Showing posts from July, 2021Show all
PDPR PSV Tahun 2 - Topeng Serkup Burung Kenek-kenek
Pin it

Topeng serkup untuk kelas PSV Aril. Tajuknya burung kenek-kenek. MY guna kotak koko crunch je.. Ngam ngam kepala Aril. Buka, Terbalikkan, Gam semula, Suruh dia warnakan guna warna air, Fikirlah nak guna warna apa, Dia pilih warna biru gelap... Mama Yan tolong lubangkan untuk bahagian mata tu, kotak…

Read more
Wujud Lagi Ke? Part 5
Pin it

Rumah orang lain wujud kot... Rumah MY dah pupus dah... Anak anak dah bujang, Biarkan diorang belajar buat kerja, Sapu halaman rumah, Korek longkang,  Bakar sampah, Buang sampah, Bagi ayam/kucing makan, Cuci akuarium, Cuci bilik air sendiri, Kemas meja lepas makan,  Kemas pakaian sendiri masuk alma…

Read more
Wujud lagi  ke? Part 4
Pin it

Haha.. Yang ni MY pun tertanya tanya? ada ke wanita yang tak sukakan emas? Alangkan lelaki pun suka emas... Ini pulak wanita... Yang tak suka pakai perhiasan emas ramai... Tapi tak suka emas tu? Tak tahu la ada ke takde... Kadang kadang ada orang tak suka pakai perhiasan emas ni sebab sebab dia yan…

Read more
MY Masak Rendang Daging Senang
Pin it

Semangat betul menghapdet blog dalam seminggu ni... Berderet entry on schedule post. Entah kenapa tiba tiba urat rajin terlebih timbul... hahaha.. Rajin la sangat.. Sebenarnya ni tulis masa cuti sekolah seminggu tu.. So MY tak terkejar kejar dengan kelas kat whatsapp, google meet, whatsapp call, Ho…

Read more
Wujud lagi ke? Part 3
Pin it

Ya ampunnn.... Mestilah masih wujud... Lesung batu ni macam satu keperluan tau kat rumah. Boleh katakan hampir tiap tiap hari lesung batu ni bertugas tau. Kalau nak masak banyak banyak, Pakai blender... Tapi kalau masak tiap tiap hari tu... Memang pakai lesung batu ajelah. Susah tau nak blender baw…

Read more

Tengah godek2 layout blog, ter 'remove' bloglist. Rupanya, skarang kena klik dropdown satu persatu. Berpinau mata... siapa yg takde dalam list, nanti bagitau kat komen eh. MY masukkan semula.

Read more
Giveaway Road To 3M Mamapp
Pin it

Terbuka lepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan pos. - MY menetap di Malaysia Buat blog post bertajuk "Giveaway Road To 3M Mamapp". Tepek banner di atas beserta link ke post ini. - Done tepek banner dan backlink  Wajib Follow blog mama:  http://www.mamapipie.com  - …

Read more
Masih wujud ke? Part 2
Pin it

Kalau betul betul sekarang... Memang kisah... Tak berani kot nak makan kat gerai... Kena saman karang...nayaaa... Tapi sebelum PKP... MY memang tak kisah makan di gerai... Gerai medan selera boleh, Gerai tepi jalan pun boleh, Dengan syarat... bersih. Mama Yan dan suami memang takde hal sangat bab…

Read more
Masih wujud ke? Part 1
Pin it

Naik menyampah pula bila keluar quote "Masih wujud ke perempuan dot dot dot..." "Masih wujud isteri dot dot dot.." Bukan sikit sikit.. banyak dan berlambak lambak lalu di newfeed... Tak tahu kenapa dan apa perlunya soalan begitu... Biasanya page page yang takde modal menulis la …

Read more
Kerabu kacang botol campur taugeh yang senang dan sedap
Pin it

Benda yang suami MY paling lemah bila MY kirim beli sayur... Bila tanya sayur apa? Apa apa aje lah... Tapi...banyak jenis jenis sayur yang MY tak makan... Mama Yan suka sayur yang jenis daun je macam sawi, bayam, kobis, pucuk manis, pucuk ubi, pucuk paku, kangkung, salad... Sayur jenis buah suka si…

Read more
Keropok Tok Wan
Pin it

Ye.. tengah PKP.. memang takde cerita lain selain dari anak... filem atau drama, makannnn... takleh jalan jalan kan... Keropok lekor ni MY beli kat warung tepi jalan kat Pengkalan Raja kat Pekan Nanas ni... Sedapp... Dah sejuk pun tak liat.. Masih lembut di dalam.. Mula mula dulu.. selalu beli yang…

Read more
MY Masak : Sayur Kucai dan Tauhu
Pin it

Tengah tengah PKP ni... Memang takde cerita sangat... Cerita anak, cerita makan, tu je la kot... Kalau yang power sikit tu... Dapat job, Dapatlah kelainan sikit kat penulisan... Blogger sayur macam MY ni...  Cerita sayur aje la...hahaha Masa MY kecil kecil dulu... Sayur kucai ni macam bahan tambah …

Read more
Maksud Peribahasa: Kucing Bertanduk
Pin it

Peribahasa  kucing bertanduk  atau  bagai menantikan kucing bertanduk  adalah peribahasa Melayu yang bermaksud mengharapkan sesuatu yang tak mungkin

Read more
Wordless Wednesday : Perempuan belajar tinggi pun duduk ceruk dapur juga nanti
Pin it

Read more
Salam Aidil Adha
Pin it

Selamat hari raya aidil adha kepada semua yang terbaca entry Mama Yan pagi ini. Beraya di perantauan lagi kita kali ini... Juadah hari raya kita adalah ketupat segera, kuah lodeh dan rendang daging. Untuk tengahari nanti pula...Mama Yan nak masak nasi minyak, ayam goreng, acar jelatah. Tapi ini pla…

Read more
Mary Kay Honey Glow Finisher
Pin it

Sekarang ni kan kalau keluar rumah kena pakai facemask, Jadinya MY memang malas nak pakai mekap dan foundation tebal tebal... Nanti facemask nya comot kesan kesan alas bedak tu... Jadinya, Buat masa sekarang ni.. Mama Yan menggunakan Honey Glow Finisher produk keluaran Mary Kay ni hari hari.... Hon…

Read more
Anak pungut
Pin it

Anak pungut terbaru keluarga MY... Semalam suami MY naik pejabat, Jadi, Mama Yan minta suami carikan anak pungut kat bawah opis tu.. So inilah budak 2 ekor yang berjaya dipungut.. Masih malu malu kucing... Jadi letak dalam sangkar dulu sampai mereka berdua boleh sesuaikan diri dengan keadaan tempat…

Read more
Terpilih dalam Segmen Pencarian Bloglist Syu Deris
Pin it

Alhamdulillah... Blog ciput Mama Yan terpilih dalam segmen yang dianjurkan oleh Syuhada Idris... Terima kasih Syu...

Read more
Novel : Oh, Temah!
Pin it

Tajuk : Oh, Temah! Penulis : Azizah Ami Cetakan : Firdaus Press Jumlah Mukasurat : 332 + extra 26 mukasurat cerpen Genre : Cinta, Keluarga, Komedi Novel ni memang untuk baca santai santai dan release stress je. Takde konflik, tak thrill, tak payah fikir berat berat,  Baca sahaja dan senyum sorang …

Read more
Perlukah i-Citra?
Pin it

tengah tengah pandemik ni, ada hati lagi nak fikir pasal berjalan sana sini, bercuti, nak jalan rumah anak menantu, nak jumpa kawan sekolah, Haish.. mesti penulis komen seperti ini tak lalui keperitan dibuang kerja atau dicutikan tanpa gaji... Bagi MY, kalau tidak terdesak dan tiada keperluan, Tida…

Read more