Thursday, March 28, 2019

Pesuruhjaya Sumpah Skudai


Sebelum ni selalu pergi kat depan Hotel Good Hope, Skudai,
Tapi dengar cerita,
Lesen pakcik tu dah expired..
halalala..
menggagau nak cari tempat angkat sumpah yang baru,
Tiap kali nak tutup final Account projek,
mesti kena bawak pergi cop pesuruhjaya sumpah.

Lepas tu jumpa tempat baru...kat Pasar Peladang, Skudai.
Tak jauh pun dari tempat selalu pergi tu
Area situ situ juga.
Takyah masuk dalam bangunan pasar peladang tu pun takpe,
ikut tepi, sebelah kedai Perabot Jati.
Bukan apa, kalau dah masuk karang..
Elok elok duit cukup sampai hujung bulan,
tetiba cukup sampai hujung minggu je.
Terbeli tudung bawal lak dalam pasar tu...

Untuk sign final account tu kena bayar RM10 kat pesuruhjaya sumpah ye.
macam Mama Yan kan sub kontraktor,
lepas dah buat claim kat main contractor...
lepas dia dah sediakan dokumen bayaran terakhir,
kena la buat satu akun bersumpah yang kita dah setuju dengan bayaran akhir tu.
lepas ni jangan mengada ngada nak minta duit lagi, ada lagi yang tertinggal ke, yang tak claim ke,
memang takde orang layan dah.

Siapa siapa nak gi angkat sumpah,
boleh call no ni. 012-2700 227
kalau nak kena angkat sumpah luar dari pejabat dia,
kena bagitahu awal awal dalam seminggu gitu.
sebab pesuruhjaya sumpah tak boleh cop selain dari tempat yang didaftarkan.
kalau ada keperluan memaksa, dia kena mohon kebenaran dulu.

masa dulu2, ingatkan pergi angkat sumpah ni,
kena bersumpah macam baca ikrar tu.
rupanya, bagi je surat tu, bagi IC,
Dia baca baca sikit dan puas hati dengan pengenalan diri kita
lepastu, dia cop dan sign.
Lepas tu, kena tulis nama dan sign dalam buku yang besar dan tebal.
Itu je...

Sejak kerja sendiri ni,
Banyak tahu tentang dunia sekeliling.
Pesuruhjaya Sumpah la..
Matikan setem dokumen kontrak la...
Lembaga Hasil Dalam Negeri la...
Hmm...dulu banyak main FB dan main game je,
Sekarang, banyak guna Google untuk cari maklumat dan cari tempat.
Terima kasih kepada tekonologi terkini..hehehe
Tanpa teknologi, mungkin akan banyak buang masa atas jalan.






No comments:

Post a Comment

terima kasih la weiii...

Post Terhangat