Monday, June 6, 2016

Al Ikhsan masih di hati..

Yang di bawah ni...koi copy paste dari forum mesra dot net. Sbb takde apa nak tulis..copy aje karangan lama  sebelum ada blog...hehehe...aci kannn...

smlm masa husband aku main bola kat padang...salah seorang drpd kawan dia nyer but bola terkopak tapaknye...pastu kawan husband aku pun apa lagi...sebakul la sumpah seranahnya kat al ikhsan...

habis main bola diorang pun sibuk la berdebat pasal tokey al ikhsan tu,....ada sorng tu..dgn penuh yakin menyatakan..sebenarnya tokey al ikhsan tu cina...yg paling atas dalam al ikhsan tu cina...tokey dia yg selalu masuk metro tu macam main wayang jer...utk dapat kemudahan loan...modal semua cina yg hulur....

 hmmm...kenapa susah sgt org melayu nak percaya pd kebolehan org dan kegigihan org malayu yg lain?tak paham la...kalo rasa tak percaya diam diam dahla..jgn la cuba nak sebarkan dakyah palsu kat org lain...kalu tak tahu...diam je..jgn pandai2 sbb nanti jadi fitnah... oleh kerana pernah makan gaji dgn al ikhsan...saya nak la berkongsi serba sdikit entang syarikat al ikhsan ni....

company al ikhsan ni adalah milik bumiputera seratus peratus..tak percaya tgk dia punya pendaftaran syarikat. pemilik bersama @ sharepartner syarikat ni wife dia yg juga seorang melayu beragama Islam...dan lagi satu...dr manager sampai ke storekeeper...semua pekerja al ikhsan adalah melayu dan beberapa org bumiputera sabah-sarawak.takde Cina takde India...yg Chinese cuma supplier dgn sub con...kalau ade sub con atau supplier melayu yg boleh buat kerja dgn baik...dah lama sub con tetap dia yg bernama tuck aun tu kena reject...masalahnya..tiap kali dia bagi peluang pd org malayu buat kerja utk dia...dia asyik terkena je...mintak sub con melayu pasangkan cctv..harga dahla mahal...kualiti teruk pastu asik rosak...bila suruh betulan byk alasan...kalu dah habis payment..lglah payah nak tunjuk muka...oh yer...dia penah amik seorang cina...tp seorang saudara baru...

 bos al ikhsan ni seorang melayu yg beragama islam dan InsyaAllah anda boleh bertemunya di masjid ainudin wahid, tmn u hampir 5 kali sehari...seorang yg pada aku sgt baik dan menjaga kebajikan pekerja dunia dan akhirat...setiap pagi jumaat kami akan dihidangkan dgn santapan rohani di masjid..selepas itu ada sarapan2 pulak...bos sanggup dan tak kisah utk membayar penceramah..pendakwah.. utk memberi sedikit tazkirah kepada para pekerjanya..bahagian hqlah...seringkali bos mengadakan majlis2 tahlil,majlis jamuan dan dijemputnya anak anak yatim,para pelajar tahfiz utk sama sama memeriahkan majlis beliau.

 daripada kisah2 yang diceritakan oleh anak buahnya...bos al ikhsan ni mmg sgt suka berniaga..memiliki diploma kej. mekanikal, utm... dr zaman duduk kolej kat utm lagi dia dah start berniaga...apa barang yang takde boleh beli kat bilik ali...kate bdk2 yg sama batch dgn dia dulu...kalu bab bola..nak cari jersi..bgtau ali...nanti ali akan cari..

 kalau bab jual barang..mmg la ade tulis made in indonesia..made in thailand...made in malaysia...tp tu kite tak boleh kata itu yang tak original ..atau itu barang loyar...sbb....dah kalau nike atau adidas tu bukak kilang kat indon..takkan nak tulis lain pulak...lazimnya...kilang yg bukak kat asean utk pasaran asean...tu semua utk kurangkan kos pengangkutan dan duti. pikirlah sendiri..takkan la nike nak biarkan al ikhsan jual barang tak ori dgn mempamerkan lambang nike sebesar-besra depan kedai al ikhsan...

jgn tak tahu...org nike..org adidas pun selalu buat ambush kat ali ikhsan utk tgk camne pomoter al ikhsan jual barang dia... kalau pergi future buy...org nike sendiri yg sediakan bilik khas utk bos al ikhsan pilih barang...supplier lain yg nak tgk barang..terpaksalah tunggu en.ali keluar dr show room tu...egitu sekali penghormatan yg diberi oleh supplier kepada seorang usahawan melayu,,ttp org melayu tetap tak percaya yg org melayu ni sebenarnya..taklah teruk sgt...

 pasal beli barang...pengguna kene tanya promoter tu...ni kasut tahun berapa...kalu dah lebih 2 tahun nyer stok..better jgn beli sekalipun berkenan dihati...sbb biasanya kasut takkan tahan lama sgt wpun dlm tempoh 2 tahun tu kita simpan dlm kotak dlm store jer...nnt baru sekali pakai dah kopakla...koyakla...tanye la tarikh lahir barang tu dulu...

kalau kasut tu baru 6 bulan di pasaran...korang beli..pakai...kopak..pecah tapak...pergi balik al ikhsan...insya Allah..masalah akan diselesaikan...nika akan ganti dgn yg baru...tp pastikan kasut tu korang guna dgn betullah...kalu beli but padang..pastu bawak main kat street soccer...pecah...sapa nak ganti?? salah guna tanggungla sendiri...

 byk lak aku membebel pasal bekas tempat aku cari makan...aku berhenti dulu sbb aku langsung tak boleh bekerjasama dgn budak IT kat ofis tu...perangai....macam tuuuuttttt.....kalau bukan kerana dia...aku masih ingin bersama sama dgn al ikhsan sbb bos dia baik...gaji ok...kawan kwn kerja best...huhuhu...aku rindu.

Tuesday, May 3, 2016

Happy beday to us..

Rasa macam banyak sangat nak tulis tapi bila start ngadap je... Terus blank.. Mental block...kikiki...

Cuma nak cerita..20 april ari tu...
Umur koi dah 35 tahun...
Suami belikan kek coklat..tp dalamnya ada kacang hazel...
Jadinya anak anak tak hengen makan...
Gigih la mamanya memontelkan diri sorang2...
Hadiah takde...sbb koi taknak apa apa...
Cukupla bela koi cukup makan minum pakai semua...


Hari ni...encik suami pula genap 39 tahun...
Actually..koi lupa pasal beday dia...hahaha..
Petang tadi baru teringat...
Hadiah mmg takde la sbb koi tak keje...
Kalau koi beli hadiah pun...dah dah sah le pakai duit dia...hahaha


Tapi koi belikan juga ke dia power bank...
Anggapla koi tolong belikan aje sbb pakai duit dia...



Friday, February 5, 2016

Rindu Blogging

Seriussss...

Sangat sibuk sampai terabai blog koi ni...
Rasa nak make up blog....dan buat perubahan sesikit...
Tapi...masa itu lebih mahal dari emas..huhu...
Emas mahal cemana pun...
Boleh jugak dibeli...1gram..5gram...
Masa??
1 saat pun tak dapat dibeli...

Sibuk 1.
Tolong suami kerja2 di sebalik tabir projek...key in purchasing...buat site diary dll

Sibuk 2.
Isi tender untuk projek baru...huhhhu...dah lama tak isi harga...melilau bin terkial kial...

Sibuk 3.
Business Hai O la....aka ProjekSTG. Memang sibuk juga...tapi koi suka kalau sibuk dengan ProjekSTG ni  .

Begitu la seadanya...
Yang lain lain tu...sama la macam manusia biasa juga...
Hantar anak sekolah...prepare sarapan...masak tengahari..suap anak yg kecik2...ambik anak sekolah..siapkan dorang utk sekolah agama...hantar sekolah agama...jemput pula..ajar buat keje sekolah..phewww...malam dah hari...

Next day pun sama juga...full!! Serius tak rasa nak tengok drama kat TV3...huhuhu...

Takpelah...bersusah susah dahulu...dah tua nnt tengok la TV Al Hijrah tu sepanjang hari...takde sape larang...hahaha





Tuesday, December 22, 2015

Small Office Home Office...

SOHO...
Small Office Home Office la konon...

Kemain la semalam koi menukang baby cot anak...
Memang ingat bak letgo je...
Nak letak kat KK...tp nak ke nurse ni...nak letak mana...dah la KK tu sempit...

Nak jual macam tak patut...sbb dah rosak sikit kat pagar dia tu...
Nak buang lagi tak patut...

Pastu En Suami kata nak beli meja lagi satu untuk baca drawing...
Hmmm...agak membazir di situ...
So...apa lagi...koi tukang kan la baby cot tu...
Trararara....
Tuan punya baby cot bergambar sebelum berpindah hak milik

Dah siap pun meja drawing olahan daripada baby cot...
Bahagian penghadang depan yang boleh turun naik tu...koi buka...baringkan ke bawah..
So bawah tu boleh taruk barang...

Anak koi pula...
Mama kalau ada alat yg power dr go shop tu kan senang...
Alat mama ni tak canggih...
Hehehe...koi pakai gerudi cikai je...payah nak lut...berpeluh peluh..
Bukan takde bosch...tapi berat dan laju sangat...
Koi jadi lost control pulak...bahaya...
Takkan nak beli drill go shop pula...eh...


Ngam ngam je dengan drawing...cayalah Mama Yan..




Thursday, December 17, 2015

Kisah hantu raya dan kacang

Masa kecik kecik dulu...
Sekali sekala mak koi akan cerita kisah seram...
Hehe...masa tu zaman tu...around penghujung 80an...
Rancangan TV belum banyak... Tp kisah seram ada la juga...
Kalau aokme ingat ada cerita seram tajuk Wajah Sutinah kot...
Astro Ceria PopStar pun belum ada...akedemi fantasia pun belum ada...
Jadi...cerita cerita dari bonda tercinta adalah hiburan yg paling indah sekali...kannn

Mak koi cerita pasal hantu raya..
Hantu raya ni adalah sejenis hantu yang menyerupai tuannya..kata mak
Pastu... Bila tuan hantu raya ni dah tak nak bela hantu raya dia lagi dah...
dia akan buang hantu dia tu dalam hutan...
Cara dia buang hantu tu...
Dibawanya hantu tu ke tengah hutan..
Lepas tu...dia tanam benih kacang yang dah disangai atas api..
Disuruhnya hantu raya tunggu pokok kacang tu sampai hidup...
Memang sampai bila pun tak hidup la kann...

Ayat mak koi acah acah tuan hantu raya...
"Aok tunggu sini ye....tunggu sampai pokok kacang ni hidup...dah hidup nanti baru aok balik ke rumah ye..."

Lepas tu...mak koi kaba lagi...
Kalau jumpa orang dalam hutan jgn tegur...
Itu sebenarnya hantu raya tgh tunggu pokok kacang tumbuh...hahaha...
Ada ke hantu raya tunggu pokok kacang??
Kacang hantu ade la...kann..



Tu kisah cara buang hantu raya... Kisah hantu balik makan malam jumaat pun ada....nnt bila bila koi karang lagi...ok

Rindu Makkkk...

Sunday, November 29, 2015

Senarai lagu Gegar Vaganza minggu ke 8

Nabil dan Jihan
Gadis Ayu (Black Dog Bone)

Farahdhiya
Kau Kunci Cintaku di dalam hatimu (Ramlah Ram)

Nasir Wahab
Biar putih tulang (Dinamik)

Haiza
Flora Cinta ( Min Malik)

Siti Nordiana
Mengapa (Nicky Astria)

Ezad Lazim
Tiada lagi Kidungmu (Nash)

Azian Mazwan Sapuan
Sedalam mana CintaMu (Safura)

Dengan menggunakan Imuniti..Dato Vida memanggil kembali Acong yang mendapat tempat paling rendah minggu ni...so minggu depan Acong masih ada lagi...
Lagu untuk Acong akan diketahui nanti...
Ikuti kapsul gegar vaganza..

Konsert Gegar Vaganza minggu ke 7

Selepas tumpasnya Nizam Laksamana dengan lagu Rindu serindu Rindunya minggu lepas...minggu ke 7 diteruskan dengan tema RockDut...

Artis jemputan minggu ini ialah Bandi Amuk membawakan lagu lagu hit nya

Nabil dan Jihan membuka acara dengan lagu Cinta tak karuan...lagu yang mana kepala mana ekor mana kepala mana ekor tu...
Lawak dorang nyanyi...

Juri jemputan minggu ni adalah Mamat Khalid..dah kehabisan Dato artis kot...minggu ni takde Dato dah...

1. Secangkir Madu Merah ( Amelina) - Siti Nordiana
Komen dari Dato Ramli MS...bukan senang ye untuk nyanyi lagu dangdut ala indonesia ni...tapi kamu berusaha dengan baik.
**
Lagu Amelina yang ni tak sehit lagi Rindu Ah Ah dia tu...tp aku tau lagu ni..lagu ni amelina duet dengan Sheeda rasanya..
Best juga Nana nyanyi lagu ni...yang jadikan dia best pada koi...sbb dia tak bergelek gelek goyang pinggul pun...

Amelina...mudah mudahan kembali bertudung...

2. Enter Sandman (Metallica) - FarahDhiya
Komen dari Dato Khaty bagi apa saje lagu...kamu akan belajar...so telentet..setiap minggu memberikan yang berbeza
**
Ni antara lagu inggeris kegemaran koi...jangan main main...koi layan metalica tauuu...lagu ni koi mula kenal sekitar tahun 1995 ke 96 gitu la...zaman lower form lagi..awal remaja gitu...


3. Nakal (Gigi) - Ezad Lazim
Komen dari Mamat Khalid sangat dramatik penyampaian. Alhamdulillah sangat terhibur dengan penyampaian Ezad.
Komen Dato Ramli falseto kurang baik tapi performance very good.
**
Panas panas panas panas
Pusing pusing pusing pusing
Karipap pusing panas panas panas...
Banyak lagi lagu Malaysia yang sedap...
Kenapa mesti lagu ni???

4.Camelia 2 (Ebiet) - Nasier Wahab
Komen dari Mamat Khalid...performanceacam rocker...saya sgt enjoy
Komen Dato Khaty...Nasir adalah penynyi yang versatile...singer dan entertainer yang sangat berdisiplin. You do your best...
**
Lagu Camelia ni....arwah Ketam (abang koi) memang selalu nyanyi lagu ni sambil petik gitar...

5. Kopi Dangdut (Fahmy) - Haiza
Komen dari Dato Khaty...i am ur fan...u are real performer...your image...so unbelieveable..tq Haiza kerana bagi persembahan yang berbeza setiap minggu
**
Lagu ni dah byk kali main kt Astro  punya realiti Show...Farhan dalam AF4...Mas dalam AF2..tah sapa lagi lah...tapi kali ni memang berbeza habis...memang best...arrangement memang terbaik..


6. Hilang Naluri (Once) - Acong
Komen dari Dato Ramli MS..u give 100 percent..i like u punya attitude
**
Hahaha...terdengar dengar pula suara Jeff sepahtu nyanyi..
Matilah kau...
Kena kencing manis...
Suruh pantang kau taknak pantang...
Semua benda manis kau bedal...
Padan mukaaaa....


7. Cinta Tak Keruan -  Nabil / Jehan
**
Hihihi...paling ingat lagu ni ada dalam cerita Cinta Kita lakonan Sofea Jane dan Arman Graseka...cite tak best langsung...zaman lower form juga...tahun 95 ke 96



8. Ini Rindu ( Farid Harja dan Lucky) - Azian Mazuan Sapuan
Komen dari Dato Ramli kurang happy menyanyikan lagu ni...lagu ni patut nyanyi dengan lebih jiwa keriangan.
**
Terdengar dengar pula lagu ni dengan gandingan suara Dato Siti dan Felix AF... rasa bestnya lagu ni...
Sbb minat Dato Siti...nyanyi lagu apa pun sedap...

Tengok gegar vaganza ni memang hilang stress sekejap...
Lawak betul si Nabil dengan Jihan ni..tp kadang2 si Nabil ni lebih lebih sangat usik Jihan...geram pulak..tak padan dengan Pak Aji. Tapi Jihan Cool..kalau koi dah nangis dah tu...hahaha

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??