Thursday, June 26, 2014

newsfeed koi

Sepanjang seminggu ni...
newsfeed fb koi...
dipenuhi dengan kisah adik firdaus dullah...
kasihan memang kasihan..
tapi siapalah kita untuk menghentam ibunya. ..
cukup cukuplah share gambar adik firdaus tu...
bagi koi...
koi tidak berada di tempat yang sama dengan ibunya..
sekalipun tidak dapat bersangka baik terhadapnya
simpan saja dalam hati..
ambil sebagai pengajaran...
apa yang dapat koi lihat adalah...
besarnya kuasa Allah..
biasanya. ..pesakit cerebral palsy ni sangat sensitif terhadap rahap kebersihan...
makanan...minuman...pernafasan
silap makan minum...dapat jangkitan...
paru paru lah..radang tekak la..hidung la...
apalagi mangsa bergelumang dgn najis dan sisa makanan kann. ..
tapi...
Maha Suci Allah. ..
Anak syurga itu tiada jangkitan pada organ dalamannya
hanya luka luaran akibat melecet ...
Rasa insaf kejap..
selalu...skip makan tengahhari dah merungut pedih perut la...
rasa nak muntah la...
kepala melayang la..tangan gigil la...
Bila tengok keadaan adik firdaus tu...
Ya Allah...lihat betapa tak bersyukur nya kita...
bulan Ramadan pun dah nak bermula ni...
lebih baik kita berdoa agar adik firdaus dan ibunya dapat kembali bahagia...
tentu dia merindukan belaian ibunya...




cuti...yeay..

Hari ni public holiday di johor ye...
sempena berada di puncak takhta liga super...
anak dah siap mandi pakai baju...
sempat koi usha news feed sementara
eh...semua dok mengulas tentang cuti hari ni...
koi terus bukak pagar...
Tengok sekolah kosong. .
takde kereta cikgu parking...
hah..kompom shuti..
ayah dia turun...eh..napa abang pakai baju biasa ni?
Panjang lebor dia terangkan kat ayah dia kenapa cuti hari ni
dan kenapa dia pakai baju jersi jdt hari ni...

Koi...

"eleh...jakunnya...pahang menang ari tu tak cuti pun..."

"elle..pahang cuti pun...kita takde benefit apa apa..
kita kat johor"

Lupa lak..hehehe...

Abang Mukhlis sangat happy..cuti dari hari ni sampai Ahad...sebab Awal Ramadan Johor cuti...
so dapat cuti straight 4 hari.

Friday, June 20, 2014

show off be..

Ngengada tak koi...
orang lain tunjuk...
koi Nak tunjuk juga...
Sekali koi petik...5 yang datang thauuu...

Alhamdulillah. ..
semoga rezeki terus melimpah ruah utk kami sekeluarga..



ngeteh yukk

Hari tu en. Suami ada bawak pergi minum minum kat restoran baru..
kalo tak silap namanya rnrbistro...
tak sure bila kedai ni ujud
sebab dia tak berada di laluan utama
kalau org jb...
landmark nak gi sini..
dekat area area risda dengan JPAM. 
Laluan dr larkin nak ke UDA
makanan ntahla best ke tak...
kitorang ngeteh je ari tu...
mushroom soup...roti bakar...fish and chip
Sesuai la utk makan makan keluarga. ..
Besar...lapang.. kurang hingar bingar...



kat belakang akuarium ni ada tempat untuk budak main main
Glass kurus tinggi ni menyeramkan ibu bapa dengan anak yang tgh lasak

Thursday, June 19, 2014

fishing lagi...

Last weekend en. Suami mancing lagi...
kat Mersing juga...
koi ok je...
takat pergi jumaat malam balik ahad petang...
takde la lama ngat.

kali ni hasil tangkapan tak banyak macam hari tu...
byk ikan kecik2. ..
ada juga yang besar. ..
en. Suami dapat sekor yang besar...
kawan baik dia dapat juga sekor yang besar..
so diorang bahagi dua ikan tu...
so...dua dua dapat rasa ikan tu

Balik rumah terus terbaring kepenatan...
yelah...hari Jumaat tu dia gi site visit kat KL...
kuar rumah kul 6 pagi. ..
balik rumah. ..
rehat kejap dah kuar balik nak ke Mersing

hari Sabtu pagi...
koi bangun subuh tu...
angin kat luar macam ribut...
hujan renyai. ..
adeh..rasa nak tanya kat fb..
sape kat Mersing? Hujan tak kat sana
Macam poyo pulak kan. ..
doa je la takde perkara buruk berlaku...

balik rumah. ..
en. Suami citer...
kisah dilambung ombak di tengah laut...
pada pagi Sabtu...
Semua mabuk...sampai nak tergolek...
makan ubat tahan mabuk pun tak jalan...
Hehe...

Yang di tangan kanan suami koi tu hasil pancingan dia...
kali pertama dalam sejarah pancingan beliau katanya...
(macamla slalu ngat mengail kannn)

Monday, June 16, 2014

yeay...hadiah suda sampai

Yeay....
hadiah peraduan safi rania dan Seri Dewi & keluarga dah sampai..
dapat sekotak set malam safi rania
ada gel pencuci muka, gel kontur mata dan krim malam...
semua koi tak pernah beli...
koi pakai pembersih muka safi rania yang biasa ti...
bukan yg gel.
best gak walau bukan hadiah yang gila grand...
tapi sebagai surirumah tang teruja dengan kedatangan posmen...
ianya dah cukup buat koi gembira
Alhamdulillah...

Saturday, June 14, 2014

Ini ialah kukang...

Kukang ni ditemui di dapur rumah arwah atok koi..
Padahal rumah atok koi bukan le ujung ceruk ngat...
Ntah camne menatang kukang ni leh sesat masuk rumah. .
Abang koi tangkap...
nak bela katanya...
Masa tu tak tahu namanya kukang. ..
"Comelnya anak kera ni... "

Sekali abah koi datang. ..
Hahahaha. ..
Kena marah...
Katanya...menatang kukang ni perantara makhluk halus dan manusia. ..
Ianya sangat dicari cari..
lebih-lebih lagi kukang mati meragan...
Tulangnya dibuat tangkal. .
Atau untuk sihirkan orang..
Tak boleh simpan dalam rumah. ..
Nnt ditimpa celaka... 
Hahaha .
Memang la ditimpa celaka kalau bela....
Kalau Perhilitan tangkap. .free je masuk lokap..
Inikan species terancam..
Mana leh bela...
Tak seronok pun bela kukang ni..
Mandom je...
Bosan tengok...
Baik bela ikan...ye dak..

Tuesday, June 10, 2014

Akikah Umar Mukhlis

7 hb Jun hari tu...
Koi buat akikah untuk anak sulung koi yang dah pun berusia 6 tahun. 
Asik tangguh tangguh je...
Bila ada duit...
Takde kambing yang cukup umur...
Bila ada kambing. ..
Duit dah bayar installment kereta...miahahaha

Kambing biri biri ni dibeli dengan harga RM23 sekilo...
Sebelum sembelih...
Timbang dulu....
Beratnya 31kg...
Pastu baru sembelih.

Lepas sembelih...bawak balik.
Lapah kat rumah. ..
Sebab tukang sembelih dan tukang lapah profesional tempat pakcik jual kambing tu baru je kembali ke rahmatullah dalam 3 minggu yang lalu..

Monday, June 9, 2014

Penat leh tahan..

Malam tadi sampai rumah taman u dekat pukul 1 pagi. ..
Selesai kan sidai baju yang dah berbasuh...
Pastu naik tido...
Perkara lain...
Hari ni la selesaikan...

Penat juga balik dari kampung ni...
Sebab rumah mak kan buat majlis bertunang adik...
Sabtu siang majlis tunang. .
Sabtu malam majlis tahlil...
Tapi tahlil tak ramai orang datang... :(
Yela...
ada final piala FA...pahang lawan felda..
Tambah pulak ada majlis sanding Fizz Fairuz kat dataran raub...
Tinggal la pakcik pakcik masjid yang dah tak tgk bola dan tak gila artis. ..

Masak lauk rendang biri biri, gulai nenas dgn ikan masin, sambal jering, ikan goreng...
Biri biri tu akikah anak sulung koi...
Dah umur 6 tahun baru ada peluang....

Nanti koi taruk gambo masa sembelih kambing..
Koi tak pergi ke kandang kambing tu...
So...gambar kat dalam hp en. Suami..

Pasal dah seminggu dok kat kampung...
hari ni dah dua kali tepon mak cakap lama lama..
Rindu pulak rasanya kat mak....
Huhu...

Bertunang pun berpelamin..

Oh...jangan tak tahu ye. ..
Zaman skang ni bertunang pun ada pelamin ye...
Kolotnya koi tak tahu...
Dulu2 bakal mak mertua atau wakilnya..
Sarung cincin kat dalam bilik...
Siap bakal pengantin lelaki pun menyemak bergambar atas pelamin...
Haish. ..

Saturday, June 7, 2014

Oh! Anakku...

Dua kali koi buat kek bulan lepas...
Mula2 kek pisang...
Sbb ada pisang bonyok kat rumah..
Kesian tengok pisang tu...
Pastu kek coklat..
Kedua dua kek menerima nasib yang sama...
HANGUS!

Kek yang pertama. .kek pisang tu...
Si Umar Mahfuz turn suhu dari 180 kepada 250...
Tempoh masak 60 minit. .
45 minit dah bau hangit. .
Tengok2. ..suhu dah kena pusing maximum

Kek yang kedua kek coklat..
Umar Mahfuz juga punya kerja...
Ditukar api atas bawah jadi api atas sahaja...
So kek hangit di atas...
Tak masak di dalam...
Terpaksa repair sikit...

Hai la anak2. ..
Bermacam ragam...
Sekelip mata kek mama berubah warna...
Senyum. ...

Wednesday, June 4, 2014

Masuk U

Skang koi ada kat kampung. ..
Sempena cuti sekolah dan adik nak bertunang ni..
Masa koi pergi membeli di van sayur...
Ada la dua tiga orang makcik kat kawasan tu tegur...
Perbualan lebih kurang macam screen shot kat bawah nu...
Tak habis di situ...
Masa mak koi pulak pergi van sayur...
Tanya pula mak koi...
"Laki Azian tu kerja apa Leha?"
"Besar ke gajinya agaknya?"
"Agaknya gaji anak aku si Markonah (bukan nama sebenar) laki bini pun tak sama dgn gaji laki Azian tu..."
Adoi Mak Jemah wehh...
Perlukan prihatin sampai macam tu sekali?

Tuesday, June 3, 2014

Khinziaq?

Hehehe...

Apa paham ke Cadbury UK ni Khinziaq tu apa?

Sedara kita tu tweet dalam loghat Kedah...apa ada ke bahasa Melayu daerah dalam Google Translate. ..hehehe...

Maciam maciam la....tapi tak sangka pula Cadbury ada masa nak jenguk dan reply twitter kan...

Walaupun JAKIM dah sahkan halal semula...bagi koi...
Kalau report makmal KKM yang tersebar itu salah...
Dah tentu Cadbury akan melenting...
Minta KKM buat sidang akhbar...
Atau apa apa jua tindakan yg boleh membersihkan kembali reputasi mereka. ..

Oleh kerana ia hanya coklat. ..
Dan rasanya....
Belum ada umat Nabi Muhammad yang mati sebab tak dapat makan coklat Cadbury. ...
Jadi koi tak berhasrat utk makan Cadbury lagi...
Jom kita...!

Klik! Klik!

Post Terhangat