Resepi PKP : Roti Gulung sosej

Susahnya nak update blog kat kampung ni...
Asyik takde line je...
Nak blogwalking apetah lagi...

So hari tu... 
Kita masak roti gulung sosej..
Layan budak²...


Mula mula kita gelek roti bagi leper dan padat.


Sosej ni kita rebus dulu. Lepastu toskan.
Sebab nak jimat, maklumlah, anak ramai kann...
Mama Yan belah dua sosejnya


Lepas tu, gulungkan sosej dalam roti.
Kulit roti pun tak terkecuali ye...
PKP ni payah nak dapat roti
Lagi sedap kalau dalam tu tabur mozarella,
Tapi pasrahla musim² PKP ni apa pun takde...
Ada sosej pun dah kira bagus.


Gamkan bahagian hujung roti tu guna tepung gandum yang dibancuh dengan air


Taraaa...
Gambar dah siap..
Step goreng tak dapat nak snap gambar sebab kelam kabut.
Masa nak goreng tu,
Mama Yan celup dengan telur yang dipukul sedikit,
Lepas tu,
Golek pulak atas tepung gorengan Bistari.
Sebab nya...
Kat kedai runcit kampung ni takde serbuk roti (bread crumbs)

Jadilah untuk sarapan anak²...
Sarapan kan alas perut je...
Sekali ngap..sorang dua tiga batang...
Kalau tak kontrol..
Tak cukup.
Hihihi...
Mencabar ye nak kasi makan anak di musim pergerakan terhad ni...
Kadang² permintaan nya bukan²...
Bikin mama punya darah go upstairs..

Oklah...see you next entry..
Dahhhh...wassalam


8 Comments

  1. salam
    nampak sedapp
    betul setuju mencabar betul bila STAY AT HOME lama2 he hee

    ReplyDelete
  2. da lama tak makan ni, teringin pulak bila tengok akak buat...tapi semua bahan takde, acano ni..kena la tunggu hari keluar beli barang seterusnya...huhu

    ReplyDelete
  3. Jadi chef masa PKP ni macam takde cuti
    permintaan bertali arus

    ReplyDelete
  4. Ya ampunnn...typo bersepah. Hahaha

    ReplyDelete
  5. yes!! Idea..
    esok nak buat jugalah.. Sha pun suka belah dua hotdog tu.. Baru dapat banyak.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. memang sedap. anak aku tiap2 hari makan ni. sosej + cheese, balut bread crumb= jadilah corndog

    ReplyDelete
  7. Menarik jugak resepi roti ni. Sosej ada, roti pun ada.... Kalau rajin esok nak buat hihi

    ReplyDelete
  8. dah lama tak makan sejak roti cepat sangat habis ni haha

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...