Tuesday, December 11, 2018

Entry oh Entry...

Belum satu bulan maintain satu hari satu entry...Mama Yan dah jammed.
Kahkahkah!!
Hampeh betul!

hari ni tak tahu nak tulis apa lagi dah.
Semalam..
Ada kawan suami Mama Yan minta isikan sebutharga
Tapiii....dia send pakai whatsappp..
Ya ampunn...ambik gambar dalam gua agaknya..
tulisan kembang kembang pun boleh snap dan send
Senget senget pun send..
Adoi...juling mata rasanya nak baca tulisan kecik, kembang kempis, senget, kabur...
hahahaha...


Apps Office Lens

Apps Cam Scanner

Mama Yan kan...
kalau nak send apa apa dokumen pada orang..
Siap scan lawa lawa...pastu baru send.
kalau tak boleh scan,.. 
Ambil gambar guna apps CamScanner
Ala...henpon canggih manggih boleh letak game banyak banyak..
selfie Flawless...takkan la tak boleh letak app utk ambil gambar dokumen kan.

Mama Yan memang cerewet bab ni. 
Tak elok kita susahkan penerima.
Kesian dia.
Elok elok kerja boleh cepat,
dengan kerja kita yang tak semenggah,
kerja dia jem, kerja kita jem.
Eh...drpda tak tahu nak tulis apa tadi...
membebel punya membebel...
dah jadi satu entry..
Okaylah..
Esok ada meeting,
Mama Yan nak buat report kejap k
Sekian, wassalam


** gambar dari http://managadget-mu.blogspot.com/2017/01/5-aplikasi-scanner-dokumen-terbaik.html

Monday, December 10, 2018

Jom Baca Novel : Sungguh Aku Cinta

Novel ni dikarang oleh ANIS AYUNI dan Mama Yan sangat tergoda dangan penceritaan dan lenggok bahasa yang digunakan. Mama Yan beli secara atas talian sahaja di Google Apps sebab malas nak tambah kapasiti rak buku lagi dah.

Mama Yan baca Novel ni berkali kali sebab rasa terbuai buai...rasa syok sendiri gitu. Humaira, yang bermaksud pipi merah menjadi watak utama dalam novel ini. Seoarang perempuan yang cekal mengutip cintanya yang berkecai dicurangi suami. Kecurangan Azhan yang setrusnya menceraikan Maira tanpa belas hanya kerana Sofia enggan bermadu memberikan impak besar kepada Maira.

Dalam cerita ni digambarkan Fajar sebagai seorang lelaki yang sangat sempurna.
Tak main perempuan, komited dengan kerja, anak orang kaya, berbudi bahasa, hormat orang tua, mudah didekati dan disenangi, aktif dengan aktiviti lasak, bertubuh sasa, berwajah tampan.
Susah tu nak cari di alam nyata.

Bermacam cara dilakukan oleh Fajar untuk mendekati Maira. Maira yang masih dalam trauma atas kegagalan cintanya yang lalu, sangat berhati hati dalam menjalin persahabatan.

Perkenalan ibu Fajar dan Humaira bermula dengan sangat baik apabila Maira membantu Datin Yati ketika diragut. Walaubagaimanapun, setelah mengetahui kedudukan Maira yang pernah bersuami, tiba tiba sahaja perasaan benci merajai hati. Bukan sahaja ibu malahan adik perempuan Fajar juga memandang jijik kpd janda seperti Maira. Mujurlah ayah Fajar sangat memahami isihati seorang lelaki. 

Dalam keadaan cintanya ditentang keluarga, Azhan pula kembali menagih kasih Maira. Walaupun Maira tidak sekali kali akan kembali kepada Azhan, Fajar tetap berasa rusuh hati. Azhan telah mengaturkan perpindahan nya ke Dubai dan berhajat untuk membawa maira ke sana untuk memulakan hidup baru. Bagaimanakah penerimaan isteri Azhan? 

Novel ini juga diserikan dengan watak watak sampingan.

Delly - sahabat sekolah Maira yang juga rakan ekspedisi Fajar. Delly lah yang mempelawa Maira mengikuti ekspedisi ke Gunung Kinabalu yang seterusnya mendekatkan fajar & Maira 

Qafiz - Kawan baik Fajar yang turut memendam rasa terhadap Maira pada pertemuan pertama dalam ekspedisi mendaki Gunung Kinabalu. Walaubagaimanapun, rasa itu terhenti ketika Jezmine membocorkan status Maira. Terus sahaja Qafiz yang baru putus tunang tu dapat melihat cahaya cinta di mata Delly

Jezmine - Rakan ekspedisi yang turut menyimpan rasa cinta kepada Fajar tapi tidak diendahkan. Jez sangat membenci Maira kerana menganggap Maira memotong laluannya untuk memiliki Fajar.

Miftah - Rakan ekspedisi yang sering dibuli Jezmine yang juga anak bosnya

Nur Suria - adik Fajar yang turut kahwin awal ketika menuntut di luar negara. Sama kes macam Maira juga...tapi bernasib baik kerana suaminya seorang lelaki yang baik & setia.

Sofia - isteri kepada bekas suami Maira.

Semua watak dikembangkan dengan baik dan punya pengakhiran yang tidak tergantung.

Kalau la Mama Yan ni kaya macam Dato Yusuf Haslam...Mama Yan nak buat drama bersiri cerita ni. 
Antara barisan pelakonnya :
Fazura = Humaira
Fajar = dah tentula Fatah Amin
Azhan = kita bagi Azhan Rani la.
Datin Yati = Dian P.Ramlee 

Novel ni agak berbaloi dibaca sbb Mama Yan dah baca banyak kali...hahaha...
Sebab takde banyak koleksi novel...ulang ulang la baca apa yang ada...hahaha


Sekian,
Wassalam 





Sunday, December 9, 2018

Pertemuan & Perpisahan Adat Dunia


Pertemuan dan perpisahan adat hidup di dunia sementara.
Ni hari last tengok dia puas puas...
So ambik gambar dulu la...
Buat kenangan.

Terima kasih JGP 6823 kerana setia berkhidmat penuh suka duka kepada team Seri Wardati.
Pernah berasap bawa ceiling board dr Kempas ke Pagoh.
Bawa staging ulang alik jb pagoh...
Pagoh jb...
JB Kluang...

Berhenti memiliki bukan bermakna benci...tp demi menambah baik perkhidmatan kpd lori yg lebih besar kapasiti nya.

Welcome JKE 539*
(Secondhand juga)

Saturday, December 8, 2018

Untung jadi isteri

Yahooo...dapat duit free..
tulah..untung jadi isteri ni, sambil sambil mesin kain pun dapat duit 



Yang sebenarnya...duit ni dari poket seluar cik abang Mama Yan. Selalu sebelum masuk mesin basuh...cek dulu poket seluar dia takut ada dui syiling la..pen drive la...lighter la...
Kali ni tak ingat pulak nak check
dah siap spin...nak keluarkan seluar..
Ha engkauuu...bergulung gulung duit 

Pastu... tengok suami dok resah gelisah..
kejap2 dia cari barang dalam kereta...kejap2 cari dalam beg...
buka laci tutup laci...

tengok kan aje la...sebab dia tak tanya...so kita tak bgtau la..
last last whatsapp kan gambar ni kat dia..

Hmm..dia nak tanya takut bininya membebel sebakul
tu yang dia gasak cari sendiri..
Memang tak jumpa la sebab kalau bini dia yang pegang duit...memang payah la nak dapat
bak kata orang tua...
"Genggam tak tiris"

Ada yang selalu jumpa duit masa membasuh dan mengemas tak?
Orang kata tu tanda orang murah rezeki
Duit selalu nak dekat melekat dengan dia...hahaha
Mudah mudahan kita semua dimurahkan rezeki kerana segalanya makin dasyat sekarang
Berguling guling macam tenggiling

Friday, December 7, 2018

Pretzel Macik N

Dah lama juga tak tulis blog secara konsisten... tu yang asik lupa nak ambil gambar food. Bila teringat dah habis. Bila teringat dah tinggal lagi dua tiga suap... hahaha

Masa mengandung anak kembar tahun 2014...pernah la termengidam auntie Anne's Pretzel ni. Sebab kat Skudai ni takde...kirimla kt adik yang masa tu kerja kat Jusco Bukit Indah. Hmm...sedapnya bila dapat makan makanan yang diidam idamkan

Tinggal seketul baru teringat nak tulis blog nanti takde bahan pulak. Mama Yan kalau buat entry mesti nak letak at least sekeping gambar. Rasa macam tak menariknya kalau takde gambar hiasan
Petang tadi jalan jalan ke Aeon Bandar Dato Onn. AEON baru juga buka ni, buka awal tahun hari tu rasanya...tp baru ni dapat singgah.
Niat di hati sebenarnya nak redeem mangkuk kaca Jamie Oliver. Tapi apakan daya...takde stok memanjang.

Alang alang dah sampai...memang ade jelah yang nak dibeli...
Belikan donut Big Apple untuk anak-anak, dan pretzel ni utk mama dan ayahnya. Dalam kurungan, mama makan ayah jamah je.

Tadi beli pretzel Nugget dengan pretzel original kot nama dia...main tunjuk tunjuk je..sbb tak berapa nak kenal. Maklumlah....bukan makanan ruji

Post Terhangat