Saturday, August 31, 2013

Plant vs zombie

Inilah pekerjaan Umar Mukhlis tiap hari. Dia macam dah addicted pada game plant vs zombie no. Celik je mata, terus merangka strategi berperang dengan zombie. Ni ayah dia la yang mulakan ni.
Koi tak minat sasngat main zombie no, asik kalah je, sebab tu malas. Koi suka main menda yang takde kesudahan macam cafe world kat Facebook tu. 

Friday, August 30, 2013

Baby Aril 3 Bulan

Kelmarin Aril gi klinik untuk check up dan injection 3 bulan. Mamanya pulak ada MGTT a.k.a minum air gula. Ktorg sampai jam 8 pagi, daftar gitu gini jam 8.30 pagi koi minum air gula. Sementara tu ayahnya bawak aril masuk bilik check up. Berat Aril kali ni 6.1kg. Alhamdulillah. Perkembangan Aril normal cam bayi lain jugak.

Sebenarnya minggu lepas ada jururawat dari klinik kesihatan call suruh datang untuk perancang keluarga. Masa dia call tu, dia yang confirmkan temujanji sekali dengan temujanji anak dan minum air gula. Dia kata datang sekali je senang. Pastu, kelmarin, koi ckp la yang koi datang sekali untuk minum air gula, check anak dan perancang kluarga. Tetiba nurse tu bising-bising pulak..

"mana boleh macam ni. Kalau check anak, anak jelah. Kalau macam ni bercelaru tau tak? Minum air gula ni 2 jam baru siap tau tak?"

 Apa ntah..apa yg celarunya?

"Hari ni busy tau tak? Orang ramai. Mana boleh buat perancang keluarga hari ni. "

Tak nak buat sudah. Bukan koi yang terhegeh-hegeh nak buat perancang keluarga tu. Koi pandang misi tu dengan muka blurred. Sah perut kembung,tak leh kentut. Tu yang meroyan aje tu.

Lepas Aril injection kitorang pun singgah kedai mamak beli roti canai untuk anak2 pastu balik. Layan anak2 makan, mandikan aril,tidokan Aril, pastu koi pergi klinik semula untuk ambik darah lepas 2 jam. Anak3 tinggal jap dgn ayahnya. Rumah koi dengan klinik kesihatan dekat je. Kadar dekatnya tu, kalau jalan kaki berpeluh sakan la. Tapi kalau naik moto tak sempat panas ekzos moto tu. Pastu amek drah. Siap...

harap-harap gula dalan darah koi ni normal2 aje

Thursday, August 29, 2013

Aku...inginkan dirimu.

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Koi sangat-sangat tak dapat menahan keinginan dan nafsu nafsiku terhadap benda yang satu ini.  Hari-hari koi duk menggoogle gambar-gambar yang pada koi sangat menggiurkan koi ni.
Keghairahan untuk memakainya membuak-buak. Huhuh...


Warna purple muda ni cantik jugak. Warna hijau pucuk pisang lagi cun kott. Harganya dalam RM130 ke RM 150. Huhu..cantik sangat...


Wednesday, August 28, 2013

Aksi Raya...

Pasal tahun ni raya rumah mertua dulu..ni gambar mertua di pagi raya..

Ni aksi gembira di pagi raya menonton ultraman mebius, tak dapat ikut solat raya
Ni solat sunat raya la konon...

Abang Mukhlis dengan 2 orang sepupunya. Kesian diorang, tahun ni raya takde ibu.

Ini keempat-empat hero koi...

Ini jakun. Adik balik raya bawak lori kerja dia. Bos tak kasik tinggal kat kedai. Nak balik kampung, diangkutnya lori. Anak-anak koi sibuk pulak nak naik lori. Siap suruh ambik gambar


Ehh..sesat plak..gambar bangun pagi tak gosok gigi

Tuesday, August 27, 2013

Sentappp..

Patutke aku rasa sntap dengan orang ini? Seingat koi la, koi dah bgtau awal2 koi tak janji boleh jawab. Tambahan pulak kesibukan menguruskan 3 orang anak yang masih kecil membataskan ruang masa koi untuk menjawab kemusykilan yang diutarakan. Dari awal lg koi dah cakap tak janji...

Sebenarnya, maksud koi, kalau tanya apa apa soalan, bukan koi jawab on the dot. Koi akan ambil masa karang jwapan dan publish untuk sama-sama kita kongsi. Ada juga yg koi jawab pakai emel, ada yg asik tanya tanya tanya macam koi ni cikgu, ada yg koi tak jawab langsung sbb tangguh tangguh nak menaip..lama-lama lupa terus. Pulak tu soalan dia ni macam koi ni renjer hutan pulak. Koi jurutera awam le.mana tahu kira kira kayu log ni.

kepada encik/puan yang bertanya..minta maaf ye..koi tak tahu. maaf jugak atas respon yg tak baik itu

Sempurna...

 
"Saya bgn awal stp hari utk menyapu,basuh kain bj emmir gune tgn,men dobi,prepare bekpas n lunch sekaligus,msk bubur emmir,sidai kain n bg emmir mkn..non stop bekerja utk 2-3 jam..semuanye mesti siap b4 husband g koje..itu rutin harian yg xpenah miss..bile weekend buat major cleaning n cuci toilet2..
Saya x penah biarkn kain bj berlonggok x berbasuh or berlipat,pinggan mangkuk x berbasuh..rimas..biar pun uma saya x lawa pn,sy ttp cuba memastikan uma saya sentiasa bersih n kms..sbb tu sy bising kalau jupe nasi ats lantai,makanan or air tumpah,rasa berpasir melekit atas lantai atau kedudukan brg berubah dari tempat biasa..sy ttp akn buat kerja walaupun skt pening dmm bagai..
Saya org yg mementingkan timing dlm buat kerja..seme kne buat n siap ikut time..sbb tu hubby slalu bising sbb sy terlalu nk buat bnd ikut time..sy bkn sengaja sbb itu diri saya..
Saya selalu bising2 kalau itu x kena ini x kena,sy bkn sengaja..sy pnt buat seme bnda so kesian la kalau usaha tu x berbaloi..saya kdg2 bising kalau emmir mkn tumpah2 n bersin sampai mkn terbang..sy cuma nk didik emmir supaya lbh sopan ms mkn n xnk nnt semut berkerumun..sy slalu bising kalau hubby ltk brg merata merata,sy xnk nnt emmir kutip msuk mulut n telan..
Saya bkn seorang isteri or ibu yg perfect,sy cuma menjadi diri sy n sentiasa mencuba menjadi yg terbaik..maafkan mama sbb mulut ni puaka sikit..inilah sy dr dl b4 kawen sampailah skrg..kdg2 sy mahu bersendirian berehat,tp sy rs x boleh sbb sy ttp akn memikirkan keperluan insan2 tersayang sy.."




Dia yang menulis status ini di dinding facebook miliknya merupakan kawan baik koi ketika tingkatan 4 dan 5. Orangnya memang sangat mementingkan kebersihan dan kekemasan. Sanggup bangun jam 5 pagi untuk mandi,basuh baju, kilatkan kasut dan gosok baju. Kalau koi, jangan harapla nak bangun awal pagi kalau takat nak iron baju. Meja tulis miliknya di bilik study sangat kemas dan teratur.

Koi dan dia pernah sama sama terpilih untuk perkhemahan di taman negara Pahang. Kat tengah tengah hutan tu pun dia tetap menten punctual. So, sebagai rakan sekhemah tidur, terpaksalah koi ikut cara dia. Bgn pagi2, terus mandi, terus solat subuh. Sejuk gila masa tu. Dalam hutan, mandi air sungai yang dipam ke bilik air dan diselubungi kabus. Kalau ikutkan koi, nak je mandi p.ramlee macam budak2 lain tu. Lepas mandi, terus pergi hidupkan api dapur kayu tu untuk jerang air dan prepare sarapan.

Kitorang team sekolah teknik dah siap sarapan, budak sekolah lain baru bangun tidur. Disebabkan dia suka membebel, tak suka meja bersepah, kitorg semua ikut je cara dia. Lepas makan, terus kemas meja, buang sisa makanan supaya takde lalat. Memang kemas. Masa tu 4 buah sekolah, tiap school hantar wakil 10orang pelajar. Pegawai dari jabatan hutan pun puji ketepatan waktu sekolah kitorang.

Sebenarnya ada sorang je yang sangat strict dengan waktu, tapi kitorang semua follow je sebab malas nak dengar dia bebel. Semua benda dia nak buat dan siap sebelum waktunya, nak masak air, nak buat breakfast, nak sapu lantai, nak basuh pinggan. Waktu mula aktiviti kul 8.30, dia nak kul 8 tu dah sedia nak buat aktiviti. Pastu bebel2 sampai kul 9 pagi pun belum boleh mula sebab budak sekolah alor akar tengah sarap lagi. Pulak tu sekolah tu hantar semua student lelaki...MasyaAllah...tempat masak dan makan diorang bersepah gile.

Bagi koi yang langsung tak sempurna dan agak pemalas ni, terlalu menuntut kesempurnaan adalah satu beban. Koi pernah berkawan dengan seorang yang mementingkan kesempurnaan dalam hidup. Haru biru kejap hidup koi. Contoh: nak kuar makan pukul 8 pm, dia dah tunggu koi kul 7.50pm. Koi turun kul 8.05pm. Pada koi...alah 5 minit pun nak berkira ke? Tapi bagi dia, dah 15minit. Memang hilang seleralah dengar dia bebel.

Alhamdulillah...koi dikurniakan dengan suami yang tak terlalu berkira dengan segalanya. Segalanya diterima mengikut kemampuan koi dan istilah sempurna itu digantikan dengan saling melengkapi.

Monday, August 26, 2013

Laptop baru...

Kelmarin Encik Suami beli laptop baru. Hehe..secara otomatik laptop lama beliau menjadi hakmilik koi. Kitorang beli kat ECytech Dot Com kat Taman U ni jer. Tak kuasa la nak pergi ke menara landmark tu. Banyak sangat kedai komputer sampai tak tahu nak ke mana. Kat Taman U ni banyak jugak kedai komputer, tapi kitorang selalu pergi yang ni jer. Dari zaman belajar dulu sampai dah beranak 3 pun koi pergi sini.

Pernah jer pergi kedai komputer milik bumiputera, masa tu Chinese New Year. Pergi untuk format desktop sebab anak sedara nak pinjam. Sekali kena RM 60. Makk aih...bila tanya, dia kata sekali dengan back up. Kat E Cytech Format RM 30, backup RM10 lahh....buka berkira sangat nak tolong Melayu...tapi apa guna kita tolong dia, tapi dia amik kesempatan tutuh kita pulak.

Harga RM1899. apa benda kat dalam tu koi pun tak tanya. Sibuk layan anak-anak jer. Cuma dengar husband mintak dia installkan MS Office, Autocad 2007, 2010, dan ntah apa lagilah

Dapatlah freegift back pack, keyboard skin,wireless mouse, notebook cooler pad dan bantal kecik.

Acer jer...yg lama pun Acer jugak

Back pack

Cooling pad

Sebijik bantal kiut yang buat anak berebut
Yang ni nampak gayanya memang dia tak kasik anak2 usik lagik ni. Memang untuk carik makan jer ni. Yelah..yang lama tu button keyboardnya dah tertanggal-tanggal. Nak buat kerja pun susah.

Saturday, August 24, 2013

Grill pan.(sold)

Masak berlada ikan keli,
Makan bersama nasi panas, 
Orang beli kita pun beli, 
Beli je rajin, masaknya malas.

Ini alkisahnya pemanggang ajaib ni, dah beli rasa menyesal pulak. Sebabnya bukan koi ni rajin sgt memasak. Lagipun, kalau takat nak bakar-bakar, biasanya koi taruk dalam aluminium foil, taruk dalam tray, masuk oven. Krekkk...pulas timer, pas.tu 'ketinggg'dah siap.

Hehehe, tapi masa koi tergedik-gedik mintak nak beli tak fikir pun. Google resepi macam macam, bila dah ada...takde mana rajinnya. Koi rasa macam nak lego je menda ajaib ni. Yang ni bersaiz 36cm. Selalu tu saiznya 32cm. Harga retail RM156. Kalau ada yg berkenan, koi ingat nak let go dalam RM130 termasuk kos penghantaran.

Bukan yang ini...ini yang kecik...RM99.90 utk saiz 28cm dan RM119.90 untuk saiz 32cm

Haaa...yang nilah koi punya tu...tapi bukan kaler ni...saiz 36cm, RM156.00

Ini kotaknya.
warnya bukan merah...cam coklat gangsa gitu.



Denggi beraya

Salam Syawal semua...Hmmm...raya tahun ni meriah masa kat kampung je..balik JB langsung tak beraya sebab Encik Suami koi demam denggi. Mujurlah cepat pergi klinik mendapatkan khidmat nasihat dan memantau bacaan darah. Alhamdulillah takde apa-apa kemudaratan yang amat sangat.

Ni dah 2 hari dia mula bekerja...cuma balik kerja nampak lemah sangat sbb site tempat kerjanya memang sanga panas. ke hulu ke hilir dengan badan yang belum pulih sepenuhnya. Suruh bawak botol air tak mau...takat bawa botol air mineral 500ml tu..apalah sangat.

Harap-harap takde masalah sebab demam denggi ni akan berulang-ulang. Pulak tu Encik Suami koi ni jenis kurang minum air masak. Suruh bawak botol air,..berhari hari air botolnya tak habis...penghabisnya botol yang lesap. Dah malas nak belikan botol air lagi...recycle lah botol air 100 plus ke..pepsi ker..heheha

Tengok dia demam hari tu memang menakutkan. tak pernah-pernah demam sampai macam tu. Sampai habis sekotak cool fever anak, panas badan tak kurang sikit pun. Taruk kain basah kat dahi...orangnya tak sejuk..kain yang panas. Makan tak lalu...asyik minum jer. Minum 100plus macam yang doktor suruh, muntah pulak. Makan sup ketam pun muntah jugak. teguk air kosong jeklah.

Seminggu jugak cutinya. Nasib baiklah bos tak bising2. Suruh pergi mintak MC, dia kata tak payah. Ada pulak begitu..hmmm...apa apalah..jagalah kesihatan diri ye...anak-anak kita kecik lagi...




Thursday, August 15, 2013

Demam raya

Nak ajak en. Suami pergi beraya..tapi beliau demam pula. Langsung x larat bangun. Kesian...semalam krja half day, hari ni cuti terus. Dah lama tak demam sekali demam, tumbang. Cepat baik ye...nak gi open house ni

Wednesday, August 14, 2013

Aigopad

My sweetheart belikan tablet untuk anak2. Hmm...ok jugak...takdela asik merengek nak pinjam s4 ayahnya. Ok jugak aigopad ni, boleh wifi..takat nak on fb, blog walking, tranfer maybank2u takde hal lah. Tapi anak koi gasak main game jer. Plant vs zombie, angry bird, dan seangkatan dengannya.

Harga pula RM299. Tapi bateri tablet ni bukan tahan lama sgt. Jap aje dah minta nyawa. Sama je dengan smart phone.

Koi pakai Samsung corby leh tahan 2 3 hari tak bercas. Apapun...terima kasih en. Suami...koi pun tumpang sekaki

Thursday, August 1, 2013

Diabetis

Hari isnin hari tu koi dpat sms dari adik bgtau mak masuk wad. Pastu teruslah call abah tanya sbb call mak tak dapat.

Abah cakap mak sihat, tapi doktor suruh rehat kat wad sebab darah tinggi dan kencing manis naik serentak. Ibu jari kaki mak pulak luka sebab tersadung. Dah sebulan lukanya tak baik-baik pergilah hospital. Dari situlah baru tau yg mak ada kencing manis. Bacaannya 16 pulak

Call mak tak angkat2 pulak tu. Mungkin tgh dirawat kot. Tak lama lepas tu abah call lagi. Abah kata doktor nak hantar hospital K.Lipis untuk potong ibu jari kaki mak yg luka tu supaya tak melarat. Tapi abah mintak postpone lepas raya. Buat sementara ni tiap2 hari abah hantar mak cuci luka tu kat klinik.

Esoknya koi poskan krim ajaib bio ever untuk mak. Koi pakai berkesan bagi mengecutkan buasir. Harap-harap berkesan jugak kat mak koi. Kalau nak harapkan sembuh 100% tu memanglah tak dapat..dapatkan kurangkan jadilah.

Bila macam ni rasa jauh sangat jb ni. Tak sabar tunggu cuti raya. Semoga mak sihat selalu.

Buka Puasa kat Luar?

Dah lama sangat koi tak bukak puasa kat luar. Rasa nya kali terakhir 2 tahun lepas kot...Buka puasa ahun 2011, itupun sebab ofis punya belanja. Bos suruh jugak datang bawak family. Dekat Good Hope Hotel.

Buka puasa dengan anak kecik-kecik ni buat perut koi tak kenyang. Asyik berlari-lari je. Pening kepala. Nak makan pun tak tenang. Koi takut gelagat anak-anak koi mengganggu orang nak bukak puasa plak nnt.

Tahun ni lagilah tak bukak puasa kat luar. Dengan baby kecitnya. Dengan En Suami koi asyik balik lambat je. Memang takdelah nak buka kat luar. Selalu masak yang simple simple jer sebab nak masak macam macam ni tak sempat.

kadang tu beli lauk je kat pasar ramadan, nasi masak sendiri. Tu kalau dah tak sempat sangat la tu. tunggulah anak2 dah besar nnt, nak bawak diorang bukak posa kat luar. Insyaallah...rajin rajin puasa ye nakk...

Klik! Klik!

Post Terhangat