Saturday, November 16, 2019

Jamuan Akhir Tahun Anak Tadika : Part 2




Kisah kelmarin...
Mama Yan pakaikan Sarah dengan sanggul lintang MY DIY...
Masam mencuka wajahnya...
Dia taknak pakai...hahaha
Penat mama ye buat tauuu...
Mama Yan salah buat tu...
Tertinggi sangat.
Almaklumla....
Tak pernah jumpa cucuk sanggul.

Okayla..tak payah pakai la...
Pakai crown je..
Crown tu Mama Yan beli kat Mr. DIY..
Rm18 engkauuu...
Ingatkan 7 ke 8 ringgit jerr...

Dengan tudung hello kittynya..
Tak kena langsung dengan Tema
'Pada zaman dahulu'

barulah muka ada sinyummm

Anak anak lelaki nak digayakan macam mana.
Baju melayu, selempang pelekat dan ikat kepala..jadila...


Agaknya berapa beratla hiasan kepala Dato Sri Siti ni?

Masa diorang balik...
Dapatla satu goodies bag setiap satu...
Macam biasa...
Mamanya tapis dulu...
Ada pulak bubblegum ni dalam bag tu...
Adoila mak ayah...
Takkan la bagi budak tadika umur 4, 5 dan 6 tahun
Bubblegum??
Mungkin parent yang beli tak perasan agaknya...
MY memang tak bagi anak bawah 10 tahun makan gula gula getah...
Pada MY..anak sekolah rendah tahap satu ni kecik sangat sangat lagi...
Masuk tahap 2, umur 10 tahun...
Ok, dah faham arahan betul betul...
Nanti kalau kena kecam sebab bagi fake food..
Kecik hati pula...
Tapi...
Mohon lah sesuaikan pemberian kita mengikut usia penerima okay..
Kalau tercekik lain cerita...
Kalau melekat kat rambut, lain cerita...
Kalau melekat kat kusyen kereta, kat baju seluar....pun cerita lain juga...
Bukan tak hargai...
MY sangat hargai sebab MY kunyah 2 kotak.
1 kotak lagi tak sempat sorok...
Terpaksalah bagi...







Friday, November 15, 2019

ESRS at JBBC

Bersiaran secara langsung ye hari ni...
Mama Yan berada di Mary Kay JB Beauty Centre yangvterletak di Plaza Pelangi.
Wahh...semangat!




🙋🏻‍♀ _*ESRS JBBC *_ 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
 📆 *Tarikh : 15.11.2019 (JUMAAT)*
🏢 *Lokasi*: *JBBC (ROOM 1)*
 ⏰ *Masa : 9.00am - 5.00pm*
⏳ *END DATE REGISTER : 16/11/2019*
🧕🏼 *Mentor* : 🌷SD NOR AKMA _


*Peringatan Mesra*_
 📕(NCO - New Consultant Orientation) telah dibuat bersama rekruter/ SD anda sebelum hadir ke kelas.

 *Peralatan perlu dibawa:*
✔Starter kits beg
✔NCO Book(BC telah diNCO oleh SD@Recruiter)
✔Pen
✔Note Book
✔Calculator
✔Semangat 🔥

 *Pakaian:*
✅Jacket Hitam
✅Skirt Hitam(no pants)
✅Kasut Hitam
✅Stokin Hitam @coklat
✅Tudung plain

 ❤Datang awal 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Baca part kena pakai jacket hitam...
Alamak aiii...
Mana la MY ada...
Memang tak la nak membeli semata mata nak datang 1 hari punya event...

Recruiter nak bagi pinjam blazer dia...
Tapi malangnya...
Tak muat.. hahaha...
Yer...badan tengah naik ni...

So...pinjam la blazer suami...
Pun ketat ...hahaha...
Boleh laaa...
.

Ok la kelas dah nak mula ni...
Nnt MY tulis lagi...

Wassalam

Thursday, November 14, 2019

Jamuan Akhir Tahun Anak-anak Tadika

Malam semalam...
Gigih tau...
Mama Yan buatkan sanggul lintang T.I.P.U untuk Sara..
Guna dawai bunga yang berbulu kilat kilat tu dengan daun perak...



Amacam?
Berseni tak?
Kahkahkah...

Temanya "Pada Zaman Dahulu"...
Letih melayan sekolah zaman sekarang...
Jamuan siap dengan tema tema bagai...
Tahun lepas Tema 'Pyjamas'..
Memang beli aje lah kat Jusco.
Lepas tu,
Memang terus pakai bawa tidur hari hari sampai reput la...

Untuk pot luck pula...
Maafla..
MY memang takde kebolehan memasak dengan kuantiti banyak...
Nak bawakan kek, brownies, jajan semua tu..
Takut golongan mak mak makanan sihat marah pula...

So..semalam..
MY beli telur 4 papan.
Kemudian kukus 3 papan dan extra 10 biji lagi untuk anak anak makan.


Lepas siap kukus,
MY masukkan dalam uncang net tu...
Ngam ngam je masuk dalam tu telur saiz B...
Kalau terbeli saiz A...
Memang tak muat la masuk dalam tu...

Alhamdulillah...
Lega dapat settle part bawak makanan... 
Jangan takde je...hahaha
Sebab memang tak rajin nak masak pagi pagi...
Terpaksala siapkan semuanya sebelum tidur
Tak suka nak kelam kabut pagi pagi ...

Cerita pasal telur,
Rasa nak makan kari telur rebus la malam ni...
Siapa suka resepi berasaskan terlur rebus?



Teh O Hijau


Semalam kan dapat result test darah bulan lepas...
Gula tinggi...
Around 7.8 macam tu...
So...
Macam insaf la sikit pagi ni... 
So pagi ni kita minum green tea...
Dah lama sebenarnya beli green tea ni...
Asalnya...salah beli...
Main cekut cekut aje kan...
Rupanya teh hijau....
Tak buka buka pun kotaknya...
Sebab masa nak buat air baru perasan bahawasanya dah tersalah beli teh uncang...
Tersadailah sekotak green tea jenama BOH kat pantri pejabat tu...

Dengan keinsafan yang masih menebal ni...
Mama Yan mulakan pagi ini dengan sarapan teh hijau...
Ada juga hikmahnya tersalah beli.
Muahahaha....
Harapannya...
Test darah bulan depan,
 gula dalam darah MY masih boleh dikawal...
Jagalah kesihatan diri kita sebaik-baiknya...
Hargai nikmat kesihatan dan kesempurnaan yang Allah Taala kurniakan kepada kita...
Semoga bersemangat dan kuat nak jaga pemakanan...
Aminnn...



Wednesday, November 13, 2019

Check up kat KK

Hari ni Mama Yan ada kena jumpa doktor...
Biasa la...
Orang banyak penyakit...
Hasil dari ujian darah bulan lepas,
Kolestrol makin tinggi,
Glucose makin tinggi,
So..
Doktor on ubat kolestrol sekali...
Ini menjadikan total ubat yang perlu diambil adalah 3 jenis...
Pagi 2 jenis...
Malam 2 jenis...
Eh..4 pulak?
Aah...sebab metoprolol tu kena makan pagi setengah biji, malam setengah biji..
Redho laaa...

Kemudian...
Doktor kata gula dah atas pagar sangat ni...
Bulan depan ambik darah lagi...
Bulan lagi satu jumpa doktor lagi.
Hihihi...
Kena puasa sikit la ni...
Tak boleh la malam malam ajak suami ngeteh..
Lepas ni nak minum air suam je...
Tak mo minum air manis lagi dah...

Tu...
Dah masuk kategori PESAKIT KRONIK dah...

Klik! Klik!

Post Terhangat