Saturday, December 13, 2014

Throwbackvela : disket

Sekarang ni petang petang on weekdays koi tunggu cerita Yo Soy Betty,La Fea...
Cerita ni dulu dulu kat NTV7...
Cerita Betty ni tayangannya sekitar tahun 2002 kot..
Koi pun tak ingat exact year..
Yang pasti masa tu koi masih tinggal di rumah sewa bersama sama rakan kuliah...

Masa tu...kalau koi balik raub time cuti sem...
Tak dapat la tengok telenovela tu semua sebab rumah koi kat kampung tak dapat ntv7...
Tapi biasa nya koi akan dapat report harian melalui mirc...
Hahaha..
Zaman tu xde what's up...
So memalam kitorang teman serumah ni akan berhubung melalui mirc...

Tapi tak kisahla....
walaupun cuti seminggu dan missed tengok selama seminggu...
Tak jejaskan jalan cerita pun...
Sebab 5 episod bersamaan 1 hari di pejabat Ecomoda...


Isnin sampai Jumaat jam 5.00 petang, di Astro Bella 133
Ulangan jam 1 pagi.

Minggu baru ni citer pasal fail sulit Betty dan disket...
Tersenyum koi...
Budak budak yang baru tertengok citer ni...
Mesti takde pengalaman guna disket kann...
Sebab masa zaman koi study..
Tu dah zaman zaman akhir guna disket...
Masa koi tahun 4, dah ramai yang guna thumb drive...
Masa koi tahun 4 juga...
Lecturer dah tak terima assignment dalam disket sbb takde slot utk floppy disk itu pada laptop/desktop mereka...
Dah beralih kepada cd...
Awal awal zaman peralihan...
Terasa susah juga...
Sbb cd kalau nak save apa apa menggunakan konsep burn...
Tak semua komputer ada cd burner...
Siap kena gi cc semata mata nak burn cd...

Thumb drive atau pen drive masa tu..
Untuk kapasiti 512Mb pun harganya more than hundred...
Tak la macam sekarang..
Semalam kat Lazada...
16 Gb ada yang harga RM49...
He he he....


Terasa pantas masa berlalu meninggalan kita setiap kali rewind kisah kisah lama...kannn...
Rindunya....

8 comments:

QasehnyaRania said... [Reply]

kan skejap je masa berubah
sy sempat juga guna disket ni zaman sekolah.

citer dlu x tgk pon. sbb thn 2002 sy dduk asrama

Miss Mirror a.k.a Sam said... [Reply]

Teknologi berkembang begitu pantas.
Mirc?. Zmn K.Mirror irc.. sama kot?.

Aisy Nasiha said... [Reply]

betul tu, teknologi masa kita dan sekarang ni banyak sangat berbeza.. kalau cerita pada yang lahir tahun 2000 ke atas ni, mau kena gelak. hari tu masa balik kg, jumpa dvd lama yang banyak, anak2 saya buat baling je.. amboi, dulu itulah hiburan kalau nk tgk cerita terbaharu, sekarang main download je..

LydSunshine said... [Reply]

Kalo aok perasan, byk jgk benda2 yg kita je generasi terakhir sempat guna. mcm kaset. Zaman skrg budak2 dah tak kenal dah kaset kot.

Suria Lekatlekitgurl said... [Reply]

saya sempat jugak melalui zaman disket. cantik jugak bila yang colorful tu.. hehehehe

Hisyam Muhibah said... [Reply]

cakera liut nama dia... lepas disket, zip disk dulu sebelum thumb drive.. tapi zip disk tak popular sebab mahal sangat driver dia..

Nafisa81 said... [Reply]

@Miss Mirror a.k.a Sam
Sama lah tu...m tu malaysia

Anis Athia said... [Reply]

eh ada balik cerita ni? best cerita ni, dulu slalu tengok lepas balik skolah ^_^

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??