Wednesday, January 22, 2020

10 YEARS CHALLENGE

Gambar kiri tu tahun 2010,
masa tu kerja dengan Technochase Sdn Bhd kat tapak dalam UTM.
Syukur masa tu dapat tapak dalam UTM,
dekat dengan rumah.

Minggu pertama kedua kerja, 
totally blurred.
hahaha..
Tak faham langsung.
Minggu ketiga..
Masih lagi kabur,
Tapi masa tu kena jaga orang piling,
Hitam berkilat jangan cerita lah...
Cuci muka pun pakai sabun buku,
Apa lagi nak beli sun block bagai kann...
tak jaga kecantikan langsung...
Hasilnya...
Kulit jadi cepat tua...
Kesan terbakar tu menghasilkan banyak dark spot dan pigmentasi...
takleh hilang sampai sekarang dah..

Cuma dengan penggunaan skin care yang betul betul ikut step,
Dapatla menghalang pertambahan bilangan pigmentasi tu..

 sebab kan sekarang dah hujung 30an,
kulit dah nampak makin tua...
Rambut pun dah beruban.
Gigihla Mama Yan nak jaga semula...
hahaha...

tapi setakat 2 bulan Mama Yan gunakan Mary Kay ni..
Memang sangat sangat puas hati la...
tak payah pakai make up tebal pun takpe rupanya,..
Yang penting sun block.
Pastikan krim muka kita wajib ada SPF ok...
menyesal dulu dulu tak pakai sun block/..
adehhh...


Tuesday, January 21, 2020

Lunch in a car

Cewahhh...
Tajuk omputih bagai...
Letak kat sini la...
Buat kenangan Aril darjah 1...

Setiap hari Isnin dan Selasa,
Aril terpaksa lunch kat dalam kereta sementara tunggu abangnya keluar kelas.

Hari Isnin dan Selasa,
Sela masa antara tahap 1 dan tahap 2 keluar kelas setengah jam aje. 
Buat bazir masa dan minyak kereta je kalau nak hantar Aril balik lepas tu datang balik.
Tunggu jelah kejap.
Sambil tunggu,
Makan siap siap. 
Balik tinggal mandi dan salin baju sekolah agama.


Hari Ahad keluar serentak,
Senang sikit.
Hari Rabu Khamis, 
Ada gap sejam.
Berbaloi la juga nak balik.

Bulan Februari ni..
Si Abang dah start kelas tambahan
Bertambahla trip Mama Yan jemput anak..hahaha...

Semoga anak anak semua belajar rajin rajin ye...
Barulah berbaloi sikit keringat mama ke hulu ke hilir ambil dan hantar korang...
Hehehe

Aktiviti sampul buku yang tak habis habis...

5 orang anak yang bersekolah...
sorang, bukunya berbelas,
buku pinjaman lagi..
buku aktiviti lagi,
Sekolah kebangsaan lagi,
sekolah agama lagi...
Sampai minggu ketiga ni masih ada lagi yang buku cikgu bagi suruh sampul...
hahaha,
Longlai dah tangan mama anak anak wehh...
 
Buku budak tadika aje bukan main banyak

hari tu tu balut buku Ucid dulu. Lepas tu baru buku Sara, berdoa sepanjang masa sampul buku, supaya plastik sampul tu cukup. Alhamdulillah..ngam ngam je dengan buku terakhir. Kalau la tak cukup nak sampul buku Sarah, tak tau la panjang mana muncungnya pagi esok harinya 



Malam tadi last... sampul lagi 3 buah bukukerja budak tadika. Harap2 lepas ni dah habis.

Hari tu, suami Mama Yan tanya,
Aikk...anak dah darjah 6 pun mama yang tulis nama...kenapa tak biar mereka buat sendiri?

Jawapan Mama Yan
"Mama dulu sampai form 3 abah yang tuliskan nama kat buku"

Tulis nama dan sampul buku ni,
setahun sekali je...
Sementara diorang sekolah rendah,
Biarlah Mama Yan buatkan..
Esok dah besar, semua benda ni dah tak berulang lagi..

Lainlah benda yang berbentuk amalan harian..
yang tu memang kena didik mereka bertanggungjawab..
contohnya kemas baju yang dah dilipat dalam almari,
lipat selimut lepas bangun tidur,
kemas bantal tidur,
sidai towel selepas digunakan,
simpan kasut kat rak lepas balik sekolah,
yang macam tu...
memang kena hari hari cakap dan suruh mereka buat sendiri.

aktiviti dan masa yang kita luangkan untuk anak anak,
semua tu akan jadi memori pada mereka bila besar nanti.
Contohnya Mama Yan sendiri...
Masa dulu abah tuliskan nama anak anak kat buku..
sekarang Mama Yan pula tulis nama kat buku anak anak...
secara tak langsung,
memori tu akan datang bertandang setiap kali MY tulis nama kat buku anak.

yang keduanya,..
bila anak-anak tengok tulisan tangan ibu bapa sendiri kat buku tulis setiap hari,
Mereka akan kenal tulisan ibu bapa mereka,
Dan ada nilai sentimental di situ.

Malam tu,
terus suami Mama Yan bawak pen nak tulis nama kat buku teks anak anak tadika yang baru dapat buku.
hihihi.. 
termakan juga hasutan bini dia ni...
 

Sunday, January 19, 2020

Dasar penyondol !

Kelmarin, mak mentua Mama Yan buat Yasinan...
Setahun tak tau berapa kali turn Yasinan nak buat...
Bukan tak suka baca Yasin tau...
Tapi...
Untuk beberapa jam punya acara..
Penat dia 2 ke 3 hari juga perginya...
Lepas tu..
Makanan berlambak lambak...
Tak habis...buang...
Sedih kot tengok sisa makanan penuh 1 tong cat 20 liter tu...
Yang datang baca Yasin tu...
Tolong la makan perabis makanan yang dihidangkan.
Taknak makan, tapau bawak balik..
Bukan isi penuh pinggan, 
Makan sesuap dua,
Lepas tu tinggal.

Satu...penat tuan rumah menguruskan sisa.
Tapi yang ni tak boleh cakap,
Karang kita yang kena kecam balik,
Tak ikhlas katanya...

Dua, makanan itu adalah rezeki,
Kalau dah letak dalam pinggan,
Dah campur²..
Siapa pulak yang nak baik hati sangat nak habiskan sisa taik gigi kita kann...
Sudahnya...buangggg

Tiga, tuan rumah beli makanan pakai duit yang dicari dengan membanting tulang,
Bukan pakai petik kat pokok tepi rumah.
Hargailah sikit.
Ambil sikit dulu,
Sedap tambah,
Tak sedap berhenti
Ini..
Kelaku ambik makanan tu...
Macammm...no komen...
Kalau Mama Yan cakap...
Harusla kena pangkah.

Ni Mama Yan masih lagi sakit kepala dan penat...
Melayang layang rasa...
Ubat kat umah dah habis...
Kat pejabat ada sikit lagi,
Terus suami gi opis ambik ubat darah tinggi Mama Yan.
Dah terputus ubat sejak pindah ni...
Belum pergi klinik kesihatan untuk pindah kk ambik ubat.

Lepas ni...
Mama Yan tak boleh beria sangat nak tolong²...
Penat weii...
Tolong setakat mana yang badan larat dah la..
Kalau kita sakit...
Paling kuat sedara boleh buat pun,
Ziarah bawak buah epal je kot...

Esoknya...
Pergi jengah kebun...
Habis pokok ubi dan pokok pisang bergelimpangan dengan tanah bergembur...
Sah la kaum kerabat Pumbaa punya kerja...
Sedih tengok...
Tapi pasrah aje la...
Dah memang habitat binatang² kan...
Kita yang tumpang tanam²...
Share aje lah dengan demeh


Pumbaa yang tengah tu

pokok pisang tanduk

Pokok ubi kayu...

Pokok pisang tanduk gak
Mampu jengah je la...
Tak mampu nak kerja kan...
Tinggal pesan kat abang ipar je minta tolong racun..
Semak lalang dan anak kayu dah start naik.

Minggu depan raya cina...
Balik lagi...ada jemputan kawen sepupu suami...
Balik lagi...
Tapi maaflah...
Memang tak mampu nak rewang ye ...
Dah tak kuat macam dulu kala...
Buat kerja cepat penat dan stress...
Tambah lagi pulak...
Mulut orang kampung yang tak mampu beli insuran... adoiii..
Tabah ajelah dengar diorang melaser...
Hahaha...
Takleh nak celik mata dah ni...wassalam..


Thursday, January 16, 2020

Tudung tua vs tudung muda


Nampak la caption kat atas ni kat FB friend...
Ooo...tudung sarung boleh membuat kita nampak lebih tua dari usia rupanya...
Baru ku tahuuuu...

Tapi...  tak kisah pun..
Biarlah nampak tua ke...
Nampak muda ke ke...
Yang penting nampak sihat sebenarnya...
Maka shawl lilit 44 kali dah rupa mumia nak buat apa kann??

Tudung sarung ni lebih simple, lebih mudah dan lebih cepat.
Setakat nak pergi sekolah jemput hantar anak... tak kuasa la nak melilit lilit shawl...
Nak pin² tudung bawal.
Sarung aje senang...

Lainlah kalau ada majlis majlis keraian ke...
Atau kita memang ada banyak masa untuk dibazirkan depan cermin...hahaha

Kalau diberi pilihan...memang suka tudung bawal sebenarnya...
Tapi jadual masa yang sangat padat...
Buatkan Mama Yan tak cukup masa nak memilih...
Pakai je la apa yang sempat...
Janji tutup aurat dah...


Haa...ni gambar pakai tudung bawal
Betul ke nampak muda dari 39?
Hahaha


Klik! Klik!

Post Terhangat