Tuesday, October 15, 2019

Bubur Kacang...

Ini dua biji kelapa abah bagi masa balik Raub...
Tiap kali balik mesti bagi kelapa..
Mama Yan pulak,
Asyik lupa + malas nak gi hantar kedai nak parut.
Kat rumah Mama Yan takde mesin parut kelapa.
Kali ni...sebab takut terlupa,
bawa kelapa masuk kereta siap-siap...
duduk sebelah Mama Yan diam diam ye...
(pernah sekali ada sebiji yang dah cambah pucuk baru teringat)

Mohon buat tak nampak warna seat kereta yang dah berlumut berkulat tu
Lepas dah berjaya hantar parut kat kedai..
Tak tahu nak masak apa pulak...
last last masak bubur kacang..
Sebelum kacang hijau bertukar jadi tepung baikla kita masak...
Kali ni Mama Yan masak bubur kacang hijau guna gula kabung abah bagi...
Yela...
sikit hari lagi..
Gula kabung dalam peti ais tu boleh jadi batu...
lupa lak nak rakam kegigihan MY memecahkan gula kabung tu...
hahaha
Mama Yan masak guna periuk Noxxa..
dah berhabuk dah Periuk Noxxa MY ni..
Lama tak guna.
Untuk buat bubuk kacang hijau memang senang kalau gunakan Periuk tekanan ni...

Masuk kacang dan air dalam periuk,
Tutup periuk.
Setkan "high pressure" 20 minit.
dah keluar bunyi tanda dah cukup 20 minit tu..
Lepaskan dulu tekanannya...
Dah habis semua tekanan keluar,
Buka penutup.

Masa ni...MY masukkan santan dan gula dan secubit garam
Setkan kepada mode "stir fry"
Kacau kacau kacau...
bila semua gula dah larut dan santan dah masak...
Santan tak boleh masak lama lama sangat...
nanti dia pecah minyak...
Jangan lupa tutup suis karennya..
atau kalau nak bagi dia sentiasa panas..
Setkan mode "keep warm"

Tiap tiap petang hujan kat JB ni...
So, memang ngam la makan bubur kacang panas panas...
Kalau bubur kacang, ada yang suka letak sagu, 
ada yg suka letak durian juga kann...
Yang membaca blog MY hari ni...
Suka letak apa?

Lama juga la nak larutkan gula kabung tu...hahaha


Sunday, October 13, 2019

Lisa Surirumah



Dah namanya artis ye dak..
Pakai la tudung kelepet ke,
tudung karipap ke,
hatta tudung saji sekalipun..
Tetap la nampak cantik lagi menawan..

Acer mak mak..makcik makcik ni ha...
Hahahapah rupanya tau...
dah bulat rupa kepala Doraemon dah muka Mama Yan kelepet tudung macam Lisa Surihani...

Mama Yan follow IG Lisa...
Mama Yan rasa..
Mesti Lisa ni seorang anak dan isteri yang baik...
Selalu ada up aktiviti berkumpul dengan keluarga,
ziarah sedara mara dan ipar duai,
ziarah kawan sakit,
pergi riadah dengan suami & anak,

Oklah...semoga life Lisa akan terus bahagia dan ceria,
Peminat pun rasa happy follow IG dorang tengok gambar yang happy2 dan baik2...


*Nota kaki : Pernah jatuh cinta kat suami Lisa masa Mama Yan umur 15 tahun..hik hik hik





Saturday, October 12, 2019

Lunch petang Jumaat

Ini lauk pauk petang semalam,
selalu dalam seminggu tu,
makan sendiri sediri je...
Mama Yan dengan suami,
selalu makan kat kedai aje,
anak anak pula,
Mama Yan masakkan, dan dorang makan sendiri sendiri je..
Tapi semalam,
Mama Yan siap masak,
hidang kat meja, 
Lepas suami dan anak anak balik solat Jumaat,
terus makan sekali jalan...

Rasanya, 
lepas ni memang kena praktikkan,
tiap hari Jumaat wajibkan makan kat meja semua sekali...

Ayam masak kicap.

masak lemak rebung + udang
Rebung dari kampung Segamat hiris bulat-bulat,
rebung dari kampung Raub racik halus memanjang,
Campurkan aje...


Ni tauhu goreng je,
Tauhu tu Mama Yan potong empat,
lepas tu,
Celupkan dalam bancuhan tepung Bistari,
Lepas tu golekkan dalam serbuk roti + tepung Bistari,
lepastu barulah goreng dalam minyak panas sehingga garing

Ni pulak dada ayam,
ingatkan nak goreng kunyit je...
Tapi dah selalu sangat.
Tu yang goreng guna tepung Bistari tu.
ala ala pop corn chicken la konon nya ni...
sekali jalan...habisss..
Anak anak tengah sedap makan...
memang begitulaaa...

Lepas ni memang nak kena buat hari makan untuk keluarga..
Tapi tu la..
Baru minggu ni je dapat berhujung minggu di rumah..
hahaha...

Oklah,
Nak teman anak anak ulangkaji kejap
esok anak anak peperiksaan akhir tahun.

Thursday, October 10, 2019

Jadi ahli Avon pulakkk....

dah masuk 10 haribulan 10 dah...
tapi entry baru nak masuk 3 ketul..
hohoho...
very the poyo dengan azam seminggu 10 entry...

nak buat macam mana kan...
1. busy
2. Takde idea menulis

Bila nak mengarang tu...
Rasa macam tersekat kata kata dalam kepala,
tak boleh nak dimuntahkan ke dalam bentuk penulisan,
Terperaplah idea dalam kepala dan akhirnya mereput.

Minggu lepas, 
Ternampak iklan minyak minyak wangi Avon,
Far Away baru...
Terus daftar ahli...
Daftar online je..
Keinginan membeli tu rasa membuak buak sangat...
Sebab sekarang ni...
Dah boleh daftar online dan beli online juga...
Nak sangat sangat beli minyak wangi tu..
Tapi minyak wangi dexandra yg beli bulan lepas belum nuka kotak pun...
rasa macam gelojoh sangat la pulak nanti...
bawa bersabar...

Semalam Mama yan saja google Avon near me..
Jumpa satu kat sebelah U Mall..
Entah kenapa sebelum ni macam tak perasan..
Sebab memang tak cari agaknya...
Dengan penuh kegigihan Mama Yan pergi ke stokis semalam petang


Inilah hasil tangkapan Mama Yan di stokis Avon petang semalam,
Mama yan belikan suami 2 botol minyak wangi Wild Country..
haaa...yang pakai minyak wangi Wild Country rasanya geng geng otai je ni...
hahaha..
lepas tu beli losyen Far Away..
Mama Yan memang peminat Far Away dulu dulu...
Sekarang je dah tukar tukar selera sebab dah lama tak pergi Avon...
Avon yang dekat dengan rumah dah tutup,
tak tahu ada lagi satu Avon yang dekat juga.
Lepas tu beli face mask..
entah bila la tu nak pakainyaaa...


Lepas pergi Avon semalam..
Singgah Restoran Agus,
Bungkuskan roti telur kat anak anak.
Kelmarin bungkuskan anak roti telur dan dah bayar ikut harga roti telur,
Sampai rumah, 
masa nak hidangkan,..
Semua sekali dibaginya roti canai kosong..
Hmmm..
dah rezekinya roti canai la maknanya tu.
Tak rajin la pulak nak pergi kedai semula sebab dah maghrib.
Telan ajelah anak anak wehhh...

Sambil sambil tunggu siap roti telur,
Mama Yan buka la katalog..
wahh..
ada lagi rupanya konsep gosok gosok tangan kat katalog untuk test minyak wangi...
Hahahaduii..
teringat masa kecik kecik dulu,
sampai koyak katalog Avon mak sebab berebut rebut nak gosok tangan kat situ,
tak senonoh betul,
yela..
kalau lambat..
nanti wangian kat katolog tu habis.
kihkihkih...
Indahnya kenangan masa kecil dulu bersama adik beradik...

Lepas tu, 
masa duduk rumah sewa dengan kawan kawan UTM pun sama,
tiap bulan menelaah katalog Avon.
Tapi masa tu bajet tak berapa nak ada...
Beli lipstik tunggu offer RM5 sebatang.
Beli minyak wangi roll on tunggu offer RM5 sebotol.
Yang spray spray memang tak mampu le...

Avon ni,
Mama Yan memang suka sangat dengan perfume dia...
Sweet Honesty, Women of Earth, Butterfly, Imari..dan paling suka memang Far Away.
Lepas ni boleh beli online je di https://shop.avon.my/avonshop-online
hmmm....
Habislahh...macam mana nak jimat ni...hahaha

Sunday, October 6, 2019

Rumusan minggu pertama Oktober 2019

Wahh...
Dah 4 weekend busy dengan urusan keluarga...
Hihihi...
4 weekend juga tak buat operasi spring cleaning rumah..
Ada juga panggil service cleaner ni kang...

Minggu ni,
Balik kampung suami sebab kakak ipar buat yasinan..
Memang orang johor suka nau buat kenduri yasinan,
Kalau dekat nak puasa,
Berebut rebut nak booking date untuk buat yasinan.
Kat Raub dulu...
Macam takde rasanya...

Tapi Mama Yan tak tolong rewang pun...
Kawan kawan kakak ipar dan jiran jiran terdekat je dah ramai..
Kita stand by kar rumah mentua je,
Sebab rumahnya sebelah je...
Sendawa pun boleh dengar...
Ok itu tipu...
Adalah dalam sepelaung je jaraknya...

Harap harap minggu minggu akan datang,
Dapatlah berehat rehat dan bawa anak beriadah sikit


Lunch kat kampung semalam,
Bubur nasi lawankan dengan tumis kangkung, kacang, bilis, ayam goreng.

Adik Mama Yan pun dah sihat sikit...
Dah balik rumah dah...
Masuk besi kat peha kanan,
Udahla adik Mama Yan ni bawa lori...
Patah pula kaki kanan...
Doktor kata,
Tak boleh bawa lori long distance dah lepas ni...
Masalahnya,
Bawa lori alam flora memang la tak long distance pun,
Time tu je yang long...

Lepas ni,
Dah tak boleh bawa lori lama lama,
Ni pun tak tahu berapa lama cutinya...
Dah tak boleh join tomoi lagi dah...
Minat yang terpaksa dilupakan...

Begitulah ye...
Sedikit sahaja kecuaian di atas jalan raya,
Sangatlah besar impaknya kepada seluruh hidup.
Sama ada hidup kita atau hidup orang lain yang tiada dosa dengan kita...
Wallahualam





Klik! Klik!

Post Terhangat