Thursday, October 5, 2017

Kuih Bakar Keledek Purple

Kelmarin adik koi balik dari kampung halaman kami kat Raub tercinta...
So ayahbonda menitipkan keledek ungu...
Tak tau nak buat apa sbb keledeknya kurus tinggi belaka macam koi masa muda...hahaha
Tak sesuai nak goreng...

Keledek ungu yang kurus tinggi ala ala model gituu
Koi berhasrat nak buat kuih bakar...atau bingka dalam nama komersialnya....pastu Google la....jumpa la blog Rahel ni http://rahelblog-rahel.blogspot.my/2012/05/bingka-keledek-ungu.html?m=1
Resepi ambik dr sana ye...


Lepas pilih yang comel comel barang 5 ketul ko kupas kulit dan rebus. Resepi asal kata kukus...
Derhaka kat resepi sungguh la...
Dinasihatkan jangan la derhaka...
Kerana khasiatnya dan warnanya luntur tatkala perebusan terjadi...huhuhu...

Gambor terbalik..tak reti lak nak betulkan

Dalam resepi..minta sediakan dulang pembakar yang dilengser marjerin...
Sekali buka peti....marjerin kan hari tu dah kena lesir...sbb dah lama tak pakai...
Maka takde marjerin mahupun mentega.
Kertas minyak pun dah lama habis....
Aluminium foil pun boleh lah bingka oiii...


Toskan air rebusan keledek. Kalau korang kukus tadikan takde proses ni....haaa...derhaka lah lagi...
 Blenderkan aje semua bahan bahan. Gula..santan...keledek...esen ros...telur..
Lepas dah sebati...baru masukkan tepung....
Kacau hingga rata dan tidak berketul ketul.
Lepas tu boleh lah masukkan dalam dulang pembakar. Katanya saiz 7 inci...koi lupa lak nak ukur dulang koi ni berapa inci...
Sebat aje lah...
Dalam 7 ke lapan inci kot ni...

Koi suka pulak pakai whisk ni....nak buat lempeng pun pakai mende alah ni...hihi...


Ok...dah jadi dahhhh...
Kuih bakar keledek purple koi..
Bahagian atasnya koi letak api lama sikit...
Kekonon nak bagi garing...
Tp malangnya....
Tak garing pun....
Hangit dan liat....hahaha
Rasa dia ok je sebenarnya...
Lembut dan manis...
Tp tak berapa gebu la..

Kesimpulannya...
Kalau tak berapa nak expert...
Tak payahla nak durhaka kepada resepi yang dikeluarkan oleh pakar pakar resepi...
Ni ada lagi baki keledek ni...
Entahla nak buat apa pulak...
Nnt google dulu...
Ok..byee...

Wassalam



Monday, October 2, 2017

Carian kontraktor

Walaupun Google banyak membantu memudahkan urusan harian..
Tapi tak semua la kena Google...
Ada yang mula mula kena Google...
Pastu masuk website atau portal tertentu utk dapatkan data yang kita cari...

Contohnya...
Koi ada iklankan nak cari staf kat fb...
Pastu masuk la 1 pm kat messenger apps
Dia tanya nama syarikat...
Ok...koi bagi la...
Tak lama pastu dia tanya lagi...
Akak berniaga apa?
Eh...kan dah ada tulis dlm iklan tu...Syarikat pembinaan..
Saya dah Google nama syarikat akak...takde pun...
Aiyoyoooo...
Kalau nak cari maklumat kontraktor kecik kecik ni...carila kat website CIDB..
Bukan bukak Google terus jumpa...
Lainla kalau company tersohor macam MMC ke...Gamuda ke...Ahmad zaki ke...Ranhill ke...

Ok..kalau pakai hp Android...Mula mula buka website CIDB...pastu dia keluar gambar macammatas ni...
Pastu...ko skroll ke bawah sikit


Dah skroll bawah sikit tu jumpa mcm ni kan...
Ok..sekarang klik kat 'Carian Kontraktor'.
Nnt masukkan nama kontraktor dan negeri kontraktor tu..



Lepastu..keluar la detail macam ni...
Ada la info tentang kontraktor yang korang cari tu...
Ada la nama syarikat...alamat...gred..kategori..tarikh mula..tarikh luput sijil...

Tarikh luput sijil CIDB Seri Wardati lambat lagi ye...
Tahun 2020...
Maklumla...kami ni berwawasan ....

Ok dah paham adik adik??
Ok..pasni boleh belanja nuffnang klik satu...hahaha...


Sekian, wassalam




Wednesday, September 27, 2017

Anak 6..gelojoh ke?


bila jalan2 bawa anak 5 orang...
koi perasan ada je yang bisik bisik...dan ada yg senyum senyum..
Yelah...
mmg la koi ni gelojoh...anak ramai...muahaha..
tu dorang yg pandang pandang tu tak tahu tu..
sebenarnya ada lagi sorang tinggal dekat rumah dengan makcik dia...hihihi...

sebenarnya...takde la gelojoh mana pun...
dah namanya nafkah batin kan...
kita pompuan ye la nafkah batin tu lebih kpd pujian..kasih sayang..penghargaan...
Suami yg wajib berjantina lelaki??
nafkah batin tu takde lain la...

Pulak tu..kalau jenis subur dan dah mmg tertulis rezekinya...ko siram dari luar aje pun jadi...
kalau belum Allah nak bagi rezeki...berintimasi sampai patah riuk katil pun tak jadi..

jadinya tak payah la nak usik kitorang yg ramai anak ni gelojoh.. sbb kitorang je tau  gelojoh ke taknya...
bila dah hpt positive...secara otomatik aktiviti intimasi akan berkurangan...
kalau mabuk mabuk..alahan apa semua tu...paling kurang 3 bulan langsung takde aktiviti ok...
mana ada gelojoh...
lepas tu bila dah sarat..sakit pinggang...sakit kaki...sakit tumit...semua la sakit...lagi sekali cuti drpd aktiviti...sebulan jugak kot..
lepas bersalin...pantang paling cikai pun 2 bulan...ikut betul2 100 hari...maka..menghitung hari la encik suami...

lepas bersalin anak merengek..menyusu badan...berkepit aje...layan suami sekadar ala ala 'flash sale' gitu...mana ada gelojohnya...
baru kali pertama bersama...dahhhh...hpt positif lagi...
hmmm...bersyukur aje lahh...

pernah dulu...Lepas 6 bulan bersalin anak no. 3...koi pergi kk nak minta masukkan iud...pastu dia kata...kena tunggu period pertama datang...koi tunggula period pertama datang lepas habis period pertama dtg dlm beberapa hari pastu...dtg kk..."Patutnya puan kena dtg sebelum period berakhir...ujung2 period"...
ishh...geramnyaaa...
next months nya...period dah tak dtg...ok...tersangkut sudah...

Dr kiri: satu, tiga, lima, empat, dua


jangan la fikir orang anak ramai kuat seks ye...orang takde anak atau anak sorang tak buat hubungan intim ke??
cakap lebih sikit...kena jaga hati orang takde anak...habis orang ramai anak mmg sedia tadah kutukan?? gitu??
kadang bukan orang lain...sedara mara sendiri pun mengata depan depan...

"ko ni...asal balik kampung kalau tak bawak perut besar...bawak baby kecik"... (geram je dengar..)

"tak lama lagi kena tukar alphard...tak pun vellfire...anak ramai..nnt tak muat.....huahahaha "  (aku aminkan aje...Alhamdulillah...keluar Starek)

"huishh..power siot laki ngko" ( mestilah power...ko nak try..aku ada jual jamu keluaran Hai O...boleh bagi bapak ngko..untung2 dapat adik baru....hahaha..tp aku ckp dlm hati je.)

ok lah..itu je luahan perasaan untuk hari ni....sbb dah lama tak menulis kat blog...jadi bebel la hapa hapa...
rasa nak make over blog ni la...dan buat penjenamaan semula...siapa nak ambik tender...? boleh la bagi sebutharga kat koi ye...

Sekian, wassalam





Wednesday, October 19, 2016

OKTOBER 2016

ya Allah...lamanya tak menulis dalam blog ni...
bukannya takat bersawang...siap jadi sarang apa dah ni...hahaha
serius...takde idea nak tulis...
kadang2 bila kepala dah landing atas bantal...macam2 idea rasa nak tulis..
tapi dengan mata separa terbuka...
butang keybod pun nampak macam bantal...

sekarang koi dah keje fulltime kat opis kitorang...
aah...opis kitorang...
Suami buat keputusan untuk sewa 1 opis...
tak jauh dari rumah...dalam kurang 5 minit naik kereta dah sampai...
tak boleh nak buat kerja dalam opis kecik kat rumah tu..
sbb anak2 asik masuk aje...
lagi satu susah nak jumpa sub kontraktor..
kalau ada opis...boleh jumpa kat opis je...

nak simpan drawing pun dah tak muat kat rumah...
so mmg terpaksa sewa opis la juga...

sekarang ni tengah run projek sekolah agama kat bukit pasir...muar..
oklah...projek kecik kecik,,,
berkecil kecil dahulu...
nnt lama lama besar la...macam koi....hahaha

ProjekSTG hai O pun dah lama tergendala....
sbb sibukkan kerja..
buat masa ni kitorang berdua je...belum ada kerani...supervisor...qs semua tu...
mokcik tapau semua kerja tu..
kerani, qs, secretary, akauntan, hr, engineer, tea lady...hihihi...

nak kemas meja kerja sendiri pun tak sempat ni...
apapun bersyukur...sibuk tanda ada kerja...ada kerja ada rezeki...
ok...mudah mudahan kerajinan menulis di blog kembali mekar....
aminn..

Tuesday, May 3, 2016

Happy beday to us..

Rasa macam banyak sangat nak tulis tapi bila start ngadap je... Terus blank.. Mental block...kikiki...

Cuma nak cerita..20 april ari tu...
Umur koi dah 35 tahun...
Suami belikan kek coklat..tp dalamnya ada kacang hazel...
Jadinya anak anak tak hengen makan...
Gigih la mamanya memontelkan diri sorang2...
Hadiah takde...sbb koi taknak apa apa...
Cukupla bela koi cukup makan minum pakai semua...


Hari ni...encik suami pula genap 39 tahun...
Actually..koi lupa pasal beday dia...hahaha..
Petang tadi baru teringat...
Hadiah mmg takde la sbb koi tak keje...
Kalau koi beli hadiah pun...dah dah sah le pakai duit dia...hahaha


Tapi koi belikan juga ke dia power bank...
Anggapla koi tolong belikan aje sbb pakai duit dia...



Friday, February 5, 2016

Rindu Blogging

Seriussss...

Sangat sibuk sampai terabai blog koi ni...
Rasa nak make up blog....dan buat perubahan sesikit...
Tapi...masa itu lebih mahal dari emas..huhu...
Emas mahal cemana pun...
Boleh jugak dibeli...1gram..5gram...
Masa??
1 saat pun tak dapat dibeli...

Sibuk 1.
Tolong suami kerja2 di sebalik tabir projek...key in purchasing...buat site diary dll

Sibuk 2.
Isi tender untuk projek baru...huhhhu...dah lama tak isi harga...melilau bin terkial kial...

Sibuk 3.
Business Hai O la....aka ProjekSTG. Memang sibuk juga...tapi koi suka kalau sibuk dengan ProjekSTG ni  .

Begitu la seadanya...
Yang lain lain tu...sama la macam manusia biasa juga...
Hantar anak sekolah...prepare sarapan...masak tengahari..suap anak yg kecik2...ambik anak sekolah..siapkan dorang utk sekolah agama...hantar sekolah agama...jemput pula..ajar buat keje sekolah..phewww...malam dah hari...

Next day pun sama juga...full!! Serius tak rasa nak tengok drama kat TV3...huhuhu...

Takpelah...bersusah susah dahulu...dah tua nnt tengok la TV Al Hijrah tu sepanjang hari...takde sape larang...hahaha





Tuesday, December 22, 2015

Small Office Home Office...

SOHO...
Small Office Home Office la konon...

Kemain la semalam koi menukang baby cot anak...
Memang ingat bak letgo je...
Nak letak kat KK...tp nak ke nurse ni...nak letak mana...dah la KK tu sempit...

Nak jual macam tak patut...sbb dah rosak sikit kat pagar dia tu...
Nak buang lagi tak patut...

Pastu En Suami kata nak beli meja lagi satu untuk baca drawing...
Hmmm...agak membazir di situ...
So...apa lagi...koi tukang kan la baby cot tu...
Trararara....
Tuan punya baby cot bergambar sebelum berpindah hak milik

Dah siap pun meja drawing olahan daripada baby cot...
Bahagian penghadang depan yang boleh turun naik tu...koi buka...baringkan ke bawah..
So bawah tu boleh taruk barang...

Anak koi pula...
Mama kalau ada alat yg power dr go shop tu kan senang...
Alat mama ni tak canggih...
Hehehe...koi pakai gerudi cikai je...payah nak lut...berpeluh peluh..
Bukan takde bosch...tapi berat dan laju sangat...
Koi jadi lost control pulak...bahaya...
Takkan nak beli drill go shop pula...eh...


Ngam ngam je dengan drawing...cayalah Mama Yan..




Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??