Tuesday, March 26, 2019

Tauhu begedil : Percubaan gagal


Hari tu Mama Yan teringin bebenar nak makan tauhu begedil yang tengah famous tu.
Nak beli macam mahal,
So mengggoogle la cara cara buat tauhu begedil.
Ala...begedil biasa je,
Bezanya sumbat dalam tauhu kering je.
Isi tahu dikorek, lepas tu masuk balik.
Isi tauhu ni pun bukan banyak sangat,
Seco'et je...

Mulut nak makan,
Tapi malasnya boleh tahanlah.
Kononnya nak kurangkan kolestrol, Mama Yan rebus kentang tu,
Patutnya kena goreng.
Dah la rebus, nak tumbuk pun malas,
Mama Yan pergi guna mesin pengisar
Dua kali senggggg aje,
Kentangnya dah jadi halus mulus macam kentang putar KFC.
Muahahaha....

Dah jadi rupa itu,
Nak masukkan dalam tahu pun susah.
Mujurlah kat rumah ada banyak piping bag.
Masuk piping bag, paipkan terus ke dalam tauhu tu.

Masa nak goreng, golek golek dalam telur,
Lepas tu goreng dalam minyak panas sampai kulit tauhu tu garing 

Inilah kejadiannya...
Garing di luar, cair di dalam.
Patutnya Mama Yan taruk keju...baru la bila makan bertali tali macam orang Itali gitu...

Rasa dah ada,
Tapi tak kena la begedilnya dah jadi rupa kentang putar.
Masuk dapur pun 2 kali je seminggu,
Ada hati nak derhaka pada resepi ya...
Rasakan kegagalannya...hahaha...

Oklah...
Nanti MY cuba lagi di lain masa
Wassalam
.


1 comment:

  1. hehehehe kira jadi jugak tu kak... dana lg lah tak pernah try msk sndiri... lg malas hehehhe

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...

Post Terhangat