Showing posts with the label resipiShow all
Sambal Sotong Petai
Pin it

Memang akan jadi kebiasaan, bila dah habis idea, dah habis bahan nak tulis, Apa lagi, tulis la resipi. Sebenarnya sambal sotong ni MY dah lama dah masak. Upload kat draft je. Untuk kegunaan hari tanpa bahan menulis. Mama Yan suka betul lauk sotong, Tap kalau kat kedai sekarang, selalu betul bagi so…

Read more
Masak sardin
Pin it

.Bila takde apa nak tulis dalam entry memang la tulis resipi, walaupun resipi takat sambal ketuk, sambal sardin yang semua orang pandai masak. Nak buat macam mana.... Bukannya pandai masak macam-macam pun MY ni. Masak yang simple dan ringkas je boleh la. Sebab dah selalu sangat masak sardin, Dah ma…

Read more
Bihun goreng
Pin it

Suami MY suka makan mihun goreng, mi goreng, nasi goreng kalau malam malam Siang siang dah makan nasi putih katanya. Tapi bukanlah tiap malam makan goreng goreng camni. Tengok masa dan keadaan juga lah. Dulu dulu, masa anak kecil kecil lagi, tak pernah merasa goreng bihun guna cili kering, Bihun go…

Read more
Tumis Cili dan Bawang
Pin it

Inilah lauk kami laki bini bila takde idea nak masak apa. Lepas tu ceplok telur sorang sebiji. Dahh... Tapi takla menambah nasi dah sekarang. Makan sikit aje pun... dah kenyang. sorang makan sesenduk nasi je. Tak penuh pinggan pun. Kalau terlebih sikit makannya.. Mulalah masing masing semput la..se…

Read more
Sayur Meranti Masak Lemak
Pin it

masak lemak sayur meranti ni sama aje dengan cara masak lemak sayur sawi, kobis semua tu. anak anak suka kuah santan. Tapi sayurnya semua taknak makan. Anak anak panggil kuah lemak ni sup putih. RESEPI SAYUR MERANTI MASAK LEMAK PUTIH Bahan-bahan: 1 ikat sayur meranti sejemput ikan bilis - kisar 1 b…

Read more

Ini semua resipi dari majalah majalah lama... MY pun belum cuba lagi. Kumpulkan aje untuk dicuba satu hari nanti. 1. Kerabu kacang panjang 2. Kerabu Jantung 3. Kerabu Daun Selom 4. Kerabu Telur Masin 5. Kerabu Makanan Laut 7. Kerabu Seri Menanti Pucuk Paku 8. Kerabu Babat 9. Kerabu Mangga 10. Kerab…

Read more
Resipi kacang buncis dengan tempe
Pin it

Bahan - bahan : 1 ikat kacang buncis dihiris serong 2 keping tempe dipotong kecil 2 hati ayam dipotong kecil 2 ulas bawang merah kecil -  hiris 2 ulas bawang putih - hiris 3 tangkai cili hijau = hiris garam sos tiram serbuk kunyit suku cawan air Cara cara membuatnya: 1. Mula mula gaul hati ayam den…

Read more
Kerabu kacang botol campur jantung
Pin it

Bila jantungnya ada sebiji je.. Kenala kawan kan beliau dengan sayur lain. Kalau tak nanti, sikit sangat pulak. Ye la... sayur jantung ni kan.. Kat luar nampak besar.. Bila kita dah kopek bahagian luar yang keras keras tu.. Tinggal la yang lembut yang boleh dimakan kat dalam tu sebesar buku penumbu…

Read more