Sunday, July 22, 2018

Bawa anak main

Zaman Mama Yan kecik kecik dulu..tinggal kat rumah taman...mmg kenal semua rakan sebaya dan rakan sebaya abang kakak semua...
Petang petang memang banyak aktiviti permaian. Kalau hari cuti...dari pagi sampai petang tak nampak bayang. Balik makan tengahari je...lepas tu lesap semula.

Zaman anak anak sekarang ni...jauh berubah. Nak bagi anak anak main kat luar rumah pun was was....depan rumah ni je pun..tak berani nak bagi. Dah la depan rumah Mama Yan ni kereta motor lalu lalang laju laju belaka... dah tu dengan takut kena culik lagi...haishh...memang tak la

Nak tak nak..terpaksala bawa anak anak pergi ke taman taman. Kadang kadang taman hutan bandar...free tapi terlampau ramai orang... kadang kadang kat food court arena, aeon je...
Tp Rabu lepas...bawak dorang gi playground berbayar.

Tempatnya tak jauh sgt dari rumah...tapi still kena ada kenderaan lah...kat Mydin Mutiara Rini...masa shopping kain pelekat bulan puasa hari tu...ternampak tempat mainan ni ..dah plan nak bawak budak2 ni lepas raya...

Oklah tempatnya...sbb tak ramai orang...bersih dan terjaga...yelah...bayar nak masuk mahal kot.....

Seronok tengok anak anak seronok main. Pulak tu petang kami datang tu...takde orang. Anak anak mama Yan je dah cukup havoc dalam tu...hahaha

Ada papan gelunsur besar dengan kolam bola. 

Ada trampolin...toing...toing...toing...
Adik mok penggayat.hahah







Harga adalah RM8 utk setengah jam...mahal kan...lebih lebih lagi yang anak ramai macam Mama Yan kan. Kalau nak pergi minggu depan...minggu ni kena menabung singgit sehari. Itu kalau anak sorang la...guardian tak payah bayar. Kalau macam Mama Yan, 6 orang..hahaha...jenuh la menabung oiii....


Oh ya...nak datang jangan lupa bawa stokin ye. Wajib pakai. Kalau tak kena beli stokin kat sana. RM1 Sepasang. Terfikit juga nak jadi ahli...tapi takut jadi macam Legoland dulu tu... kemain ambik annual pass...masuk 2 ke 3 kali je...

Ni pun dapat main sejam...dah seronnok sangat diorang dah...nasib baik tak buat hal masa ajak balik...tp nampak muka dorang happy....mama pun happy.

Dalam planning...nak bawa pergi Fanpekka. Tp semuanya bergantung pada result pereksa akhir tahun dorang.

Kalau result ok...on
Kalau result ko...sendiri mau ingat...hahaha




Thursday, July 12, 2018

O&G, HSA


Hari ni Mama Yan ada check up di Klinik Perbidanan & Ginekologi, Hospital Sultanah Aminah. Eh..bukan check up...repeat pap smear sebenarnya. MY memang kena buat pap smear secara berkala...setahun sekali buat di Poliklinik HSA.

Sambil2 menunggu tu...nampak la notis harga wad kelas pertama bagi tahun 2018...mak aiiii...mahal dah ye...
Masa lahirkan Umar Mukhsin tahun 2013 dulu, deposit kelas pertama RM800 je...harga bersalin normal RM100, harga operation pun RM800 je...sekaranggg...boleh semak harga di bawah ni ye...

CAJ RAWATAN BERSALIN KELAS PERTAMA

DEPOSIT MASUK WAD
LSCS RM3,000.00
NORMAL RM2,000.00

HARGA WAD ( mengikut kelas)
A 1 katil) Rm135.00
B (2 katil) RM 105.00
C (4-6 katil) RM 75.00

MODE OF DELIVERY 
SVD RM450.00
FORCEP RM600.00
VACUMM RM 600.00
ASS. BREECH RM600.00
LSCS RM1,200.00

DEPOSIT MASUK WAD BAGI WARGA ASING 
WAD GINEKOLOGI RM2,800.00
WAD BERSALIN


Adik adik...sila lah menabung lepas dpt result 2 line ye...
Lupakan lah korang punya babymoon la...baby shower la...
Mengidam tony romas la...Bijan la...
Banyak tabung nak kena buka ni... tabung wad bersalin, tabung keperluan baby dan tabung akikah okey. Kalau kawen dgn orang Jawa...lantak korang kena buka tabung mandi tian...hahahaha...

Ok...nombor dah nak sampai...ciau dulu...wassalam

Hospital tua yg banyak berjasa



Wednesday, July 11, 2018

Nasib penyu

Ini ialah telur penyu


Masa Mama Yan tengah skroll Facebook, ternampak gambar telur penyu dijual secara terbuka di sebuah pasar di sebuah negeri sebelah pantai timur semenanjung. Lepas tu saja lah tanya di komen, boleh jual ke ni?
Jawapan yang diterima adalah..."Entahla..ramai aje yang jual". 

Yelah kan...bila sesuatu perkara tu dah jadi tradisi...memang payah la nak ubah. Tapi sebagai belia belia negara yang cintakan alam sekitar dan haiwan ekosistem...tolonglah jangan jadi sebagai rantaian permintaan. Orang kata,,,kalau takde permintaan takdelah pasaran..ye dak?

Alahh...lagipun kerajaan tak haramkan penjualan telur penyu ni pun...alangkan haram lagi di smuggle...ni pulak tak haram


Tengok rupa paras penyu ni aje terus tak lalu nak makan telur dia. Kesian tau...penat dia bertelur, nangis-nangis, seronok je manusia nak kekah telur dia.
kalau ayam lainlah, poyo...


Penyu menjadi logo/maskot masa Malaysia menjadi tuan rumah kepada Persidangan Tahunan ke-35 PATA (Pacific Asia Travel Association) dari 9 hingga 16 April 1986. Penyu maskot ni pakai spek itam tauuu...
Anak-anak awal 1980-an ke bawah je kenal penyu PATA ni. Ni sebab penyu memang menjadi daya tarikan pelancong ke Malaysia.

tapi...kalau dah orang Malaysia juga yang cari dan jual telur penyu...lepas tu penyu tercekik tertelan plastik yang disangkanya obor-obor...lepas tu penyu tersangkut kat jaring pukat tunda...agak agak...
tak lama lagi...penyu ni hanya tinggal sejarah macam dinosour rasanya. 







Lirik Lagu Penyu Menangis - Sudirman

Anak muda berlagu sayang 
Di Batu Remis melepas rindu 
Adik ketawa di Rantau Abang 
Penyu menangis siapalah tahu 
Penyu menangis siapalah tahu 

Sesak nafasnya sesak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sebak dadanya sebak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Bengkak jantungnya bengkak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Retak hatinya retak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Lenyap ditelan derauan ombak 
Telur penawar hatinya lebur 
Tumpah airmatanya melimpah ruah 
Agar terhibur adik terhibur 

Anak muda berlagu sayang 
Di Batu Remis melepas rindu 
Adik ketawa di Rantau Abang 
Penyu menangis siapalah tahu 
Penyu menangis siapalah tahu 

Kelabu matanya kelabu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sendu tangisnya sendu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sayu jiwanya sayu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Layu langkahnya layu 
(Tak tahu abang pun tak tahu) 

Sesak nafasnya sesak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sebak dadanya sebak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Bengkak jantungnya bengkak 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Retak hatinya retak 
(Tak tahu adik tak tahu) 

Kelabu matanya kelabu 
(Tak tahu adik tak tahu) 
Sendu tangisnya sendu...

Lagu: SUDIRMAN 
Lirik: J.M. AZIZ

Thursday, June 28, 2018

Wake upppp...

Azam dan berazam lagi...
Lepas hari ni nak pos entry tiap hari...
Walaupun sebaris ayat...
Kahkahkahh...

Susah tau nak maintain post entry ni...
Idea sentiasa ada...nak nak masa tgh drive...atau sebelum tido...tapi...bila sampai masa nak menaip...tinggg...hilangggg....

Dlm idea hari tu nak tulis pasal :-
1. Biskut raya
2. Nasi gireng sahur
3. Baju raya anak anak
4. Pasal duit raya
5. Anak lasak masa raya rumah orang
6. Handbag 'Bijan'

Dan sekarang....adehhh...tak sempat nak taip entry...plus malas...plus takde mood.

Takpe...Mama Yan berazam lagi dan lagi...hahaha

Kerja selpie🤣🤣

Monday, May 14, 2018

Kelas Menjahit 5M

Assalamualaikummm...
Throwback ajelah kejenya....
Sbb nak terus up entry memang tak berdaya...hihihi...
Alhamdulillah Suami bagi keizinan untuk join kelas jahit 1 hari dengan cikgu jahit tersohor Awie Manik ni...
Kelas jahit ni juga berkoloborasi dengan Azie dari AzieDCloset. Pun tersohor juga di kalangan tukang tukang jahit seantero Malaysia ni.



Muka memang tak semenggah ye...hahaha...
sila lah abaikan muka Mama Yan tanpa sebarang filter mahupun penambah perisa. 

kain merah bersatu tu...baju Mama Yan la Tu...
Kak Awie Manik tu tengah ajar potong
Dia suruh pilih antara dua pola...
Mama Yan belajar pola princess cut
ada beberapa orang je yang ambik pola princess cut ni..
ramai yang nak belajar pola tidih kasih
Lupa pulak nak snap gambar Mama Yan pakai ni...


Kelas ni diadakan di KV Azizah kat Larkin. Mesin banyak..tapi banyak juga yang tak boleh pakai. biasalah...yang pakai pun anak-anak sekolah. Cuma kena ada lebih banyak kakitangan teknikal dan maintenance kot.

Seronok berada dalam kelas kelas macam ni...riuh rendah...padahal sebelum ni tak kenal pun. kenal beberapa orang ke kat dalam facebook. lepas ni..ada la hajat juga nak belajar jahit baju melayu pula...
setakat jahit baju melayu biasa biasa untuk anak tu bolehla...tapi kalau nak yg cantik..kemas dan terletak...
memang belum sampai la ke tahap itu.

kerja tetas jahit tetas jahit ni memang jadi makanan la ntuk orang yang baru nak belajar ni...
so kalau baru nak belajar...
tok sah la guna kain batik sutera ye...
guna kain crepe atau cotton aje senang,.,,hihih...

oklah..nak ssambung keje opis sikit ni...
wassalamm


Tuesday, May 8, 2018

Happy birthday to me

Tahun ni Mama Yan dah 37 tahun...yeay...
Alhamdulillah syukur nikmat kepada Allah yang mengurniakan kesihatan...kebahagiaan...ketenangan...serta apa jua yang dinikmati sejak lahir hingga ke hati ini.


Ehh...ada yang menyelit mama nak selfie dgn red velvet by SedapMalaya ni rupanya...
Happy birthday to me again..


Aish...separuh dari kek ni Mama Yan makan sorang....sekali jalan sebab sedap tak terkata. Cukup segala rasa lemak...manis...berkrimnya....

Mama Yan tak reti buat kek sedap sedap ni...reti makan je. Yela...nak buat kek seketol...nak kena beli segala bahan. Pastu...pakai sekali dua...dah tak buat kek lagi dah...
Banyak lagi balance nya...lama lama expired. Membazir sungguh. Jangan nak jimat A...kita bazirkan B. Nnt pahala nak jimat sama banyak dengan dosa membazir.

So...Beli aje la kalau nak makan kek sepotong dua tu...
Oh ya...tapi Red Velvet yang supeerr sedap ni Mama Yan tidak beli...tapi dihadiahkan oleh Cik Pia...staff Mama Yan kat opis.

Thank you pia....asik kasik makan makan...harap2 tak gemuk
Yang suka layan kek dan manisan
Boleh add fb cik piah ni ye...
Tapi area JB jek la...

Sunday, May 6, 2018

Umar Mirzan 1 Tahun

Adik Mirzan dah setahun dah..yeay...
Sebenarnya...sah sebulan punya citer...
Dari sehari ke sehari...ke sehari...nak letak kat blog..tp asik tak sempat aje.
Hari ni ...sempat tak sempat...up jugak.
Dan tentunya entry ini akan dipenuhi dengan typo error sbb pakai henpon Samshng J7 jek ni.

Alhamdulillah dengan perkembangan yang sgt positid adik Ijan. Lahirnya walaupun pramatang...tp utk usia setahun ni...nampak normal dan sama je macam abang abang nya yg lahir matang.

Masa setahun ni adik Ijan dah pandai berdiri bila ada bantuan.
Tapi belum pandai menapak.
Takpe....slow slow ye Ijan.

Adik Ijan pun dah pandai jeles kalau mama dia peluk abang kakaknya....
Dah pandai merajuk...adohaii...
Advance tau budak budak zaman sekarang.


Kek beday Ijan ni...order kat aunty Sofia.
Sofia ni staff Mama Yan kat opis sebenarnya. Part time baker. Mama yan sokong la business anak anak muda ni...
So order la kek Creme Brulee dengan hiasan edible image gambar didi and friends ni.

Kek Creme Brulee dia ni mmg sedap dan makan banyak banyak sikit pun tak rasa muak.


Sofia ni ada buat macam macam kek tau. Boleh order deaign dan saiz yg diminati.
Tu ada nombor wasap dia kat atas ni. Boleh tanya dia pasal kek..area jb je la tapinya.

Mama Yan tak rajin nak buat kek kek ni semua...leceh la...
Sebiji kek aje pun ambil masa yg lama...
Dan benda paling malas sekali adalah...
Nak basuh segala mak nenek perkakas yg dah guna utk buat kek.
Dengan berminyak berlemin nya...
Memang la tak rajin.
Laonlah ada orang bantu basuhkan...
Dulu dulu rajin gak buat...
Sekarang dah tak rajin...
Sbb banyak benda nak buat...
Nak nak bila kita ada anak yg sah sekolah...
Nak.kena bg tumpuan juga pasal hal hal sekolah diorang kan...tu yg terpaksa melupakan benda yg pernah diminati dulu dulu kala...

Sehari sebelum beday Ijan pun....Sofia dah bagi Tiramisu
Adeh kembang la akak Cik Pia oiii...
Titamisu ni pun sedap. 
Anak muda kena la pandai cari peluang berniaga...
Rasa nak muda sekali lagi tauu...
Macam macam nak buat rasanya...
Nak berjimat duit ptptn dan buat mofal berniaga...hahaha..
Berangan je la...move on plzzz...

Ok lah..sorry tau banyak typo...
Wassalam



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??