Friday, June 28, 2019

Rumah di Pekan Nenas;, permudahkanlah urusan kami Ya Allah...

Bilik tidur

Bilik tidur utama yang luas
Bilik tidur utama

Masih bilik tidur utama

Dapur besar

Dapur kecik

Pintu masuk utama

Ruang tamu

Bakal pemilik

 Semalam pagi pergi tengok rumah,
Jumpa iklan dalam internet,
Harganya agak berbaloi untuk dibeli,
Kawasan pun just nice...
Bukan bandar,
Tapi juga bukan desa terpencil,
Pekan Nenas, Pontian.

Sekolah dekat,
Rumah selesa,
Memang berkenan sesangat la...
So, rakan rakan maya yang terbaca entry ni...
Mohon sangat sangat doakan urusan pemilikan rumah ni dipermudahkan.
Rumah sedia ada ni tak sesuai utk perkembangan dan tumbesaran anak anak.

"Ya Allah, jadikanlah rumah beralamat No 22, Jalan Pulasan, Taman Puteri, Pekan Nenas menjadi milik keluarga Azian binti Khalil . Aminnn..."
Terima kasih rakan rakan
Terima kasih Ya Allah

Wednesday, June 26, 2019

Kembalikan tulisan pada resit

Dah dekat dekat nak declare income tax ni...
Barulah sedar...
Ada banyak resit yang dah pudar warna sebab tak fotostat dulu...
Habis laaaa....


Dulu duku pernah tengok arwah abang layur resit tu pakai lighter untuk tengok resit keluar duit mak...
Tapi sebelum tu...
Google la juga...
Katanya boleh pakai hair dryer..

Gigih lah Mama Yan mem 'blow' resit...
Sampai keluar bau hangit...hampeh...takde perubahan pun.




Try pakai lighter macam arwah De buat...
Yesss...jadi...
Tapi dia jadi negatif la...
Kertas hitam, tulisan putih.
Lantakalah...janji tulisan boleh baca semula.



Tapi kalau nak pakai lighter,
Selai dua lai resit boleh la...
Resit Mama Yan ni berlapis lapis kalah mille crepe dah ni...
Banyak kot...memang sudahnya jadi abu kalau pakai lighter.


Sebab banyak... kita guna simplified method.
Kita guna seterika...
Haaa...
Kan senang...

Oh ya...hari tu anak Mama Yan ada buat teka teki...
Dalam banyak banyak sate...Sate apa yang paling panas?
Puas la jawab sate baru masak, sate hangus, sate sate sate.....
Rupanya jawapannya saterika....
Cheh sangat....


Ni resit asal sebelum di gosok dengan seterika

Ni resit yang dah siap gosok dengan seterika


Tapi bukan semualah boleh jadi elok...
Ada juga yabg kiok...
Ikut jenis kertas dan karbon la kot...

Hari ni dari pagi sampai malam Mama Yan bebel aje...
Sebab marahkan benda ni la...
Letih juga kepala semua nak kena buat dan ingatkan...

Lantaklah entry ni ke tengah ke tepi pulak gambarnya...
Lain kali lah edit...
Taip pakai henpon..
Mata pulak dah kesat je ni...
Macam dan berkarat pulak engsel buka tutup kelopak mata ni...
Nak nak time nak buka...
Kemain susah lagi...
WD40 tu pun taklut gayanya ni...
Oklah...see u next entry
Wassalam

Tuesday, June 25, 2019

Perang Shuib - Zizan

sebenarnya baru cuba cuba try paste dari instagram...
Ok dah dapat dah caranya...hihihi
Tapi gigih jugakla tadi..
copy..paste..delete..copy lagi paste...preview...
Lepas ni takyah perah idea sangat...
Kita embed je IG artis artis...
Paste kat blog...
lepas tu, letak caption gempak gempak sikit...hihihi ☺








Monday, June 24, 2019

Perencah Nasi Goreng Segera

Khamis minggu lepas...sekolah agama anak ada buat jamuan hari raya sekolah...
So...kenalah mama ni fikirkan nak bawa apa la ke sekolah ni selain dari goreng nugget.
Anak anak boleh pulak cadangkan mama masak megi je....
Semua kawan kawan suka...
Iyolah tu....
Habis mama kena kecam dengan mama lain sebab bagi anak dorang makan megi...
Fikir punya fikir...
Mama gorengkan nasi aje lah....
Gigih la Mama Yan masak nasi dua periuk...
1 pakai periuk nasi biasa...1 lagi pakai periuk Noxxa

Pakai perencah Nasi Goreng Ayam Seri Aji je senang...
Sedap pun sedap...
Cepat pun cepat....

Sebagai rencah sampingan...
Mama Yan tambahkan la fish cake dan ayam yang dipotong kecil-kecil...
Goreng dulu...
Lepas tu ketepikan

Nak bagi nasi goreng kita lebih berwarna dan berseri...
Mama Yan masukkan sedikit mixed vegetables...
Nanti nasi goreng kita adalah warna kuning, hijaun dan jingga...berserilah sikit...
Masa ni Mama Yan taruk garam sikit...
Kuali Mama Yan jadi buruk gitu sebab sebab lama sangat dah bercuti....
Sejak bersalinkan budak kembar...
Dah tak pernah masak banyak banyak..
Dah tak pernah panggil orang datang makan makan...
Kuali tu pun tersimpan lama bawah kabinet...


Lepas mix vege tu dah masak,
Masukkan pula telur...godak godak telur bagi hancur...
Masukkan pula nasi dan perencah nasi goreng segera. 
Mama Yan goreng untuk 4 pot tu...
Pakai 1 bungkus tu aje dah cukup dah....
Takleh banyak2...
Banyak perisa dan perasa tambahan oooo...
Jangan terlupa pula masukkan fish cake dan ayam yang yelah digoreng tadi...

Lepas tu...apa lagi..
Bermula lah sesi menggodak dan mengeluarkan muscle muscle yang selama ini tersimpan rapi...
Kita gaul gaul atas dapur....
Masa ni terasa macam chef ...
Dengan sudip kiri kanan....
Siap sound efek sudip berlaga..
Ditambah pulak dengan sound efek tukang sorak kenit ramai-ramai...
Acaner nak buat pot luck abang ni...
Dah ramai yang menunggu sambil pegang pinggan..
Hahaha....



 Alhamdulillah...
Selesai dah majlis jamuan hari raya sekolah agama anak anak...
Hari Khamis ni jamuan raya sekolah kebangsaan pula...
Mama macam tak larat kot nak buat macam macam...
Beli kek kat SDS aje la agaknya ye anak anak...


Dua kali goreng ni sebenarnya....
Seperiuk abang..seperiuk lagi adik




Semakan arah kiblat




Semangat tau screen shot IG Dr Zulkifli Albakri berkaitan dengan semakan waktu kiblat ni..
Acah acah nak semak sendiri...
Tapi dah bertahun tahun dah asyik terlepas aje....
Pagi kemain ingat...sampai waktunya terlupa...
Hampes betul.

Bulan depan 16 Julai 2019 boleh semak lagi sekali...
Nak kena letak lat reminder agaknya ni....
Semoga bulan depan tak lupa lagi..

Friday, June 21, 2019

Makanan dan daerahnya

Kat pasar Ramadan kat Johor ni..kalau nak jual makanan...mesti hujungnya letak daerah tempat makanan tu glamer...

Contohnya...

Beriani Gam Batu Pahat,

Mi Bandung Muar,

Sate Labis,

Otak Otak Kempas,

Murtabak Kampung Melayu,

Keropok Lekor Mersing,

Mi Sup Sedeli,

Asam Pedas Belangkas Kota Tinggi,

Kacang Pool Larkin,

Padahal agaknya...belajar masak pun tengok kat youtube aje...hahaha

Tapi yang ni... Sup Tulang Noxxa...
Ikut nama periuk, tak ikut nama daerah ok








Thursday, June 20, 2019

Ubi kayu tak empuk

Semalam terbalik awal sedikit drpd biasa,
sebab park kereta kat depan kedai tomyam bawah opis ni..
Ingatkan diorang cuti lagi..
sekali dengar bunyi orang susun meja..
jengah kat tingkap,
budak2 kedai tu tengah susun meja..

kemas kemas meja, tutup komputer, angkat beg...
balik terus.

Sampai rumah, nak masak macam malas + tak tau nak masak apa..
pergi belakang rumah konon nak petik pucuk ubi..
lepas tu, tengok rumput dah panjang..
ambik cangkul, acah acah merepih rumput ..
Lepas tu gali lah ubi kat belakang ni...
entah entah ada ubinyaa

Haa..besar...
excited iolls..


Bila dah dibersihkan..
dapat banyak jugak ni haaa...


rebus la dalam pressure cooker...
Nak cepat empuk kekonon khennn


Rupanyaaa...
ubi kayu yang kulitnya putih bersih ni...
jenis tak berkanji...
dan juga tak reti bahasa empuk.
Pucuk nya kemain sedap dibuat sayur, tapi ubinya...

pressure cook 10 minit..
tak empuk...
tambah lagi 10 minit..
pun sama juga...

kesian anak anak..
dah teruja duduk keliling ubi nak makan..
sekali suap...
masing masing...
"Uwekkk...kenapa ubi ni rasanya pelik..."


Bukan jenis bangun pagi, rejeki susah nak masuk dik..


Wednesday, June 19, 2019

Stress tak tempat kerja korang?


Fuhhh...stress kerana perangai hanat ye...
Alhamdulillah...
setakat ni takde la jumpa orang perangai hanat kat tempat kerja...
Apa yang dikategorikan sebagai perangai hanat tu pun sebenarnya..
Tak dapat Mama Yan nak klasifikasikan.

Masa kerja Al Ikhsan dulu...ada la stress sikit..
Tapi takdelah nak cakap orang tu berperangai hanat...
Cuma agak menjengkelkan lah...

Susah susah sangat nak tanggung stress untuk gaji yang kecil,
berhenti je...
cari kerja baru...
persekitaran tempat kerja yang baru...
Tak payah nak susah susah sangat stress dengan rakan sekerja..
Tapi mana mana tempat kerja pun,
Kita akan sentiasa ada rakan rakan baru dengan 1001 perangai..
Entah-entahkan..
ada je rakan rakan sekerja yang anggap kita berperangai hanat di mata dia...
hahaha...acaner?


Masa tahun 2017,
Mama Yan tengah mengandungkan Mirzan,
Masa tu kerja memang stress...
Stress dengan kerja lah masa tu...
Stress juga dengan kerani, dengan sub contractor dengan main contractor
Tapi takdelah rasa dorang ni berperangai hanat..
Cuma masa tu kerani yang Mama Yan ambil tu takde pengalaman kerja..
baru habis belajar..
So, memang serba serbi dia tak tau,
Agak stress nak ajar dia macam macam...
Lagipun gen y kann..
buka emel yang beralamatkan yahoo dot com dekat Gmail..
ye tak boleh buka...
Rasa nak gelak..
Rasa nak marah...
Tapi bukan salah dia lah...
kami ni yang old-school, masih guna Yahoo...
Belum lagi yang part tak reti guna mesin faks walau dah ajar berkali kali..
ye orang zaman sekarang main wasap je...

Selalu kalau stress, Mama Yan pergi kedai makan...
makan sesorang..
ambik set paling sedap, paling mahal...hahaha..
So, kalau berat badan naik kembang semacam...
stress la tu..
lepas tu, bila baju semua tak muat stress lagi,
makan lagi...ulang ulang sampai kena marah doktor...
hahaha...

Eh,..tulis ni baru teringat..
hari ni kena ambil ubat kat farmasi drive thru...
ubat dah nak habis.
oklah...moh gi ambik dulu..
Kalau tak makan ubat, 
stress sikit aje pun boleh sebabkan tekanan darah naik tinggi nanti

Klik! Klik!

Post Terhangat