Showing posts from May, 2021Show all
Dah penuh uban
Pin it

Suami baring kat sofa sebelah, Mama Yan capture gambar rambut dia yang dah penuh uban. Tak sedar bila masa entah beruban penuh macam ni. Janggut pun dah 3 suku putih. dah macam kuih kaswi dah. Tahun ni Mama Yan 40, suami pulak 44. Ehhh... muda lagi la... Tapi apasal kitorang dua dua  dah penuh uba…

Read more
Happy Birthday Giveaway by Abam Kie
Pin it

Happy birthday Giveaway daripada abam Kie ni senang je nak join... Follow blog, follow IG, subscribe saluran Youtube... lepas tu letak banner dan backlink... senang sangat... Apapun... MY ucapkan selamat Hari Lahir Abam Kie atau Cikgu Zukidin... Semoga pnjang umur dan murah rezeki selalu...

Read more
Giveaway Raya 2021 - Duit Raya by Bola Katok
Pin it

Telah di tag oleh Cik TK untuk join GA Raya by Bola Katok ... jadi Mama Yan join la sebelum tamat tempohnya pada 2 Jun ni... Ada lagi 2 hari sebelum berakhir ni... Alamak.. Nak tag siapa lagi 2 orang ni? 1. Abam Kie 2. Ardini Humaira Kenapa mereka? semak kat reading list, nama mereka antara yang te…

Read more
Nasi Lemak tukdinflavoursofmalaysia dan N'Golo Kante
Pin it

Wahh... trending betul Nasi Lemak sekarang ni... Ini semua kerana satu post di IG  tukdinflavoursofmalaysia  yang tag pemain bola Chelsea  nglkante  di salah satu gambarnya (boleh tengok IG embedded kat bawah ni) View this post on Instagram A post shared by TukdinFlavoursOfMala…

Read more
Barang Hai O sampai
Pin it

Yeayy... Barang Hai O yang order hari tu dah sampai... Semangat nak main spin dan menang... Beli lah apa apa pun... Beli sanitary pad aje 3 kotak... Tamak betul. Sebab beli 3 kotak dapat less, So sambar la 3 kotak.  Dah bertahun tahun guna jenama ni... Dah tak terfikir nak tukar yang lain... Kalau …

Read more
Cara potong kacang panjang
Pin it

Hadoih...tergelak Mama Yan tengok orang post ni dalam Group Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari ni? Baru nak join komen sama... alih alih dah tutup ruangan komen.. Tapi macam macam la komen yang keluar... ada yang emosi..ada yang sarcasm.. Nampak sedap aje kan? Amboi amboi... Apa kena mengena hantaran…

Read more
Penggera klasik
Pin it

terjumpa gambar ni dalam Facebook Group Malaysiaku Dulu Dulu... Kreatif betul orang zaman dulu ye... Tapi yang lebih menarik adalah... Komen ni... 'paku tu patutntya digantikan dengan mercun bola' hahaha... bukan takat terbangun dari tidur.. pakej melompat terus dari katil rasanya... Mercun…

Read more
MY Movie Review : The Hitman's Bodyguard
Pin it

Hari tu tertengok filem di Netflix... The Hitman's Bodyguard. Suami yang cari filem kat Netflix or hyptv, Mama Yan selalu main handphone je... sekali rasa macam best pulak filem tu... terus join sama sama.. Tajuk Filem : The Hitman's Bodyguard pengarah : Patrick Hughes Penulis : Tom O'C…

Read more
Urap Sayur untuk Suami
Pin it

Balik je dari pasar... Suami MY cakap dah lama tak makan urap.. Kelapa ada tu... Sayur pun ada sikit sikit ni... Boleh la buat nanti... Okay... Tapi jangan marah la kalau tak sedap... Bukan resipi tradisi family MY kat Pahang... Takat ada rupa tu boleh la buat, Tapi rasa belum tentu la... Resepi UR…

Read more
Mandi kolam
Pin it

Oleh kerana sekarang tengah PKP... Nak gi ane tak oleh, Nak gi sini tak oleh, Kita beli kolam plastik aje lah buat hiburan anak anak.. Takkan nak bagi hadap handphone dan buku aje... Tepu kepala anak anak sudahnya nanti... kolam ni MY beli di shopee dengan harga RM 135.90 siap pam angin sekali... n…

Read more
Check up sakit perempuan
Pin it

Semalam Mama Yan pergi jumpa doktor kat Pakar Obstetrik & Ginekologi di Hospital Sultanah Aminah. Last datang bulan 12 tahun 2019,buat pap smear masa . Oleh kerana keputusan pap smear masa tu semuanya baik baik aje...  Tahun 2021 lah baru jumpa doktor. Masa jumpa doktor, Doktor suruh buat pap s…

Read more
Popia simpul
Pin it

Mama Yan beli serunding ayam setengah kilo,  Serondeng ikan serengah kilo, Senang.. Tak payah nak berpeluh peluh godak serondeng atas dapur Mula-mula MY buat popia mini yang gulung... Tapi.. Aduu... penat... Simpul ajelah... Cepat sikit... Bila dah siap simpul semua... Kakak ipar suruh jemur dulu b…

Read more
Portmeirion 2nd edition
Pin it

Ini 10 hari sebelum raya punya kejadian, Kali kedua menambah pinggan mangkuk portmeirion.. Tak boleh beli banyak banyak sekali gus.. boleh botak kepala ..hihihi Ni asalnya nak ambil duit raya yang minta tolong kak Norazlin Nordin tukarkan.. Alang alang dah sampai rumah dia... tengok tengok la kolek…

Read more
Maybeline Concealer
Pin it

Ye ye kelapa membeli conceler... Tapi nak keluarkan concealer tu pun tak tau nak picit kat mana... Rupanya... pusing pusing kepalanya... nanti dia keluar kat span dia tu.. lepas tu boleh la dap dap kan kat bawah kelopak mata.. Tapi MY takde masalah mata panda punn.. Alkisahnyaaa... nak belajar luki…

Read more
Surah Al-Kahfi
Pin it

Baca Al Quran, beberapa mukasurat pun dah terasa panjangnya... Tapi bila mengadap facebook, mengadap novel, habis beratus helai muka surat pun segar aje... Itu Mama Yan la... Kawan kawan yang baca ni tak la begitu rasanya... Surah Al-Kahfi ni mengandungi 4 buah kisah di dalamnya....Kalau nak pulun …

Read more
Yang hilang kini kembali
Pin it

Pagi semalam... Entry pasal ketupat kami yang tak berapa jadi tu.. Mama Yan dah schedule kan ia supaya publish jam 8 pagi semalam... Dalam pukul 9 macam tu.. MY buka blogger dashboard, Tengok², entrynya takde... Punyalah MY bersangka baik ingatkan MY terdelete.. MY pun karang la semula... Lepas tu …

Read more
Lemang Raya PKP
Pin it

Alhamdulillah... Walaupun tak balik beraya di kampung... Tetap dapat makan lemang.. Memang tradisi keluarga Mama Yan di Pahang makan lemang di pagi hari raya. Kami buat dalam 3 kilo beras pulut dan 10 biji kelapa. Tapi santan tu ada lebih dalam 2 jug. Lepas la untuk buat kuah lodeh dan rendang Tak …

Read more
Ketupat kami
Pin it

Hari raya kan... jadi entry pun berkisah tentang raya aje lah.... maklumlah kali pertama raya di perantauan.  Macam macam rupa dan bentuk ada.  Mama Yan tak terror sangat buat ketupat ni, Tiap kali siap, Lain lain rupa yang jadi... Bila dah dapat tune, Barulah dapat bentuk yang sama.. Daripada 100…

Read more