Showing posts from May, 2020Show all
Landskap rumah
Pin it

Asalnya nak pindahkan anak anak pokok aloe vera ni aje.... Tanah dah habis tu yg ajak pergi nursery... Tanah kat kawasan laman rumah ni semua jenis tanah liat. Dicangkul melekat sebuku-sebuku kalau lembab atau basah.. Kalau kering pulak, langsung tak boleh dicangkul...mantol.  Tapi tu l…

Read more
Jom beli pokok
Pin it

Pagi hari Sabtu yang mulia ini... Lepas sarapan sarapan... Mama Yan ajak suami pergi nursery pokok... Nak beli tanah dalam 2 ke 3 kampit... Sebab repotting pokok alae vera Mama Yan yang dan melimpah keluar pasu.  Ingat nak pecah pecahkan anak anak pokok aloe vera tu ke pasu lain... Me…

Read more
Ketum ke Kesum?
Pin it

Hahaha... Kesian...digelakkan akak akak polis... Jangan tertukar bang.... Tak tidur anak anak makan laksa daun ketum kang...  Ini KESUM Ini KETUM

Read more
Udang goreng Maharaja
Pin it

Maharaja la sangat kann... Padahal gaul garam dengan serbuk kunyit aje pun. Ni screenshot dari whatsapp MY dan suami... Masa tu suami duduk sorang2... Isteri balik kampung... Masak sendiri la dia juadah untuk berbuka... Saja upload kat blog buat kenang kenangan...

Read more
Lontong Goreng Raya Ke 3
Pin it

Menu raya ke tiga kelmarin... Lontong gorenglah kononnya... Tapi sebenarnya... Ketupat tak habis tapi rendang dan kuah  lodeh dah habis... Sambal kacangnya... Tertinggal dalam peti ais rumah mentua..  Nak masak kuah macam tak rajin... Apa yg ada ajelah... Pagi kelmarin buat sarapan nasi lemak... Ad…

Read more
Tambah lagi satu ubat
Pin it

Mama Yan down sikit la sejak balik klinik petang tadi.. Sebelum PKP hari tu,  MY ada buat test MGTT atau dalam bahasa mudahnya minum air gula.  Baru petang tadi ada kesempatan untuk ambil result minum air gula dan top up ubat darah tinggi & kolestrol. Dan keputusannya... Lepas minu…

Read more
Resipi Popia sayur
Pin it

Read more
Terpilih dalam Bloglist Cik Miela
Pin it

Alhamdulillah... Blog aziankhalil.com terpilih dalam segmen bloglist cik Miela.. Terima kasih Cik Miela... Suka sangat tau... Maklumla...blog Mama Yan ni dah lama sangat merudumnya.... Dapat duduk dalam bloglist rakan-rakan satu rahmat besar tau... Ni tengah cari lagi mana mana segmen…

Read more
Beli novel terpakai
Pin it

Beginilah ye... Aktiviti musim PKP... Sebab terperangkap kat rumah mentua kan hari tu... Boleh buat apa aje kat rumah orang... Kalau rumah sendiri lain lah.. Banyak je benda boleh buat dan kena buat Novel terpakai ni Mama Yan beli kat Carousell. Semua buku² tu RM100 termasuk postage. Tak kisah lah …

Read more
Dah balik rumah..alhamdulillah
Pin it

Selamat hari raya Aidilfitri semua pembaca... Semalam, Mama Yan dan keluarga dah berjaya pulang ke rumah sendiri bersama suami dan anak anak... Bersyukur sangat sangat dapat balik rumah sendiri.. Dah 2 bulan duduk rumah mentua... Tapi kalau pagi raya pertama kat rumah mentua Mama Yan.. Memang…

Read more
Tutorial masak nasi sikit
Pin it

Last week,  Mama Yan dengan suami duduk berjauhan. Suami stay kat rumah kami, Mama Yan pula tinggal kat kampung suami dengan anak anak... Habis tu.. 1 kereta boleh 4 orang je... Anak kami je dah 6 orang... Acaner? Tu yang tak lepas lepas nak balik tu... Kesian suami... Kena sahur dan berbuka sorang…

Read more
Wordless Wednesday : Saya Suka Roti Jala
Pin it

Read more
Resipi Ayam Kenny Roger's
Pin it

Ni menu kelmarin sebenarnya... suami ternampak kawan facebook dia buat ayam kenny roger's,  dia pun dok sibuk nak buat, nak buat, tapi tak buat.. jadinya kelmarin, pagi pagi dah minta suami belikan ayam whole leg.. bahan bahan lain semua ada kat rumah. tengah duduk berdua je... …

Read more
PKP Empat, PKP Bersyarat
Pin it

Mama Yan balik rumah Pekan Nanas kejap ni, berdua je dengan suami sebab nak settlekan gaji, bayar hutang sub contractor, bayar hutang supplier, nak settlekan permohonan MITI sekali kononnya..,  Kedai hardware dan trader tak buka, tapi budak akaun diorang kerja dari rumah dan maintain c…

Read more