Saturday, November 30, 2019

Pondok Gazebo Idaman

2 minggu lepas rasanya...
Suami Mama Yan ajak pergi Tama Hutan Bandar tengok pondok gazebo yang ada...
Nak cari ilham nak buat kat rumah sendiri...
Ya Allah...
Tengahari panas melengit ajak ronda taman,
Siap bawak measuring tape...
Tapi...turun je kereta...
Baru sampai kat sebiji pondok,
Tiba² hujan lebat...
Tersadai la kami menunggu hujan reda...
Macam pasangan bercinta tengah cari port nak bermesra pulak gayanya..

Mama Yan simpan kat sinilah gambar pondok yang menarik.
Sebab dah penuh handphone dah.. 
Nak delete sayang pula..







Nak buat macam yang last ni...
Kayu kayu nak guna untuk buat gazebo ni dah beli dah...
Dah sampai dah kat rumah..
Guna kayu 2nd hand je...
Tapi masih mahal lagi...

Jumlah harga kayu sahaja untuk buat sebiji gazebo
Lom masuk upah dengan bumbung lagi


Friday, November 22, 2019

Keep positive and strong!!

Lepas ni Mama Yan nak lupakan kes tu dah...
Move on and ambil pengajarannya...

Pengalaman sememangnya guru yang paling mahal yurannya pengajiannya.

Tengah belajar draw kening,
Nak kena celak kening sikit bagi mengelakkan kening MY hilang dek penangan Oppo

Saturday, November 16, 2019

Jamuan Akhir Tahun Anak Tadika : Part 2




Kisah kelmarin...
Mama Yan pakaikan Sarah dengan sanggul lintang MY DIY...
Masam mencuka wajahnya...
Dia taknak pakai...hahaha
Penat mama ye buat tauuu...
Mama Yan salah buat tu...
Tertinggi sangat.
Almaklumla....
Tak pernah jumpa cucuk sanggul.

Okayla..tak payah pakai la...
Pakai crown je..
Crown tu Mama Yan beli kat Mr. DIY..
Rm18 engkauuu...
Ingatkan 7 ke 8 ringgit jerr...

Dengan tudung hello kittynya..
Tak kena langsung dengan Tema
'Pada zaman dahulu'

barulah muka ada sinyummm

Anak anak lelaki nak digayakan macam mana.
Baju melayu, selempang pelekat dan ikat kepala..jadila...


Agaknya berapa beratla hiasan kepala Dato Sri Siti ni?

Masa diorang balik...
Dapatla satu goodies bag setiap satu...
Macam biasa...
Mamanya tapis dulu...
Ada pulak bubblegum ni dalam bag tu...
Adoila mak ayah...
Takkan la bagi budak tadika umur 4, 5 dan 6 tahun
Bubblegum??
Mungkin parent yang beli tak perasan agaknya...
MY memang tak bagi anak bawah 10 tahun makan gula gula getah...
Pada MY..anak sekolah rendah tahap satu ni kecik sangat sangat lagi...
Masuk tahap 2, umur 10 tahun...
Ok, dah faham arahan betul betul...
Nanti kalau kena kecam sebab bagi fake food..
Kecik hati pula...
Tapi...
Mohon lah sesuaikan pemberian kita mengikut usia penerima okay..
Kalau tercekik lain cerita...
Kalau melekat kat rambut, lain cerita...
Kalau melekat kat kusyen kereta, kat baju seluar....pun cerita lain juga...
Bukan tak hargai...
MY sangat hargai sebab MY kunyah 2 kotak.
1 kotak lagi tak sempat sorok...
Terpaksalah bagi...







Friday, November 15, 2019

ESRS at JBBC

Bersiaran secara langsung ye hari ni...
Mama Yan berada di Mary Kay JB Beauty Centre yangvterletak di Plaza Pelangi.
Wahh...semangat!




🙋🏻‍♀ _*ESRS JBBC *_ 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
 📆 *Tarikh : 15.11.2019 (JUMAAT)*
🏢 *Lokasi*: *JBBC (ROOM 1)*
 ⏰ *Masa : 9.00am - 5.00pm*
⏳ *END DATE REGISTER : 16/11/2019*
🧕🏼 *Mentor* : 🌷SD NOR AKMA _


*Peringatan Mesra*_
 📕(NCO - New Consultant Orientation) telah dibuat bersama rekruter/ SD anda sebelum hadir ke kelas.

 *Peralatan perlu dibawa:*
✔Starter kits beg
✔NCO Book(BC telah diNCO oleh SD@Recruiter)
✔Pen
✔Note Book
✔Calculator
✔Semangat 🔥

 *Pakaian:*
✅Jacket Hitam
✅Skirt Hitam(no pants)
✅Kasut Hitam
✅Stokin Hitam @coklat
✅Tudung plain

 ❤Datang awal 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Baca part kena pakai jacket hitam...
Alamak aiii...
Mana la MY ada...
Memang tak la nak membeli semata mata nak datang 1 hari punya event...

Recruiter nak bagi pinjam blazer dia...
Tapi malangnya...
Tak muat.. hahaha...
Yer...badan tengah naik ni...

So...pinjam la blazer suami...
Pun ketat ...hahaha...
Boleh laaa...
.

Ok la kelas dah nak mula ni...
Nnt MY tulis lagi...

Wassalam

Thursday, November 14, 2019

Jamuan Akhir Tahun Anak-anak Tadika

Malam semalam...
Gigih tau...
Mama Yan buatkan sanggul lintang T.I.P.U untuk Sara..
Guna dawai bunga yang berbulu kilat kilat tu dengan daun perak...



Amacam?
Berseni tak?
Kahkahkah...

Temanya "Pada Zaman Dahulu"...
Letih melayan sekolah zaman sekarang...
Jamuan siap dengan tema tema bagai...
Tahun lepas Tema 'Pyjamas'..
Memang beli aje lah kat Jusco.
Lepas tu,
Memang terus pakai bawa tidur hari hari sampai reput la...

Untuk pot luck pula...
Maafla..
MY memang takde kebolehan memasak dengan kuantiti banyak...
Nak bawakan kek, brownies, jajan semua tu..
Takut golongan mak mak makanan sihat marah pula...

So..semalam..
MY beli telur 4 papan.
Kemudian kukus 3 papan dan extra 10 biji lagi untuk anak anak makan.


Lepas siap kukus,
MY masukkan dalam uncang net tu...
Ngam ngam je masuk dalam tu telur saiz B...
Kalau terbeli saiz A...
Memang tak muat la masuk dalam tu...

Alhamdulillah...
Lega dapat settle part bawak makanan... 
Jangan takde je...hahaha
Sebab memang tak rajin nak masak pagi pagi...
Terpaksala siapkan semuanya sebelum tidur
Tak suka nak kelam kabut pagi pagi ...

Cerita pasal telur,
Rasa nak makan kari telur rebus la malam ni...
Siapa suka resepi berasaskan terlur rebus?



Teh O Hijau


Semalam kan dapat result test darah bulan lepas...
Gula tinggi...
Around 7.8 macam tu...
So...
Macam insaf la sikit pagi ni... 
So pagi ni kita minum green tea...
Dah lama sebenarnya beli green tea ni...
Asalnya...salah beli...
Main cekut cekut aje kan...
Rupanya teh hijau....
Tak buka buka pun kotaknya...
Sebab masa nak buat air baru perasan bahawasanya dah tersalah beli teh uncang...
Tersadailah sekotak green tea jenama BOH kat pantri pejabat tu...

Dengan keinsafan yang masih menebal ni...
Mama Yan mulakan pagi ini dengan sarapan teh hijau...
Ada juga hikmahnya tersalah beli.
Muahahaha....
Harapannya...
Test darah bulan depan,
 gula dalam darah MY masih boleh dikawal...
Jagalah kesihatan diri kita sebaik-baiknya...
Hargai nikmat kesihatan dan kesempurnaan yang Allah Taala kurniakan kepada kita...
Semoga bersemangat dan kuat nak jaga pemakanan...
Aminnn...



Wednesday, November 13, 2019

Check up kat KK

Hari ni Mama Yan ada kena jumpa doktor...
Biasa la...
Orang banyak penyakit...
Hasil dari ujian darah bulan lepas,
Kolestrol makin tinggi,
Glucose makin tinggi,
So..
Doktor on ubat kolestrol sekali...
Ini menjadikan total ubat yang perlu diambil adalah 3 jenis...
Pagi 2 jenis...
Malam 2 jenis...
Eh..4 pulak?
Aah...sebab metoprolol tu kena makan pagi setengah biji, malam setengah biji..
Redho laaa...

Kemudian...
Doktor kata gula dah atas pagar sangat ni...
Bulan depan ambik darah lagi...
Bulan lagi satu jumpa doktor lagi.
Hihihi...
Kena puasa sikit la ni...
Tak boleh la malam malam ajak suami ngeteh..
Lepas ni nak minum air suam je...
Tak mo minum air manis lagi dah...

Tu...
Dah masuk kategori PESAKIT KRONIK dah...

NCO Done

Ok...done jumpa upline buat kali pertama...
Walaupun sebenarnya...
Kawan tempt kerja Al Ikhsan dulu.

 Kebetulan Mama Yan nak pergi U Mall cari barang Sarah
Teruslah ajak Cik Yat ni minum kat situ...
Lama jugak duduk minum...
Macam macam cerita keluar...

Lepak minum teh o ais dan soya panas je...
Masing masing baru lepas lunch.


Dah nak balik baru teringat nak ambil gambar...
So..background kat parking lot area sangatla tidak cantik ye...
Masa lepak...
Bercerita tak ingat dunia...
Dalam business pemasaran multi level ni...
Gambar ni penting...
Tapi...
Nampak sangat lah Oppo gambar Mama Yan tu...
Sampai hilang habis kening..hihihi

Oklah...
Harap harap lepas ni pigmentasi kat muka ni boleh hilang..hahaha...


Monday, November 11, 2019

Mary Kay Pulak...

Apa benda aje la yang Mama Yan tak join ahli...
Semua onz...
Bukan nak jual sangat pun...
Cuma kan best dapat harga ahli...
Dapat harga murah...

Mama Yan belum nampak lagi nak beli apa kat Mary Kay ni...
Dulu pernah beli skinvigorate brush tu...
Jiran depan rumah asyik bagi katalog je...
So beli la juga...
Buat ambil hati.

Kos nak join ahli RM70 sahaja...
Dapat business kit,
Tapi belum khatam ...
Eh..belum mula pun...
Mama Yan tengah sibuk isi tender ni...

Hari Jumaat ni ada kelas Mary Kay...
Alahai...malas sebenarnya nak berkelas kelas ni...
I have a lot of work to do...
Very busy...
Hahaha...takpelah anggap je la kelas ni macam 'me time' gituuu...
Masalahnya satu je ni...
Belum cakap kat suami nak kelas hari Jumaat ni...
Semoga incik suami mengizinkan isteri dia yang cantik jelita pergi kelas hari jumaat ni...Aminnn

Sunday, November 10, 2019

Renew Season Pass

Last week pergi renew season pass stadium..
Semangat kan...
Tapi Mama Yan tak kuasa lah nak ke stadium..
Bukan tak minat..
Cuma tak sesuai nak ke stadium setiap minggu,
Tinggal anak anak...
Kalau pergi sesekali...ok jugak la...



Siap test tempat duduk nak tengok view best ke tak..
Season lepas tak cukup best agaknya...
Tapi staf stadium tu kata,
Tahun depan start main kat Stadium Larkin lagi...
Mungkin pertengahan tahun depan baru mula kat stadium sultan Ibrahim tu...



Mama Yan cuma menemankan aje...
Duduk la mana mana pun...takde hal...

Renew pass sebelum 30 Nov dapat diskaun 10%...
 Wajib la gigih grab diskaun tu kan...
Tapi kali ni,
Kami renew dua seat aje..
Kekangan bajet 2020...
Hahaha





Tuesday, November 5, 2019

FESKO UTM Nov 2019 : Cuci cuci mata

Tengahari tadi,
Mama Yan seret anak bujang dua orang ni pergi Pesta Konvokesyen kat UTM..
Yess..
Puas hati dapat pergi...
Dah berapa hari teringin nak pergi cuci mata kat fesko...

Tapi Mama Yan takde beli apa apa pun untuk diri sendiri,
Belikan anak anak Bey blade
RM15 x 4 biji = RM60 dah,
beli little pony sekor RM10
Lepas tu jalan jalan...
Teringat adik Mijan belum ada mainan..
kesian dia,
Selalu terlupa,
sebab rasa dia kecik lagi...
Padahal dah pandai berebut dengan abang kakaknya..
Beli lagi sebiji Bey Blade yang RM10
Mainan aje RM80...
begitulah bila anak ramai ye...hehehe



Lepas tu pergi singgah makan nasi ayam,
nama warung tu,
Warung mak marah kalau jual mahal kot..
lebih kurang gitulah..
tak tau la nama warung ke, motto warung dia..
Tapi memang patutla mak dia marah kalau jual mahal..
ayam dia keras kekung...
keras sampai takleh cubit...takleh gigit bahagian luarnya..
kena korek korek ambik isinya aje...
adehai...
Harap harap bukan ayam semalam yang dia perangat perangat kan lah..
kahkahkah..

Dah nak balik tu,
MY bungkuskan anak anak yang kat rumah ayam goreng Uncle Bob,
dan mee rebus haji wahid untuk kakak ipar,
MY memang tergoda dengan aroma ayam goreng tepung ni tau...
Rasa nak belikan untuk diri sendiri barang seketoi dua,
Tapi sabarrr...
berat ko dah 75kg Yannn...
Cukup cukuplah mengepong ayam goreng tu...
hahaha...

Banyak betul orang jual baju kurung dan baju melayu, tudung...
Tapi entah kenapa tak rasa nak membeli walaupun murah...
Cantik cantik la tu...
faktor pergi tengahari agaknya...
mata pun tak berapa boleh nak celik...
Peluh mengalir ngalir mencairkan bedak..
Hilang mood nak memilih...
ataupun sebenarnya..
sebab memang niat nak jalan jalan cuci mata je...
tu yang jadi takde nafsu nak membeli tu...

teringat zaman dahulu kala...
masa study kat UTM dulu,
Fesko ni acara wajib tau...memang tawaf berkali kali walaupun tak membeli...
Zaman student mana ada duit nak beli macam2,
beli pun menda yang murah2 je macam kerongsang, getah rambut, key chain, 
hihihi
kitorang ada buat key chain kayu masa tu
tak ingat tahun 2000 berapa..
Key chain tu pun dah patah...
Tapi masih kekal dalam simpanan la...
kenangan tu dah tak boleh nak repeat lagi...
Nak jumpa pun payah sebab masing2 ada komitmenkann,..
aishh..rindu!

nama kawan kawan serumah

nama sendiri...
ni nickname family & jiran jiran kat kampung


Monday, November 4, 2019

Final Piala Malaysia 2019: Tahniah JDT

Hari Rabu hari tu...30hb Oktober,
Pukul 9 pagi Mama Yan dah buka website TicketHotline

Punyalah semangat tau nak beli tiket final Piala Malaysia...
Rupanya start jual pukul 3 petang.
1 pemegang IC boleh beli 2 keping tiket je...
So pukul 3 tu,
dah ready dah,
Mama Yan buka kat handphone dan buka kat desktop.
Kalau boleh nak beli serentak,
Sebab takut kalau gap masa jauh sangat.
Nanti seatnya jauh terpisah pula..
Alhamdulillah...
Berjaya memiliki 4 keping tiket,
2 keping pakai nombor IC Mama Yan, 
2 keping lagi pakai IC suami.
Okaylah, jarak antara seat yang beli guna IC Mama Yan dan IC suami tak jauh sangat.
Masih di section yang sama...
Boleh pandang-pandang,
Jeling-jeling..
Beli 4 keping sebab nak bawa 2 orang staff lelaki kami,
Tapi...
Kedua dua mereka ada urusan keluarga...
So, bawa tukang paip pun ok.
MY tak ikut...
Tak rajin aihhh...
Suami Mama Yan, anak sulung, tukang paip 2 orang...


Siap beli tanjak bagai.
Happy la tu dapat ikut ayah pergi stadium
Tahniah JDT...
Dapat la cuti hari Ahadnya tu sebagai cuti peristiwa..
Kenapa menang baru dapat cuti?
Patutnya...
Lepas layak je ke perlawanan akhir,
Terus je bagi cuti..
Sebab,
Fan bola sepak ni,
Kalah ke, menang ke,
Jatuh ke, bangun ke...
Diorang tetap setia menyokong.

Mama Yan buat apa kat rumah..?
Mama Yan mengecat...
Hahaha....
Mama Yan memang suka mengecat.
Rumah Mama Yan ni memang Mama Yan yang cat sendiri...
Pernah la bawa anak sedara dan adik untuk bantu kerja kerja mengecat...
Kalau sorang sorang...
Susah juga
..
Sebab rumah banyak barang kan...
Nak alih alih kabinet...almari meja kerusi semua...
Berat kalau buat sorang sorang...
Tapi kali ni betul betul buat sorang,
Nak suruh anak tolong,
Kecik lagi....
Suruh buat sepah terror la..

Ni dah dua hari sakit leher dan tengkuk ni...
Akibat dari mendongak ke atas mengecat siling bilik ni....
Hihihi..
Tapi tak kisah...
Puas hati...
Dapat cat bilik warna pink...
Oh ya...
Suami tak suka warna pink.
So,
Sementara dia pergi tengok bola...
Kita kerjakan bilik jadi warna pink...
Hahaha....
Tapi kejap je guna bilik pink ni...
Hujung tahun ni nak pindah dah...




Sunday, November 3, 2019

Zikir Nabi Yunus a.s

Tujuh tahun yang lalu...
Mama Yan masih bekerja makan gaji lagi...

Masa tu kelam kabut nak hantar sebut harga,
Tengah tengah busy tu...
Bos kata..
"Saya kalau tengah panik, 
Saya baca lailahailla anta subhanaka inni kuntu minazzolimin.
Dalamnya ada kalimah tauhid, tasbih dan istighfar"


"

Lepas tu dia cerita sikit2 pasal ayat tu,
Tapi dengar tak dengar je lah...
Masa dan tinggal paras leher je...
Nak cepat sebab sebutharga kena hantar before 12 noon pada tarikh akhir.
Biasa memang hantar last minute...
Sebab tunggu harga dari supplier...


Sempat pun hantar sebutharga masa tu.


Lepas dari tu,
Setiap kali start enjin kereta nak pergi mana mana,
MY memang baca ayat tu...
Dah jarang la dengar radio dalam kereta...
 Sampai la sekarang...
Waktu dalam kereta, tanpa suara radio...
Sangat mengasyikkan untuk berzikir.

Tapi kalau bawa anak anak,
Memang layan diorang ajelah...
Hehehe


Saturday, November 2, 2019

Simpan sikit comel

Maaf lah...
Kadang kadang...
Sebagai ibu bapa...
Kena simpan sikit kecomelan anak kita tu untuk tatapan sendiri je...
Tak perlu sebarkan ke media sosial...
Memang kecil lagi...
Tapi jika digayakan,
Nampak jauh lebih matang dari usia,

Internet ni umpama
Dunia tanpa batasan dan sempadan,

Pedofilia melihat gambar kanak kanak comel,
Yang digayakan seperti orang dewasa,
Tapi mereka mencari mangsa di kalangan mereka yang tidak digayakan.
Kerana,
Yang bergaya dalam gambar biasanya terkawal rapi 24jam,
Manakala mangsa pula ikut kesempatan dan peluang yang ada,
Susah nak cakap,
Tapi rasanya paham kannn..
Apa maksud Mama Yan...

(Gambar anak pompuan sedang tidur, rambut mengurai bak snow white, pijama terselak hingga ke peha)
Gambaq tak boleh dipamerkan sebab nanti maknya saman ceq

Memang ramai yang puji cantik...
Comel...
Ye...tak dinafikan.
Mama Yan sendiri terpegun melihat kecantikannya,
Tapi pada Mama Yan...
Gambar begini tak seharusnya dijadikan tatapan umum.

Tak suka buat apa follow...?
Bukan tak suka...
Suka sangat...comel sangat...
Tapi sebagai ibu,
Tapis tapis sedikit gambar yang perlu atau tak perlu dikongsi...
Buat ibu bapa yang membaca,
Harap harap
Kita tak jadikan ia sebagai perkara biasa biasa ok.
Kerana masyarakat kita sedang sakit.






Klik! Klik!

Post Terhangat