Tuesday, September 16, 2014

kembara mengandung kembar

1 Sept 2014...
Koi ada appointment untuk check up pregnancy kat SCOG, HSA.
(Specialist Clinic Obstetric & Gynaecology)
Sampai pukul 7.40 pagi...
sbb hantar Mukhlis gi school dulu.
Koi pergi suami koi hantor...
Bawak anak yang dua tu sekali...
Ikutkan hati koi nak gi seorang je...
Senang...tapi En. Suami tak bagi...
Ntah camne...
Tiba tiba blood pressure koi naik hari tu...
Doktor suruh masuk ward.
Huhu..nak nangis rasa...
Dari scog ke wad misi sorong pakai wheelchair.
Takleh jalan..takut pitam katanya.
Pergh..tension...
Dah la lapar lom sarapan...
Minta 1st class ward penuh pulak..
Sampai kat wad. .
Kena buat ctg pulak. .
Alah...alat yang tekap kat perut nak dengar bunyi jantung bayi tu...
Lama pulak tu...
Koi dah lapar gila...
Tapi misi misi tu berkeras suruh habiskan juga menda alah ctg tu...
Itulah benda yang paling bosan dilakukan sepanjang masuk wad.
Dah la wad dipenuhi jururawat pelatih...
Cari jantung bayi dekat setengah jam tak jumpa...
Last last panggil sister...
Terus dapat...kalau tak reti...
Panggil la misi yang dah senior tu...
Godek godek sendiri...
Koi yang penat...
Petang sikit adik koi datang hantar beg dan bakul..
Wad tak boleh bawak budak naik...
So...takde orang nak jaga budak...
terpaksa la minta tolong adik..
Petang dalam kul 6 tu suami koi datang...
Oh..mak mertua koi dah sampai rupanya...
Tanyakan 1st class ward...penuh..
masuk wad kelas 3 ni...
beberapa jam sekali check bp...
Check jantung anak...
Maklumla ramai jururawat pelatih..
Doktor bagi ubat darah tinggi nama metyldopa..
Koi rasa sihat je..
Tapi doktor asik tanya soalan yang sama...
"Ada pening pening?"
"penglihatan kabur?"
"Sakit ulu hati?"
"Loya loya?"
"Haduuu..takde la..takde takde...
Nak balik...
Huhuhu..."

2 September 2014
Tekanan darah tinggi dah ok sikit...
Patut boleh balik..
Hb dgn kandungan potassium dalam darah merudum pula...
Alahai...
Tambah lagi sehari...
Follow up lagi 1st class...masih penuh...
Tabah la hati....
Panas...tak leh tido sebab misi tak bagi tutup lampu...
Koi minta tutup lampu..
Dia kata doktor nak round
Ale otak ia....
Round apa jadah kul 12 malam...
Kalau ye pun doktor nak round
Buka la semula lampu tu...
Dah la kipas sikit. ..
Katil rapat rapat...
Paling kurang mandi sehari kena 4 kali...
Kalau tak mmg kepam la bau...
Bilik air dah berubah wajah berbanding 5 tahun lepas...
Cantik la sikit...
Tak la nampak usang sangat...
Tapi tak la tip top...
Ada la satu dua paip bocor...menitik...
Buat basah baju..
Cantik camne pun. .tahap kebersihan masih di tahap klas 3 la juga...
Masih ramai yang kurang upaya membuang tuala wanita terpakai ke tempatnya...
Pastu...pasal terlampau ramai penghuni wad..
Kejap je tong kuning tu penuh...
Melambak kat atas tong...tepi tong...

3 September 2014
Doktor pakar round...
Yeay dah boleh balik...
Doctor kata boleh discharge tu...
Kul 10 pagi...
Kul 4 petang baru settle surat dan bil bil semua...
Tak sabar nak balik jumpa anak anak...
Pastu kena check blood pressure selang sehari di klinik...
Dan ada appointment utk scan lagi sekali di scog 15 September
Malam tu terus gi beli keperluan baby...
Semuanya serba dua...hehehe...

**********************************

Entry ini ditulis dari dalam wad..

2 comments:

Rohani Hashim said... [Reply]

Seb baek tak lama kan duk wad. alhamdulillah dah boleh balik...tapi urusan nk keluar tu selalu jer lama mcm tu kan...

LydSunshine said... [Reply]

wad satu selalu je penuh. dah tu apa motif bagi privilege wad satu tu. pekata semua wad tu dinaiktarafkan jadi kelas 1. maksudnya, kena besarkan hospital. senang je aku ckp kan. hehe.

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??