Showing posts with the label daughter wife n mama..Show all
Periuk tanah
Pin it

Poyo tak? Siap beli medicine clay pot untuk rebus air akar kayu Suzyhoney yang beli hari tu. Mama Yan beli kat kedai Great Zone.. Alahai.. Tak ingat pula berapa harganya... Sebelum pakai... kena la basuh dulu bersih bersih. Periuk ni memang untuk reneh air ubat ubat. Sebab tu dia siap 'spout…

Read more
Persediaan lelaki sebelum kahwin
Pin it

Saja nak share kat blog ni. Setuju juga dengan apa yang penulis ni tulis di twitter beliau. Tapi rezeki setiap orang tak sama... Dan ye.. Memang tak sama langsung dengan permulaan hidup berkeluarga Mama Yan. Barang dalam rumah MY dulu, beli secara ansuran dan beransur ansur. Mula mula beli peti sej…

Read more
Baby-G pink
Pin it

sesetengah orang minat kumpul jam buat koleksi, beli simpan dalam almari kaca aje, ada orang pulak, asal lawa je beli, ada orang memang suka matchingkan jam dengan outfit. ada orang langsung tak suka pakai jam tangan, Mama Yan? pada satu satu masa,  ada seutas aje jam tangan. Itulah jam tangan kat …

Read more
Nasi, telur, kicap
Pin it

Haishh... jangan cakap makan macam tu macam ni... Tak makan pun ada juga yang sanggup tau...hahaha Tapi bukan MY la.. MY wajib makan.. Kalau tak rasa nak makan semua orang. Jangan kata orang buat salah... Orang melintas pun kena marah...hahaha Dulu dulu masa baru kahwin memang pun makan macam tu. n…

Read more
Rebusan Akar Kayu SuzyHoney
Pin it

Hari tu MY beli Rebusan Akar Kayu Suzuhoney ni. Dalamnya dia dah siap buat paket paket kecil. Ada 4 paket, 1 paket tu tahan 4 ke 5 hari gitu la dia cakap. MY saja nak cuba je... Katanya boleh melancarkan perjalanan darah... Boleh bersihkan dalaman... Alah... cuba aje kan... Mana tahu habis sekotak …

Read more
Stok cili kering
Pin it

Selama ni kehidupan Mama Yan memang mudah sebab ada kakak ipar yang tolong jaga anak anak dan buat kerja rumah, Tapi lepas mak mentua Mama Yan sakit, Kakak Ipar MY dah balik kampung jaga mak dia.. Huhuhu jugak la.. Ni mujur masih PDPR.. Kalau dah mula sekolah nanti, confirm kelam kabut dan struggle…

Read more
Kenangan SPM, Soalan spot tak keluar
Pin it

Okay.. Ni MY pernah alami masa SPM tau. beberapa hari sebelum SPM, Ada budak edarkan skema soalan bocor untuk subjek Kimia dan Fizik, Kertas 2, subjektif. MY gelak aje lah.. Tak kuasa nak layan.. Mengarut lagi karut.. Takkanlah soalan SPM boleh bocor.. So, untuk subjek Kimia, study macam biasa je l…

Read more
Masih wujud ke?
Pin it

Mestilah masih wujud.. Kadang kadang yang suami dia hantar pergi check up tu... bukan dia tak hebat.. Kenderaan mungkin cuma ada satu sahaja.. Jadi suami lah yang hantar... Atau.. Suami dia yang memang nak hantar.. Atau pun.. Susah nak dapat parking.. Baiklah suami yang hantar.. Takkan nak bazir du…

Read more
Ho Ho Ho Balik Raub...
Pin it

Alhamdulillah.. Dapat juga balik Raub hujung minggu lepas... Balik 2 malam je... Tak hilang penat perjalanan pun sebenarnya.. Tapi takpe lah kan.. Janji... Boleh rentas negeri kita jengah kejap... Kalau tak nanti... Tiba tiba tutup sempadan negeri semula camne? Gembira sangat dapat jejak bumi Raub.…

Read more
Audit GST
Pin it

Hari Sabtu lepas,  MY dapat whatsapp dari pegawai kastam... Nak kena audit GST untuk tempoh 2018. Adoii... Dah habis tempoh GST 3 tahun dah... Rupanya... Ada lagi nak kena audit... Terus tak lalu makan... Pagi pagi semalam MY dah keluar rumah menuju ke pejabat... Nak kena ambil fail GST dan cari ta…

Read more
Suami masak vs isteri masak
Pin it

Suami masak Isteri masak Gambar yang atas, suami MY yang masak... entah apa nama masakannya MY pun tak tahu. Siap diracik racik daun limau purut bagai.. pedas masin manis semua ada... Yang gambar bawah, MY goreng ayam salut tepung ala popcorn chicken. Yang ni anak anak suka. Tapi ayahnya tak berken…

Read more
Merajuk vs Sakit
Pin it

Hari tu, Mama Yan baru je start merajuk sebab suami tak nak pergi IKEA... dia kata pening la pergi IKEA tu.. kena jalan jauh jauh, pusing pusing, Payah nak cari barang... Lepas dia reject request kita tu.. petang tu dia pergi main golf.. Aik?? Pergi main golf tu tak kena jalan ke? Takkan hayun kayu…

Read more
Selamat Datang Cik Port
Pin it

Sebenarnya dah lama sangat sangat dah Mama Yan cari mug baru... Dah pandang-pandang, jeling-jeling ke sana ke situ ke sini mencari mug, tapi takde yang berkenan di mata.. Kat shopee tu ada yang berkenan, tapi macam tak percaya pula dengan sistem kurier sekarang ni.. Aje jadi debu sampai kat tangan …

Read more
Wordless Wednesday : Dalgona vs Nescafe O
Pin it

Mama Yan semangat beli Nescafe dan susu segar untuk buat Dalgona. Tapi dari sehari ke sehari tak terbuat buat Dalgonanya... Dan susu segarnya... dah lama sadaqallahul'azim.. Anak anak dah minum. Dah tu Nescafe apa hal? Yer...Nescafe jadi Nescafe O aje. Dah lama tak minum Nescafe sebenarnya... M…

Read more
Kerusi oh kerusi
Pin it

Borak borak dengan ex-housemate zaman UTM dulu...  Diorang masing masing work from home ... Semua mengadu dah sakit pinggang sebab duduk kat kerusi meja makan yang tak ergonomik untuk buat kerja dalam jangkamasa yang lama. Kesian juga MY kat anak anak yang kecik ni... MY beli meja makan saiz kecik …

Read more
Tempe
Pin it

Takde cerita sangat sepanjang minggu ni... Sibuk dengan rumah dan anak anak je... Sekolah nya tidak.. tapi kerja sekolahnya melaut. Kalu tak tunggu kat sebelah.. Hapah memang tak siap la kerja sekolahnya tu. Hari tu MY goreng tempe nak letak dalam sayur... Tapi sambil masak.. MY rasa satu potong...…

Read more
Proses melatih anak
Pin it

Memang sekarang ni kalau balik belanja,  Serah kat anak anak kemas barang. Cuma kena la bagi arahan, Yang ni kena simpan kat mana,  Simpan kat mana, Lama-lama diorang pun pandai nak susun sendiri.. Kita tinggal nak pantau aje lah... Kalau tak pantau.. Aje keras kekung la mi kuning dengan tempe dile…

Read more