Friday, October 10, 2014

Kuning...

Balik dari hospital hari Rabu, 24 Sept...
Esoknya hari Khamis nurse datang...
Dia suruh bawa baby check darah kat kk...
Sebab baby nampak kuning...

Haiyaa...
Semua anak anak koi tak terlepas dari masalah jaundice ni...
Bosan betul..
Nnt kena masuk wad...
Duduk bawah lampu biru...
Kalau kat hospital daerah...
Ibu jaga sendiri anak jaundice. ..
Dia bagi 1 katil ibu...
Pastu...baby diletakkan dlm kubikel yg sama dengan ibu...
Satu kubikel ada 4 katil ibu...

Tapi kat hsa jb ni...
Baby masuk wad jaundice...
Ibu takleh tunggu...
Dia sediakan katil...
Tapi luar bilik treatment tu...
Katil tu pulak...
Bukan semua org leh duduk...
Yg rumah area area jb...takleh...
Yg jauh jauh je..

Masuk wad jaundice ni...
Baby nangis kuat camne pun...
Nurse ni bukan ambik peduli...
Muka ketat macam skru berkarat je masing masing. ...
Kesian kat baby baby ni...

Masa mula mula cek darah...
Sekitar 15 je bacaan serum bilirubin tu...
Esoknya repeat lagi...
Kakak maintain 15...adik dah nak 19...
Nak hantar hospital...
Ayah diorang outstation ke Melaka...
Adik koi pulak dah nak masuk kerja...
Tunggulah ayah dia balik dr Melaka...

So malam la kitorang bawa kembar ke hospital
Bawa kul 8...
Tunggu berjam jam...
Kul 1pagi baru settle...
Adik kena masuk wad...
Bacaan terkini dia 22...
Kakak pulak 13 je...
So kakak tak kena masuk wad...
Kesian si adik...
Sedih nak tinggalkan adik kat wad...

Tiap hari koi pam susu untuk dihantar kat adik kat wad. ..
Ayah dia hantar susu...
Adik masuk 27 hb...keluar 29 hb...
3 hari juga..

Lepas 3 bulan adik ada temujanji dgn pakar...
Sebab bacaan tertinggi bilirubin tu 24...
So doktor kata...
Adik akan dipantau sehingga berusia 2 tahun...

Sampai dah masuk hari ke 17 pun...
Bacaan bilirubin adik agak tinggi..
Esok kena repeat lagi...
Harap harap esok hari last utk check jaundice adik...
Tspi still kena ulang kk utk monitor blood pressure mamanya...

2 comments:

LydSunshine said... [Reply]

subhanallah masya Allah... comel baby aok yan. koi jeles nok anok kembor jugek.

Aju Mohit said... [Reply]

alololo comelnya, alhamdulillah lastly dpt gegurl kan yan, wan seronok ramai bodyguard, semoga jaundice segera pergi

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??