Showing posts from October, 2021Show all
Keropok lekor celup tepung
Pin it

Anak nak ni kadang kadang.. memang menguji kesabaran mak mak.. tengah tengah hari buta time makan nasi.. tiba tiba merengek nak makan keropok lekor... ehwahhh... dia ingat kita ni duduk Kemaman? Besut? Kuala Terengganu? Kita duduk Pekan Nanas nak oii... Sini orang tak makan nasi lauk keropok lekor.…

Read more
Semai Orkid
Pin it

Walaupun sekatrang dah musim keladi.. Tapi MY dan suami masih lagi menyemai orkid di halaman rumah... Belum terjebak dengan keladi keladi... apalagi keladi kayangan.. memang tak laaa... Keladi yang ada kat rumah ni pun.. dah banyak yang mati dikerjakan kucing dua ekor tu... Semua orkid ni... Suami …

Read more
PSV Tahun 1 Rumah Burung
Pin it

Antara 2 biji rumah burung ni... Boleh tahu yang mana kembar lelaki, yang mana perempuan punya kannn... Sebab ni lah kat rumah MY banyak kotak kotak terpakai... Nak simpan, semak... Nak buang, takut anak nak pakai... Kejap subjek PSV nak guna kotak terpakai.. Kejap subjek RBT nak guna kotak... Keja…

Read more
MY Masak Begedil kentang vegetarian
Pin it

Oleh kerana mak mentua MY langsung taknak makan lauk berasaskan ayam dan telur... Mama Yan puas juga fikir fikir apa lagi makanan yang sesuai untuknya.. Tu yang terfikirkan bergedil kentang tu... Kentang pun memang banyak kat rumah sebab boleh katakan hari hari lauk kentang tumis air ... kentang tu…

Read more
Mop Norwex
Pin it

Dah lama nak beli mop baru... Dan akhirnya... MY memilih Norwex sebagai pembantu... Selama ni... Ada kakak ipar MY yang bantu kerja kerja di rumah. Tapi sekarang, Kakak ipar dah balik kampung jaga mak dan bapak mentua yang dah tak sihat. MY beli 1 set mop dan bulu ayam moden. Melampau tak? Hahaha..…

Read more
Ho Ho Ho Balik Raub...
Pin it

Alhamdulillah.. Dapat juga balik Raub hujung minggu lepas... Balik 2 malam je... Tak hilang penat perjalanan pun sebenarnya.. Tapi takpe lah kan.. Janji... Boleh rentas negeri kita jengah kejap... Kalau tak nanti... Tiba tiba tutup sempadan negeri semula camne? Gembira sangat dapat jejak bumi Raub.…

Read more
Mancing kolam
Pin it

Kali pertama mancing... 2 jam dapat 33 ekor... Kali kedua mancing... 3 jam dapat 13 ekor aje... Haishhh... Geram aje... Kami mancing guna umpan tepung + dedak... Uli sebati dengan air... Lepas tu... Sangkut umpan tu kat mata kail. Kadang kadang dia makan sikit sikit kat mata kail tu... Jenis ikan y…

Read more
Kuey teow goreng
Pin it

Kuey teow goreng antara salah satu makanan kegemaran Mama Yan.. Suka sangat kuey teow goreng ni tau.. Tak tau nak describe macam mana dia punya suka tu.. Tak kisah la goreng kering ke, goreng berkuah ke, goreng kawah ke.. semua sedappp! Tapi.. kat rumah MY,  MY sorang aje yang suka kuey teow, yang …

Read more
Sambal goreng tak jadi
Pin it

Masak tak jadi pun nak masuk blog ke? A'ah.. jadikan pengajaran.. Jangan suka suka nak derhaka pada resipi.. Awak tu bukannya anak jati Jawa pun... Atok sebelah abah aje yang Jawa... Kiranya...ada 25% aje la jawanya...  Mama Yan jumpa kat Tik Tok orang masak sambal goreng,  suhunnya tu digoreng…

Read more
Pengakap Kanak Kanak
Pin it

Pagi semalam hantar Moq ambil gambar untuk Unit Beruniform Pengakapnya di sekolah... Ni untuk pendaftaran Rambu Pengakap Kanak kanak... Ada sampai hujung bulan ni je nak siapkan buku log pengakap dia... Mamanya yang rasa nak pengsan.. Dia wat lek wat pis je..  Siap cikgu bagi jambangan coklat untuk…

Read more
Mi goreng kacukan jawa
Pin it

Kadang kadang sampai tak tahu nak masakkan apa anak anak ni. Memilih sangat makan nya.  Yang nombor 1 makan udang, tapi tak makan sotong. Yang nombor 2, makan sotong, tapi tak makan udang, yang nombor 3 dan 5 makan semua. Yang nombor 2 dan 6, tak makan sotong dan udang.. Mak yang pening. Ni masa ma…

Read more
Pokok Turi Berbunga
Pin it

Berbunga rupanya pokok turi ni... Besar bunganya... Tapi tinggi la bunganya... Ni pun kena zoom kamera baru boleh nampak jelas... Sebelum ni... Tak pernah makan sayur turi ni... Tapi sekarang, Makan la juga sebab ada orang bagi mak mentua anak pokok turi... Mak mentua MY pula bagi kami suruh tanam …

Read more
Audit GST
Pin it

Hari Sabtu lepas,  MY dapat whatsapp dari pegawai kastam... Nak kena audit GST untuk tempoh 2018. Adoii... Dah habis tempoh GST 3 tahun dah... Rupanya... Ada lagi nak kena audit... Terus tak lalu makan... Pagi pagi semalam MY dah keluar rumah menuju ke pejabat... Nak kena ambil fail GST dan cari ta…

Read more