I will follow youuu....

Wednesday, July 8, 2020

Beauty Review :Mary Kay Sheer UV Defense Milk SPF 50+/PA+++

Yess...
Mary kay dah ada keluarkan sun screen sendiri...
Sekarang,
Kalau suami ajak temankan dia pergi kebun ke...
Pergi site ke...
Mama Yan pergi menemaninya dengan penuh kerelaan...
Dah tak takut kulit terbakar dan rosak lagi dah...


Ada dua jenis, Sheer dan Invisible


Invisible ni untuk kulit kering.
Sesuai juga dibawa ketika bercuti ke tempat sejuk.

Sheer pulak sesuai untuk orang kulit berminyak, kombinasi, atau musim panas.

Ni turutan dalam penggunaan skin care. Sun care last sekali sebelum pakai make up



Selaran matahari tak berakhir dengan sunburn semata mata aje ye...
Ia merosakkan kulit sehingga ke lapisan dalam kulit tu.
Jadilah kulit kita cepat berkedut dan berpigmentasi



patutla kulit Mama Yan nampak tua dari usia...


Jadinya,
semalam Mama Yan dah rasmikan guna Mary Kay Sheer UV Defense Milk SPF 50+/PA+++ untuk pergi berpanas di site baru.
Baru usha usha site je...
Belum pasti lagi masuk ke idokk...
belum cukup hati kering nak caras kerja orang sebenarnya...
Takpelah..
kita serahkan urusan rezeki tu pada Allah Taala...
Just follow the flow..



Tuesday, July 7, 2020

Awesome Spray


Dalam dua minggu lepas,
Habis pokok-pokok kat laman rumah ni rongak rongak daunnya kena serang serangga apa entah namanya..
sakit hati betul Mama Yan dibuatnya tau...
Sembur dengan air bawang putih la konon konon nak bagi ulat tak suka...
hmm..tak jalan.
merugikan bawang putih nak karen blender aje..

Pokok kaduk yang rongak daunnya

Dari jauh nampak subur

Tengok dekat...rongakkk

Habis kena makan...

Ni la serangganya...banyak pulak tu

Pokok cili kena serang benah pulak

Try la guna Awesome Spray

Mama Yan beli kat kawan RM20 sebotol...
Belinya sampai 5 botol..
Biasala...tamakkk...
Setakat ni..
Alhamdulillah..
Memang puas hati guna Awesome spray ni...
Dalam seminggu ni...
serangga terbang terbang yang makan daun kat laman ni dah berkurangan sangat-sangat.

Pagi tadi,
Mama Yan belek-belek pokok kat laman..
tengok ada sekor je serangga terbang tu.
Benah kat pokok cili pun dah takde...
Suka sangat spray ni...
Boleh sembur kat tumbuhan tanpa melecurkan daun pokok..

Katanya...
bahan bahannya semua guna bahan organik...
sebab tu tak bahaya untuk pokok...
Lagipun,
rumah Mama Yan kan ramai budak kecik..
memang sesuai la pakai spray dari bahan organik macam ni...
Memang tak rugi la beli...

nanti nak beli lagi bawa balik kampung...
Barang baik kita kena kongsi...hahaha

Thursday, July 2, 2020

Kad Pengenalan Abang dah Siap

Alhamdulillah...
dah siap kad pengenalan si Abang ni..
Setengah jam je waktu prosesnya...
temujanji kami pukul 10.40 pagi...
Pukul 12 tengahari dah selesai dan dah beredar dari UTC...
Mudah betul zaman moden ni..

Zaman Mama Yan buat IC masa darjah 6 dulu...
Kena buat gambar hitam putih dulu kat kedai...
Gambar 3 hari baru siap..
lepas dah siap gambar...
Baru pergi ke JPN...
3 bulan kemudian baru siap IC nya...

Buat kenangan lah gambar kat Galleria Kotaraya ni...hihihi...




Oh ya...
untuk buat IC baru umur 12 tahun ni..
Untuk musim PKP ni jangan lupa buat temujanji dulu...
Lepas dah buat temujanji,
Jangan datang lewat pulak..
patuhilah temujanji..

Jangan lupa bawa :
  • Surat beranak asal kanak-kanak
  • Salinan surat beranak kanak-kanak
  • Salinan kad pengenalan ibu dan bapa
  • Salinan bil utiliti semasa jika alamat berbeza dari kedua dua kad pengenalan ibu bapa.
  • Pen hitam untuk isi borang
Macam MY semalam, 
suami kena pergi kaunter TNB kejap..
print bil TNB untuk pengesahan alamat rumah baru..
Alamat kat IC mama dan ayah dia, surat beranak dia semua alamat rumah lama...

Mama Yan ikut juga pergi UTC,
tapi tak masuk JPN..
Pergi tabung haji kejap.
nak kemaskini buku akaun tabung haji kononnya..
Rupanya,
Kemaskini dah tak pakai buku..
Bagi IC je...
Makcik ketinggalan zaman rupanya...hihihi

Sekian wassalam..






Giveaway by ejulz & mamapie


Pemilihan pemenang dengan menggunakan random.org dan hadiah RM20 untuk seorang pemenang.


Tarikh Tamat : 15 JUL 2020

Wednesday, July 1, 2020

Keputusan Blog List PKPP at aziankhalildotcom

Alhamdulillah...
Semalam berakhir lah sudah Segmen Blog List anjuran Mama Yan...
Buat seronok seronok je...
Dah 10 tahun kot ada blog ni...
Takkanlah sekali pun tak pernah buat segmen kann...
Asyik join segmen orang je...
Teringin juga nak anjurkan segmen sendiri...














Ok Mama Yan cabut nama pemenang guna kaedah manual aje.
Potong potong kertas bernombor... nanti cabut aje..
Kita tengok siapa yang kena...

Mula mula Mama Yan keluarkan nombor 1 sampai 5 dari kotak cabutan. 
pilih 5 nombor untuk disenaraikan dalam Blog List...
No 1 sampai 5 memang dah automatik masuk dalam senarai blog list kann...



https://www.vitaminkesihatansejagat.com/2020/06/segmen-bloglist-pkpp-at.html

33. Nur Asyiqin
https://nurasyiqin201.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-pkpp-at.html

7. Ombak Bergigi
http://www.ombakbergigi.com/2020/06/segmen-bloglist-pkpp-at.html

22. Misya
http://www.aimisyahirah.com/2020/06/segmen-bloglist-pkpp-at.html

28. bella 
https://nursyabillamurad.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-pkpp-at.html 


Kemudian untuk cabutan Mary Kay Oil Free Make Up Remover pula...
Mama Yan masukkan semula semua nombor nombor yang dicabut tadi dan nombor peserta 1 sampai 5..
Goncang goncang mini luggage Mary Kay tu secukupnya...
Cabut satu nombor,
MY dapat nombor 16


16. At-Tarmizi
https://at-tarmizi.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-pkpp-at.html - 
Nanti emel detail penghantaran kat MY okay


Alhamdulillah...
Selesai sudah Segmen Blog List PKPP Mama Yan..
Eh macam best pulak buat segmen ni..
Nak buat lagi lah nanti..
Hadiah Mary Kay lagi lah kot..
Dah kita beauty consultant Mary Kay kann..
takkan nak hadiah tukul pulak...
Eh..why not juga kan..
Tiba tiba yang menang lelaki pulak ni ha,..
Gasak menonyoh make remover...Hahaha

Tahniah kepada yang berjaya...
Yang tak dapat hadiah Mary Kay...
Insyaallah akan ada segmen lagi..
Takpun kalau ada yang mau kolaborasi...
Boleh PM tepi Mama Yan...

Set Mainan Saidina

Belum habis study undang² permainan


Mama Yan dah lama sangat sangat nak beli set mainan Saidina ni...
Sejak zaman kanak-kanak lagi dah teringin sangat nak memilikinya.. 
Selalu je nampak kat kedai alat tulis..
Memang pegang...angkat..letak balik...
Berbelah bahagi nak beli dengan tak beli...
Kali ni...
Tak kira...
Jalan jalan kat cuci mata kat Shopee...
Buy Now dan terus bayar...
Yeay...
Akhirnya ...
Impian zaman kanak kanak terlaksana juga...
Dapat pun memiliki Saidina ni...
Biarlah dah tua pun...
Tetap nak juga ...
Boleh la nanti main dengan anak anak...

Masa Mama Yan dah masuk U...
Adik adik ada beli mainan jutaria tu...
Yang kotaknya gambar orang botak tengah tu...
Harga tak sampai 5 ringgit rasanya....
Tapi tu lah...tulisan cino...hahaha...
Tak berapa paham... patut kena bayar...
Kita lagi ambik duit bank...
Bank pun bankrap macam tu...
Hihihi...
Tapi itu pun dah cukup meriah dah rumah...
Bila cuti semester,
Balik kampung layan la diorang main board game ni semua...
Sampai ke tengah malam masih tergelak gelak...
Last last...
Kat luar kat luar rumah ada yang tolong sambung gelak..
Berterabur semua lari masuk gebor masing masing...
Esoknya tak main dah sampai lewat malam...

Haishh...kenangan sememangnya hanya mampu dikenang sahaja





Ulangtahun Pernikahan ke 15

Alhamdulillah... hari ni genap 15 tahun Mama Yan dan suami dinikahkan.
Memang penuh suka duka ketawa dan air mata jugak lah 15 tahun tu...

Masa mula mula bernikah...kami duduk berasingan.
Suami di rumah sewa yang kilang dia sediakan di Tongkang Pechah, Batu Pahat...
Mama Yan pulak duduk kat kolej la...sebab masa tu masih study lagi kat UTM.
Buat degree aje tak habis habis... aje cemana lah dak sunah sakura tu buah master dgn phd? Fitem makcikk...hahaha...

Lepas tu...
Suami MY dapat kerja kat kilang Beyonics Technology kat Kulai...
So, kami menyewa kat Taman Universiti...
MY dah semester akhir dah masa duduk menyewa kat Taman U dengan suami ni...

Bila tengok gambar kat bawah ni...
Memang teringat betul keadaan masa mula mula duduk menyewa dulu...
Rumah kami memang kosong...takde perabot apa²..
Kami pindah masuk dengan sebiji rice cooker, kuali sebiji, periuk sebiji, pinggan mangkuk cawan untuk 2 orang, dapur gas 2 tungku, tong gas, radio, karpet alas tido, bantal, beg baju...

Walaupun serba kekurangan...
Tapi memang bahagia sungguh masa tu...hahaha...





Masa tu makan pun bercatu dan berjimat cermat...
Lagipun... Mama Yan belum reti masak sangat...
Cuma pandai masak nasi goreng, masak sardin, masak lempeng, telur dadar, goreng² sayur macam kobis, sawi, kangkung tu bolehla...
Jadinya, tiap tiap hari Mama Yan masak nasi goreng untuk suami bawa bekal...
MY pula makan nasi goreng dulu sebelum pergi kuliah.

Pernah sekali time kuliah...
duit dalam bank tinggal RM20 lebih...
ATM pula kehabisan note RM10...
Boleh keluar RM50 aje masa tu.
Duit langsung takde...
Perut dah lapar...takpe lapar boleh tahan lagi...
Tapi haus tu...aduhai...kering tekak. 
Botol air dah licin...
Teguk aje lah air kat Masjid Sultan Ismail tu sambil ambil wudhu...
Huhuhu...kemain sedap rasanya....nikmat.
Tapi bangun tido esok pagi sakit tekak.
Pengalamankan....

Alhamdulillah...
Sekarang dah tak susah macam dulu...
Tapi taklah senang lenang sangat...
Cukuplah segala kelengkapan, makan minum dan pakaian...

Bagi yang belum berkahwin...
Janganlah tak nak kahwin sebab belum cukup itu dan ini.... 
Percayalah rezeki selepas kahwin tu ada...
Yang penting...
Sama sama usaha dan berdoa selalu ok...
semoga Allah merahmati dan mengurniakan segala kebaikan kepada kita semua...
Aminnn

Klik! Klik!

Anugerah Entry Popular