Showing posts from January, 2021Show all
Sevimli Tehlikeli : Cute & Dangerous
Pin it

Filem Turki pulak hari ni... layan kali kedua sambil masak kat dapur. Tengok kat handphone thru Youtube je... suka tengok sebab pelakon dia comel sangat.  Cerita ni bermula dari seorang wanita kaya, tapi ada penyakit. Dia nak sangat anak sebelum dia mati, jadi dia kahwin. Suami dia tak sayang dia p…

Read more
Cara Goreng Ayam Guna air fryer
Pin it

Suami MY suka belikan anak anak peha ayam.. Mama Yan sendiri pula kalau beli ayam... beli dua ekor... Peha ayam tu potong dua lagi...hahaha... Kami memang banyak berbeza.. Suami memang suka manjakan anak anak dari segala segi.. MY pula... banyak "no..cannot..tak boleh... jangan.." Bagi MY…

Read more
Hadiah dari Eza Boom Boom
Pin it

Mama Yan dah terima hadiah planner book  SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPSS BY EZA BOOM BOOM Siap berbungkus indah dalam wrapping paper bercorak. kemain sayang MY nak koyakkan,  berhati hati buka guna cutter,  dan simpan wrappernya...hehehe.. Cantik sangat tau wrapper tu... Dan ini lah dia Diary Pla…

Read more
Keladi goreng
Pin it

Masa belum kahwin dulu, MY tak pernah makan ubi keladi goreng. Kalau ada pun.. Ubi keladi ni dibuat gulai atau pengat. Lepas kahwin dengan wong jowo segamat, Barulah MY jumpa ubi keladi yang digoreng macam keledek. Sememangnya perkahwinan itu mengembangkan budaya dan peradaban sesuatu kaum. Kalau a…

Read more
Cara Simpan Daun Sup
Pin it

Masa tengah ikat daun sup salam plastik aiskrim anak anak nampak... Maka...kecohlah semuanya... "mama buat aiskrim sayur" ''A'ah.. mama buat aiskrim sayur... siapa nakal, mama kasik dia makan aiskrim sayur ni." Daun sup ni beli seikat... baru pakai sekali... lepas tu mas…

Read more
Gobek sirih
Pin it

Terjumpa gambar gobek sirih dalam facebook. teringat pulak arwah nenek yang sentiasa bersama gobeknya.. Siapa tak pernah tahu wujudnya blender sirih yang dinamakan gobek sireh.? Masa arwah atok wan ada dulu.. memang arwah gunakan gobek sirih ni untuk makan sirih. Arwah masa tu dah takde gigi.. so m…

Read more
Cemilan petang - Cara Buat Jemput-jemput Sayur
Pin it

Amacam? Gebu gebas tak cekodok sayur Mama Yan? Mama Yan buat sikit je dalam 1 cawan tepung je. Anak anak bukannya makan sayur pun. Yang makan MY, suami dan kakak ipar je... cukup la banyak tu. Kalau ada udang...lagi sedap..alahai.. lamanya tak makan cucur udang. Perkataan 'cemilan' tu beras…

Read more
PdPR Hari Pertama
Pin it

Hari ni hari pertama persekolahan dari rumah untuk sesi 2021.. Aiyoo... manyak tension la MY... Ajar Aril sorang je dari pukul 10 sampai 12... berenti masak jap. suruh abang dia ganti. Pukul 1 suruh dia makan dan rehat dulu. Pukul 2.30 , Mama Yan sambung balik ajar dia sampai pukul 4.. lepas tu bar…

Read more
Wordless Wednesday :Pra PDPR
Pin it

Gigih mamanya menempah rubber stamp untuk cop je nama kat buku. penat nak tulis. ramai sangat

Read more
Reban dah siap
Pin it

Reban dah siap dah... penghuninya pun dah ada 50 ekor.. anak ayam kampung kacuk. ayam kampung ori tak dapat supply, MCO.. tak dapat rentas daerah. Mudah mudahan dapat la merendang ayam sendiri raya nanti..hehehe

Read more

Terer tak MY menaip sambil dengan pengumuman Pakej bantuan khas oleh YAB Perdana Menteri. Kat telinga sumbat earphone cucuk kat handphone, tangan menaip kat desktop. Yer... memang takde kerja cari kerja,.. Buat kenang kenangan kat blog. Tapi tak sempat salin semua. Nak nak part numbers... susah... …

Read more
Korean Drama : Kingdom
Pin it

Drama Kingdom ni MY tengok dengan suami masa tengah sakit gigi 3 minggu lepas. Best juga cerita dia, kisah zombie, tapi berlatar belakangkan zaman dulu kala. Bermula dengan Maharaja dia yang telah mangkat, tapi telah dihidupkan kembali sebagai makhluk yang aktif pada waktu malam. Pada waktu itu ju…

Read more
Apa ada pada gambar?
Pin it

Hari ni takde apa nak tulis. Nak buat photo diary... tapi ada beberapa keping je gambar dalam handphone. entahla... kebelakangan ni asyik lupa je nak ambil gambar.. Kesudahannya, Takde bahan nak up entry kat blog. adan uke! Tumis lombok ni suami MY punya resepi... Time takde lauk atau lauk yang ada…

Read more
Beli apa i-Sinar?
Pin it

Dah dapat i-Sinar? Mama Yan tak memohon sebab duit dalam EPF pun dah tinggal tak seberapa... maklumla dah lama tak mencarum. Berhenti kerja sekitar 2013, lepas tu dah takde caruman lagi. Akaun 2 pun dah ditarah buat bayar ansuran rumah zaman gerhana dulu.  " Padan muka MY takde duit EPF nak ke…

Read more
Wordless Wednesday :Ramainya duda pujaan...
Pin it

Satu pun novel duda duda ni MY belum ada.  Setakat ni masih belum terbuka hati nak baca... Hehehe

Read more
Pulut kuning rendang daging
Pin it

Beras pulut ni abah MY bagi... tak tahulah dah berapa tahun dah tersimpan dalam peti ais rumah MY.. Sampai dah expired pun tahun 2017. tapi sebab bersimpan dalam peti ais, Insyaallah.. masih selamat digunakan.   Kelmarin, first time Mama Yan cuba cuba kukus pulut kuning sendiri. Buat sikit je...dal…

Read more