Thursday, October 20, 2016

"Barangsiapa tidak mengasihi maka dia tidak akan di kasihi."

Viral di Facebook tentang adik bongsu mangsa nahas DUKE sapu sumbangan orang ramai untuk anak anak mangsa nahas...koi takde la komen apa apa sbb tak nampak depan mata koi sendiri...
kita tak tahu cerita...apa lah hak kita nak mengata ngata apa lagi mencerca...

yang koi nak cerita ni...
kakak ipar koi yang meninggal akibat breast kanser 3 tahun lepas..
arwah ada meninggalkan wang SOCSO bulanan..yang mana sebelum dia meninggal dia dah pesan pada suami dia...duit SOCSO untuk anak anak sekolah ye...ayah jangan usik.

tapi sekarang..koi tengok....anak anak arwah kakak ipar koi tu macam dah terbiar...
hari tu...anak dia yg nombor 2 tepon koi...mintak tolong bawak ke klinik...
sakit perut sampai tak boleh tido...makan je muntah....ikut pengalaman aku...itu tanda tanda gastrik..

dia kata ayah dia belum gaji nak bawa pergi klinik...aku diam je...tak cakap apa apa sbb pada aku kalau betul2 caring pasal anak...klinik kerajaan bayar RM1 aje ...

selang seminggu dia call lagi kata lepas makan ubat gastrik tu...dia tak boleh buang air besar...
masa dia call tu...jumaat cuti..sabtu cuti minggu pertama...ahad cuti awal muharam...so koi bawak la dia pergi klinik swasta...alasan apa pulak ayah dia bagi...alasannya tak sempat nak bawak...okayy...

Koi tak kisah nak tolong....tp terkilan dengan sikap lepas tangan ayah dia...
ekceli dia tak boleh bagi alasan belum gaji sbb ada peruntukan dr SOCSO untuk anak2 tu...dia juga dapat EPF arwah isteri dalam 20k gitu....tapi ada duit ke takde duit...kebajikan anak-anak tetap kena utamakan...

anak yg no 3 dah diberhentikan dari sekolah...yelah...budak tu autisme kann...pergi sekolah bukan boleh jadi cikgu...doktor atau jurutera...jadi sekolah atau tak takde masalah apa pun...
cuma sebagai seseorang yang turut bergelar ibu...koi sedih dengan sikap dia terhadap anak-anak.
anak yang sulung dia dah tak payah fikir apa2...budak tu 'selamat' kat asrama tunas bakti...
anak yg bongsu (no. 4)...abang ipar koi yg sulung memang bela dari bayi...
so tinggal anak no 2 dan no 3 je yang nak diberi makan dan minum serta kebajikan...
kalau itupun ko taknak buat...sila pergi meninggal la wahai jantan...

kita ni sebagai mak sedara bapak sedara...bukan taknak tolong bela..ambik sekolahkan..tapi selagi bapa dia masih hidup...saudara sebelah ibu ni takde hak...sbb ibu yang meninggal. itu yg JKM bagi tahu. Takut juga nnt dikenakan sekatan penuh...

sejak dia dah berentikan anak no 3 tu sekolah dalam 3 bulan lepas...sebulan sekali je dia datang tengok anak..pdahal bukan jauh sangat Tampoi tu dari Senai. Memang dia ada bagi belanja..tapi sebenarnya mana la cukup RM300 tu...bil api..bil air..makan..minum...ubat sakit pening...belanja sekolah...tak heran la kalau anak dia sampai gastrik tahan makan...

pakaian pun tak berganti...masa ambik budak berdua tu...si kakak bagitau...adiknya pakai seluar beli sendiri pakai duit raya ari tu...sepupu ayah dia bawak pergi beli..huisshhh...sedih oii...nak apa apa beli pakai duit sendiri...kakak dia umur 16..adik dia 11...

kalau ikutkan hati koi ni...nak aje koi report kat JKM dan SOCSO..tp tak patutla menyibuk sampai tahap macam tu sekali...

si kakak berkongsi cerita...masa shopping baju raya...ayah dengan mak tiri dia jalan berpimpin tangan kat depan...dia dua beradik jalan belakang....masa nak makan buka puasa...duduk meja asing asing...diorang laki bini duduk meja lain...diorang dua beradik duduk meja lain...pakaian sepasang sorang...pilih nak baju kasual ke nak baju melayu/kurung...dia kata sedih sangat sebab mak tiri dia tak pernah cuba nak ambil hati anak tiri...dah la pakai barang kemas arwah ibu dia...

Family sebelah suami koi ni dengar memang geram...tapi tak boleh nak buat apa apa...sebab di luar bidang kuasa...
Koi cuma harap si kakak ni kuat dan tabah nak jalani hidup dengan adik dia...
sekarang ni dioarang 2 beradik tinggal bersama nenek saudara...Mak long kepada ayah diorang...umurnya dah 70 tahun...mak Long ni tak pernah berkawen dan tentulah takde zuriat...
So budak berdua ni lah yang jadi peneman Mak Long tu...kalau umur dah 70 tahun...tidak la begitu gagah lagi dah nak jaga cucu saudara...

Bukan nak cakap apa lah...sepatutnya...si ayah diorang ni bersyukur banyak banyak sebab anak dia tak perlu pengawasan yang tinggi...si kakak tu..nama je 16 tahun...tapi tak pernah keluar sendirian atau keluar berpeleseran dengan kawan kawan. apa lagi nak ada IG...nak Mekap..nak cantik cantik...nak ada bf semua tu...balik sekolah,duduk rumah je...jaga adik dia yang autisme tu...
adik dia pun walaupun berbeza upaya...tapi senang mendengar arahan.

Mudah mudahan kitorang sentiasa istiqamah membantu budak berdua ni...bila adanya kejadian sebegini...buat kita sedar dan insaf setiap rezeki yang Allah kurniakan bukan hak kita 100%...



"Shahih Bukhari 5554: Telah menceritakan kepada kami 'Amru bin Hafsh telah menceritakan kepada kami Ayahku telah menceritakan kepada kami Al A'masy dia berkata; telah menceritakan kepadaku Zaid bin Wahb dia berkata; saya mendengar Jarir bin Abdullah dari Nabi shallallahu 'alaihi wasallam beliau bersabda: "Barangsiapa tidak mengasihi maka dia tidak akan di kasihi."

Wednesday, October 19, 2016

OKTOBER 2016

ya Allah...lamanya tak menulis dalam blog ni...
bukannya takat bersawang...siap jadi sarang apa dah ni...hahaha
serius...takde idea nak tulis...
kadang2 bila kepala dah landing atas bantal...macam2 idea rasa nak tulis..
tapi dengan mata separa terbuka...
butang keybod pun nampak macam bantal...

sekarang koi dah keje fulltime kat opis kitorang...
aah...opis kitorang...
Suami buat keputusan untuk sewa 1 opis...
tak jauh dari rumah...dalam kurang 5 minit naik kereta dah sampai...
tak boleh nak buat kerja dalam opis kecik kat rumah tu..
sbb anak2 asik masuk aje...
lagi satu susah nak jumpa sub kontraktor..
kalau ada opis...boleh jumpa kat opis je...

nak simpan drawing pun dah tak muat kat rumah...
so mmg terpaksa sewa opis la juga...

sekarang ni tengah run projek sekolah agama kat bukit pasir...muar..
oklah...projek kecik kecik,,,
berkecil kecil dahulu...
nnt lama lama besar la...macam koi....hahaha

ProjekSTG hai O pun dah lama tergendala....
sbb sibukkan kerja..
buat masa ni kitorang berdua je...belum ada kerani...supervisor...qs semua tu...
mokcik tapau semua kerja tu..
kerani, qs, secretary, akauntan, hr, engineer, tea lady...hihihi...

nak kemas meja kerja sendiri pun tak sempat ni...
apapun bersyukur...sibuk tanda ada kerja...ada kerja ada rezeki...
ok...mudah mudahan kerajinan menulis di blog kembali mekar....
aminn..

Tuesday, May 3, 2016

Happy beday to us..

Rasa macam banyak sangat nak tulis tapi bila start ngadap je... Terus blank.. Mental block...kikiki...

Cuma nak cerita..20 april ari tu...
Umur koi dah 35 tahun...
Suami belikan kek coklat..tp dalamnya ada kacang hazel...
Jadinya anak anak tak hengen makan...
Gigih la mamanya memontelkan diri sorang2...
Hadiah takde...sbb koi taknak apa apa...
Cukupla bela koi cukup makan minum pakai semua...


Hari ni...encik suami pula genap 39 tahun...
Actually..koi lupa pasal beday dia...hahaha..
Petang tadi baru teringat...
Hadiah mmg takde la sbb koi tak keje...
Kalau koi beli hadiah pun...dah dah sah le pakai duit dia...hahaha


Tapi koi belikan juga ke dia power bank...
Anggapla koi tolong belikan aje sbb pakai duit dia...



Friday, February 5, 2016

Rindu Blogging

Seriussss...

Sangat sibuk sampai terabai blog koi ni...
Rasa nak make up blog....dan buat perubahan sesikit...
Tapi...masa itu lebih mahal dari emas..huhu...
Emas mahal cemana pun...
Boleh jugak dibeli...1gram..5gram...
Masa??
1 saat pun tak dapat dibeli...

Sibuk 1.
Tolong suami kerja2 di sebalik tabir projek...key in purchasing...buat site diary dll

Sibuk 2.
Isi tender untuk projek baru...huhhhu...dah lama tak isi harga...melilau bin terkial kial...

Sibuk 3.
Business Hai O la....aka ProjekSTG. Memang sibuk juga...tapi koi suka kalau sibuk dengan ProjekSTG ni  .

Begitu la seadanya...
Yang lain lain tu...sama la macam manusia biasa juga...
Hantar anak sekolah...prepare sarapan...masak tengahari..suap anak yg kecik2...ambik anak sekolah..siapkan dorang utk sekolah agama...hantar sekolah agama...jemput pula..ajar buat keje sekolah..phewww...malam dah hari...

Next day pun sama juga...full!! Serius tak rasa nak tengok drama kat TV3...huhuhu...

Takpelah...bersusah susah dahulu...dah tua nnt tengok la TV Al Hijrah tu sepanjang hari...takde sape larang...hahaha





Tuesday, December 22, 2015

Small Office Home Office...

SOHO...
Small Office Home Office la konon...

Kemain la semalam koi menukang baby cot anak...
Memang ingat bak letgo je...
Nak letak kat KK...tp nak ke nurse ni...nak letak mana...dah la KK tu sempit...

Nak jual macam tak patut...sbb dah rosak sikit kat pagar dia tu...
Nak buang lagi tak patut...

Pastu En Suami kata nak beli meja lagi satu untuk baca drawing...
Hmmm...agak membazir di situ...
So...apa lagi...koi tukang kan la baby cot tu...
Trararara....
Tuan punya baby cot bergambar sebelum berpindah hak milik

Dah siap pun meja drawing olahan daripada baby cot...
Bahagian penghadang depan yang boleh turun naik tu...koi buka...baringkan ke bawah..
So bawah tu boleh taruk barang...

Anak koi pula...
Mama kalau ada alat yg power dr go shop tu kan senang...
Alat mama ni tak canggih...
Hehehe...koi pakai gerudi cikai je...payah nak lut...berpeluh peluh..
Bukan takde bosch...tapi berat dan laju sangat...
Koi jadi lost control pulak...bahaya...
Takkan nak beli drill go shop pula...eh...


Ngam ngam je dengan drawing...cayalah Mama Yan..




Thursday, December 17, 2015

Kisah hantu raya dan kacang

Masa kecik kecik dulu...
Sekali sekala mak koi akan cerita kisah seram...
Hehe...masa tu zaman tu...around penghujung 80an...
Rancangan TV belum banyak... Tp kisah seram ada la juga...
Kalau aokme ingat ada cerita seram tajuk Wajah Sutinah kot...
Astro Ceria PopStar pun belum ada...akedemi fantasia pun belum ada...
Jadi...cerita cerita dari bonda tercinta adalah hiburan yg paling indah sekali...kannn

Mak koi cerita pasal hantu raya..
Hantu raya ni adalah sejenis hantu yang menyerupai tuannya..kata mak
Pastu... Bila tuan hantu raya ni dah tak nak bela hantu raya dia lagi dah...
dia akan buang hantu dia tu dalam hutan...
Cara dia buang hantu tu...
Dibawanya hantu tu ke tengah hutan..
Lepas tu...dia tanam benih kacang yang dah disangai atas api..
Disuruhnya hantu raya tunggu pokok kacang tu sampai hidup...
Memang sampai bila pun tak hidup la kann...

Ayat mak koi acah acah tuan hantu raya...
"Aok tunggu sini ye....tunggu sampai pokok kacang ni hidup...dah hidup nanti baru aok balik ke rumah ye..."

Lepas tu...mak koi kaba lagi...
Kalau jumpa orang dalam hutan jgn tegur...
Itu sebenarnya hantu raya tgh tunggu pokok kacang tumbuh...hahaha...
Ada ke hantu raya tunggu pokok kacang??
Kacang hantu ade la...kann..



Tu kisah cara buang hantu raya... Kisah hantu balik makan malam jumaat pun ada....nnt bila bila koi karang lagi...ok

Rindu Makkkk...

Sunday, November 29, 2015

Senarai lagu Gegar Vaganza minggu ke 8

Nabil dan Jihan
Gadis Ayu (Black Dog Bone)

Farahdhiya
Kau Kunci Cintaku di dalam hatimu (Ramlah Ram)

Nasir Wahab
Biar putih tulang (Dinamik)

Haiza
Flora Cinta ( Min Malik)

Siti Nordiana
Mengapa (Nicky Astria)

Ezad Lazim
Tiada lagi Kidungmu (Nash)

Azian Mazwan Sapuan
Sedalam mana CintaMu (Safura)

Dengan menggunakan Imuniti..Dato Vida memanggil kembali Acong yang mendapat tempat paling rendah minggu ni...so minggu depan Acong masih ada lagi...
Lagu untuk Acong akan diketahui nanti...
Ikuti kapsul gegar vaganza..

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??