Showing posts with the label resipiShow all
Pembikinan Kerepek Ubi Kayu
Pin it

Suami cabut ubi kayu kat kebun.  Alhamdulillah... Ada la sikit hasilnya... Nak bagi orang pun..tak tau nak bagi siapa. Lagipun ubinya dah tua tua sangat. Segan nak bagi orang. Jadi kami buat kerepek aje lah. Pokok ubi ni dah ada dari mula mula kami beli kebun. Isinya dah berkayu Bila rebus.. Dah be…

Read more
Ayam masak kicap mudah dan pantas
Pin it

Kadang kadang fikir nak masak lauk apa ni boleh buat mak mak kemurungan. Nak nak ada anak anak yang tengah sakan memilih ni... nak taknak kenalah masak dua jenis... Ayahnya pulak tak lalu nak makan lauk lauk sup dan goreng kunyit je hari hari... Kesian pulak hari hari nak masak lauk yang sama macam…

Read more
Kuey teow goreng
Pin it

Kuey teow goreng antara salah satu makanan kegemaran Mama Yan.. Suka sangat kuey teow goreng ni tau.. Tak tau nak describe macam mana dia punya suka tu.. Tak kisah la goreng kering ke, goreng berkuah ke, goreng kawah ke.. semua sedappp! Tapi.. kat rumah MY,  MY sorang aje yang suka kuey teow, yang …

Read more
Mi goreng kacukan jawa
Pin it

Kadang kadang sampai tak tahu nak masakkan apa anak anak ni. Memilih sangat makan nya.  Yang nombor 1 makan udang, tapi tak makan sotong. Yang nombor 2, makan sotong, tapi tak makan udang, yang nombor 3 dan 5 makan semua. Yang nombor 2 dan 6, tak makan sotong dan udang.. Mak yang pening. Ni masa ma…

Read more
Popia Sayur untuk Ibu Mentua
Pin it

Tak tahu nak buat sarapan apa lagi dah kan... Lebih lebih lagi orang tengah sakit ni ada pantang makannya.. Takkan hari hari nak makan jemput jemput dan lempeng sahaja.. takkan nak bagi biskut cicah teh o pula... Macam tak patut pula kann.. Jadinya Mama Yan buatkan popia berinti sayur sayur.. Guna …

Read more
MY Masak Rendang Daging Senang
Pin it

Semangat betul menghapdet blog dalam seminggu ni... Berderet entry on schedule post. Entah kenapa tiba tiba urat rajin terlebih timbul... hahaha.. Rajin la sangat.. Sebenarnya ni tulis masa cuti sekolah seminggu tu.. So MY tak terkejar kejar dengan kelas kat whatsapp, google meet, whatsapp call, Ho…

Read more
MY Masak : Sayur Kucai dan Tauhu
Pin it

Tengah tengah PKP ni... Memang takde cerita sangat... Cerita anak, cerita makan, tu je la kot... Kalau yang power sikit tu... Dapat job, Dapatlah kelainan sikit kat penulisan... Blogger sayur macam MY ni...  Cerita sayur aje la...hahaha Masa MY kecil kecil dulu... Sayur kucai ni macam bahan tambah …

Read more
Sambal Udang
Pin it

Masa mula mula kahwin, Jarang sekali dapat makan sambal udang ke...sotong ke... kerang ke... Selain sebab takde duit nak beli... Suami Mama Yan juga berdepan masalah alahan makanan laut... Menikmati makanan laut membuatkan kulit suami MY timbul gatal gatal, kerap bersin, timbul kudis yang bernanah.…

Read more
Urap Sayur untuk Suami
Pin it

Balik je dari pasar... Suami MY cakap dah lama tak makan urap.. Kelapa ada tu... Sayur pun ada sikit sikit ni... Boleh la buat nanti... Okay... Tapi jangan marah la kalau tak sedap... Bukan resipi tradisi family MY kat Pahang... Takat ada rupa tu boleh la buat, Tapi rasa belum tentu la... Resepi UR…

Read more