Monday, January 17, 2011

aok rumah apa??

Masa keluar rumah pagi tadi..lalu kat depan sekolah dekat dengan rumah koi tu...koi nampak bebudak tengah sibuk berlatih sukan...ada sukan sekolah tak lama lagi...zaman sekarang sukan sekolah buat awal awal tahun...zaman koi sekolah dulu sukan hujung tahun.

Zaman koi sekolah koi mmg tak pernah amik part dalam mana mana aktiviti sukan...kalau join pun tu adalah kerna terpaksa untuk collect mata sukantara. Kalau cikgu tak paksa memang tak masuk punyer...tapi kalau masuk pun bukannya koi ni pernah menyumbang apa apa pun untuk mata sukantara....tiap kali sukan, koi hanya jadi tukang jaga makanan, tukang hias rumah sukan, perbarisan, ahli bulan sabit merah dan urusetia...koi memang tak pandai bersukan..

Sebut pasal sukan ni...setiap rumah sukan kan ada nama dan warna warnanya...masa sekolah rendah...nama rumah sukan merah,
hijau, kuning dan biru ajer...bila dah darjah enam baru cikgu cikgu buat perubahan sikit untuk nama sukan. Rumah Delima = Merah, Rumah Zamrud = Hijau, Rumah Mutiara = Kuning dan Rumah Nilam = Biru...

Bila naik lower form lain pulak namanya. Rumah Temenggung = Kuning, Rumah Bendahara = Biru, Rumah Shahbandar= Hijau dan Rumah Panglima = Merah. Bila risik-risik kat kawan-kawan lain sekolah diorang punyer rumah sukan ada pakai nama tokoh dulu2...Yap Ah Loy, Parameswara, Datuk Bahaman, Tok Janggut...ada jugak yang pakai nama planet Marikh, Zuhal, Pluto, dll ada jugak yang masih pakai merah, biru, hijau dan kuning...

Koi rasa paling menarik adalah masa koi kat Teknik Kuantan...sebab apa unik? Unik sebab nama nama rumah sukan tu nama orang yang koi tak kenal pun masa tu...skang koi dah tahulah sape mereka mereka itu...masa form 4 dulu memang agak kurang pendedahan terhadap tokoh-tokoh dalam Malaysia ni...dan masa tu cuma sibuk ambilk tahu pasal Spice Girl, Backstreet Boys, Five, Britney Spears, dll.

masa tu koi rumah kuning atau namanya Rumah Zulkifli Muhammad...sapa Zulkifli Muhammad? Masa tu memang koi tak tahu dan tak pernah terfikir nak ambik tahu sapalah dia Zulkifli Muhammad ni...maka koi dan rakan rakan sebaya menganggap rumah sukan kita ni diambil daripada bekas pengetua sekolah kot...tapi bila semak kat dewan takde pulak nama camni...ahh...nama PPD kot...tak pun nama menteri Pelajaran masa tu...ahh..lantaklah...dan jawapan yang paling sesuai untuk soalan itu adalah...”tak masuk SPM pun...”

Rumah biru pulak namanye Aminuddin Baki, Rumah Merah pulak Zaaba dan rumah Hijau namanye Ungku Omar...dan semuanya koi tak kenal. Koi tanya budak form 5, ni nama2 sapa semua ni...senior pun tak tahu sebenarnya tapi lagak cam tahu2 jer...dia tanya koi...takkan kau tak kenal Pendeta Za’aba...

“ha..Pendeta Za’aba?ntahlah macam pernah jugak dengar...pendeta tu paderi ke??” haha...bodohnye soklan aku....tapi apa boleh buat...koi mmg tak tahu menahu pasal nama2 orang tersebut...kalau zaman itu internet dah digunakan secara meluas, memang koi dah tanya pakcik google dah...tapi, bila usia makin menginjak dewasa..tanpa pencarian khusus pun kita ada sedikit basic knowledge terhadap tokoh-tokoh negara kita melalui perbualan, tugasan, pembacaan harian, rancangan tv dan lain lain kaedah lagi...

Patutnya cikgu sekolah koi dulu kena bagi sejarah ringkas sikit sejarah nama nama rumah sukan tu...sebab budak sekolah ni benda benda yang dia tak rasa penting nak tahu dia buat tak tahu jer walaupun sebenarnya dia ingin tahu...dan alasan biasa kalau tak tahu apa apa....”ala...bukannya masuk SPM pun”


9 comments:

nadzirah aqilah said... [Reply]

hahaha.. kak koi lau tyme tu tanye kiter pun kiter xtau.. tapi sekarang pun sama je.. kui3..

errrr... tapikan yg pasal zulkifli mohamad tu langsung xpernah dengar.. adoii.. malu.. sape tu ek??

malu bertanya sesat jalan kan3.. ngeeee..

Cempakamelati said... [Reply]

Masa sekolah memang seronok. Masa sukan saya biasa masuk lumba lari. kadang menang kadang kalah.

mzhany said... [Reply]

hany rumah biru dulu ;)hany selalu masuk lontar peluru, lembing, cakera ahaha badan beso standard r itu je sukan yg selalu di beri...

Nafisa81 said... [Reply]

sungguhpun kaki koi panjang..lompat tinggi tak pernah tinggi lebih drpd palang

Solihin Zubir said... [Reply]

masa skolah menengah dlu..
merah = usamah
biru = khalid
kuning = thoriq
hijau = ayubi..

ehehe..

Yan said... [Reply]

seronok lak baca pasal rumah2 sukan ni... kat sekolah vokay akak dulu.. guna sigma , alfa errr ape lg ek.. lupa sudah..

Nafisa81 said... [Reply]

nadz>nnt akak googlekan untuk nadz
cempakamelati>koi tak penah menang lumba lari
hany>wow!bionic woman la..

Nafisa81 said... [Reply]

sz>ha...yg ni macam nama dorm asrama akak dulu
yan>yg dua lagi tu mungkin gamma dgn beta kott

alinac lover said... [Reply]

a.a lah.ms skolah yong dulu pon ada nama plik2..xpernah dgr juga.rasanya tokoh juga..nk kena cri ni..hehe

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??