Monday, May 14, 2018

Kelas Menjahit 5M

Assalamualaikummm...
Throwback ajelah kejenya....
Sbb nak terus up entry memang tak berdaya...hihihi...
Alhamdulillah Suami bagi keizinan untuk join kelas jahit 1 hari dengan cikgu jahit tersohor Awie Manik ni...
Kelas jahit ni juga berkoloborasi dengan Azie dari AzieDCloset. Pun tersohor juga di kalangan tukang tukang jahit seantero Malaysia ni.



Muka memang tak semenggah ye...hahaha...
sila lah abaikan muka Mama Yan tanpa sebarang filter mahupun penambah perisa. 

kain merah bersatu tu...baju Mama Yan la Tu...
Kak Awie Manik tu tengah ajar potong
Dia suruh pilih antara dua pola...
Mama Yan belajar pola princess cut
ada beberapa orang je yang ambik pola princess cut ni..
ramai yang nak belajar pola tidih kasih
Lupa pulak nak snap gambar Mama Yan pakai ni...


Kelas ni diadakan di KV Azizah kat Larkin. Mesin banyak..tapi banyak juga yang tak boleh pakai. biasalah...yang pakai pun anak-anak sekolah. Cuma kena ada lebih banyak kakitangan teknikal dan maintenance kot.

Seronok berada dalam kelas kelas macam ni...riuh rendah...padahal sebelum ni tak kenal pun. kenal beberapa orang ke kat dalam facebook. lepas ni..ada la hajat juga nak belajar jahit baju melayu pula...
setakat jahit baju melayu biasa biasa untuk anak tu bolehla...tapi kalau nak yg cantik..kemas dan terletak...
memang belum sampai la ke tahap itu.

kerja tetas jahit tetas jahit ni memang jadi makanan la ntuk orang yang baru nak belajar ni...
so kalau baru nak belajar...
tok sah la guna kain batik sutera ye...
guna kain crepe atau cotton aje senang,.,,hihih...

oklah..nak ssambung keje opis sikit ni...
wassalamm


Tuesday, May 8, 2018

Happy birthday to me

Tahun ni Mama Yan dah 37 tahun...yeay...
Alhamdulillah syukur nikmat kepada Allah yang mengurniakan kesihatan...kebahagiaan...ketenangan...serta apa jua yang dinikmati sejak lahir hingga ke hati ini.


Ehh...ada yang menyelit mama nak selfie dgn red velvet by SedapMalaya ni rupanya...
Happy birthday to me again..


Aish...separuh dari kek ni Mama Yan makan sorang....sekali jalan sebab sedap tak terkata. Cukup segala rasa lemak...manis...berkrimnya....

Mama Yan tak reti buat kek sedap sedap ni...reti makan je. Yela...nak buat kek seketol...nak kena beli segala bahan. Pastu...pakai sekali dua...dah tak buat kek lagi dah...
Banyak lagi balance nya...lama lama expired. Membazir sungguh. Jangan nak jimat A...kita bazirkan B. Nnt pahala nak jimat sama banyak dengan dosa membazir.

So...Beli aje la kalau nak makan kek sepotong dua tu...
Oh ya...tapi Red Velvet yang supeerr sedap ni Mama Yan tidak beli...tapi dihadiahkan oleh Cik Pia...staff Mama Yan kat opis.

Thank you pia....asik kasik makan makan...harap2 tak gemuk
Yang suka layan kek dan manisan
Boleh add fb cik piah ni ye...
Tapi area JB jek la...

Sunday, May 6, 2018

Umar Mirzan 1 Tahun

Adik Mirzan dah setahun dah..yeay...
Sebenarnya...sah sebulan punya citer...
Dari sehari ke sehari...ke sehari...nak letak kat blog..tp asik tak sempat aje.
Hari ni ...sempat tak sempat...up jugak.
Dan tentunya entry ini akan dipenuhi dengan typo error sbb pakai henpon Samshng J7 jek ni.

Alhamdulillah dengan perkembangan yang sgt positid adik Ijan. Lahirnya walaupun pramatang...tp utk usia setahun ni...nampak normal dan sama je macam abang abang nya yg lahir matang.

Masa setahun ni adik Ijan dah pandai berdiri bila ada bantuan.
Tapi belum pandai menapak.
Takpe....slow slow ye Ijan.

Adik Ijan pun dah pandai jeles kalau mama dia peluk abang kakaknya....
Dah pandai merajuk...adohaii...
Advance tau budak budak zaman sekarang.


Kek beday Ijan ni...order kat aunty Sofia.
Sofia ni staff Mama Yan kat opis sebenarnya. Part time baker. Mama yan sokong la business anak anak muda ni...
So order la kek Creme Brulee dengan hiasan edible image gambar didi and friends ni.

Kek Creme Brulee dia ni mmg sedap dan makan banyak banyak sikit pun tak rasa muak.


Sofia ni ada buat macam macam kek tau. Boleh order deaign dan saiz yg diminati.
Tu ada nombor wasap dia kat atas ni. Boleh tanya dia pasal kek..area jb je la tapinya.

Mama Yan tak rajin nak buat kek kek ni semua...leceh la...
Sebiji kek aje pun ambil masa yg lama...
Dan benda paling malas sekali adalah...
Nak basuh segala mak nenek perkakas yg dah guna utk buat kek.
Dengan berminyak berlemin nya...
Memang la tak rajin.
Laonlah ada orang bantu basuhkan...
Dulu dulu rajin gak buat...
Sekarang dah tak rajin...
Sbb banyak benda nak buat...
Nak nak bila kita ada anak yg sah sekolah...
Nak.kena bg tumpuan juga pasal hal hal sekolah diorang kan...tu yg terpaksa melupakan benda yg pernah diminati dulu dulu kala...

Sehari sebelum beday Ijan pun....Sofia dah bagi Tiramisu
Adeh kembang la akak Cik Pia oiii...
Titamisu ni pun sedap. 
Anak muda kena la pandai cari peluang berniaga...
Rasa nak muda sekali lagi tauu...
Macam macam nak buat rasanya...
Nak berjimat duit ptptn dan buat mofal berniaga...hahaha..
Berangan je la...move on plzzz...

Ok lah..sorry tau banyak typo...
Wassalam



Tuesday, April 10, 2018

Aqua Spirit

Petang tadi first time bawa anak anak pergi trial lesson kat Aqua Spirit Pulai Utama. Ingat nak hantar dorang semua pergi kelas berenang tu... tu yg tanya tanya pasal kelas berenang...rupanya ada free trial, 25 minutes je la tapinya...hahaha

Selama ni kalau bawa anak anak gi main air kat mana mana...pakai spender dorang je...tp ni konon nak gi pool...konon nak carikan swim wear yg elok sikit...

Janji dgn coach renang tu pukul 4.30...tp pukul 4 baru boleh pickup dorang sbb ada hal kat opis. Lepas tu...pergi masuk Giant Pulai Utama. Mula mula masuk Mr.DIY dulu sbb dulu pernah beli swimsuit sarah kat situ...

Cari2...takde...pastu naik Giant kat tingkat atas. Pun takde juga swim wear. Keluar Giant...pergi Aeon Taman Universiti...membeli belah di sana dengan amannya kami...habis la wet Mama Yan Rm330 utk 5 pasang baju mandi anak

Ni la bangunan Aqua spirit tu...betul betul depan pasaraya Song Mart Pulai Utama

Pukul 5.30 ptg baru sampai ke Aqua Spirit kat Taman Pulai Utama...semuanya tak jauh pun...sekeliling je.

Berterabur la anak anak Mama Yan kat kolam renang tu...oh ye...kolam renang dia ni indoor ye. Guna salt system...anak Mama Yan kata airnya masin. Suhu pun terjaga...dlam 30 °C. Tak kena matahari...tak kena hujan....so rasanya mmg sesuai nak hantar anak anak berenang kat sini.

Lepas habis trial session dorang...so tanya tanya la harga utk class dan hari hari nya.
Hmmm...dengan harga sebegitu... rasanya...untuk anak anak nombor 3..4 dan 5...nantilah ye...lagipun lorang tu mandi kat rumah sendiri pun tak reti lagi...cemana nak mandi kolam

Mama Yan dah bincang dengan suami...yang no 1 dan 2 aje akan masuk kelas berenang...
Haha...keaian budak2 ni penat...tapi takpela...
Budak2 sekarang tak rasa penat main sampai gigil kepala lutut lapar....kalau hari cuti..lepas sarapan aje dah keluar main...selagi tak lapar...tak balik makan nasik. Lepas makan nasik...sambung balik main.

Anak MamaYan yang no 1 tu...nampak mesra air dan cepat belajar. Yang no 2 pulak..sgt takut air...takmo masuk kepala dalam air sbb takut lemas...hahaha...

Yang no 3..4..5...tiga tiga tak mkn saman...main cebur je...adeh....siap taknak keluar kolam. Ucid la tu...duduk kat tangga kolam peluk tubuh. "nak andi olam agi"

Lepas settle salinkan pakaian semua...duduk discuss dulu dengan coach pasal hari dan waktu nak hantar anak nnt dengan tgk price list. Adeh tak aman langsung Mama Yan ni nak discuss. Kecoh dan huru hara ruang depan kaunter tu. Usik itu ini...lompat berlari. gerammnya nak cubit cubit..pakkal la kat tempat orang...tegur je la..."hepp..jgn usik".."hepp..jgn pegang"..."abangggg jaga adik"

Mama Yan ni bukan apa....Harap sangat anak anak pandai berenang sebab Mama Yan tak reti berenang langsung... takpela penat sikit hantar ambil anak anak asalkan diorang betul betul nak berenang...Air paras paras ketiak sendiri pun boleh lemas tau...hahaha

Oklah ye...nak karang entry lain pulak...nak kena menabung dgn lebih gigih utk hantar anak kelas berenang ni...wassalam



Monday, April 9, 2018

Hantu Sofa Lama

Sempena tayangan filem seram Dukun...Mama Yan pun ada nak kongsi seram juga...
Kisahnya diceritakan oleh suami..kisah zaman dia dan rakan rakan rumah bujang masa belajar kat Unibesiti dulu dulu...dah lama dah...dekat 20 tahun punya kisah...

Biasalah...budak budak bujang ni suka kutip barang recycle. Satu hari...dorang jumpa sofa kat tempat buang sampah tepi jalan....lepastu, sofa tu dorang pakat usung bawa balik rumah bujang.

Sofa tu letak kat luar rumah...buat tempat duduk nak pakai kasut...tempat lepak nak main gitar petang petang.

Beberapa hari lepas tu...ada la makcik makcik bawang jiran dorang ni tanya...
"Sapa yang bawa balik awek tak bawak masuk, kesian duduk luar"
Mungkin niat makcik tu nak sindir/sound budak2 bujang ni sbb bawa balik awek...tp sorang pun tak terkesan apa lagi perasan sbb takde yg bawa balik awek pun.

Dalam rumah tu...ada sorang Mat Study...suka study sampai lewat malam. Satu malam tu, masa study...dia kepanasan. Pergila buka tingkap dan jengah keluar...

Jeng...
Jeng...
Jeng....

Memang betul rupanya ada awek duduk atas sofa tu. Terus la member tu tutup balik tingkap terus tido. Pagi esok gegor kawan2 rumah bujang semua...angkut semula sofa tu letak di tempat mereka ambil.

Macam mana rupa awek tu...Mat Study tu tak tercakap katanya...cukupla takmo igt lagi rupanya.

Setiap kali lalu tempat orang buang sampah... kalau nampak ada barang yang masih elok...mesti suami akan rewind kesimpulan kisah ni....
Tak payah la nak kutip kutip barang terbuang ni...silap silap ada tuan.

Dalam zaman moden ni...nampak benda benda berkisar pada makhluk halus ni macam kuno sangat. Tapi, sebenarnya...selagi ada manusia...selagi itulah iblis akan cuba menyesatkan manusia dengan pelbagai cara. So tak kira zaman ye...

Kalau rupa inilah awek atas sofa lama tu...harusla dorang berebut rebut nak ajak masuk rumah agaknya...



Sunday, April 1, 2018

Sakit di mata, Sakit juga di hati

Masa cuti sekolah seminggu bulan 3 hari tu...
Koi balik kampung Raub dengan suami koi...
Anak anak tinggal kat kampung suami kat Segamat.
Kome balik berdua je...
Sebab ada hal yang nak diuruskan 
Selepas urusan urusan tu selesai...
Suami koi ajak mandi sungai
Kome pun pergi la ke Lata Jarum yang terletak di Ulu Dong, Raub

Tapi bila sampai je...
Adoi haiii...
Sakitnya mata...
Sampah merata rata...
Pinggan polistrene bertaburan sana sini...
Ada je tong sampah...tp apa guna tong sampah dalam kawasan perkelahan.
Siapa yang nak urus???
Siapa yang nak buang???
Lagi satu...
Kenapa nak pakai pinggan polistrin...
Bawala pinggan plastik ke...melamin ke...
Lepas guna...basuh la pakai air sungai tu...
Sampai rumah nanti...basuh bersih bersih...

Okaylah...malas nak dua kali kerja...takde masa...tak sempat dan sebagainya...
Bawa la plastik sampah sendiri...
Sisa makanan tu...gali lubang sikit.
Tanam...
Ala..tanah tepi sungai...bukannya kena korek beria. Lepas tu tindih dengan batu...
Pinggan kertas atau pinggan polistrin korang tadi...masuk plastik sampah...
Bawa balik sampah sendiri...
Bukannya berat sangat pun...

Lagi satu diapers anak anak...
Tolongla jangan tinggal merata rata dalam hutan.
Bawa plastik...isi dalam plastik...bawa balik atau bawa ke tempat yang proper utk buang 
Matnye habat ngat deme ni?
(Kenapa pengotor sangat korang ni?)

Bahayanya kawasan perkelahan ni kotor...
Ia boleh mengundang binatang yg membawa penyakit.
Nak ke lepas seronok seronok dengan family...
Lepas tu sakit...
Lebih malang lagi penyakit tu boleh bawa maut...





Sebab kotor sangat...tak jadi la kome berdua nak mandi kat Lata Jarum...
Turun pergi PulauChekas.
Air sungai yang sama juga kahkahkah..tp kat Pulau Chekas bersih sikit la.
Takde la sampah bertaburan sini sana.
Harap2 kuman dr atas dah neutralized la dalam perjalanan ke Pulau Chekas...hahaha

Lata Jarum ni dulu cantik tau...tapi sekarang dah tak terjaga. 
Mungkin masa cantik tu...
Menteri Pelancongan tu Parlimen Raub...
So terjaga la sikit...
Malu la Ng Yen Yen kalau kawasan pelancongan daerah sendiri pun tak terjaga kan...

Janganlah berharap pada pihak pihak tertentu saja untuk jaga alam sekitar.
Kita sendiri sebagai manusia yang berotak..berakal dan beragama...
Sepatutnya jaga kebersihan alam sekitar...
Lebih lebih lagi tempat macam ni...
Sayang kalau tak dijaga
Kat JB takde tempat cantik semula jadi macam ni tauuu

Oklah...nnt kalau ada cuti lagi nak bawa anak anak pula.
Tak best mandi berdua je...
Rasa ada yang kurang.
Gambar yang disorok dari pengetahuan anak...sbb nnt dorang jeles. Pergi sungai tak ajak dorang. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??