I will follow youuu....

Monday, July 13, 2020

Kemalangan kereta

Langsung dari tempat kejadian...
Kereta MY kena langgar...
Balik dari pejabat pos hantar hadiah segmen blog list PKPP dan barang customer Mary Kay ...
Otw nak balik, 
Dekat simpang empat,
MY berada di jalan terus...
Kereta budak tu tak berhenti kat garisan putih..
Berdentum la...
Berpusing la Mama Yan satu kali...
Menggigil jap
Dah la hujan lebat nih...

Edited::
Mama Yan call suami terus.
Sebab rasa macam blank.
Tak tahu nak buat apa dan ke mana..
Terfikir nak balik rumah tidur dulu pun ada...

Kereta takde kerosakan enjin..
Alhamdulillah...
Cuma skirting belakang pecah, pintu dan skirting sebelah kiri jahanam...
Itu saja..
Mama Yan pula...
Takde kecederaan fizikal...
Cuma masa mandi semalam baru perasan ada lebam lebam rupanya...

Kalaulah semalam yang langgar MY tu 4wd macam Triton, Hilux, Ranger tu...
Memang arwah la kot.
Proton Saga aje dah berpusing dibuatnya..

Patutla kita disarankan selalu bermaafan...
Kerana sesungguhnya ajal dan maut itu tidak ada pembayangnya...
Habis la kereta kesayangan Mama Yan...
Belum sebulan habis bayar



Melintang la pula gambar kereta budak yang langgar tu

Sunday, July 12, 2020

MY Review : Novel ' Cinta Sang Ratu'

Tajuk Novel : Cinta Sang Ratu
Penulis : Ramlee Awang Murshid
Penerbit : Alaf 21, Kumpulan Karangkraf
Tahun Cetakan : January 2007
Jumlah Mukasurat : 555
Genre : Epik Thriller



Alhamdulillah...
Selesai baca Novel Sang Ratu selepas lebih 12 tahun memiliki...
Dari takde anak...
Sampai anak 6...
Barulah berjaya menghabiskan bacaan.

*Ini adalah spoiler*

Kisah kali ni berkisar tentang percintaan Saifudin dan Ratu Sulaman.
Selepas percubaan Ratu Sulaman membunuh Saifudin,
Ratu Sulaman jatuh cinta pula kebaikan dan agama Islam,
Sang Ratu Kerajaan Pulau Utara memeluk agama Islam, menukar nama kepada Ratna dan Saifudin menikahinya.

Maharani Pulau Utara yang merupakan bonda kepada Sang Ratu murka dan menculik kembali anaknya.
Tetapi Ratu Sulaman atau Ratna Sang Ratu yang telah menjadi isteri Saifudin tidak sekali-kali berpaling dari agama Islam.
Maharani sanggup menyihir Ratu Sulaman supaya kembali menjadi sesat seperti dahulu.

Saifudin belayar ke Pulau Utara ditemani sahabatnya, Sadik bagi membawa pulang isterinya kembali.

Manakala di abad ke 21, Haryani pergi ke Acheh yang dilanda Tsunami bagi mencari Dani.
Tetapi perjalanan Haryani ke Acheh berdepan dengan dugaan apabila dijual oleh Rajikin kepada masyarakat Manggala yang meminta korban dari kalangan perawan suci .

Dani pulang seolah olah kehilangan akal selepas dilanda Tsunami.
Kejadian itu berlaku kerana jasad dan rohnya terdampar ke kurun 15.
Dani menjadi Senggara, merupakan makhluk tawanan kepada Maharani.
Senggara dididik dan dikaburi sihir supaya menjadi makhluk pembunuh oleh Maharani.

Bagaimanapun, Haryani berjaya melepaskan diri dan bertemu dengan Dani, Saliha dan Pak Mustakim.
Pak Mustakim berasal dari Manggala, tetapi telak melarikan diri ke Aceh sewaktu muda kerana tidak mahu terus terpesong dengan kekufuran masyarakan Manggala.

Setelah Senggara dibunuh oleh Saifudin, roh dan ingatan Dani kembali seperti biasa.
Pak Mustakim mati dibunuh kumpulan serigala jadian di perkampungan Manggala.
Rajikin pula membawa lari baka awal Manggala dari perkampungan itu kerana percaya baka awal Manggala itu boleh memberikannya kekayaan.

Akhirnya, Saifudin berjaya menjejaki isterinya Ratna Sang Ratu dengan bantuan Katiswara, kekasih lama Maharani atau nama asalnya Ananta.
Amat sukar Saifudin bertarung dalam kesakitan kerana luka akibat panahan sihir Ratna Sang Ratu semakin parah apabila Ratna kembali menjadi Ratu Sulaman.

Ketika Saifudin berjaya membebaskan Ratna Sang Ratu dari belenggu sihir, 
Maharani melontarkan pedang untuk membunuh Saifudin.
Ratna menghadang dan menolak Saifudin daripada pedang Maharani.

Ratna Sang Ratu pun mangkat meninggalkan Laksamana Sunan. 
Laksamana Sunan berjaya menyingkirkan sihir dari Maharani tetapi tidak sampai hati membunuh Maharani kerana Maharani adalah ibu mertuanya.

Saifudin berhasrat untuk pulang kembali ke Tanah Melayu dan berdakwah sepanjang perjalanan.

Kesian Laksamana Sunan...
Zaman remaja suka kat Melor, tapi dikhianati Melor dan ayahnya.
Lepas tu suka kat Haryani, tapi hidup berbeza zaman, terpaksa melepaskan Haryani kembali ke zaman asalnya.
Kemudian, kahwin dengan Ratna Sang Ratu...tapi isteri pula meninggal dibunuh ibu sendiri

Tiba tiba rasa cerita korea The King: Eternal Monarch tu tiru cerita Laksaman Sunan ni,
Boleh melangkaui zaman situ sana sini...hqhqhq

Hishhh...asal nak tekan huruf 'a'...asyik la tertekan huruf 'q' ...lantaklah situ. Pandai² lah bayangkan gelak ketawa MY.

Sekian, wassalam



Saturday, July 11, 2020

Makan emas


Saya tak minta banyak banggg...karipap je...

Karipap sebiji pun takkan tak boleh bangg..

Saya ingat nak order kerepek bawang ajelah untuk raya haji ni. Dalam 20 gram cukup lah...

Pulut dakap saya tahun lepas elok lagi... tahun ni tak rasa nak pulut dakap dah.m

Saya tak kisah.... biskut tawar pun boleh bangg

Cantik cantik dan besar mata petai tu bang, teringin saya


Kalau roti ban ni, yang tawar pun sedap

Alalalatok...alalalatok tok..
Jangan saman...tolong...



Sekianlah dialog makan emas sebab tkde entry...hahaha

Friday, July 10, 2020

Operate atau normal?

Anak nombor 123,
Mama Yan bersalin normal..
Anak 456 pula melalui pembedahan...

Bagi Mama Yan...
Dua dua sakit...
Dan dua dua ada risiko...
Lepas bersalin anak kembar nombor 4 & 5 melalui pembedahan, 
Memang rasa dah taknak bersalin lagi...
Tapi sangkut juga nombor 6 walaupun dah cukup berjaga jaga...
Rezeki kannn...

Masa nak bersalin nombor 6 tu,
Terus minta jalani prosedur ikat tube, 
Sebab memang taknak mengandung dan bersalin operation lagi....

Melalui pembedahan memang tak rasa sakit meneran,
Tapi proses penyembuhan pembedahan tu sendiri ambil masa bertahun tahun untuk betul betul sembuh.
Parut pembedahan di perut Mama Yan dua kali kena jangkitan kuman...
Sakit, berdenyut, bernanah...
Sedangkan kalau bersalin normal sebelum tu...
Habis 40 hari dah boleh kayuh basikal.

Jadi,
Kalau kita tak rasa, jangan mengata..

Hiburkan hati sendiri,
jangan sampai lukakan hati orang lain

Thursday, July 9, 2020

Kenapa suka selfie?


Sebagai bini orang yang suka berselfie...
Tak terlintas di hati ini nak mengurat siapa-siapa...
Atau nak menunjuk kat siapa-siapa yang khusus...
Selfie sekadar nak tunjuk kita ni manusia biasa dan Rakyat biasa,
Bukan scammer,
Bukan fake...

Penting untuk bina network..
Boleh ke percaya pada orang yang hari-hari tunjuk gambar dari Google?
Guna gambar orang lain mengaku diri sendiri...

Selagi tidak menjejaskan maruah dan akidah,
Mama Yan takde masalah tengok gambar selfie kawan-kawan...

Lagipun...
Dunia media atas talian ni,
Kita boleh buat pilihan sendiri,
Tak suka tengok,
Boleh unfollow,
Boleh unfriend,
Dan boleh block juga...
Atau uninstall aje...
Pergi baca surat khabar Harian Metro sana...

Suami Mama Yan okay je pun tengok Mama Yan upload gambar selfie kat media sosial...
Asalkan tak melampau batas seorang isteri dan Muslimah...
Rasanya dia memang ok je...
 
Selfie bukan hakmilik eksklusif orang bujang sahaja ye...
Kami bini bini orang ni pun...
Teringin juga nak guna beauty apps kat henpon lah...hahaha...

Selamat pagi Sayang

Ayah suruh salam sebab ayah dah nak pergi kerja...
Dia boleh melompat pulak atas badan ayah...
Nasib baikla ayahnya masih gagah nak menyambut...

Beberapa hari ni macam tak berapa nak ada story,
So upload jelah gambar dua beranak ni...
Tapi...gambar suami...
Memang kena tutup sikit...
Itu kita namakan menjaga privasi famili...hahaha...

Wednesday, July 8, 2020

Beauty Review :Mary Kay Sheer UV Defense Milk SPF 50+/PA+++

Yess...
Mary kay dah ada keluarkan sun screen sendiri...
Sekarang,
Kalau suami ajak temankan dia pergi kebun ke...
Pergi site ke...
Mama Yan pergi menemaninya dengan penuh kerelaan...
Dah tak takut kulit terbakar dan rosak lagi dah...


Ada dua jenis, Sheer dan Invisible


Invisible ni untuk kulit kering.
Sesuai juga dibawa ketika bercuti ke tempat sejuk.

Sheer pulak sesuai untuk orang kulit berminyak, kombinasi, atau musim panas.

Ni turutan dalam penggunaan skin care. Sun care last sekali sebelum pakai make up



Selaran matahari tak berakhir dengan sunburn semata mata aje ye...
Ia merosakkan kulit sehingga ke lapisan dalam kulit tu.
Jadilah kulit kita cepat berkedut dan berpigmentasi



patutla kulit Mama Yan nampak tua dari usia...


Jadinya,
semalam Mama Yan dah rasmikan guna Mary Kay Sheer UV Defense Milk SPF 50+/PA+++ untuk pergi berpanas di site baru.
Baru usha usha site je...
Belum pasti lagi masuk ke idokk...
belum cukup hati kering nak caras kerja orang sebenarnya...
Takpelah..
kita serahkan urusan rezeki tu pada Allah Taala...
Just follow the flow..



Klik! Klik!

Anugerah Entry Popular