Wednesday, October 1, 2014

Kembara bersalin kembar part 3

Sambungan dari part 2...

Sampai kat ward...
Koi rasa nak tido je..
Sembang sembang sikit dengan en.suami..
Tanya dia..
Dah tengok anak?
Dia kata dah...
Dah siap azankan...
Siap hantar ke nicu...
Doktor nak pantau jantung dan paru paru dia...
Sbb dia kan lahir awal beberapa minggu...
Lagipun 1st twin tu doktor suspect FGR...

"Apa FGR tu doktor?"

"Fetal growth retard"

"Retart?"

"Maksud saya...tumbesaran antara kedua baby tak seimbang...
Sorang lagi ni agak kecil"

Ok...koi paham...
Yelah...retard tu kan bantut...
Macam kasar pulak bunyinya
Jadi doktor nak pantau untuk pastikan organ pernafasannya berfungsi dengan baik.

pastu doktor kata...
Nnt cuba minum air kosong dulu...
Kalau ok., tak muntah...
Boleh minum susu atau jus..
Kalau minum tak muntah...
Boleh start makan benda yang lembut dulu...

Pastu En. Suami kata nak balik untuk uruskan uri...
Oklah...lagipun mmg koi rasa nak berehat...
Masa koi tengah tido...
Ada pharmacist datang...
Terangkan tentang suntikan heparin. ..
Nanti koi kena ambik injection tu untuk seminggu...
Fungsinya tak bagi darah beku...
Injection tu...
Kena buat sendiri kat rumah..erk..
Pastu koi tak berapa dengar sangat penerangan dia sbb mengantuk sangat...

Dalam pukul 6 macam tu..
En. Suami datang semula...
Dia bagi tau...
Uri ada 1 je...tapi kelambunya 2...
Owh...berkongsi uri rupanya...
Doktor kata 2 uri...
So koi beli set pengurusan uri tu 2 kotak...
So..lagi 1 kotak tu tak pakai la...
Dia citer lagi...
Siap dah gali lubang 2...

Pasal suami koi datang waktu makan...
Dan koi masih rasa sakit nak duduk...
Terpaksala en. Suami koi tolong suapkan...
Waaa....once in a blue moon nak dapat suami jawa koi ni suap tauu...
Menu lepas operation kat sini bubur nasi...dengan sup...

Malam tu dalam pukul 10 malam...
Koi cuba cuba bangun...
Tapi pedihnya tak terkata...
So koi duduk je atas kerusi pelawat tu...
Tak mampu nak berdiri lama...

Pastu nurse datang nak cek tekanan darah lagi...
Kacau mood betul...

Dalam pukul 4 pagi macam tu...
Koi dah tak larat nak baring lagi...
Bangun pergi toilet..
Jalan jalan sikit..
Terus tak tido sampai doktor dalam kul 7 tu...
Siap sarapan...
Sambung tido....

So..bersambung lagi...

2 comments:

nita said... [Reply]

nyilu rasa perut..bila bayangkan sakit perut tu..

kelakar bab makan bersuap tu.. so romantik..hehehe..

LydSunshine said... [Reply]

berkongsi uri ke. biasanya kalo kongsi uri ni kembar seiras kan. Yan, ada juga set pengurusan uri ye. koi tak perenah dgr. nnt ce aok share dalam blog ni.

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??