Monday, April 29, 2019

Beyblade Burst Tournament

Kesian anak anak zaman sekarang....
Jauh betul rupa "gasing" berevolusi dalam masa 30 tahun ye...
Dulu2 main atas gelanggang tanah...sekarang ada stadium plastik...
Lagi 30 tahun..
Entah macam mana lah rupa permainan kanak kanak agaknya...

Ni throwback minggu minggu lepas punya weekend.
Saja saja suruh anak anak masuk pertandingan Bey Blade anjuran AEON Taman Universiti,
Mula mula Mama Yan daftarkan nama anak dari anak nombor 1 sampai nombor 5..
haaa...
peserta 16 orang je...nama anak MY sampai 5 orang...
Lepastu, cakap kat adik Mama Yan yang kerja kat situ,
Daftar 2 orang ajelah...yang nombor 1 dan nombor 2 aje...
Kesian pulak... anak orang lain pun nak masuk juga...


Hari pertandingan tu...
Mama Yan bawa yang nombor 1, 2 dan 3.
Yang nombor 4, 5 dan 6 terpaksa la tinggal.
Ramai ramai kang tak terhandle pula Mama Yan.

Tema team kami ialah JDT...hahaha..
hilang keRauban Mama Yan.


Happy la si sepet ni dapat ikut. 
Tapi dia tak masuk bertanding pun.

Kat rumah selalu main dalam dulang aje.

Tak menang pun...
Abang kalah teruk sebab 1st round tu dia bertarung dengan juara.
Budak tu punya siap ada frame pemberat.
Dan harganya bukanlah 20 ringgit kot...

Oklah...tak dapat tempat pun takpe...
Dapat juga goodie bags.
Mama pun dapat tumpang sekaki....
Mama suka....mama sukaaaa...


Walaupun masing masing sedikit kecewa...
Mama Yan bagitau...
Mama bukan suruh korang menang bawa balik hadiah juta juta...
Cuma nak korang jadi berani...jadi kuat terima kekalahan... 
Mama nak korang pandai bergaul dan berkawan..
Ni asyik terbaring atas sofa tengok katun...
Tak sihat langsung aktiviti.

Yang datang pun....semua dengan mak bapak...
Yelah...semua bawah umur lagi kan...
Siap ada dengan atok nenek bagai tengok cucu bertarung beyblade.
Mak mak pun bersembang sesama sendiri tentang kegilaan anak anak dengan gasing beyblade ni...
Rupanya bukan anak aje...
Ada juga bapak bapak yang join...
Sanggup beli yang original...hahaha...
Hebat sungguh penangan beyblade burst evolution ni

Hari tu Mama Yan beli juga stadiumnya tu...
Mana tahan tengok dulang, besen, pinggan semua keluar beramai ramai tengah rumah tu jadi stadium...
Lepas tu...
Dah main semua tak reti simpan.
Huahahaha...
Memang menempah kemarahan mama ajelah...
dah tu adik Mirzan, asik mengacau.
orang tengah bertarung,
dia boleh bersila dalam dulang tu...
Boleh la ye anak anak..
daripada main tab aje...
beyblade pun beyblade lahhh






Sunday, April 28, 2019

Biskut kembang sedulang



















Gambar di atas ni Mama Yan dapat dari satu perkongsian di FB,
Sedih kalau jadi macam ni..
Ye lah kan...
Harga bahan bahan buat kuih ni bukannya murah,
Masa lagi, power oven lagi...

Mama Yan banyak kali buat kek tak jadi...
Jadi macam bingka,
Jadi macam apam balik,
Jadi macam macam lah...
Tapi alhamdulillah...
Biskut raya masih lagi jadi biskut raya,
Belum pernah jadi lempeng.

Biskut raya kegemaran Mama Yan adalah jenis jenis macam kat atas ni la...
Ada yang panggil biskut dahlia,
Ada yang panggil biskut bunga cina,
Kalau raya rumah orang,
Mesti cari biskut biskut yang macam ni.
Yang macam tat nenas ke, almond london ke, tat cadbury ke..tak suka sangat.

Suami dan anak2 pulak suka makanan bergoreng,
Maruku, tempeyek, kuih siput, kerepek kerepek,
Memang betul betul hadap.
Tak raya pun beli..

Tahun ni...memandangkan cuti sekolah jatuh pada seminggu sebelum dan selepas raya...
nampaknya adalah masa nak buat kuih raya sikit..
Tapi kuih raya kena buat kat kampung..
sebab kat kampung oven besar,
Rumah Mama Yan ni,
oven besar lubang idung.
Satu bancuhan aje, dari sahur sampai berbuka baru nak siap...
ok...itu penambah perisa.

Kalau anak dah besar2 nanti..boleh la Mama Yan minta oven besar....hahhaa
Okay berangan itu free...
Maka ..jom sambung berangan


Saturday, April 27, 2019

Blog Archive & Pasang Surutnya

Ini adalah blog archive untuk aziankhalil.com sepanjang 9 tahun berblog.
Penuh pasang surut tenggelam timbul
Hihihi
Mama Yan mula berblog tahun 2010.
Masa tu kerja kat tapak pembinaan Fakulti Sains Komputer, UTM 
under syarikat pembinaan tersohor kat JB...Technochase Sdn Bhd.
Masa ni anak Mama Yan 2 orang.

Reading blog list dari zaman 2010 Mama Yan dah tapis awal tahun hari tu...
Dah ramai yang bersara nampaknya...
ada yang dah bertahun tak update entry..
ada juga yang blognya udah ghaib...
ada juga yang masih aktif dan kami kami dah melarat bertegur sapa di Facebook dan twitter..
Mama Yan?
dekat 10 tahun bertahan ada blog,
tapi maintain la sebagai blog suhu bilik...hahaha
baru sekali pernah cash out Nuffnang..
sila la benamkan cita cita nak kaya raya dengan iklan Nuffnang okay.
sehari nak dapat 100 unique view pun tak haderrr



Bilangan entry paling merudum adalah sekitar tahun 2016 dan  2017.
Tahun 2018, Restart enjin sekitar bulan November dan Disember.
Masa 2016 - 2017 tu,
Mama Yan memang lebih banyak berada di facebook
Masa tu memang gila dengan projekSTG
Ala....jual jual produk Sahajidah Hai O Marketing,
hingga ke saat ini MY masih aktif sebagai ahli,
Masih menjadi pengguna produk Hai O..
Cuma nak jadi usahawan berjaya tu...susah sikit...
Sebab suami MY memang dari awal dan hingga saat ini masih menentang minat MY dalam arena jualan langsung.
So, nak buek cemano?
Kerja yang tak diredhai suami memang payah nak pergi..
Tapi kalau minta bajet nak beli produk Hai O,
Nak beli sabun hijau ke, Bio Seleza ke, kolagen ke, kopi ke, lipstik sekalipun...
siap pernah bagi duit suruh beli korset Premium beautiful tu ha....
Bajet memang tak pernah tak dapat,
tapi kalu nak jual2,
memang dia selalu bg jelingan makrifat...hahaha
So, slowly kita undur diri la...
Redha suami dunia dan akhirat lebih utama...

Cita cita untuk 2019, seminggu nak ada 10 entry.
tapi ke laut juga lah gayanya..
takpelah..
setakat mana yang ada je lah Yan oiii...
Masa terlalu berharga, 
tiap minit dan saat ada aje yang nak kena buat.
Ni akaun tak siap lagi ni nak declare Hasil
Hihihi...
Okaylah..
jom sambung isi sebutharga...
salam permisi
wassalam





Thursday, April 25, 2019

My Sara



Terbaca ni semalam masa skrol skrol fb,
Alalala...kesian Mia...
Sabar la Mia...
Tengah meningkat remaja ni memang gitu...
Boleh pegang watak anak remaja je...
Lagipun...
Mia terlalu comel nak pegang watak remaja cinta cinta ni...
Imej pelakon kanak kanak tu masih tebal.
Nanti dah besar sikit...
Buat comeback dengan watak yang lebih dewasa dan mencabar.
Mia slow dulu takpe sekarang ni...

Benda ni rasanya ramai je pelakon kanak kanak lalui...
Walaupun diorang dah dewasa...
Penonton dan peminat masih susah nak terima diorang jadi dewasa.
Buat sementara waktu ni...
Mia pergilah asah bakat jadi host tv ke... rajin2 gi audition ok.
Jangan bersandarkan pada title pelakon kanak- kanak dan tunggu orang panggil je...



Lagi satu kalau nak bertahan lama kat Malaysia ni..
Kena bawa watak gadis humble, sopan santun, murah senyuman ...
Contoh paling nyata Dato Seri Siti...
Zaman orang pakai baju mandi kat swimming pool, dia tetap dengan pendirian dia....
Pastu SitiNordiana, sejak bertudung dan keluar dgn imej lebih sopan....
Mak aihhh....meletop pulak.

Masa dulu dulu ...
Tengok movie Mia masa kecik...
Alahai..geram betul tengok.
Comel sangat sangat.
Memang tak boleh berhenti berangan nak ada anak perempuan
Alhamdulillah...
Dapat juga sekuntum bunga...
Walaupun tak secomel Mia Sara...
Dihati mama dia...dah comel sangat sangat dah...

My only Sara

Do you like spaghetti ?


Yang kat atas ni Spagheti Aglio Olio untuk 25org makan.
Mama yan order ni untuk breakfast masa site meeting kat site bulan lepas.
Siap lauk ayam 3 Ekor / 25pcs quarter Leg + Blackpepper Sauce + Salad
Harga RM300
Okayla tu kan...
datang meeting kena marah marah dengan klien
dengan konsultant..
lepas tu makan..
lupa pasal kena marah yang tadi.

meeting projek ni pelik sikit,
tiap bulan punya meeting,
akan tukar-tukar tapak projek
so, bila site tu jadi tuan rumah,
makan minum waktu meeting akan ditanggung oleh kontraktor tuan rumah meeting
tak kisah nak idang apa apa..
takde syarat pun...
ada rezeki lebih..
kita hidang lebih...

air pulak Mama Yan buat sendiri je...
Teh O panas dan sirap ais.

Mama Yan order kat kerani ofis MY je.
kita sokong la anak anak muda berniaga,
asalkan,
waktu kerja hakiki, dia buat kerja dia...
jangan berniaga waktu kerja pulak...

Lagipulak...makanan yang dia jual memang sedap...
Tak lokek asam garam rempah bumbu semua...
So, memang puas hati lah ...

kat bawah ni antara diorang punya menu
boleh search "Sedap Malaya" kat Facebook
diorang ada buat penghantaran juga,
tapi sekitar Skudai ajelah kot..

MY suka sebenarnya makan spagheti ni...
memang suka betul.
tapi...
Suami Mama Yan tak suka langsung spaghetti.
Dia kata " Menda mi keras kejung tak serap bumbu"
Hahaha...
Tak western langsung suami MY ni tau...
Lidah dia 'pure javanese'.

Pernah la beberapa kali cuba masak spageti kat rumah..
ternyata sememangnya takde sambutan
Gigih la ngabiskan sorang2..
Anak2 pun sama komplot dengan ayah...suka mi kuning.

Sebab takde orang suka makan spageti kat rumah,
kalau rasa teringin nak makan, kita order ajelah

"benda boleh order, buat apa masak"













Wednesday, April 24, 2019

Hobi tinggal mimpi

Untuk orang yang biasa biasa macam Mama Yan ni...
Sebenarnya takde apa yang menarik pun yang nak dicoret dalam blog.
Dah la biasa biasa...
Takde hobi tetap pulak tu...
Kalau orang yang hobinya masak...boleh update masakan selalu
Hobinya buat roti, buat kek...boleh update hasil pembakaran di blog,
Hobinya menjahit, boleh la update hasil jahitan,
Hobinya bertani, dan bercucuk tanam...boleh la update hasil berbudi kepada tanah...
Yang suka travel, boleh kongsikan catatan perjalanan..

Mama Yan ni hobinya apa ye?
Bergosip? Tak juga...
Masak? Ke laut...
Menjahit? Tenggelam timbul...
Membaca? Tersadai...
Menulis? Tak rajin
Hehehe...ahah... baru perasan..
Tak de hobi hakiki...kahkahkah.

Mana ceruk la nak selit hobi ni agaknya...
Bangun pagi lepas mandi solat semua...
Terus turun buat sarapan dan sediakan bekal...
Lepas tu,
Pergi kerja...
Balik tengahari ambil anak,
Masak...pergi keje balik.
Balik dah petang, nak masak bagi anak makan pulak
Lepastu bersihkan diri, tunaikan kewajipan dll
Layan anak anak...
Yang nak buat homework, yg nak belajar, yang nak diajar..
Pastu dah sampai waktu tido.
Masa tu la nak iron baju..iron tudung...kemas sikit2...
Hobi mana hobi?
Di ruang paling dalam terlalu jauh tak terselam...hahaha

Ni pun tulis sambil tunggu sup didih atas dapur.
Bayangkan isteri yang tidak dibantu ketika di rumah....??
Jangan cakap nak ada hobi....
Nak makan pun..telan tak kunyah agaknya...

Mujur gak kerja sendiri...boleh la tolak tarik masa kerja...
Tapi bila ada dateline melibatkan client...
Tak kira malam..siang...cuti...
Mesti siapkan...hehehe...

Dateline untuk siapkan langsir raya adalah sebelum bermulanya bulan puasa.
Semoga Mama Yan gigih siapkannya....Amin..
InsyaAllah...

Tuesday, April 23, 2019

Motivasi dan Mutiara Kata









Upload kat blog lah...
Banyak sangat dalam henpon ni...
Dah up kat blog...
Dah rasa senang hati nak delete kat henpon.
Sungguh tah apa apa...

















Sunday, April 21, 2019

Officially 38.

Semalam 20 April, merupakan tarikh ulang tahun kelahiran Mama Yan yang ke 38..
Alhamdulillah...
Masih lagi dikurniakan kesihatan, kebahagiaan dan ketenangan akal fikiran oleh Allah.

Macam biasa,
Abah Mama Yan akan jadi orang pertama wish birthday.
Sebab abah wish awal sehari.
19 haribulan 4 abah dah wish beday untuk esok.
Sememangnya,
Bapak adalah cinta pertama anak perempuan..hihi

Alhamdulillah lagi sekali bila suami Mama Yan hadiahkan idaman hati,
Samsung Note 9...
Allahu...tak tahu nak cakap apa...
Terima kasih je mampu...
Dan doa untuknya.
Semoga beliau sentiasa dikurniakan kesihatan dan kebaikan di dunia dan di akhirat.






















Sampul surat pun boleh

Punyalah banyak buku memo..
Buku nota..
Diary...
Atas sampul surat gak dia nak conteng conteng nota dia
Ye...
Ni la suami Mama Yan punya habit.
Sukat catat note atas sampul surat terpakai.
MY lepas buka surat buang aje.
Malas nak simpan simpan ni..semak.
Tapi bila tengok suami suka bagi nota atas sampul surat
Mama Yan pun simpankan la sampul terpakai untuk dia..
Entah hapa hapa kann..



Saturday, April 13, 2019

Pondok kecil beratap biru

Semalam dah siap dah pondok untuk berteduh kat kebun Kampung Sekijang.
Saja simpan dalam blog ni
Senang nak rewind nanti
Budak kerja 5 orang
Andri, Ewan, Pak Lun, 2 lagi tak ingat nama...
Hahaha..
Pondok kali ni pakai barang terpakai dari site masjid Kluang hari tu
Tong air dari kebun Sagil,
Angkut bawak Sekijang satu


Gambar masa ni belum siap sepenuhnya lagi.




Perancangannya,
Lepas habis memerun,
Dah clear semua kayu kayu kering ni dibakar
Nak racun 1 kali...
Lepas tu,
Tanam pokok kacang penutup bumi.
Tapi entah bila boleh pulak boleh habis keje bakar kayu ni.
Bukan senang nak bakar,
Sebab dah tanam pokok,
Habis rosak pokok kena haba pembakaran.

Selfie adalah wajib ye.
Jangan main main, masuk kebun sawit pun pakai tudung aj tau.
Lepas ni stop dulu aktiviti cari kebun.
Belum ada projek baru,
Kena jimat jimat sikit...

Sementara belum ada projek ni,
Kerja kan la kebun dulu,
Hehehe

Klik! Klik!

Post Terhangat