Monday, February 28, 2011

meniti hari hari terakhir di site...

minggu ni merupakan minggu terakhir koi kerja kat tempat kerja koi skang ni..hari terakhir koi kerja adalah pada 2/3/2011 atau pada hari rabu ini...camne ni..kerja baru belum dapat dah hantar surat resign..sampai tamat tempoh notis resign pun koi belum dapat2 lagi kerja.

kalau hari ni gaji masuk..insyaAllah hari ni hari terakhir koi kerja kat sini..hahah...koi dah takde hati dah nak kerja kat sini..kalau hari ni gaji koi masuk, maknanya esok koi kena menjalankan operasi 'jalan jalan cari kerja' dengan sepenuh hati, jiwa dan perasaan.

koi bukan tak sayang projek ni..koi jaga projek ni dengan penuh kasih sayang sejak dari mula lagi...tapi koi tak sanggup nak dengar ayat ayat berbisa drpd bos koi tu...sesetengah orang boleh tahan...tak kisah bos nak marah kerr...nak maki kerr..nak potong gaji kerr...tap koi tak boleh bersabar menerima...nak marah tu marahlah..tapi janganlah sampai mendoakan ketidakselamatan koi kat site....yg tu betul2 buat koi sayu hati..

alah koi berenti pon takde apa apa kesan pun kat syarikat dia yang besor lebor kaya raya gagah perkasa ni...koi ni umpama bijik lada di celahan gigi selepas menikmati sarapan pagi jer...ada tak ada sama aje...

sedih gak koi nak tinggalkan site ni...kat sinilah tempat koi mempraktikkan serba sedikit ilmu2 yang koi dapat masa belajar kat utm ni...lagipun keadaan sekitar tempat koi ni sangat selesa dan selamat..koi dah berada dalam kampus UTM ni sejak tahun 1999 lagi...sehinggalah sekarang..

esok ada interview jawatan penolong pengurus restauran pizza hut kat jusco taman u...koi teringin nak pergi..tapi en suami koi pasti tak membenarkan koi kerja dalam bidang f&b ni...atas faktor masa bersama keluarga dan cuti...tapi koi minat...koi yg salah ambik bidang masa belajar dulu2...tapi kerja macam ni susah juga..lagi banyak cabarannya...berdepan dgn karenah orang ramai yg berbagai bagai..huhu..lagi susah...

ingat2 dah berenti keja boleh ilang stress..tapi lagi stress bila dah berenti tak dapat kerja lagi..hahahah...oklah..koi kelaparan!dah tak boleh menulis lagi..makanan harus segera di cari...

Thursday, February 24, 2011

sekolahku...


sepanjang minggu ni asyik bebenor koi melayan grup sekolah lama koi kat fesbuk..seronok pulak koi dapat refresh kenangan2 lama masa ekolah dulu. ada satu topik mencecah ke 100 komen...hahaha..sesi mengutuk cikgu

memang banyak kenangan koi masa zaman persekolahan dulu. ada yg pahit..ada yang manis..ada seronok..ada kelakar...ada yg tak patut dikenang...ada yang sentiasa dalam kenangan...bila dah join grup ni..yg dulu masa sekolah tak rapat pun jadik rapat..tapi untuk orang yang pendendam macam koi...sampai skang koi tak approve utk friendlist beberapa orang budak yang merupakan seteru kepada koi masa zaman sekolah teknik dulu..

ops..lupa plak nak cakap..koi dulu2..masa tingkatan 4 bersekolah di sekolah menengah teknik 1 kuantan. kat kuantan ada dua teknik...lokasinyer pun sebelah menyebelah. siap kongsi padang lagi.teknik 2 dahulu kalanya sekolah menengah vokasional kuantan, lepas tu dinaiktaraf jadik sekolah teknik dan mendapat nama sekolah menengah teknik pelindung, kuantan, kalau tak silap laaa...sekolah teknik aku tu sampai skang lom dapat nama lagi...


masa zaman koi sekolah... merasalah 2 orang pengetua..tapi yang best pengetua masa form 5...ada master dalam civil engineering...tapi jadik pengetua...tiap kali perhimpunan dia akan berucap kat depan..tapi tiap kali jugak dia gugup...so dia akan buat macam2 untuk hilangkan gigil dia...masuk tgn dalam poket la...main zip seluar la..patah2 kan jarila...tapi apasal zaman sekolah pengetua tak masuk kelas untuk mengajar ekk??bila time dekat u dekan ada je ajar kelas..

koi memang tak kontek kawan2 sekolah dulu secara personal skang...7 ke 8 tahun yang lalu ada la jugak...main surat2..sms...skang bila dah beranak pinak macam tak cukup masa pulak nak main surat2 dgn kawan sekolah. ditambah pulak dengan teknologi fesbuk skang ni...dah tak mainla surat2...

kat sekolah dulu student suka bagi nama nama gelaran kat cikgu cikgu..tak terkecualilah kat sekolah koi dulu..kalau nama gelaran tu buruk atau mengata..koi tak penah pun sebut nama tu sebagai kata ganti nama ketiga dalam perbualan dengan kawan2..rasa bersalah pulak..takut tak berkat ilmu pun ada...

pastu koi ingatkan gelaran2 kat belakang tuan punyer body ni masa zaman sekolah ajer..rupanya masa koi dah kerja pun masih terjadi lagi...haha..setiap projek manager yang masuk pasti akan mendapat nama yang tersendiri.hahah...tapi kali ni koi tak kisah...projek manager koi semuanye kedekut ilmu..tau nak mengarah dan mengampu aje...bukan nak bagi sumbangan ilmu kat koi...

antara kenangan yg koi ingat lagi...petang minggu spm..lepas Solat Asar..sementara nunggu waktu makan malam...koi lepak2 kat dorm...sambil menyanyi nyanyi kat dalam dorm bersama rakan rakan yg lain...esoknye tu,exam spm..paper fizik...sepanjang waktu exam tu koi tak boleh nak recal semua ilmu2 koi...lagu2 yang koi nyanyi nyanyikan dalam dorm tu terngiang ngiang kat dalam sel sel otak koi...memang tak boleh fikir apa-apa...sampai sakit kepala koi ni nak hilangkan lagu2 tu...rasa nak menangis pun ada...koi masih ingat lagi lagu yang terngiang ngiang kat telinga koi sepanjang waktu jawab pereksa tu...lagu dikir puteri by noraniza idris...sbb koi nyanyi lagu tu petang sebelum tu...

koi berenti berfikir kejap..pelan pelan koi baca fatihah berulang ulang kali...dan akhirnya lagu lagu tu pergi berlalu...but i still can't recall apa2...masa dah semakin suntuk...sampai la habis waktu menjawab soalan...koi tak dapat jawab kertas pereksa koi dengan sempurna...walaupun fizik adalah salah satu drpada subjek yg koi masterjee..tapi kerana kejadian misteri tu...aku cuma dapat cukup2 jer...

pas keluar dari dewan exam..cepat2 koi tanya geng2 yang jadi backing singer koi petang semalamnye tu..ada apa-apa yang pelik tak berlaku pada diorang waktu exam tadi...diorang kata takde apa pun...ohhh...koi alami sorang2 ke?? takut gak masa tu...sejak ari tu..lepas semayang asar je..koi baca Quran...sampai waktu gi makan...nak nyanyi2 takut..nak jerit2 atau ketawa kuat2 pun takut gak...

sampai skang pun koi masih teringat ringat lagi misteri lagu tu...patutla..dulu2 bila ketawa kuat2 je..mesti ada sorang akak kat hostel tu tegur...

"yan...jangan ketawa kuat2 macam tu...ketawa jgn lebih 3 dekah...nnt hilang ilmu"

sebagai tanda hormat...koi senyum ajela...rupanya perkara tu betul2 jadik kat koi time pereksa...selak amat bersuka ria lepas asar...amik kau!



.

Wednesday, February 23, 2011

minum milo anda jadi sihat dan kuat..!

korang suka masuk contest tak...?koi suka gak..kalau yg senang2 tu suka la masuk...kalau hak yg susah2 tugasannya malas la nak masuk...kalau macam peraduan power root tu kan...koi mmg selalu anto paket paket air tu bersama dgn borang peraduan tu...tapi tak penah menang ponn...

milo ada buat peraduan ni..so sape sape yg suka main game amatlah sesuai masuk peraduan ni..koi dah jengah2 macam mana nam join...amboih...byk bebenor syarat nyer...kena pulak ade kena main game online la..proof of purchase tu tak kisah...koi mmg suka simpan2 bar kod la...plastik bungkusan la..bila nak pakai online gamne ni yg lemah ni...tenet nyer lembab tahap siput..siput pun lagi laju...

sesapa nak join..silakan klik ke peraduan milo


i

Monday, February 21, 2011

koi gemor makan megi..

“aok tahu…kawan kite si Munah tu tak reti masak megi…” kata kawan koi Bedah kepada koi pada satu petang..

” haa..tak reti masak megi..?dia masak mana gaya (Dia masak macam mana)?” tanya koi semula kepada Munah..

”dia taruk telur dalam megi tu...lepas tu dikacaunyer telur tu...habis hancur telur tu dalam megi” jawab Munah

koi diam la kejap...erkk..tu namanya tak reti masak megi ke??koi pun suka gak masak megi taruk telur pastu kacau kasi hancur...masak megi dgn telur hancur jarang sangat ke orang buat??pada koi yg tu yg sedapnye..

kalau bapak koi... masak megi siap kena tumis tumis bagai..dengan bawang..bilis...lada kecik...kalau ada stok kobis dalam peti pun masuk..telur wajib..tapi telur dia tak nak hancurkan,yang merah tu nanti keras sebijik kat dalam megi tu..kadang kadang koi merungut jugak..apalah susah susah nak masak megi kena tumis tumis bagai...kan kat plastik ada tulis 2 minit jer..kalau nak masak macam selera bapak koi dah jadi 7-8 minit...untuk amatur macam koi dah jadik 15 minit..

kalau pada Munah masak megi kacau telur sampai hancur tu kira tak reti masak megi...pada koi orang yang meginya main rendam rendam je dalam air panas tu yang tak reti masak megi. Tapi bila koi masuk asrama, koi pun rendam jugak megi...dan hasilnya...cukuplah untuk alas perut dan melayan nafsu makan yg datang tak kira waktu..

dialog kat atas nu tadi tu berlaku kira kira 15 tahun yang lalu. Skang bila koi dah merantau..megi tu dah macam macam cara masak dah koi jumpa. Bukan takat taruk telur ajer...taruk macam macam...megi goreng mamak style..megi masak sup pun ada...tu tak kira lagi bergedil megi lahh...murtabak megi lahh..

walaupun selalu didedahkan dengan bahaya makan megi @ mi segera ni...tapi tabiat tu memang payah nak ubah...kadang kadang makan megi bukan sebab lapar atau sebab bajet lari atau sebab malas nak masak...tapi sebab dah lama tak makan megi...

apsal lak citer pasal megi ni...sajelah..sebab koi baru aje lepas masakkan en. Suami koi megi...siap tumis tau...taruk telur sebijik...taraaa....





Tuesday, February 8, 2011

watermark free dari MZHANY...

Dah lama koi nak tunjuk menda nih tapi tak sempat sempat juge lagih...haa....ini adalah watermark untuk gambar gambar koi dalam entry koi nanti...nak buat signature pun cun jugak ni...
yang warna gelap untuk gambar2 cerah..


yang warna cerah ni pulak untuk gambar2 gelap..

watermark ni adalah pemberian si hany...siapa hany?? Hany tu pemilik blog green space...dia bagi koi menda watermark ni sebagai hadiah selaku ummat pertama yang menyertai GA anjuran dia last month. koi tak menang pun GA tu tapi Hany ada sediakan hadiah untuk peserta pertama GA dia...


nak guna watermark ni kena pakai photoscape. So semalam bersusah payah koi memuatturunkan software photoscape tu...huhu..lama tak ingat disebabkan tahap kelajuan cpu di rumah koi amat amatla siput...manakala penggunaan laptop pula..sebarang muat turun dari internet adalah dilarang sama sekali...kalau download gambar @ copy paste tu selalu je buat..sbb kecik...kalau pakai space en suami tak kasik...

koi pun mencuba taruk watermark pada gambar... hehehe... hahaha.. huhuhu... dengan ini tiada lagi mereka mereka dari blog ternama tu suka suka ambik gambar..dan tunggang terbalikkan entri koi untuk diletakkan dalam blog mereka yg fofular tu....dah la tak bagi kredit kat tuan punyer gambar...dan koi dah tak mainlah tulis pakai tulisan biasa kat paint tu...dah ketinggalan kapal...koi kan dah dapat watermark free dari Hany...

oklah..di kesempatan ni..ingin koi rakamkan setinggi tinggi ucapan terima kasih kepada Puan Hany atas hadiah GA ni...nnt buat la GA lagi...InsyaAllah koi join lagi...


testing..testing








Monday, February 7, 2011

laporan sepanjang cuti..

Dah seminggu lebih koi tak usik blog koi ni...bukan kerana takde idea..tapi kerana broadband celcom yang lembab macam kain baju koi kat jemuran yang tak kering kering akibat hujan mencurah curah selama 4 hari kat johor ni...

Koi pulak tak boleh berlama lama termenunggu* depan komputer sebb sepanjang minggu lepas dan minggu sebelumnya koi dan anak2 dilanda demam dan selesema. Anak koi yang kecik tu kalau kurang sihat dia akan bikin konsert tanpa penaja di malam hari. Tu yang koi tak tahan tu...terpaksalah koi dan encik suami menghadap konsert free. Esoknye pulak nak kena bangun pagi macam biasa melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang khalifah di muka bumi Allah ini.

Pastu hari rabu malam khamis yang lalu...koi dah bertolak balik kampung en suami di segamat...kalau kat segamat..jgn kata celcom broadband, astro pun gambarnye berombak beralun...henpon pun kena letak atas belebas* yang tinggi...kalau tak, taknye dapat line. Jadinya...simpanlah hasrat nak beronline di rumah ibu mertua...

Hari khamis pulak koi bertolak balik pahang, jadinya melalui bandar segamat..koi pun ajaklah en suami pusing pusing bandar segamat...nak tengok kesan kesan banjir hari tu...uiii...teruk jugak kemusnahan yang dialami akibat banjir hari tu...rata rata kedai tutup...yelah raya cina kan...tapi kat bandar segamat bukan tutup sebab deme beraya...tutup sebab deme sibuk cuci kedai..buang sampah..lori2 yang penuh dengan sampah tak putus putus membawa sampah keluar dari bandar.

Koi nak snap gambar...tapi en suami koi tak bagi...dia kata kesian...cuba kita jadi dia...dah la rugi teruk..tak dapat beraya...kena cuci kedai...orang lalu dok ambik gambar...tak geram ker??ok..ok...koi geram...koi geram..makanyer takde la gambar gambar yang boleh dikongsikan di sini...apapun banjir di bandar segamat memang dasyat...mungkin kerana bandar segamat berada di tepi sungai...banjir yang dialami mereka jenis banjir yang berarus deras.

Deretan perabot hanyut berada di mana-mana, di tepi jalan..di atas jalan...di tebing sungai...kesian..nak dapatkan perabot bukannya senang...silap silap belum pun habis bayar courts mammoth...dah dihanyutkan dek banjir...jalan raya rosak..pecah...papan tanda tunggang langgang...jalan kereta api rosak teruk..

alhamdulillah umah mertua koi atas bukit...walaupun mereka tak mengalami kerugian harta benda...tetapi sebagai warga emas mestilah mereka mengalami trauma kerana terkepung dengan banjir. Jalan masuk ke rumah dah naik air separas pinggang...ini koi ukur melalui kesan lumpur pada pokok kelapa kat rumah. Air separas pinggang koi dengan arus yang laju...kalau redah jugak emboh* hanyut wehh...

Melalui hari banjir merupakan hari yang menggusarkan bagi kedua ibu bapa mertua koi...yelah..bila banjir bekalan elektrik akan diputuskan untuk elak kerosakan di pencawang elektrik...makanya ikan, ayam, sayur sayur tak tahan lama lah maknanya..peti ais takde supply karen...bila eletrik supply takde...booster pump yang mengagihkan air ke kampung pun tak berfungsi...dah air pulak takde...air takde..api takde...mujur dah ready dengan makanan makanan kering...

Duduk bergelap malam malam dalam cuaca lembab lembab ni sebenarnya amatlah bahaya...waktu waktu banjir macamni banyak lipan dengan ular keluar dari sarang sebab nak carik port baru...uii...bahaya.....tapi syukurla semuanya selamat. Walaupun tidak mengalami kerosakan harta benda....bantuan berupa beras dan sardin tetap diterima oleh warga kampung yang terkepung sepanjang musim banjir...oh ya...calon PAS masa pilihanraya DUN Tenang kelmarin sekampung dengan mertua koi...

Koi sampai rumah hari Isnin pukul 1 pagi..bertolak dari kampung jam 10 malam, singgah labis sampai kul 11 gerak semula...takut jalan jammed..tu yang balik tengah malam tu...kira okaylah...walaupun kenderaan agak banyak..tapi trafik bergerak lancar....Cuma segelintir pengguna jalanraya yang agak tak pandai menggunakan lebuhraya menjadikan trafik sedikit terganggu...

*Termenunggu = termenung menunggu
*Belebas = kayu melintang penahan dinding di rumah papan
*emboh = boleh/nak/mau (ikut kesesuaian ayat)

Klik! Klik!

Post Terhangat