Thursday, October 9, 2014

Kembara bersalin kembar part 4

Hari ke2 bersalin...
Koi rasa ok sikit...
Dah boleh bangun pergi toilet dengan senang hati...
Sebab hari kedua dah buka tube urine tu...
Tapi ini semua bergantung pada ubat tahan sakit...
Kalau power ubat tu dah nak habis...
Means lagi setengah jam nurse nak dtg bagi ubat...
Dah start la berdenyut denyut kat bahagian dalam perut tu...

Dalam pukul 10 pagi tu...
En. Suami datang hantar bubur nasi...
Buat nasi tambah katanya...
Kot kot bubur spital tak cukup...
Pastu dia gi tengok baby...

Tak lama lepas tu...
Dlm kul 11 lebih dia dtg balik...
Bgtau dah boleh amik baby kat nicu...
Jantung dan paru paru baby normal...
Lepas lunch...
Kitorang gi nicu nak jemput baby. ..
Huh...sakitnya hati....
Sampai situ kul 12 pm...
Settle kul 3pm..
Baik suh dtg kul 3 pm je...
Tu pun ada hati dia suruh dtg semula pukul 4 sbb doktor belum lengkapkan borang questionnaire. ..
Tapi doktor ada meeting masa tu...
Heh...dia ingat suami koi takde kerja agaknya...
Takde benda lain nak diurus...
Tak paham....
Dah boleh discharge...
Tapi bila nak ambil...
Bill belum siapla..
Doktor belum sign la...
Belum itu...belum ini...
3 jam duduk atas kerusi...

Malam tu..
1st time la tido dengan dak kembar..
Adoih....
Mmg tak tido la...
Mula mula misi ambil sorang...
Pastu tukar tukar...
Lama lama ckp kat misi takyah la...
Sorang ngisap df...sorang lagi koi suap pakai cup...
Sampai pagi tak tido...
Kul 6 pagi baru kembar start tido..
Koi pun tido la...
Kul 7 pagi doktor dah dtg...
Cehh..kacau saja org nak tido...
Pastu nurse pula dtg kemas katil..
Hantar sarapan. .

Sarapan pagi tu...
Kueteow sup..
Heh..tak lalu koi...
Makan sayur sayur nya aje...
Pastu doktor pakar pulak dtg...
Dia cek sikit sikit...
Pastu ckp dah boleh discharge. ..
Yeay....
Tapi biasala...ptg baru siap...
Koi sms suami koi...
Bgtau dah leh balik...
Tapi dtg petang je terus...
Tengahari takyah datang...

Tengahari tu...masa koi tengah susukan baby...
Datang la ramai ramai nurse. ..
Katanya dari kumpulan sokongan susu ibu...
Ada la dalam 10 orang dok keliling katil koi...
Pastu sister yang lead group tu...
Bacakan soalan soalan...
Staff yang lain tu jawab...
Diorang jadikan koi sebagai objek...
Contoh soalannya...
Adakah kedudukan dagu bayi menyentuh payudara ibu?
Adakah bayi menghisap bahagian areola ibu?
Adakah bibir bayi mencakup keluar?
Bila sister dia bagi soalan...
Diorang ramai ramai gi jengah t***k koi...
Pergh....celaka gila koi rasa...
Ko nak free je kan...
Koi masuk spital berbayar..
Korang nak belajar free...
Nak belajar free...
Tengok sendiri punyala...
Rasa sangat stress dan geram...
Last last koi sound je...
" saya rasa tak selesa...boleh keluar tak? Kalau iyepun..datangla dalam small group 2 ke 3 orang dgn sorang instructor..."

Pastu koi bagitahu kat sister ward tu...
Koi rasa diorang sangat biadap datang bilik koi...
Jadikan koi sebagai object alat bantu mengajar tanpa persetujuan...
Keliling katil koi ramai ramai...
Sister cakap sorry...
Dia pun tak sedar...
Dia kata nak bagi ibu ibu sokongan penyusuan...
"Yelah...kalau nak bagi sokongan pun...bukan hurung ramai ramai macam tu"

Stress kejap..
Tak sabar nak balik...
Rindu kat anak anak...
Settle semua urusan discharge tu dalam kul 4.30ptg...
Walaupun dia kata boleh balik lepas kul 3..
Tapi tu semua harapan palsu je...
Suami koi dtg kul 4 baru siap bil je...
Doktor belum siap surat dc lagi..
So pergi bayar bill...
Ambik ubat kat farmasi...
Naik balik...
Nasib baik dah siap..

Jenuh juga nak angkut barang turun bawah...
Nasib baik adik koi datang. ..
Ada la org nak bawa barang turun. ..
Dah berkampung 10 hari kat ward...
Byk pulak barang barang nya...

Alhamdulillah...
Sampai juga rumah setelah 10 hari dalam ward...
Episod baru bermula...
Mother of 5...

3 comments:

nita said... [Reply]

ala...comeynye dak kembar tu..alhamdulillah sihat ye..

teringat masa lahirkan Asyraf 9 tahun lepas, anak 1st saya lahir operation juga..

Miss Mirror a.k.a Sam said... [Reply]

Ololo cumilnyaaa!!.
Betul la Nafisa.. sesuka pulak dorang nak skodeng2 ***** org. Mmg sungguh tergamak!.

LydSunshine said... [Reply]

apa nama si kembar ni yan. mmg tidak menselesakan kalo kena hurung macam tu, pastu siap telek breast kita secara berjemaah plak tu. Aku ni kalo nak bagi susu depan kakak aku pon aku segan, ini plak depan org yg takde kaitan persaudaraan. tapi koi tabik springbok la dgn aok sbb aok selambe je sound tak selesa. kalo koi tu, rasenya koi hanya mampu menangis je lah, itu pon dalam hati je.

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??