Thursday, February 21, 2013

Kek Velvet Kukus

Ternampak gambar ni kat fb Hatijah Rahman Cookies tadi,...aduh cantiknya....mesti sedapkan...rasa cam nak buat. tapi takpe..sabar dulu..salin dulu. Nak salin buku tak rajin, copy paste jer kat blog sendiri...
Ini koi copy paste bulat-bulat dr FB puan Hatijah yer.

kek velvet kukus by noraini md amin

5biji telur gred A ......dr peti ais
250gm tepung gandum + 1sdt baking pawder....ayak ye
150ml susu cair
180gm gula halus
2sdb susu pekat
1 sdb ovelet
1/4 sdt garam
125ml minyak jagung
pewarna........ikut suka ye...sy guna warna pelangi
cara2
1-putar semua bahan kecuali minyak & pewarna.......sampai kembang & gebu...
2- masuk minyak .....kacau sebati
3- bahagi adunan dan warnakan
4- gris loyang & alas kertas minyak
5- masuk adunan pertama........kukus 5min
6- ulang sampai habis
7- tutup permukaaan loyang dgn aluminium foil
8- dah siap kukus lg 1/2jam

5 comments:

  1. jangan kata org peknen, aku yg tak peknen pun ngidam jugak hihi, tekak aku tingin nak makan red velvet in jar huwaaaaa

    ReplyDelete
  2. ooo..ada versi kukus ye??boleh la buat..kukus lebih mudah..:p

    ReplyDelete
  3. @Aju Mohit koi belum pernah lagi makan red velvet ni..macam seram pulak tgk kaler merah...

    ReplyDelete
  4. Dia susun warna ikut tone. Rajin sungguh.

    Ini red velvet ke rainbow cake? Confuse plok doh. Aok nak buat ke kek ni nanti? Time oven rosakl ni la tetiba rajin ye?

    ReplyDelete
  5. @diana kita versi copy paste jer..buat lom tentu


    @LydSunshine rajin usha resepi jer..buat tak rajin pon

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...

Post Terhangat