog RM3.90 utk 3 pcs..yang koi jumpa..RM14.90 untuk 1 pc. free delivery...adoih..kaya cepatla....



Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??