Showing posts from 2021Show all
Pensel warna Luna di Shopee Murah
Pin it

Dah nak cuti sekolah baru nak beli pensel warna... Hahaha... Takpe.. Pensel warna bukannya boleh basi. Dulu, masa abang dengan Moq je yang sekolah,  MY selalu belikan pensel warna yang 24 batang tu.  Maklumlah... 2 je yang sekolah. Sekarang dah 5 orang yang sekolah.. Ambik ko.. tak terdaya nak baya…

Read more
 MY Novel : Suara Hati
Pin it

Tajuk : Suara Hati Penulis : Anis Ayuni Penerbit : Alaf 21 Sdn Bhd Tahun Cetakan : 2002 Jumlah Mukasurat : 327 Fiksyen Melayu Mengisahkan Hani yang menjalinkan hubungan cinta dengan Haris ketika kedua dua masih menuntut. Kisah cinta mereka akhirnya berakhir apabila Hani dipinang oleh Dr. Naim dan H…

Read more
Singgang ikan simple
Pin it

Anak anak Mama Yan ni kalau makan ada kuah laju sikit la berbanding dengan takde kuah, Tapi tu la.. Kuah yang digemari semua macam lauk hospital. Eh.. lauk hospital pun lagi sedap dan meriah dari ni. Diorang suka makan kuah yang putih dan jernih. Sayur lemak, bening, sup, singgang dan yang seangkat…

Read more
Selipar bulu-bulu
Pin it

Biasa hujung minggu Jumaat, Sabtu dan Ahad tak ramai yang datang mengunjungi blog. Jadi kita buat entry simple simple aje.. Selipar bulu bulu ni MY beli di Mr. DIY dengan harga RM18.50 kalau tak silap. Mula2 Mama Yan masuk seorang, Suami kata nak tunggu kat kereta. Tengah pilih pilih selipar, Tiba …

Read more

View this post on Instagram A post shared by Les' Copaque Production (@lescopaque) Tahniah diucapkan pada Upin & Ipin kerana memenangi kategori Program Animasi Asing di Anugerah Penyiaran Ramah Anak ( APRA) 2021 di Jakarta , Indonesia pada 27 November lalu. Kemenangan i…

Read more
Pengakap Rambu 2021
Pin it

Alhamdulillah... Syukur sangat.. Rasanya ini antara pencapaian terbaik Moq di sekolah. Mama dan ayah dia tak pernah sampai dapat anugerah Rambu Pengakap walaupun pernah jadi pengakap. Mama dia bangga yang bukan sikit sikit tau.. Bangga sangat sangat. Bukan mudah nak siapkan buku log pengakap tu dal…

Read more
Lelaki handsome bila...
Pin it

Tanya pulak... jadi auto hensem lepas gaji la... Berseri seri je muka. Kalau macam suami MY, Lepas payment kerja masuk.. Huish... 2 kali ganda hensem... Hahaha... masa tu nak ngecek apa apa senang je dapat...

Read more
Karipap Frozen anak anak
Pin it

Takde apa nak cerita, tapi nak kena cerita juga. sebab kalau blog ni tak berupdate dua tiga hari, lepas tu susah dah nak cari tune dia semula. Sebab takde cerita, kita bagitau la kita takde apa nak cerita, takde cerita pun satu cerita juga tu. hahahahapeda merepek. Ni MY buatkan anak anak karipap. …

Read more
Kangkung tumis cili kering
Pin it

Masalah problem paling berat nak difikir tiap hari adalah, nak masak apa hari ini? Kann... Sebab menunya nak kena sesuai dengan suami dan anak-anak.. Tapi kalau malas nak fikir menu yang sesuai, Masak la dua tiga jenis menu. Ada untuk suami, ada untuk anak anak. Anak anak semua takut nak makan peda…

Read more
Mendung Tanpo Udan
Pin it

Mendung Tanpo Udan Ciptaan : Kukuh Prasetya Kudamai Mendung tanpo udan (mendung tanpa hujan) Ketemu lan kelangan (bertemu dan kehilangan) Kabeh kuwi sing diarani perjalanan...perjalanan (Semua itu yang dinamakan perjalanan) Awakdewe tau duwe bayangan (Kita pernah punya angan-angan) Besok yen wis …

Read more
Periuk tanah
Pin it

Poyo tak? Siap beli medicine clay pot untuk rebus air akar kayu Suzyhoney yang beli hari tu. Mama Yan beli kat kedai Great Zone.. Alahai.. Tak ingat pula berapa harganya... Sebelum pakai... kena la basuh dulu bersih bersih. Periuk ni memang untuk reneh air ubat ubat. Sebab tu dia siap 'spout…

Read more
Sarapan mamak
Pin it

Pagi tadi suami ajak anak bininya sarapan kat luar. Tanya anak anak nak makan apa...kat mana... Semua sebulat suara nak makan roti telur kat mamak.. Hmmm... layan... Dulu si kecik ni selalu kena tinggal. Sekarang pergi mana pun kena bawa... Mak Le'a dia dah balik kampung Tanya nak makan apa sem…

Read more
Kad Pengenalan 12 Tahun
Pin it

Dak Moq ucuk Mama Yan dah dapat kad pengenalan. dah bujang dah... cepat betul masa berlalu. Masih terbayang bayang lagi muka dia masa baby... Birthday dia bulan 8 sebenarnya, Mama Yan booking nak buat IC dia di JPN Pontian je sebab tak boleh merentas daerah untuk ke UTC. Booking dari bulan 8, Dapat…

Read more
Samsung Tab S7
Pin it

Alhamdulillah... Walaupun suami MY nampak macam tak kisahkan blog MY, Tak pernah baca pun... Tapi MY tahu dia support hobi MY ni.. Buktinya bila suami MY belikan Tab S7 ni... Senang nak menulis katanya... Besar dari handphone tapi lebih portable dan easy handling berbanding laptop. Bersyukur sangat…

Read more
Persediaan lelaki sebelum kahwin
Pin it

Saja nak share kat blog ni. Setuju juga dengan apa yang penulis ni tulis di twitter beliau. Tapi rezeki setiap orang tak sama... Dan ye.. Memang tak sama langsung dengan permulaan hidup berkeluarga Mama Yan. Barang dalam rumah MY dulu, beli secara ansuran dan beransur ansur. Mula mula beli peti sej…

Read more