Friday, May 24, 2019

Keistimewaan Wanita Yang Allah Kurniakan Rahim


Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang manusia'. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh... 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap di waktu itu sembahyang terbaik darinya. 
Cuti bersalin juga antara 14-60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga
habis nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya, lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?
Marilah kita pegang kepada tali Allah.

Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.
Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan juga tidak derhaka kepada suaminya... 


Nota kaki : Entry ini di'copy-paste' dari emel lama. Tiada kredit kerana tidak tahu sumbernya

Thursday, May 23, 2019

Tudung Bawal Nama

Rasanya...kalau hasil kerja sebegini..
belum sesuai untuk ambil tempahan.
Kena banyak belajar lagi ni...
Kalau macam ni...
Nangis customer,
confirm berada di lipatan paling bawah laci tudung...hehehe



Mama Yan tak minat pulak tudung bawal penuh batu ni...
Sikit sikit oklah.
Kite bukannya mak datin...
nak pakai tudung merelip merelap...
Kalau beli untuk apa apa function...mesti pakai sekali tu aje...
Lepas tu...dah segan nak pakai.
bawal batu tabur memang Mama Yan suka sangat...
tapi kalau Bawal Exclusive...batu taburnya seto'et aje pun dah RM98.. ☺☺
Cukuplah selai buat ada ada...hihihi


Wednesday, May 22, 2019

Wordless Wednesday : Sulaman Kiswah Kaabah













Sanding 5 kali Siang Ikan pun Tak Reti



Nasib baik Mama Yan tak sanding 5 kali...sanding sekali je...
Jadinya kalau sanding sekali tak reti siang ikan takpe la kannn....kann

Tapi Mama Yan dari sekolah menengah rendah macam tu dah pandai siang ikan.
Sebab, abah Mama Yan hari hari memancing untuk cari lauk untuk makan malam keluarga.
Tiap kali abah balik memancing, memang Mama Yan la yang jadi tukang siang.
Tapi dengan syarat, ikan yang bersisik aje lah.
Sampai sekarang pun... Mama Yan hanya akan siang ikan yang bersisik.
Ikan yang jenis jenis 'catfish' memang Mama Yan menolak untuk siang.

Banyak pulak songehnya kan...pilih pilih ikan. Ye..nak buat macam mana... ia adalah sejenis fobia agaknya...hahaha.
Memegang ikan yang licin permukaan badannya seperti ikan keli, belut dan ikan sembilang buat Mama Yan merinding dari hujung rambut sampai hujung kaki


Merinding tu macam ni la..berdiri bulu roma kata orang Melayu. 

Zaman sekarang tak payah susah susah. Kat pasar ada servis siang ikan. Order ikan, bayar...
"kak, nanti saya datang balik ye".
Lepas tu, pergi la gerai jual sayur pula...lepas tu datang balik ambil ikan tadi.
Balik tinggal nak cuci bersih, masuk bekas, masuk fridge.
Tapi, Mama Yan memang takkan beli ikan keli sendiri.
Kalau suami teringin nak makan, dia la yang beli dan bersihkan.
Mama Yan nanti tinggal nak masak je. Tu pun pegang guna penyepit makanan atau senduk.
Memang tak la nak pegang, bila pegang je, meremang bulu tengkok, bulu roma semua.
Disertai rasa nak muntah...hahaha dasyat tak?
Memang geli betul betul...pernah juga try nak pegang dengan sarungkan tangan pakai plastik. Ingatkan kalau macam tu ok, tapi tak bolehla...perasaan tu tetap datang juga.
Terbayang kelicinan dan kelembekan tubuh badan ikan tu.
Kalau yang hidup...lagi la tak boleh nak pegang..sorry..lari dulu.

Tapi kalau dah siap masak...Mama Yan makan aje..hahaha...
Itupun baru baru ni je la makan.
dulu dulu tak makan pun...lagi satu syaratnya..yang digoreng sahaja.

Masa Mama Yan anak dara dulu...Mak memang ajar cara cara siang ikan, siang ayam, siang sotong, sayur semua tu.
Walaupun waktu belajar duduk asrama, tapi bila balik cuti sem, memang pulun la belajar buat kerja rumah dan kerja dapur.
Jangan la langsung tak ambil peduli sampai nak kopek kulit bawang pun Google nak kopek sampai lapisan ke berapa. Sup bunjut pun dikata uncang sihir. ahh..rabannn....






Nota kaki : Mama Yan kahwin masa umur 24 tahun.



Tuesday, May 21, 2019

Hadiah Raya untuk Staf...

Assalamualaikum kepada yang membaca atau terbaca...
Tulis kat sini la...
segan nak up kat Facebook.

Hari tu pening nak bagi apa kat staf sebenarnya...
Ingat nak bagi telekung, tapi last year macam dah bagi..
Hari raya tahun lepas Mama Yan cuma bagi duit raya dan kuih raya macam kat bawah tu je...
Tu pun sama je dengan semua supplier dan sub kontraktor.
dua balang kecil kuih raya..
biskut Red Velvet dan biskut Chocolat rice..
Order kat mama kerani ofis Mama Yan ni...hahaha
Tapi untuk dia Mama Yan kasi biskut lain la..
Buat sendiri lagi...




Fikir fikir Mama Yan pun beli la tupperware macam kat bawah ni..
Beli 2 karton terus,
boleh la bahagi bahagi dengan adik beradik dan staf..
Staf Mama Yan tiga orang je ...hahaha..
Boleh je nak bagi yang grand grand sikit...
Tapi suami lebih suka bagi bonus raya..
ye la...
Orang lelaki dengan orang perempuan kat pemikirannya berbeza..
Dia kata elok la bagi duit...
Dari duit tu mungkin diorang nak bayar zakat fitrah...
diorang nak bagi duit raya kat mak bapak...
diorang nak buat tambang balik kampung...
mengalir kat kita juga sahamnya...
daripada bagi tupperware..nanti masing2 susun dalam kabinet...
hahaha..


Oklah...bonus tu...nanti last minute kita fikirkan berapa $$$ nya..
Hadiah tupperware tetap onzz..
Lepas fikir hadiah..fikir nak cuti raya berapa hari pulak.
hadoihh...
Mama yan ni memang suka melebih-lebih...
Pada suami Mama Yan...alah..kecik punya hal lahhh...
Tapi isteri dan anak anak diorang mesti ternanti nanti...
berapa hari cuti kann...

so plannya...macam kat bawah ni la..
dah draft..tp belum bincang lagi dengan suami Mama Yan..



Post Terhangat