Tuesday, May 3, 2016

Happy beday to us..

Rasa macam banyak sangat nak tulis tapi bila start ngadap je... Terus blank.. Mental block...kikiki...

Cuma nak cerita..20 april ari tu...
Umur koi dah 35 tahun...
Suami belikan kek coklat..tp dalamnya ada kacang hazel...
Jadinya anak anak tak hengen makan...
Gigih la mamanya memontelkan diri sorang2...
Hadiah takde...sbb koi taknak apa apa...
Cukupla bela koi cukup makan minum pakai semua...


Hari ni...encik suami pula genap 39 tahun...
Actually..koi lupa pasal beday dia...hahaha..
Petang tadi baru teringat...
Hadiah mmg takde la sbb koi tak keje...
Kalau koi beli hadiah pun...dah dah sah le pakai duit dia...hahaha


Tapi koi belikan juga ke dia power bank...
Anggapla koi tolong belikan aje sbb pakai duit dia...kihkihkihmamanya memontelkan diri sorang2... Hadiah takde...sbb koi taknak apa apa...
Cukupla bela koi cukup makan minum pakai semua...

 Hari ni...encik suami pula genap 39 tahun... Actually..koi lupa pasal beday dia...hahaha..
Petang tadi baru teringat...
Hadiah mmg takde la sbb koi tak keje...
Kalau koi beli hadiah pun...dah dah sah le pakai duit dia...hahaha
 Tapi koi belikan juga ke dia power bank...
Anggapla koi tolong belikan aje sbb pakai duit dia juga...kihkihkih


Friday, February 5, 2016

Rindu Blogging

Seriussss...

Sangat sibuk sampai terabai blog koi ni...
Rasa nak make up blog....dan buat perubahan sesikit...
Tapi...masa itu lebih mahal dari emas..huhu...
Emas mahal cemana pun...
Boleh jugak dibeli...1gram..5gram...
Masa??
1 saat pun tak dapat dibeli...

Sibuk 1.
Tolong suami kerja2 di sebalik tabir projek...key in purchasing...buat site diary dll

Sibuk 2.
Isi tender untuk projek baru...huhhhu...dah lama tak isi harga...melilau bin terkial kial...

Sibuk 3.
Business Hai O la....aka ProjekSTG. Memang sibuk juga...tapi koi suka kalau sibuk dengan ProjekSTG ni  .

Begitu la seadanya...
Yang lain lain tu...sama la macam manusia biasa juga...
Hantar anak sekolah...prepare sarapan...masak tengahari..suap anak yg kecik2...ambik anak sekolah..siapkan dorang utk sekolah agama...hantar sekolah agama...jemput pula..ajar buat keje sekolah..phewww...malam dah hari...

Next day pun sama juga...full!! Serius tak rasa nak tengok drama kat TV3...huhuhu...

Takpelah...bersusah susah dahulu...dah tua nnt tengok la TV Al Hijrah tu sepanjang hari...takde sape larang...hahaha





Tuesday, December 22, 2015

Small Office Home Office...

SOHO...
Small Office Home Office la konon...

Kemain la semalam koi menukang baby cot anak...
Memang ingat bak letgo je...
Nak letak kat KK...tp nak ke nurse ni...nak letak mana...dah la KK tu sempit...

Nak jual macam tak patut...sbb dah rosak sikit kat pagar dia tu...
Nak buang lagi tak patut...

Pastu En Suami kata nak beli meja lagi satu untuk baca drawing...
Hmmm...agak membazir di situ...
So...apa lagi...koi tukang kan la baby cot tu...
Trararara....
Tuan punya baby cot bergambar sebelum berpindah hak milik

Dah siap pun meja drawing olahan daripada baby cot...
Bahagian penghadang depan yang boleh turun naik tu...koi buka...baringkan ke bawah..
So bawah tu boleh taruk barang...

Anak koi pula...
Mama kalau ada alat yg power dr go shop tu kan senang...
Alat mama ni tak canggih...
Hehehe...koi pakai gerudi cikai je...payah nak lut...berpeluh peluh..
Bukan takde bosch...tapi berat dan laju sangat...
Koi jadi lost control pulak...bahaya...
Takkan nak beli drill go shop pula...eh...


Ngam ngam je dengan drawing...cayalah Mama Yan..




Thursday, December 17, 2015

Kisah hantu raya dan kacang

Masa kecik kecik dulu...
Sekali sekala mak koi akan cerita kisah seram...
Hehe...masa tu zaman tu...around penghujung 80an...
Rancangan TV belum banyak... Tp kisah seram ada la juga...
Kalau aokme ingat ada cerita seram tajuk Wajah Sutinah kot...
Astro Ceria PopStar pun belum ada...akedemi fantasia pun belum ada...
Jadi...cerita cerita dari bonda tercinta adalah hiburan yg paling indah sekali...kannn

Mak koi cerita pasal hantu raya..
Hantu raya ni adalah sejenis hantu yang menyerupai tuannya..kata mak
Pastu... Bila tuan hantu raya ni dah tak nak bela hantu raya dia lagi dah...
dia akan buang hantu dia tu dalam hutan...
Cara dia buang hantu tu...
Dibawanya hantu tu ke tengah hutan..
Lepas tu...dia tanam benih kacang yang dah disangai atas api..
Disuruhnya hantu raya tunggu pokok kacang tu sampai hidup...
Memang sampai bila pun tak hidup la kann...

Ayat mak koi acah acah tuan hantu raya...
"Aok tunggu sini ye....tunggu sampai pokok kacang ni hidup...dah hidup nanti baru aok balik ke rumah ye..."

Lepas tu...mak koi kaba lagi...
Kalau jumpa orang dalam hutan jgn tegur...
Itu sebenarnya hantu raya tgh tunggu pokok kacang tumbuh...hahaha...
Ada ke hantu raya tunggu pokok kacang??
Kacang hantu ade la...kann..



Tu kisah cara buang hantu raya... Kisah hantu balik makan malam jumaat pun ada....nnt bila bila koi karang lagi...ok

Rindu Makkkk...

Sunday, November 29, 2015

Senarai lagu Gegar Vaganza minggu ke 8

Nabil dan Jihan
Gadis Ayu (Black Dog Bone)

Farahdhiya
Kau Kunci Cintaku di dalam hatimu (Ramlah Ram)

Nasir Wahab
Biar putih tulang (Dinamik)

Haiza
Flora Cinta ( Min Malik)

Siti Nordiana
Mengapa (Nicky Astria)

Ezad Lazim
Tiada lagi Kidungmu (Nash)

Azian Mazwan Sapuan
Sedalam mana CintaMu (Safura)

Dengan menggunakan Imuniti..Dato Vida memanggil kembali Acong yang mendapat tempat paling rendah minggu ni...so minggu depan Acong masih ada lagi...
Lagu untuk Acong akan diketahui nanti...
Ikuti kapsul gegar vaganza..

Konsert Gegar Vaganza minggu ke 7

Selepas tumpasnya Nizam Laksamana dengan lagu Rindu serindu Rindunya minggu lepas...minggu ke 7 diteruskan dengan tema RockDut...

Artis jemputan minggu ini ialah Bandi Amuk membawakan lagu lagu hit nya

Nabil dan Jihan membuka acara dengan lagu Cinta tak karuan...lagu yang mana kepala mana ekor mana kepala mana ekor tu...
Lawak dorang nyanyi...

Juri jemputan minggu ni adalah Mamat Khalid..dah kehabisan Dato artis kot...minggu ni takde Dato dah...

1. Secangkir Madu Merah ( Amelina) - Siti Nordiana
Komen dari Dato Ramli MS...bukan senang ye untuk nyanyi lagu dangdut ala indonesia ni...tapi kamu berusaha dengan baik.
**
Lagu Amelina yang ni tak sehit lagi Rindu Ah Ah dia tu...tp aku tau lagu ni..lagu ni amelina duet dengan Sheeda rasanya..
Best juga Nana nyanyi lagu ni...yang jadikan dia best pada koi...sbb dia tak bergelek gelek goyang pinggul pun...

Amelina...mudah mudahan kembali bertudung...

2. Enter Sandman (Metallica) - FarahDhiya
Komen dari Dato Khaty bagi apa saje lagu...kamu akan belajar...so telentet..setiap minggu memberikan yang berbeza
**
Ni antara lagu inggeris kegemaran koi...jangan main main...koi layan metalica tauuu...lagu ni koi mula kenal sekitar tahun 1995 ke 96 gitu la...zaman lower form lagi..awal remaja gitu...


3. Nakal (Gigi) - Ezad Lazim
Komen dari Mamat Khalid sangat dramatik penyampaian. Alhamdulillah sangat terhibur dengan penyampaian Ezad.
Komen Dato Ramli falseto kurang baik tapi performance very good.
**
Panas panas panas panas
Pusing pusing pusing pusing
Karipap pusing panas panas panas...
Banyak lagi lagu Malaysia yang sedap...
Kenapa mesti lagu ni???

4.Camelia 2 (Ebiet) - Nasier Wahab
Komen dari Mamat Khalid...performanceacam rocker...saya sgt enjoy
Komen Dato Khaty...Nasir adalah penynyi yang versatile...singer dan entertainer yang sangat berdisiplin. You do your best...
**
Lagu Camelia ni....arwah Ketam (abang koi) memang selalu nyanyi lagu ni sambil petik gitar...

5. Kopi Dangdut (Fahmy) - Haiza
Komen dari Dato Khaty...i am ur fan...u are real performer...your image...so unbelieveable..tq Haiza kerana bagi persembahan yang berbeza setiap minggu
**
Lagu ni dah byk kali main kt Astro  punya realiti Show...Farhan dalam AF4...Mas dalam AF2..tah sapa lagi lah...tapi kali ni memang berbeza habis...memang best...arrangement memang terbaik..


6. Hilang Naluri (Once) - Acong
Komen dari Dato Ramli MS..u give 100 percent..i like u punya attitude
**
Hahaha...terdengar dengar pula suara Jeff sepahtu nyanyi..
Matilah kau...
Kena kencing manis...
Suruh pantang kau taknak pantang...
Semua benda manis kau bedal...
Padan mukaaaa....


7. Cinta Tak Keruan -  Nabil / Jehan
**
Hihihi...paling ingat lagu ni ada dalam cerita Cinta Kita lakonan Sofea Jane dan Arman Graseka...cite tak best langsung...zaman lower form juga...tahun 95 ke 96



8. Ini Rindu ( Farid Harja dan Lucky) - Azian Mazuan Sapuan
Komen dari Dato Ramli kurang happy menyanyikan lagu ni...lagu ni patut nyanyi dengan lebih jiwa keriangan.
**
Terdengar dengar pula lagu ni dengan gandingan suara Dato Siti dan Felix AF... rasa bestnya lagu ni...
Sbb minat Dato Siti...nyanyi lagu apa pun sedap...

Tengok gegar vaganza ni memang hilang stress sekejap...
Lawak betul si Nabil dengan Jihan ni..tp kadang2 si Nabil ni lebih lebih sangat usik Jihan...geram pulak..tak padan dengan Pak Aji. Tapi Jihan Cool..kalau koi dah nangis dah tu...hahaha

Zoo Johor edisi Aril

Oleh sebab adik koi cuti dan dia kebosanan sebab belum ada anak...
So dihangkutnya koi dengan anak anak ke Zoo Johor..
Bukan main sakan lagi si Aril berlari lari kat Zoo..
Musim cuti ni...Anak koi 3 orang balik kampung...
Duduk dengan atuk belah ayah diorang kat kampung Segamat sempena cuti sekolah...
So...tinggal Aril dengan Sarah je dengan koi

Ni kali ke tah berapa koi pergi Zoo Johor ni..
Tapi tiap kali pergi...
Ada jer tempat tengah renovate...
Sana tutup...sini tutup...
Okayla utk keselesaan pengunjung juga kan...
Tapi patutnya planning untuk renovation tu...tak kena time pack macam cuti sekolah...

Kat JB ni tak banyak tempat riadah yang murah murah...
Yang mahal macam Legoland..Hello Kitty Town... Angry Bird ...agak kurang berbaloi la pulak...
So ZOO JOHOR memang pilihan wajib le maknanya...

Haa...tengok..murah je kan...
Dewasa RM2
Kanak kanak RM1

Yang koi lemah dekat Zoo johor ni...sebab dia ada banyak tangga tangga....
Nak tengok haiwan...
Kita kena jengah dari atas kandang haiwan tu...
Pastu temboknya agak tinggi...
Bila bawa anak2 yng belum cukup tinggi...memang leceh nak angkat anak2 untuk diorang sama2 jengah binatang dalam kandang tu...
Bila bertangga tangga tak boleh pakai stroller...
Kena la gendong anak anak

Jom koi bawa aokme jengah sama2...
En.Harimau sesang bersantai dalam kubangnya laksana Raja Rom yang kekenyangan...
Siap ketik ketik lagi ekor dia dalam air kolam tuj..

En.Beruang ni dok menanggah aje pelawat kat kandang dia...
Dah tu anak koi gi campak roti yang dia tengah makan...
Memang la beruang tu tertunggu tunggu lagi...

Ni sekor lagi..
Rasanya ni Puan Harimau..sebab kecik sikit...
Pergh...kalau koi ade kamera muncung sehasta panjang nya tu...mesti boleh zoom sampai nampak kutu kat teling rimau ni...
Bestnya....

Singa pun ada...ada cimpanzee...tapi nampak.macam dah tua sangat dah...
Dulu ada gajah...sekarang dah tak pernah nampak dah gajah tu...
Orang sini panggil gajah ekstasi...
Sbb asik goyangkan kepala je...

Lepas tu jalan jalan..
Nampak budak kecik jual sayur...makanan unta tulisnya...
Sebakul kecik RM2...
Koi beli la 2 bakul..
Niat saje nak bg adik tu happy je...
Dia kata dia part time cuti sekolah...
Koi tanya darjah berapa...
'Saya tingkatan 1 cikk'
Hehehe...halus sgt...

Tapi..panggil panggil untanya takmo datang dekat...
Buat tak tau aje...
Cehhh...
Yang datang lembu...
Hmmm...lembu pun lembu lah...
Anak koi pun bukan pernah tengok lembu...
Dia hulurkan sayur kat lembu tu...
Bila lembu tu nak ngap je...
Cepat cepat dia lepaskan...
Hehehe...takuttt...

Sebab hari dah nak hujan...
Kitorang pun terus la menuju ke tempat burung burung...
Tapi kat bahagian hujung tu...tengah renovate pulak...
Hmmm...terus menuju ke luar...balik lahhh...
Aril dah start nangis...dia takmau balik...
Masalahnya hari dah start hujan..
Mujur kat luar tu ada van jual jual air dgn keropok...
Belikan air boboiboi sambil nyanyi lagu Boboiboi diam le dia...

Naik kete pun dia diam je...dah tak nangis...
Togak air boboiboi..
Kitorang nak cari tempat makan pulak...








Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??