I will follow youuu....

Tuesday, June 30, 2020

Kad Pengenalan Abang

Hari ni pagi pagi lagi dah keluar bawa si Abang ke JPN Daerah Pontian...
Berkali kali berpusing kat sekitar bangunan kerajaan bandar Pontian tu...
Sebab tengok kat Google Maps JPN kat situ...

Lepas tu suami tanya kat orang tengah parking motor...
Ooohhh...rupanya JPN daerah Pontian dah pindah ke tempat baru...

Ni ha alamat JPN Daerah Pontian yang baru...
Jabatan Pendaftaran Negara 
Daerah Pontian 
No 60 & 60-1, Jalan Emas 2, 
Pusat Perniagaan Kota Emas, 
Pontian, Johor

Dah pindah dari Januari 2020 rupanya...


Kedudukannya terletak berhampiran dengan Gedung Pakaian Ten Ten, KFC & Pizza Hut..
Kemain jauh berpusing pusing ikut Parit Semerah bagai...
Adoi... pening....

Sampai kat JPN...
Cakkkk....
Takde perkhidmatan secara walk in...
Deyyy...kena buat temujanji la...
Sabar aje la kann...
Try buat temujanji...
Sepanjang minggu ni dan minggu depan temujanji dah penuh.
Ayoyo....

Try kat UTC JB...
Alhamdulillah...
Ada slot kosong pukul 10.40 pagi esok.
Jadi, esok beraraklah ke UTC JB pulak ye...

Lepas tak jadi buat kad pengenalan tadi,
Terus ambil yang nombor 2 pula di rumah.
Sebab nak pergi beli barang sikit kat Aeon Taman U.

Sebelum ke Taman U, terus ke Taman Ungku Tun Aminah dulu...
Sebab nak pergi Ambank.
Mama Yan nak buat full settlement untuk kereta Grand Livina kesayangan tu..
Alhamdulillah...
Dah habis bayar sebiji..

Lepas selesai urusan di Ambank, pergi Aeon.
Beli baju basahan selai sorang...
Untuk Abang belikan kemeja selai...
Dah besar ni kena la ada kemeja,
Senang untuk urusan rasmi...
Beli juga selai seluar jeans untuk dia...
Untuk adik mok, anak no 2 tu...
Seluar untuk dia takde yg ready made..
Nak kena tempah.
Dah gendut mendut sangat sejak PKP ni...
Selain tu beli juga poster colour la, dan keperluan mandian diorang. 
Dah pandai nak pilih pilih sabun dan ubat gigi sendiri...
Layannn...

Kemudian,
Ikut ayah diorang pergi Sekolah Agama Taman Scientex, Pasir Gudang.
Sebab ada inspection bersama IWK untuk kerja kerja sewerage.
 Nasib la anakkk...
Kena ikut mama dan ayah pergi kerja.

Akhir sekali,
Singgah kedai ikan beli ahli keluarga baruuu...
Nanti esok lusa kalau hidup sihat..
Kita up story...
Kalau Innalillah...
Lupakan aja la...


Dah macam orang bujang ngeteh.
Mama ayah duduk meja lain, dating.

Awesome Reader 2020

Seperti yang dijanjikan semalam...
Sempena hari lahir abah Mama Yan..
Mama Yan nak umumkan pemenang Awesome Reader ataupun pengkomen terbanyak dalam masa 6 bulan ni...

Tahniah Sha Mohamed...
Ribuan terima kasih atas sokongan yang diberikan...
Hadiahnya masih belum disiapkan...
Nanti dah siap MY share kat blog sebelum diposkan...

Terima kasih juga kepada semua pembaca yang sudi mencoretkan sepatah dua kata kat blog kerdil aziankhalil.com ni

Dah...jom ramai ramai pergi blog awesome kat bawah ni...
Diorang ni suka membalas kunjungan tau...
Rugi kalau tak friend friend dengan diorang...





Segmen Bloglist PKPP at aziankhalildotcom

Sempena PKPP yang diumumkan sebentar tadi,
Mama Yan nak buat segment Bloglist PKPP. 
Segmen bermula pada saat ini dan tutup pada 30 Jun 2020.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Buat 1 entry bertajuk 'Segmen Bloglist PKPP at aziankhalildotcom'. 

2. Letakkan gambar 'screenshot' blog aziankhalil.com ni dalam entry anda dan backlink ke entry ini.

3. Follow blog aziankhalil.com ni


5. Letakkan link penyertaan anda dalam ruangan komen di bawah.

Hadiah: 

5 peserta pertama komen link penyertaan akan masuk ke bloglist PKPP secara automatik sehingga 31 Ogos 2020.

5 peserta segmen lagi akan dipilih secara rawak untuk berada dalam blog list pada 1 Julai 2020

1 peserta akan dipilih secara rawak untuk  memenangi 1 botol ' Mary Kay Eye Make Up Remover' yang bernilai RM64.



Harap harap...rakan rakan sudi join segmen ni....
Maklumlah kali pertama nak bersegmen... terima kasih semuaaa


Ini contoh screenshot:-

MY Karipap Pusing

First time buat karipap pusing kat rumah sendiri...
dah tentu tentulah berdasarkan Cikgu Google...
Setiap saat...setiap step..
memang berpandukan google..
entah blog siapa entah..
lupa nak mark...hihihi
dasar tak kenang budinya seketul azian khalil ni...

buat suka suka aje...
Nak bagi variasi sikit kat makanan anak anak...
tapi rasanya..
Ini kali pertama dan terakhir la kot...

Puncanya...
pertama...cara pembuatannya agak renyah dan leceh...
bulat, gelek, gulung..
gelek lagi, gulung lagi...
gelek lagi, gulung lagi...
Pusing kepala Mama Yan...
Macam karipap tu juga..

Punca kedua,
bila digoreng, bahagia tepung yang bancuhannya marjerin tu,
mencair dalam kuali..
Jadila minyak tu penuh tepung..
eh malasnya nak kena salin salin minyak ni...

Punca ketiga..
Muak...

Punca keempat..
Masuk minyak la karipap jenis ni...
tak berkesan la simvastatin Mama Yan nnt
Kolestrol tinggi ni...

Punca kelima,
benda boleh order,
Kenapa nak buat?


Satu kejayaan bagiku..hahaha

Siap wasap gambar ni kat suami

Anak anak komplen,
Kami lagi suka karipap kulit selapis katanya,
Tapi kat mulut penuh karipap, tangan meraba pinggan lagi.
Ceh sangat

Monday, June 29, 2020

Segmen Blog List PKPP tinggal sehari je lagi

Tinggal 1 hari saja lagi...
Esok berakhir lah Segmen Bloglist PKPP aziankhalil dot com..
Last esok tau..
Lepastu...kita akan umumkan blog manakah yang akan berada dalam blog list PKPP Mama Yan..
Dan ada 1 hadiah ye...
Mama Yan akan pilih guna cabutan undi...

memandangkan esok Hari Ulang tahun kelahiran abah kesayangan Mama Yan..
MY nak tambah satu lagi hadiah kepada Awesome Reader 2020...
Awesome Reader ni ialah hadiah kepada orang yang paling banyak bagi komen sepanjang tahun 2020 ni...
Hadiah belum tahu lagi nak bagi apa...
Tapi masih ada masa satu hari untuk bagi komen banyak banyak...
Jangan pakai bot sudah la...

Mana yang belum join, meh la meriahkan suasana...
Nanti kita blog walking semua blog peserta ya...
tungguuu...

Sunday, June 28, 2020

Hadiah tempat terakhir

Semalam suami MY join Golf friendly tournament anjuran developer. 
Bagi kategori guess...
Dapatlah tempat ke 6 ataupun lebih tepat lagi tempat terakhir...hihihi...
Baru start main sebulan ni...dah nak masuk tournament...
Memang ke dasar kolam ajelah bolanya...

Yang penting dapat hadiah blender...hahaha...
Bolehla buat smoothies nanti...


Pau tak jadi

Sebenarnya takde bahan langsung nak update blog,
Tapi nanti tak berupdate pulak blognya...
Baru je nak mula semula kemeriahannya...
Jadi belasah la apa pun...
Asalkan ada entry tiap hari....tapi macam terskip juga...
Susah nak maintain tiap² hari...

Semalam MY buat buat kuih Pau guna tepung Pau Nona...
Dalam tu dah ada tepung dan sepeket yis segera.
Beli dah lama...
Tapi tak terbuat buat...
Memandangkan expired date dia lagi 3 hari,
Mama Yan paksa juga lah diri untuk uli kuih pau...

Mama Yan sorang je makan berketul ketul ketul...
Sebab anak anak tak berapa minat. 
Semua sekali ada 24 ketul paunya...
6 ketul inti kaya,
6 ketul inti coklat,
12 ketul lagi guna inti karipap.
Anak anak makan yg inti kaya je ....
Adoiii...
Sejak bila pula suka makan kaya ni...
Bukan ke selalunya suka coklat...
Adehh..pening ku memikirkannya...

Tengok gambar kat kotak gebu...

Siqp ada resepinya di belakang kotak

Tak gebu pun....naik la juga, tapi takde la rupa
Pau Tanjung Malim ke.., Pau Ahmad ke..

Inti ni asalnya nak buat karipap...
tapi takde marjerin,
Buat inti pau aje la...

Saturday, June 27, 2020

Tak sempat berflower horn

Tak sempat nak ambil gambar...petang ni beli.. 
Pagi lusanya dah arwah...
Tak tagu apa yang tak kena...
Dua kali beli "flower horn"...
Dua kali la tak panjang hayatnya dengan kami...
Tengah fikir nak bela ikan apa pulak ni...
Bela ikan puyu je senang kot...
Takde lauk, kita sauk je dari akuarium 



Wednesday, June 24, 2020

Langsirku Runtuh Lagi

Ni kali ke tiga suami Mama Yan membetulkan railing langsir kat rumah ni dalam jangkamasa 6 bulan tinggal di rumah baru...

Begitulah ye...anak ramai. 
Selain kena selalu kemas rumah, kena juga ada skill repair sendiri sendiri sikit²...
Kena lah ada alat alat asas untuk bertukang seperti tukul, paku, pemutar skru, pliers, drill dll.
Masak juga kalau tiap kali pun nak kena panggil tukang kan... 
Sebab tu la masa sekolah dulu kita ada belajar kemahiran hidup...

Eh... ni bukan merungut atau tak bersyukur ada ramai anak...
Sekadar berkongsi kenangan zaman membesarkan anak anak...
Masa anak membesar ni tak panjang mana...
Sedar²...semua dah tinggalkan rumah keluarga untuk bina hidup sendiri...
Jadi... inilah kenangan untuk dibaca baca supaya tak lupa..

Lagipun kan...
Taknak kemas rumah banyak kali...
Tak payah beranak...
Takpun, tambat aje lah anak tu dalam playpen...
Hihihi

Sampai runtuh si kecik tu bergayut kat langsir

Dah siap.

Temu pauh ke ni?

Kat rumah Mama Yan ni ada owner lama tanah serumpun kunyit...
Tapi daun kunyitnya lain sikit...
Tak macam kunyit biasa...
Tulang daunnya tu berwarna sedikit ungu kehitaman...

Semalam petang,
Mama Yan korek sikit...
Nak tengok isinya warna apa...
Lepas tu Google...
Tersampai ke blog Warisan Petani



Tulang daunnya berwarna ungu kehitaman sedikit

Warna daunnya pun lebih hijau dari kunyit.
Mungkin mereka hanya bersaudara


Ni bentuk luar umbisinya..

Potong 2 tengokk...
Ohhh...isinya berwarna kuning air.
Baunya macam buah kuini/mangga muda


Monday, June 22, 2020

Kek Lapis Sarawak Selera Sakura

Alhamdullillah...
Tokey Kek Lapis Selera Sakura sudi melapis untuk Mama Yan hari tu...
Dapatlah Mama Yan bawa balik kampung sebagai ole-ole...
Walaupun made in Johor..tapi resepinya original dari Sarawak...
Chefnya pun anak jati Sarawak tau..



Mama Yan order dua loyang...
Sebab perancangan asal nak balik dua dua kampung macam biasa...
Singgah Segamat dulu sebelum meneruskan perjalanan ke Raub,
Tapi tu lah...
Tak jadi pulak...



Kek lapisnya Sunah buat dua perisa...
Kek Lapis Perigi Biru dan Kek Lapis Butterscotch..
Dua dua sedap sangat sangat...
Memang salute la dengan chef² kek Lapis Sarawak ni...
Bukan sahaja pandai buat kek..
Tetapi juga tabah dan sabar...
Menurut Sunah...
Masa yang diambil untuk siapkan satu loyang kek adalah 4 jam paling minima...
Mama Yan buat kuih lapis kukus 6 lapis aje dah fedap...

Sedap yang amat sangat.
Lapisan dia Mama Yan kira lebih daripada 30 lapis okay...
Balut siap siap dengan aluminium foil supaya tahan leeebihh lama.


Yer..MY memang ada masalah menahan sabar dan memang tak cukup tabah...
Jadi.. kalau teringin nak makan,
Beli saja la..
Tak payah la susah susah berangan nak melapis...
Kerja kerja yang memerlukan ketekunan dan kesabaran ni...
Kita bagi kat mereka-mereka yang ahli sahaja

Nanti kalau chef Selera Sakura buka order untuk raya haji...
Mama Yan nak order lagi...
Nak order untuk jiran²...
Nak order untuk staf²...
Nak order untuk family mertua...
Yer...nak order je...
Takde niat nak minta resipi ataupun belajar mahupun ambil kursus...
Sebab sangat memahami kemampuan diri...hahaha..

Nama Kek ni memang original Kek Lapis Perigi Biru rupanya...
Ingatkan cik adik Sunah suka sakura ni reka reka aje nama perigi tu...
Bawah ni IG SeleraSakura..
Boleh terjah dan follow untuk cuci mata dan tekak dengan kek lapis dan brownies ok...

Sunday, June 21, 2020

MY Review : Dari Kerana Ainun

Judul Buku : Dari kerana Ainun
Penulis : Azizah Ami
Penerbit : Angan Pena
Genre : Fiksyen Melayu
Cetakan Pertama : Disember 2018
Jumlah Mukasurat : 441

Macam mana Ainun MY,
Jadi tak? Gigih tau mengedit..hahaha


Novel tulisan Azizah Ami ni memang novel yang penuh ayat pick up line dan sweet mueet gitu.
Memang sangat sesuai lah di baca bersendirian.
Kalau baca dalam MRT,
Nanti orang getik tengok kita tersenyum sorang sorang masa baca novel..
Possibility nak terlepas station pun tinggi...

Mama Yan mula baca malam tadi dan habis waktu petang ni...
Lama juga la masa yang diambil sebab banyak urusan nak buat hari ni...
Ada on off la...
Biasalah...novel memang kita baca waktu lapang je...
Kena la dahulukan perkara perkara yang wajib didahulukan.

Mengisahkan Ratu Nur Ainun yang dipanggil Rat..
Tapi family tetap panggil Ainun.
Rat ni gadis nakal, free hair, seksi, cantik dan ada boyfriend nama Dean
Tapi Dean ni macam nak buat Rat jadi stock geli geli je..
Tak bersungguh-sungguh pun..
Last-last diorang clash...

Rat ni pula, 
Mama dia tak berapa suka sebab degil sikit.
Lagipun ada sejarah hitam masa kecil yang melibatkan Rat dan arwah adiknya
ditambah pula dengan Pak Long si Rat ni,
Tak habis habis menghina Rat kerana tak pakai tudung dan seksi,
Tak seperti Munirah dan Zinnirah.

Kemudian,
Encik Adib kenalkan Rat dengan Cikgu Ahmad semasa Cikgu Ahmad menguruskan pembelian perabot untuk sekolahnya.
Cikgu Ahmad dah jatuh cinta pandang pertama pada Ratu Nur Ainun...

Bapa Rat dan bapa Cikgu Ahmad ni dah lama berkenalan, 
Jadi Encik Adib hantar Rat untuk tinggal di rumah bapa Cikgu Ahmad untuk belajar agama lepas percubaan Rat bunuh diri lepas merajuk dengan mamanya.

Ceritanya takde konflik apa apa...
Bahasa yang digunakan pun sangat mudah,
takde perkataan yang perlu di'Google' maknanya...
Isi dan penceritaan yang ringkas...

Kalau yang suka bacaan berat penuh ilmiah..
Ini bukan novel yang sesuai...
Tapi untuk golongan pertengahan usia yang sedang mabuk cintakan suami sendiri...
Memang best... hahaha
Boleh berjangkit miangnya nanti..

Apapun syabas Azizah Ami..
Mama Yan suka...



Saturday, June 20, 2020

Servis Kereta Jom

Mama Yan memang tak pernah servis kereta sendiri...
Mesti suami yang uruskan semua...
Selalu tolong jemput suami je kalau dia nak tinggalkan kereta..
Kelmarin tergatal la pulak nak ikut temankan dia pergi servis kereta...


Mula masuk...
Kena tunggu turn untuk jumpa customer service dia dulu...
Masa ni dia consult la nak kena buat apa buat apa..
Berdasarkan kepada tarikh akhir servis dan mileage.
Lepas tu dia bagi harga...



Lepas tu...
Tunggu la kereta siap diservis.
Kat situ ada la disediakan air panas, mi segera, biskut, kopi segera, air masak dan lain lain...
Tapi sebab kami berdua dah makan sebelum datang servis kereta...
Takdelah rasa nak makan²...
Suami kata kalau datang appointment pagi...
Siap ada sarapan disediakan,
Karipap, donat, nasi lemak, bihun goreng gitu...
Hahaha... Mama Yan pun "Ooohhh" aje lah...
Memang tak pernah uruskan servis kereta sendiri...
Pam tayar kereta pun tak reti... 
Hantar kereta basuh kat kedai pun baru berapa kali...
Susah kot nak masuk tempat cuci kereta tu...sempit..

Mama Yan tengah duduk kat 'charging station' masa ni.
Tempat caj henpon pun ada.
Sesungguhnya Mama Yan 'daghat'..

Masa yang diambil pula lebih kurang 2 jam untuk minor service.
Kalau major service,
Suami Mama Yan akan hantar pagi dan ambil petang.
Kelmarin appointment pukul 2 petang,
Jam 3.45 petang dah siap...
Sementara menunggu tu,
Boleh la kita isi masa dengan main game kat handphone ke, bersosial di atas laman media ke, baca buku ke, baca surat khabar ke, update blog ke, blogwalking ke..hehehe...

Tengah2 servis tu...
Juruteknik tu panggil...
Rupa rupanya nak bagitahu..
Tayar spare takde kat tempatnya...
Alahaii...tayar spare hilang rupanya...
Nasib baiklah tiada kejadian yang tak diingini berkaitan tayar berlaku dalam tempoh kehilangan ni...
Dah la kami memang tak sedar bila masa la tayar tu hilang...

Garu kepala jugak la bos...
Tayar spare hilang.


Menurut juruteknik yang servis kereta tu...
Kehilangan tayar spare Triton memang menjadi jadi kebelakangan ni...
Sebab tayar dia kat luar kan...
Pencuri pergi je la merangkak bawah kereta...
Buka skru..
Senang2 je dapat...
Harga sebiji sport rim original Triton dalam dua ribu lebih gitu...
Hai senangnya la orang sekarang cari duit...
Semoga si pelaku mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah...
Malas la nak fikir² sangat...
Dah hilang...dah situ...

Alhamdulillah...
Selesai servis kereta...
Bersyukur sangat²...
Teringat zaman muda mudi dulu...
Selalu tak servis kereta ikut timing yang betul...
Sebab nak servis kereta nak kena tunggu tabung pringle penuh dulu...hahaha...





Jangan Cakap Kakak Abang Tak Payung


Gambar buat kenang-kenangan...
Terima kasih Repsol JRE kerana sudi berbakti kepada kami sekeluarga sebelum ini...
Semoga selepas ni dapatlah berkhidmat bakti kepada adik Mama Yan dengan baik dan cemerlang.

Terpaksa hantar balik Pahang naik Triton sebab Poslaju belum ambik penghantaran motor..
J&T pun tak ambil juga...

Untung jadi adik bongsu... 
Kasih sayang mak ayah abang kakak,
Semua tertumpu kat dia..
Hahaha...




Friday, June 19, 2020

MY Review :Novel "Bagaikan Puteri'


Judul Buku: Bagaikan Puteri
Penulis     : Ramlee Awang Murshid
Penerbit   : Alaf 21, Kumpulan Karangkraf
Tahun Cetakan  : 31 Disember 2005
Jumlah Mukasurat : 574
Genre : Epik Thriller, Fantasi

Bagaikan puteri ke... bagaikan orang gaji ni?


Alhamdulillah...dah habis dah baca...
Suka sangat sangat...
Memanglah cerita tak masuk akal...
Tapi penulis sendiri sedar cerita tu tak masuk akal..
Tapi takpelah...
Cerita fantasi kan...
Nak realiti baca surat khabar ajelah

Novel Bagaikan Puteri ni mengisahkan Haryani,
yang koma selepas kemalangan.
Di dunia kurun ke 21, dia koma...
Roh dan jasad keduanya nya tercampak ke kurun 15.
Haryani perlu mati dalam salah satu zaman untuk hidup dalam satu zaman sahaja.

Dalam pengembaraan roh Haryani ke kurun 15,
Haryani bertemu dengan Laksama Sunan.

Novel Bagaikan Puteri ni...
Novel pertama dalam siri Laksamana Sunan ni...
Jadi dalam novel inilah diceritakan bagaimana Saifudin ni boleh merantau ke Acheh...
Dan bagaimana Saifudin kembali ke Tanah Melayu..
Siapa yang ditemui sepanjang perjalanannya pulang ke Tanah Melayu.

Selepas sampai ke Tanah Melayu,
Saifudin memulakan perjalanan melalui negeri Melaka..
dan kemudiannya meneruskan perjalanan ke Kampung Punggor,
Tanah asal temapt tumpah darahnya...

Sesampainya ke Kampung Punggor,
Saifudin membebaskan bapanya, Jalis dari dipasung di tepi pantai.
Bapa Saifudin yang merupakan bekas penghulu di kampung itu,
Telah difitnah mengamalkan ilmu hitam atau lebih tepat lagi menjadi orang minyak.

Sultan Melaka pula,
terdengar akan kehebatan Pahlawan Acheh,
mencabar Laksamana Sunan bertarung dengan Hang Tuah demi kedaultan Negeri Melaka...

Salah seorang dari utusan istana,
telah melarikan Haryani ke istana Melaka...
Laksamana Sunan terpaksa menerima pelawaan bertarung dengan Hang Tuah demi menyelamatkan Haryani...
Wali Sufi yang merupakan Tuan Guru kepada Laksamana Sunan telah berpesan,
Pulangkan Haryani ke tempat asalnya.
Jadi, Laksamana Sunan perlu mendapatkan Haryani dan membunuhnya bagi memulangkan Haryani ke kurun 21.

Tapi, untuk mendapatkan Haryani semula bukan mudah..
Kerana Sultan Melaka hendak menjadikan Haryani sebagai isteri.
Ketika Laksamana Sunan dan Hang Tuah sedang bertarung,
Haryani pula telah terkena racun dari pontianak bernama Nyi Burga Kelara yang jahat gila...

Kesian Haryani dan Laksamana Sunan...
Dahla dua dua dah jatuh cinta...
Tapi...tak boleh bersama...
Haryani mesti dipulangkan kepada keluarga asalnya
Tapi geram juga kat watak Haryani ni...
Macam gedik-gedik sikit...hihihi..

Akhirnya, Laksamana Sunan kembali ke Aceh...
Sebab Aceh diserang Ratu Sulaman dari Pulau Utara...
Masa berperang...Laksamana Sunan terkena panahan dari Ratu Sulaman yang telah dibaca mentera sihir...
Dan...Laksamana Sunan pun rebah....

Novel ni banyak menyedarkan Mama Yan tentang kebesaran kalimah kalimah Allah...
Ada bahagian bahagian yang Mama Yan tanda... nak ulang baca nanti...
Semoga Allah merahmati dan memberkati penulis novel ni...
Wassalam









Thursday, June 18, 2020

OMBAKBERGIGI Mencari Bloglist Baru

Syarat Untuk Menyertai

1. Follow Blog Ombak Bergigi - DONE

2. Follow IG @ombakbergigi - DONE

3. Buat satu entri di blog korang bertajuk "OMBAKBERGIGI Mencari Bloglist Baru" - DONE

4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini - DONE

5. Comment link entri penyertaan - DONE


Tudung periuk...pandailah berlari...

Semalam dekat group FB 'masak apa tak jadi ni' tu...
Ada yang share kejadian tudung periuk kaca diorang retak dan ada yang pecah...
Katanya ni jenama periuk yang tengah viral tu...

Alamak aiii...
Ni yang takut ni...
Dalam hati teringin juga nak beli...
Tapi..
Macam ada rasa sayang duit juga...
Lagipun... banyak banyak sangat periuk,
Bukan semua tu boleh pakai sekali gus kan...
Lepas tu ternampak pulak status ni...
Alahai...
Kompom la tak jadi beli..

Kat rumah Mama Yan ada juga periuk yang bertutup kaca..
Alhamdulillah...setakat ni belum ada kes kes kecemasan melibatkan penutup periuk kaca ni...
Jenama tak ingat dah...
Tapi tak lah mahal gila...
Jenama biasa biasa beli di Aeon...
Itupun beli sebab boleh PWP kalau tak silap.
Eh ke...hasil daripada kumpul² setem AEON

Ni kalau jadi macam ni kan...
Kompom la cuak...
Nak nak pulak kalau kita masak lebih sikit...
Nak sambut tetamu ke...
Meraikan apa apa ke...
Huishhh...mintak dijauhkan la...

Apapun...
Semoga Allah melindungi ibu ibu yang sedang memasak di dapur untuk keluarga..
Semoga baik baik aje hendaknya...


Gambar dari FB 'Masak Apa Tak Jadi Hari Ini'


Gambar dari FB 'Masak Apa Tak Jadi Hari Ini


Gambar dari FB 'Masak Apa Tak Jadi Hari Ini'



Wednesday, June 17, 2020

Akuarium

Alhamdulillah...
Berjaya bawa balik akuarium ni ke rumah Pekan Nanas...
Mula mula kami tinggalkan aje kat rumah lama...
Ada ikan dalamnya...
Pejabat kan masih di Taman Universiti...
Selang sehari suami datang bagi ikan makan dan bersihkan filter...

Tiba tiba kena PKP...
Aiyakkk...
Untuk 2 minggu..kami rasa takde masalah...
Beli anak ikan banyak²...
Letak dalam akuarium...
Manalah tahu rupanya...
Tempoh PKP nya berpanjangan. 
Terkandas di kampung selama 2 bulan...
Entah macam mana air dalam akuarium tu boleh kering..
Mati ikan Mama Yan...
Tinggal tulang je... 
Rasa macam aniaya haiwan je...
Tapi, PKP ni memang di luar kawalan kita kan...

Balik kerja semalam pergi rumah lama dan ambil akuarium bawa balik rumah Pekan Nanas..
Berpeluh juga la nak angkat akuarium tu berdua dengan suami...
Berat uiii...
Siap alas dengan tilam lama anak...takut pecah dalam kat belakang kereta tu..
Ni dah basuh basuh...
Tinggal dulu...
Weekend ni kalau free kita pergi cari ikan...
Kalau tak sempat, kita ternah habuk aje dulu...
Sekian..wassalam



Susah nak bersih betul, berat.
kira ok la tu..

Wordless Wednesday : Chest freezer, tq suami

Alhamdulillah...
senang sikit nak simpan lauk pauk...

Harga : RM600
Kapasiti : 19 Liter

Tuesday, June 16, 2020

Nasi Kerabu Cikgu CT


Semalam, suami Mama Yan bawa makan tengahari jauh sikit..
Aduhai..gigih...
Kalau MY..
Mana yang dekat dan mudah aje...
Sebab tengah kerja kan...
Dah la ada banyak tender nak hantar sehari dua ni..
bila busy terasa la jauh...
hahaha...
Restoran Nasi Kerabu Cikgu CT ni terletak di Taman Impian Emas.


Gambar kedai dari Facebook je
lupa nak snap sebelum balik semalam


Kedai ni jual makanan berkonsepkan nasi kerabu ala carte ...
Dalam menu dia dah siap siapkan menu nasi kerabu tu dengan lauknya.
Kiranya...takde la kena beratur ambik lauk...
Cuma duduk, buka buka menu, order, tunggu makanan sampai kat meja, dan makan...

Semalam Mama Yan nak cuba nasi kerabu daging bakar,
tapi dah habis...
lain kali lah datang pula rasa daging bakar..
Mama Yan memang suka sangat daging bakar ke...daging salai ke...
Tapi dah takde daging...
Pilihla lauk lain..

Mama Yan bukanlan peminat nasi kerabu..
Sebab ada kelapa kelapa tu...
Tak suka...
Tapi semalam bila makan,
eh...macam jatuh cinta pulak..
Sebab serunding kelapa dia tu rasa macam kelapa la...
tak kering sangat macam hampas kelapa...
Lepas tu,
warna nasi dia tak biru fluorescent..
warna biru lebam lebam sikit...
Mama Yan memang tak boleh telan nasi letak perwarna terang benderang ni...
seram nak telan..
rasa macam makan bahan kimia pula...hahaha
Banyak cerewet la saya...

Ok...dah tambah dah restoran favourite Mama Yan..
Bila dah feveret...terus rasa dekat..
Padahal mula mula rasa jauh...hahaha

Ni pilihan suami Mama Yan.
Nasi Kerabu Udang Crispy


Yang ni Mama yan punya.
Nasi Kerabu Chicken Grill



Ni warna nasi kerabu tu.
Okla...original pakai bunga telang kot...

Monday, June 15, 2020

Mary Kay®️ Oil-Free Eye Makeup Remover



Kenapa Oil-Free Make Up Remover Mary Kay BEST sangat? 👇

 ✅ Tidak mengandungi minyak. 
Sgt sesuai dipakai untuk semua jenis kulit. 

 ✅ Merupakan salah satu dr supplement dalam produk Mary Kay, 
kerana selain membersihkan solekan pada wajah, 
dalam masa yg sama ianya mencuci dan melembap. 

 ✅ Oil Free Make Up Remover ni bukan sekadar pencuci mekap,
tetapi ianya berfungsi untuk merawat wajah dan kulit dari kusam akibat pemakaian mekap yang terlalu lama.
Ia juga selamat digunakan untuk mencuci bibir dari kesan gincu

✅Mary Kay Oul Free Make Up Remover ni mampu menanggalkan kotoran mekap 'Water Proof' dengan satu cucian shj. 

Malah ia menanggalkan make up dalam cara yang lembut, ringan dan nyaman pd kulit wajah. 

 👉Ingat adik, kakak, puan, doktor datin, puan sri...

Bahagian sekeliling mata dan bibir adalah kawasan yang paling sensitif pada tekanan yang kuat. 
Dengan penggunaan oil-free makeup remover, 
kita tidak perlu menyental untuk menghilangkan mekap mata, kening dan lipstick. 

Dahla harga dia mampu milik dan kualiti bertaraf 5 bintang, 
Memang Mama Yan rekemen sangat sangat...


Jaga kulit mata. 
Jangan sampai naik milia seeds. 
Salah satu penyebabnya adalah tidak membersihkan make up dengan betul 🙂
Mama Yan kan...
Walaupun sekadar pakai foundation dan bedak nipis...
Maskara dan celak kening sikit...
Takde concealer² bagai...
Takde eye shadow atau eye liner pun...
Time nak solat, atau mandi
Tetap akan gunakan make up remover...
Lepas tu baru cuci muka pakai pencuci muka...

 Mesti guna make up remover tau untuk cuci mekap tau...
Jangan sesekali pakai baby oil la... 
Minyak zaitun la...
Ni kalau pakai make up remover Mary Kay ni..
Tak perlu kesat dengan kasar atau nak tonyoh2 bagai, 
just tekapkan seketika kapas yg diletak sedikit eye makeup remover pd kawasan mata, 
Lapkan dgn lembut...

Nak free?
Meh join segmen blog list Mama Yan...
Kalau ada rezeki...
Boleh menang Mary Kay Eye Make Up Remover ni...
Jangan lupa tau...
Sehingga 30 Jun 2020...

Wassalam..

Saturday, June 13, 2020

Dah ada vantage



Alhamdulillah...
Mama Yan dah ada mangkuk Vantage.  
Yeayyy....
Mangkuk Casserole dan soup turin ni kawan MY hadiahkan...
Hadiah sempena housewarming katanya...
Alahai...
Susah susah aje...
Terima kasih sangat sangat...

Kawan Mama Yan kawan satu rumah sewa masa belajar dulu.
Rumah sewa kitorang sederhana besar dan sangat selesa untuk kami tinggal berlima...
Jadi kami memang rapat sangat...
Dah tinggalkan rumah sewa tu 15 tahun dah... 
Tapi hubungan kami masih rapat...
Ada group whatsapp...
Dan boleh kata kan hari² kami berwhats app...






Jadi Mama Yan dah rasmi dah guna...
Pakai aje la untuk kegunaan harian...
Barulah yang memberi dapat pahala...ye dak??


Masak sayur lemak kobis. Kuah berladung ladung sebab anak anak semua makan nasi macam itik. Bersudu....slurrpppp..


Yang ni pulak masak kari ayam, belum sempat masuk dalam mangkuk untuk photoshoot, anak anak dah lapar dan dah makan dulu. 
Bila teringat, kuah dah surut. 

Friday, June 12, 2020

Dunia Tanpa Tembok

Suami yang minta tolong beli...
Sebab dia tak reti nak beli beli online ni...
Online banking pun takde...
Masih gagah beratur kat ATM..
Ni Mama Yan beli the patriot
Siri Dunia Tanpa Tembok tu...3 buku RM75

Lepas tu Mama Yan tambah pula buku Di Sebalik Tirai Layar....untuk bacaan MY la...
Tapi kan...
Baca buku macam ni...
Lambat betul nak habis...
1 bab aje...
Di selang selikan dengan menguap, tengok henpon, minum air, gosok mata, pergi toilet, sikat rambut dan lain lain lagi...

Kalau baca novel cinta... kemahin laju lagi...hihihi...



Thursday, June 11, 2020

Komuniti Pertukaran Buku Atas Talian : Buku Pertama Sampai


Mama Yan join group FB " Komuniti Pertukaran Buku Atas Talian" 
Saja seronok seronok...
Tak ramai kawan kann..
Macam ni lah cara nak tambah kawan kawan...
Nak tambah ilmu pengetahuan...
Dah berkongsi hobi juga...

 Buku pertama sampai...
Tajuk: Keris Long Leh
Swap dengan Sha Mohamed

Klik! Klik!

Anugerah Entry Popular