Saturday, September 28, 2019

Gegaran Gegar Vaganza 2019 Kian Terasa

Wah...
dah nak mula..
Satu satunya rancangan hiburan yang masih Mama Yan tonton.
Maklumla...olskul.
hahaha

barisan artis yang bertanding pada tahun ini adalah:

Noorshila Amin
Wann 
Nur fatimah
Mazleela
Feeza

Sham (Visa)
Hadi Mirza
Ameer (Sofaz)
Jatt (Black Dog Bone)
Roy
Naqiu (Boboi)

Kumpulan Kool - Hairie dan Riot
Kumpulan One Nation Emcees feat. Sabhi Sadhi

Ada 3 je yang menepati ramalan Mama Yan...
Wann, Mazleela dan kumpulan Kool

Tahun ini GV 6 akan disiarkan secara langsung dari Auditoroum Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA),
Yang kat rumah boleh menonton dari Astro Ria 104 dan Ria HD 123 setiap Ahad pukul 9 malam.
Lepas habis Big Stage sambung GV pula...
13 Oktober 2019 ye...
(Anak exam akhir tahun tu Mama Yan oiii)

Harap harap ada juga Live Streaming kat Youtube.
Tengok kat Youtube lagi best...
Sebab takde iklan.
Hihihi..








Friday, September 27, 2019

Ke Termerloh kita

Ni Mama Yan on the way nak ke Temerloh..
Nak ziarah adik lelaki MY yang tinggal di sana...
Kelmarin dia kemalangan masa nak pergi kerja...
Begitulah nasib mereka mereka yang bawa motor ni...
Diorang ni fragile
Kena langgar...
Melanggar...
Terlanggar...
Tetap diorang yang tergolek.



Alhamdulillah...
Adik selamat...
Cuma kaki kanan yang patah...
Insyaallah...
Dengan teknologi perubatan yang canggih lagi up to date sekarang....
Semuanya akan pulih nanti...



Semoga Allah permudahkan segala urusan aok ye Madi...
Orang lelaki kena kuat...gagah..
Tahan sakit...
Barulah macho...



Nota kaki: Banyak pula lori atas jalan pagi ni. Lambat le koi sampai Temerloh.

Tuesday, September 24, 2019

Baru nak dapat nametag?

Lagi 2 bulan aje sekolah tadika..
Tahun depan dah naik darjah 1...
Bayar yuran dari hujung tahun lepas..
baru tadi dapat nametag...

Haishh...
tenang lah emak emak sekalian ye...

Ingatkan dah boleh bertenang dah dari kerja jahit nametag ni..
Ada lagi..?
Hmm..memang tak kuasalah mak nak oiii...
Rasanya dah sembilan bulan mengajar,
cikgu pun dah kenal semua anak muridnya...

Masa anak nombor 2 dulu..
lepas bayar..
Senyap sampai hujung tahun..

Tahan jugak la yang ni dapat lambat...
Tapi kalau dah tinggal lagi 2 bulan aje....
Takyah buat dah..
refund aje ye...




Monday, September 23, 2019

Catatan Rumusan Hujung Minggu Lepas

Hari Khamis petang minggu lepas...(19.9.2019)
Mama Yan sekeluarga bertolak ke Pahang...
Gerak dari rumah Taman U pukul 4.30
Sampai Raub pukul 11 malam...

Sempat la singgah makan sate Haji Samuri cawangan Taman Melati..eh..ke Taman Melawati....?
Entahla...tak peka sengat dengan nama jalan kat KL tu.

Sebenarnya,
Anak Mama Yan yg nombor 3,
Dah start muntah muntah dan ceri beri...
Rabu malam tu dah bawa klinik theesan...
Dengan anggapan nanti akan okay...angkut ajelah balik Raub kejap..

Tapi masuk hari Jumaat, dah 3 hari dia macam.tu...
Makin lemah tak bertenaga...
Tak makan apa apa sejak Rabu...
Makan dan minum asyik muntah aje...
campur dengan cirit birit sekali..
Terpaksa pakaikan diapers sebab dia tak boleh kawal...
Sudahnya...
Sampai rumah Raub tak sampai 24 jam..
Dah jalan ke JB balik
Huhuhu...

Sampai Rumah Taman Universiti pukul 7 malam hari Jumaat tu (20.9.2019)
Mandi dan solat...
Hantar klinik Penawar Taman U pulak.
Lama kemain la hai menunggu sebab ada kes emergency dalam rawatan kat klinik...
Ada budak kena sawan.
Lepas budak kecik yg kena sawan tu naik ambulance tuk transfer ke hospital...
Mama Yan dan suami pulak masuk bawa anak.

Doktor tu nampak sangat penat dan stresa...
Tanya2 lebih kurang...
Lepas tu doktor kata
"Saya buat surat rujukan...
Awak hantarlah anak ke hospital..."
Ahahahai...  patutnya kitorang terus je hantar ke spital.
Takyah klinik2 lagi...

Sampai triage kat emergency pukul 10...
Bla bla bla...
Pukul 4 pagi baru selesai dan dapat katil.
So, semalaman la Mama Yan tak tidur jaga budak sepet ni..
Besar nanti kalau biadap dengan mama...
Mama jentik je telinga tu...


Tengahari tu, suami Mama Yan pulak datang temankan si Aril ni kat hospital,
So, Mama Yan balik naik grab la..
First time naik grab..
Kali pertama dulu naik Uber...
Balik nak mandi, nak solat dan nak tidur,
Sebelum tidur tu...
Ambik tekanan darah dulu..
Ha engkauu...
Tak tidur satu malam terus naik tinggi BP nya..
Padahal ubat tak tinggal tu..


Dalam Pukul 5 lebih macam tu,
Aril dah keluar wad..
Masuk air je sebab Aril dah kering sangat takde air dalam badan
Makan muntah,
Minum air, muntah..
Lepas dah masuk air,
Nampak la bertenaga sikit...

Tapi hari ni, Masih lagi muntah dan cirit birit...
Semalam dan hari ni tak sekolah..
Tambah lagi hari ni..
No 1, No 4 dan No 5 pun tak sekolah...demam
Yang nombor 2 sorang je pergi sekolah.
Kesian anak anak...
Faktor jerebu kah?


Semoga cepat sembuh anak anak...




Thursday, September 19, 2019

Bawa Mak Shoping

Semalam petang Mama Yan bawa mak keluar shopping kejap.
Memang tengah sibuk sekarang ni...
Selit selit masa sikitlah...

Mama Yan dah lama sangat berhajat nak bawa mak pergi beli sandal kat Medifeet kat baris Jakel BBU tu...
So semalam berkobar kobar nak bawa mak ke sana...

Mula mula bawa mak pergi Angsana...
Carikan jajan untuk bawa balik Raub.
Buat buah tangan untuk abah,
Takkan balik lenggang kangkung aje...

Lepas pergi Angsana,
Pergi la kat UDA Business Centre tu...
Pergi kedai Medifeet,
Tengah rehat pulak...
Rehat dari pukul 2 sampai 3 petang...
Oklah...
Pergi Ariani dulu...
Tengok tengok tudung...
Mama Yan pun first time masuk Galeri Ariani...
Hihihi...
Satu satunya tudung Ariani yang ada...
Kawan yang hadiahkan.

Gambar kenangan mak kat dalam Ariani...
Suruh mak pilih...
Tapi mak asyik melingas tengok harga sampai taknak pilih apa apa...
Mama Yan la yang pilihkan...
Mama Yan sambau juga untuk mak mertua...

Satu beg untuk mak Pahang,
Satu beg untuk mak Johor,
Sekali sekala shopping untuk wali keramat...
Kalau Mama Yan...
Pasar malam pun jadi.. hihihi

Masa nak bayar tu...
Sempat la Mama Yan buat kad ahli Ariani...
Hahaha..
Entah bila nak gunakan lagi...

Keluar dari Ariani,
Sambung gi Jakel...
Kekonon cari kain langsir...
Tapi takde yg menarik hati...
Sebab tak banyak pilihan..
Banyak kain lycra dan kain lerang besar...

Keluar dari Ariani..
Ada sebiji kereta tu minta pnjam bateri kereta untuk jumper sbb bateri kereta dia kong...
Lepas tu..
Dia bagi 20 ringgit...
Puas mama yan tolak...
Yelah...bukan luak pun bateri kereta mama yan ni...
Dia bagi juga...siap cakap..
Untuk mak...
Ok..mengalah la...
Rezeki mak takkan kita nak tolak kann

Yang ni pulak lepas hantar mak ke Aeon Taman Universiti...
Adik cuti hari ni...
Dia pun nak bawa mak jalan jalan juga...

Tumpang ambil gambar depan Poh Kong...
Nak belikan...
Belum ada bajet Poh Kong lagi...
Hihihi...

Mak tak boleh lama lama kat JB..
Sbb abah pun tak sihat...
Lepas ni...entah bila lagi mak datang rumah Mama Yan...
Semoga mak dan abah kuat dan sihat untuk datang JB lagi lepas ni...aaminn


MY Healthy Journey: 2

Tajuk kemain poyo lagi kan..
Healthy sangatlah kononnya ni...
Tapi takpelah..
Kalau tak dapat slim macam zaman awal 20-an pun takpe...
Yang penting dapat stabilkan tekanan darah,
Kurangkan kolestrol dalam darah,
stabilkan bacaan gula dalam darah juga...

Sajalah nak share makan tengahari hari tu...
resepi ala ala 'Korean Street Toast' gitu...

Ni Mama Yan hiris halus kobis, kacang botol, capsicum, dan cili merah..
semuanya sikit sikit je...
dan apa yang ada dalam peti ais aje...

lepas tu,
Pecahkan telur, kacau kacau dalam sayuran kita tadi..
taruk garam sikit...
kalau nak letak pepper ke..origano ke...lada sulah ke...boleh la letak sekali..
Tapi rumah MY ada garam dgn gula je..
hehehe

Lepas tu...
goreng dalam kuali...
Mama Yan pakai non stick pan...
Tapi still taruk minyak..
sebab tak biasa makan takde minyak...hahaha
tapi taruk pada kadar yang minima la...
Mama Yan sapu minyak masak atas kuali tu guna berus silikon je,
Lepas tu..
Gorengkan la secukup selera...

Tengok kat google..
Orang Korea makan dengan roti..
Tapi ni MY makan dengan nasi..
Nasi 3/4 cawan + telur dadar sayur..
Ok dah ni rasanya untuk sukatan suku suku separuh...
hahaha...
Sila jangan tiru..
sebab rasanya sedap oiii...
Rasa macam nak tambah nasik...kihkihkih...

Wednesday, September 18, 2019

Gulai Telur Itik

Mama Yan memang suka gulai lemak telur itik...
Tapi jarang la masak kat rumah sebab kak ipar tak makan telur itik...
Mama Yan pun tak terer masak gulai telur itik ni...

So,
Semalam nampak lauk gulai telur itik kat kedai makan..
Laju laju cedok masuk pinggan...
Sekali masa makan...
Alamak...
Telur merahnya masih cair...
Huhu...
Potong mood Mama Yan nak makan...
Kalau telur ayam, setengah masak,
Mama Yan ok je...
Sedap je..
Tapi kalau telur itik...
Hmmm....
Macam kurang pergi la pula kalau dia separuh masak...hehehe



Kesimpulan dia...
Nak sedap...belajar masak sendiri...




Wordles Wednesday : My Screen

Screen handphone Mama Yan..
Kosong..

Tuesday, September 17, 2019

Menge'tut' pokok

Insyaallah...jika tiada aral..
Next year nak masuk rumah baru..
Jadi pokok mangga dan pokok jambu ni...
Takkan nak dibawa sama kan...
Dah sebulan dah Mama Yan berangan angan nak tut pokok ni...
Nanti nak tanam kat laman rumah baru...
Alhamdulillah...
Semalam cuti...
Mama Yan pun jalan kan operasi tut pokok jambu dan pokok mangga...

Mama Yan memang takde pengalaman langsung...
Suami pun sama...
Tapi masa Mama Yan kecik kecik dulu..
Memang selalu jadi pemerhati abah buat kerja...
Segala memori tu...
Mama Yan simpan dalam hard disc Mama Yan..
Semalam,
MY pun cuba la apply kan...

Kupas kulit luar pokok tu...
Lepas tu...
Kepal kepal tanah dengan air...
Lepas tu..
Salut kat batang pokok yang kita dah kupas kulitnya tadi...
Lepas tu...
Bungkus dengan plastik...
Lepas tu,
Keluar akar...
Lepas dah keluar akar...
Boleh la potong bahagian bawah pokok tu,
Dan pindah ke tempat lain,
Pindah slow slow, jangan leraikan akar dengan tanah tut...
Masukkan semuanya sekali....
Gitulahhh...
Memori yang ada tersimpan dalam kepala MY ni...

Mama Yan buat satu...
Suami buat satu..
Takde gambar la pulak...
Semalam battery weak...

Tak tahulah pemilihan batang pokok tu memenuhi kriteria atau tidak. Almaklumlah..kami berdua ni orang teknikal

Harap harap menjadilah anak tut pokok mangga dan jambu ni...
Sebabnya...
Sayang betul pokok kat pokok mangga ni...
Buahnya memang sedap..
Tak bersabut...
Halus mulus gituuu...
Jambu batu tu pulak, kalau dah mengkal,
Manis madu oii...

Benih jenis apa entahla...
Mama Yan pindah masuk rumah ni...
Dua pokok ni dah ada...
Jiran2 cakap,
Masa owner lama dulu,
Pokok tu tak pernah berbuah pun...
"U orang banyak ong la..."
Jiran melayu pulak cakap...
"Murah rezeki Yan..
Lepas masuk je, pokok mangga ni berbunga dan berbuah.."
Alhamdulillah...

Semoga Allah terus beri kami rezeki memiliki buah buah yang sedap dan disukai ramai ni...
Aminn


Monday, September 16, 2019

Membaja Kebun Kampung Sekijang

yuhuuuu...
Ni kisah cuti Isnin minggu lepas..
Masa cuti keputeraan Agong..
Tapi Isnin minggu ni baru berjaya upload entry...
Seminggu betul.
Busy banyak minggu ni...
Tak sempat nak mengarang...

Mama Yan, suami dan anak nombor 1 dan 2 pergi membaja pokok sawit kat kebun Sekijang,
Beli baja 2 guni je..
Beli pun kat kedai Aneka je..
Mahal sikit la tapinya,
Dah tu... kedai baja kat Labis tu tutup.
Mana yg dapat ajelah


Alhamdulillah..
hampir semua pokok hidup subur...
Adalah beberapa pokok je yang kurus...

Mak mertua pun ikut sekali nak tengok kebun..
Excited mak bapak bila anak anak beli tanah dan suka berkebun...
Biasalah..Orang tua kann..

Membaja selesai jam 1 tengahari..
Kejap aje rupanya membaja sawit dua ekar ni,..
2 guni baja pun tak habis...

iyo iyolah tu budak2 ni...main je lebih

suamiku yang paling sweet sawit


pemandangan dari dalam kereta sebelum bertolak pulang

Lepas kami membaja...
Balik rumah mertua dulu...
Makan...mandi..rehat rehat...
nak balik tu...hujan lebat...

Alhamdulillah...
semoga Allah Taala menyuburkan segala tumbuhan dan hidupan yang memberi manfaat kepada bumi kita ini...

Sunday, September 15, 2019

Pergi kenduri kahwin semalam...

Petang semalam Mama Yan dan suami pergi ke majlis kahwin,
team pemaju tempat kami buat projek tu,
Tahniah Iqbal dan pasangan...
Selamat pengantin baru,
Semoga bahagia hingga ke akhir usia dan kekal ke syurga...
Cantik betul pelamin dia...
Rasa nak sanding lagi sekali dengan suami..
hhihi..

Diorang buat majlis tu kat dewan sekolah
Baguslah sekarang...
Semua sekolah ada dewan terbuka..
Selain drpd jimat kos,
dewan terbuka juga lebih dari segi pengudaraan..
Takde la rasa nak fitem duduk berkumpul ramai ramai kat dewan tu...

So Mama Yan capture gambar struktur dewan terbuka dorang ajelah..
gambar pelamin pengantin 
boleh ambil kat IG atau FB diorang nanti...

Simpan kat sini gambar struktur dewan ni..
Sebab hari tu ada sekolah minta suami Mama Yan buatkan dewan ni..
Masalahnya..
Kalau ada drawing,
bolehla kami buatkan.
Ni apa pun takde,
pening juga sebab nak kena cari profesional engineer untuk design.
Mama Yan engineer yang tak boleh design apa apa ye..
sebab semua subjek design MY masa kat U dapat D,
Aje roboh dewan orang kalau MY yang design..
hihihi




Saturday, September 14, 2019

MY Healthy Journey 1

Oleh kerana Mama Yan ada baca satu tulisan tu...
Katanya...
Kalau nak sihat...
Kena jaga pemakanan.
Sebab, kalau nak sihat, 
Kena dapatkan berat ideal,
Kalau nak dapatkan berat ideal pula,
 pemakanan sumbang 80%,
Manakala senaman pula sumbang 20%,

Jadinya,
Mama Yan pun google makanan makanan dan cara pengambilannya untuk membantu menurunkan berat badan Mama Yan ni.

Mama Yan ni bukan berisi atau gempal lagi dah...
Ni dah kategori gemuk.
Bila gemuk...
Masalah darah tinggi Mama Yan pun susah la nak dikawal...
Itu belum lagi dua tiga minggu lepas punya kes...
Bila makan je rasa panas kat perut, dada dan tekak...

So Mama Yan seboleh bolehnya nak amalkan makan dengan konsep 
'Suku - suku - separuh"
Suku karbohidrat,
Suku protein,
Suku sayur2 dan buah buahan


Yang ni bukan sahaja berkonsepkan suku suku separuh...
Tapi juga eat clean & real food...
Mama Yan makan nasi 3/4 cawan, 
Dada ayam tu Mama Yan masak guna non stick pan...
Lepas tu, makan dengan ulam timu dan daun selom...
Takde garam dan perisa,

Kalau makan kat kedai,
Mama Yan cuba untuk tak ambil kuah.
Ni memang kena keazaman yang kuat ni
Tengok kuah asam pedas kat kedai...
Memang kecur...
Tapi,
Dalam kuah asam pedas tu...
Ada minyak, ada garam, ada aji, ada gula, ada belacan...
Kenalah kita kurang kurangkan pengambilannya

Nak istiqamah makan eat clean dan suku suku separuh ni memang susah sikit...
Hihihi...
Tapi cuba lah sedaya upaya...
Dapat yang seakan akan sama pun jadilah...

Semoga Mama Yan dapat berterusan jaga pemakanan untuk kesihatan yang lebih baik..
Aminnn

Friday, September 13, 2019

Hadiah Tahun Baru 1441 H

Sempena menyambut tahun baru 1441 H ni..
Mama Yan hadiahkan diri sendiri dengan telekung baru...
Buat pemangkin rajin sikit solat Dhuha...
Buat pemangkin rajin sikit solat di awal waktu...hihihi
Mama Yan beli yang bukan berjenama dipatentkan la..
jenama biasa biasa aje,

Beli kat kedai Khalifah...
Kedai Khalifah ni sebelah dengan tadika anak anak aje..
hari hari park depan kedai dia nak ambil anak tadika...
Baru ni la nak singgah membeli..

Kali ni Mama Yan pilih telekung putih je...
ada rukuh bordir yaa..(renda sulam di keliling...)
Harga RM85 sahaja..
Dah bosan pakai telekung berwarna...

Masa nak bayar...
Nampak pulak benda alah ni...
alah...tasbih digital..
comel pulak warna merah jambu..
siap dengan batu tampal merelip relip...
so, belilah...
Tahun baru kan...
konon kan nak memperkemaskan lagi jadual zikir..
kalau boleh nak tambah lagi kuantitinya...
Tapi, asyik tertinggal atas meja opis...
Bila balik pakai jari la jugaaa...
kat opis...
bila dah duduk atas sejadah malas nak bangkit ke meja...
Bila dah bangkit pergi ke meja..
terus sambung kerja dengan telekung sekali...
Sikit punya "rajin' perangai kannn...

sempena kita masih berada di bulan baru dan tahun baru ni...
marilah kita doa sama sama ...
Semoga kita semua dilindungi Allah dari godaan iblis dan syaita,
Semoga kita semua dilindungi dari hawa nafsu jahat, dengki dan iri hati manusia,
dan semoga kita semua dapat memperindahkan lagi ibadah kita kepada Allah...
Aminn...

Thursday, September 12, 2019

Jom bersenam!

Ni semalam punya evening walk...
dah hampir dua minggu tertangguh..
akhirnya berjaya juga pergi jogging dengan suami...
Terus pergi dari opis,
Bawak je baju sukan siap siap...
Sampai taman pukul 6 tepat,
so,
dapat la dalam 50 minit,
jadilahhh...
dah cukup lama dah tu...

Guna Apps JomRun

joging macam tak joging je...
banyak jalan...hihihi...
slow slow la...
takut terkejut pula segala otot, urat dan tulang temulang Mama Yan nanti..

Alhamdulillah,
Hari ni takdela rasa sakit sakit kaki ke...
sendi ke...

Cuba nak istiqamah jogging petang lepas office hour,
Tapi...
Hari ni dah tumpas dah..
Sebab jerebu teruk sangat hari ni...
Daripada nak sihat,
sakit pula yang dapat nanti...
InsyaAllah..
Akan bersambung selepas jerebu dah ok nanti...
Wassalam

Saturday, September 7, 2019

Senaman petang di Taman Hutan Bandar

Dah lama sebenarnya Mama Yan tak bersenam...
So, last weekend,
Suami Mama Yan bawa la pergi taman...
Tapi masa tu,
Semua takde kasut...
Yang ada pun...semua dah ketat...
So jalan jalan aje lah...

Esoknya tu,
Terus dibelikan kasut sorang sepasang...
Maka...sepanjang weekdays lepas...
Balik sekolah je...
Acu kasut...
Sampai bawa tidur pun ada...
Hahaha...
Anak...anak...
1001 perangai kann...

Hari Khamis kelmarin...
Mama Yan & suami pun bawa la anak anak pergi bersenam di Hutan Bandar MPJBT kat Taman Mutiara Rini, Skudai...
Dah lama rasanya tak pergi sini...
Kalau pergi pun...
Setakat taman playground anak anak je...

Tak sah la kalau takde gambar kan...
Macam terapung pulak si sepet ni dalam gambar ni.
Padahal, dia tengah lompat lompat atas jambatan gantung tu.
Saja dia menyakat adik Ucid yang gayat kat belakang Mama Yan

Cantik..
Bersih...
Dan udara pun segar...

Tapi masa ni...
Bawa yang nombor 3, 4 dan 5 je..
Kalau bawa yang nombor 6 tak jadi berlari nanti..
Yang nombor 1 dan 2 pula ikut lawatan sekolah ke KL.

Tengah brisk walk dengan Sara,
Tiba2 rasa tapak kasut macam mengheret sesuatu...ingatkan daun kering,
Rupanya...

Tapak kasut longkah daaa....

Memang potong mood nak bersenam...
Tengok tepi tepi kasut pun...
Dah nak longkah juga...
Walaupun nampak masih cantik..
Tapi dah expired...
Suami Mama Yan belikan lepas bersalin kembar..
Tahun 2014...
Sebab dia beli kasut golf mahal mahal...
Rasa macam berrrrrsalah pula tak belikan MY apa apa...
Dibelikannya kasut sukan walaupun dia tahu MY operation czer masa bersalin si kembar tu.

Mama Yan start pakai tahun 2016...
Adala dalam  beberapa bulan rasanya...
Konsisten joging tiap minggu...
Tapi...lepas tu...
Tersangkut pregnant pula.
So...simpan balik kasut...
Sesekali je pakai bawa kerja...

Ni adik mijan dah umur 2 tahun...
So MY dah yakin nak berlari lari semula...
Semoga istiqamah la setiap minggu pergi bersenam bawa anak anak.

Masa buka kasut nak masuk rumah...
Hmm...tiba la ajal kasut Mama Yan...
So dah wassalam la kasut sukan pink Mama Yan...

Dah terkopak abih dahhh....



Thursday, September 5, 2019

Tengok bola ramai-ramai

kalau game yang besoknya cuti sekolah,
boleh la bawa anak anak tengok...
memandangkan sekarang dah tak berapa ramai orang datang berkunjung ke stadium,
Boleh la bawa anak anak tengok bola kat Stadium Larkin.


selalu masuk pakai annual pass...
tapi kali ni kena la beli tiket tambahan..
Sebab pas ada 3 je...
Yang nak perginya 7 orang..
Dewasa ke...
kanak-kanak ke..
Sama harga ye..RM10 jugak setiap orang..

Anak anak seronok...Alhamdulillah..
Ni sebenarnya kisah 2 minggu lepas..
tapi takde mood nak story mory entry...
So..ni mood dah ada sikit..
Gambar gambar dah jauh ke bawah dah...
Malas nau nak korek korek balik,...
Hehehe...malas tu tetap ada kannn..
Susah betul nak simpan jauh jauh..

Anak Mama Yan yang nombor 3 tu...
Dalam gambar duduk menjauh je...
Merajuk..
Minta henpon..Mama Yan tak bagi...
Dia nak rakam video katanya...
Tak berani nak bagi anak anak main handphone kat luar rumah..
bahaya..
kalau tercicir susah pulak nanti...
lagi pun takut dia khayal dengan handphone...
Kalau kat rumah lainlah...
Kalau handphone je hilang takpe lagi...
Takut orangnya yang hilang sekali...
sebab tak alert dengan keadaan sekeliling..

kalau tengok bola kat Stadium Larkin ni..
Insyaallah...sesuai bawa anak anak...
Sebab nak masuk tu..
Ada inspection beg,
Tak boleh bawa pisau, atau sebarang senjata,
tak boleh bawa trumpet, wisel, mercun, bunga api, lighter...
tak boleh bawa air botol...walaupun dalam botol tupperware limited edition..
kena tinggal kat pintu masuk ok...
air kotak dengan air cawan je boleh...
Tak boleh hisap rokok...
Nak hisap rokok kena keluar stadium...
Kalau hisap rokok dalam stadium juga...nant marshal kejar dan halau keluar..
Tapi Mama Yan tengok...
rupa marshal stadium dengan bouncer security, dah tak jauh beza dah...
hahaha.

So dengan adanya brader brader kat atas ni..
Boleh la kita lepak tengok bola dengan santai di Stadium Larkin ok..
Tak sabar tunggu stadium baru...




Tuesday, September 3, 2019

Introvert bukanlah teruk sangat

Mama Yan suka tengok Vlog Markian ni..
Memang best..
Tapi Mama Yan tak mampu nak buat macam ni..
Tengok saja dahh..
Buat video memang bukan kepakaran Mama Yan...
Mama Yan pernah sekali cuba cuba rakam video...
Kekonon nak buat vlogger..
Bila tengok sendiri balik semula...
OK...sangat buruk rupanya..
Jangan kata nak video atau vlog...
nak guna voice mail whatsapp pun Mama Yan tak pernah.
Mama Yan akan taip je..
Kalau tengah drive sanggup berhenti utk balas whatsapp drpd pakai voice tu..
Rasa macam...
"ala...malu nak dengar suara sendiri"
hihihihi



MENGELAK UNTUK JAWAB SOALAN DALAM KELAS
Yang ni memang Mama Yan zaman dulu.
Tapi bila kita dah mesra dengan cikgu tu,..
Memang mulut kita aje yang riuh dalam kelas.
Kalau seminar seminar ke..kursus ke..
Paling tak suka dapa fasi atau penceramah yang bawah mikrofon ke hulu ke hilir,
Lepas tu soal soal orang...

Perkara paling mendebarkan bila cikgu/lecturer siap tengok list nama
untuk dia panggil.
Masa tu...berdoa macam benda tu antara hidup dengan mati...
Bukan tak tahu jawapan..
Tapi...entahla...

MAMA YAN SUKA BILA PLAN TAK JADI
Bukan takat suka...malahan bersyukur...hahaha.
Paling malas kalau kena pergi kendura kendara sedara mara sebelah suami...
Sshhhyyy...jangan sebarkan berita ini...nanti mentua kecik hati...hihihi...
Berada dalam majlis keramaian amat melelahkan...


ELAK JUMPA ORANG KAT PUBLIC
Bukan sombong...tapi Mama Yan pun tak tau nak cakap macam mana...
Kadang2..buat main henpon..
Kadang2 patah balik...
Tapi untuk yang tak berapa rapat la...
Kalau bestfren/ex housemate tu...lain laaa..


TAK SUKA PELUK PELUK
Masa awal awal masuk family suami...memang janggal tau.
Nak laga laga laga pipi...hihi...
Berapa kali nak laga...dua kali ke tiga kali?
Nak kena peluk2 bila jumpa...
Alahai...kaku rasanya bila nak buat buat mesra dengan orang yang kita belum biasa...


TAK SUKA MAJLIS KERAMAIAN
Kalau boleh elak....memang nak elak..
Tapi menghadiri jemputan tu wajib kalau dah dijemput.
Selalu cari port yang terpisah dari sedara mara..hihihi...
Lepas tu...gunakan anak menangis sebagai alasan nak balik awal.


TAKUT ANGKAT PHONE CALL
Hahaha,..yessss,..its so true
Mama Yan tengok,
Suami Mama Yan pick up phone call takde sibuk dia nak kaji siapa call.
Angkat je,..nombor kenal ke,.tak kenal ke...
Mama Yan??
Sanggup Google dulu nombor tu sebelum pick up call...
lagi sakit kalau nombor tak keluar..
Cissss..dah kenapa nak private private number phone ni??

Bukan takat pick up je...
Kalau suami Mama Yan ada bagi satu contact untuk deal barang ke, supply apa apa ke....
Mama Yan akan memilih untuk whatsapp atau email dulu instead of direct call orang tu,
Then suami pun cakap..
"eh..call terus kan senang"
Mama Yan menjawab la..
"kalau tahu call senang, kenapa tak call sendiri je?"

ELAK PERBUALAN SELAGI BOLEH
Dulu..ke mana mana mesti bawa atau majalah...
Sebab nak isi masa dengan membaca.
Kalau menunggu kat kat klinik atau tunggu bas,
Memang membaca jelah.
Sebab takut kalau tak buat apa apa nanti orang sebelah ajak berbual.
Bila kita tak tahu nak berbual apa,
Atau banyak diam,
Atau tak banyak cakap,
Nanti dikata sombong pula..


GUGUP BERCAKAP DEPAN ORANG RAMAI
Gugup ni bukan kita tempah...
Menda ni memang ada dalam diri kita sejak azali la rasanya...
Mama Yan bukanlah pasrah aje...
Cuba juga melawan kegugupan...tapi...
Bila berada di hadapan orang ramai...
Mulalah perut terasa seperti diperah perah..
Air liur jadi kering...tekak kering...
Masa zaman student dulu,
Mama Yan selalu volunteer nak jadi pembentang projek.
Cuba untuk lawan kegugupan...
Cuba la juga walaupun presentation hancur 


TAHU SEMUA GOSSIP
Memang banyak tahu gosip sekeliling...
Sebab bila nak bergosip je...kawan kawan cari Mama Yan..
Jauh nu duk kolej sebelah...sanggup datang meluah perasaan.
Jadinya...memang banyak simpan gosip dan rahsia orang,


SELALU BLANK
Ok...dalam otak ni dah susun baik punya ayat.
Praktis depan cermin bagai..
Tapi bila tiba masanya...
*blink*
Hilangggg....
Adoyaiii...
Kadang tu...rasa nak tanya macam macam...
nak cakap macam ..
Bila round table,
"Yer Puan Azian, ada apa apa nak cakap"
Laju je kepala hotak ni menggeleng...


GOOD LISTENER
Yess...I'm good listener. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Good la sangat kannn

Roomate masa study clash dengan boyfren...
"Ayan...masuk bilik aku jap"
"Aku dah clash dengan Amran (bukan nama sebenar).....huaaaaa"

Kawan kuliah gaduh dengan roomate.
"Ayan, ko free tak? Teman aku pergi cafe jap"
"Tadi aku gaduh besar dengan Yana...huhu"

Housemate ada crush baru..(tiap bulan tukar crush)
" Ayan, tadi kan....aku nampak crush aku senyum kat ngko. Pergh jeles siot..."
dah crush dia satu group lab dengan Mama Yan...nak wat caner...
Tersenyum tanpa sengaja...


Suami Mama Yan sangat berlawanan dengan sifat sifat yang di atas..
Dia macam takde apa perasaan pun...
Nak inspection ke..Temuduga ke...Ujian ke..
Lena aje tidur, kenyang aje makan.

Kalau dalam meeting...(kami selalu pergi meeting berdua)
Suara dia je selalu mendominasi meeting..
Semua benda dia nak highlight..
Meeting setengah jam boleh jadi satu jam,
Banyak je point dia nak cakap...
Mama Yan..tukang salin je la..
Sebab gugup teruk sangat..
kadang bila terlampau nak lawan sangat kegugupan tu,
Ayat yang keluar macam nak ajak bergaduh...hahaha..
that is why I love writing.

Jangan terkejutla..
Kot kot satu hari nanti jumpa kat luar..
Mama Yan ni dah la tak peramah,
Kerek pula tu,
Air muka garang...tak sama macam gambar selfie filter patbelas kali..
Bercakap macam nak ajak gaduh..
Memang sebenarnya tak berapa reti nak kawal intonasi dan mimik muka bila bercakap.

Inilah doa yang diulang-ulang oll the way nak sit exam atau interview atau masuk meeting



Monday, September 2, 2019

Selamat Menyambut Hari Merdeka, Awal Muharam dan Hari Malaysia

Selamat menyambut Hari Merdeka, Awal Muharam dan Hari Malaysia kepada semua pembaca.
lama tak menulis entry baru...
Memang mood ke laut dalam dan stress sangat sepanjang bulan Ogos ni..
Alhamdulillah...
Semuanya semakin baik menjelang bulan September...
harap harap berterusan lah..

Hari ni Mama Yan kerja..
Tapi staff cuti lagi...
Sebab...
Sabtu cuti rehat mingguan,
Ahad cuti Awal Muharam,
Isnin cuti ganti Merdeka yang jatuh pada hari Sabtu,
So, Mama Yan berdua dengan suami aje kat office hari ni...
sambil kerja sambil dating lah kiranya ni...hahaha..

Berdua lebih baik...

Ok lah...Nanti MY sambung tulis lagi,
Hari ni banyak nak settle..

  • bayar EPF
  • Bayar SOCSO
  • Print Slip Gaji
  • Bayar sewa office
  • Bayar Tuisyen anak
  • Buat surat claim projek Pencawang TNB Kempas
  • Nak ambil sijil JCCD
  • Nak scan bank statement 2018
  • Semak dokumen penyerahan sekolah agama seelong
erkk...banyak nya kerja...
Yer...kerani lama dah resign...
esok ada staff baru masuk..
Harap2 boleh la bahagi bahagi kan kerja sikit..
Mungkin kurang sikit stress Mama Yan...
Yang baru ni Mama Yan ambil fresh grad engineer terus...
Mudah-mudahan engineer baru ni cepat belajar...Aminn..






Klik! Klik!

Post Terhangat