Monday, July 21, 2014

Fuyyohh....jdt

Budak budak lelaki ni...
Kecik kecik lagi dah teruja dengan bola...kereta...motor...
Masa kat parking lot...
Nampak kereta bertemaka jdt. ..
Si Mok dah excited...fuyyoo..
Cantiknya kete ni ayah...
Koi tengok serabut je...
Biasalah...org pompuan mana tau nilai nilai artwork kat kereta ni...
Tapi bagi budak lelaki...
Ini betul betul hebat...kata diorang...
Siap suh amik gambo bagai...

Sunday, July 20, 2014

Carian tertinggi bulan puasa

Bulan puasa ni...
Blog blog masakan mmg meletup la trafik kann...
Koi yang cuma ada seketul dua entri resepi ni pun...
Tiba tiba ada trafik yg mengujakan..kihkihkihs...
Cuma keywords nya lebih kurang je la...
Semua mencari resepi kuih raya yang tak payah bakar...
Hehehe...kita semua geng...
Tak sempat la nak bakar bakar ni..
Anak kecik kecik ni...
Ada jugak yang melecur kang kena loyang or kena oven...
Harap harap semua yang google dah dapat mencuba resepi tersebut sbb koi belum ada kesempatan lagi..kihkihkihs...
Koi asik buat coklat ketupat aje ni...
Memenuhi tempahan tempahan yang datang...
Padan muka koi...
Nak berjual sangat kan...
Sampai tak siap baju raya...
Tapi takpe...ayah dia kata beli je..
Koi takde mood nak menjahit...
Sbb benang asik putus...
Kadang kadang dia jumping jumping...
Tu yang geram tuh...

Thursday, July 17, 2014

Bahaya ni...

Pergi mana mana diperhatikan orang...
Oh ..ini sangat bahaya...
sampai ke detail alamat...no tepon
..gambar rumah pun orang publish kat Internet. ..
ini mendedahkan diri wanita ini kepada bahaya. ...
betul tindakan dia kat uncle tu salah..
tapi ini tak bermakna kita perlu telanjangkan setiap detail diri perempuan tu...
dia seorang perempuan. .
dalam keadaan marah...
mudah hilang kawalan. .emo kata orang sekarang...
Ini perkara yang nyata kerana sememangnya Allah berikan wanita 9 nafsu...1 akal..
tapi dalan keadaan tak bersedia...
Wanita adalah selemah lemah makhluk...
takkanla dia tidur peluk steering lock kann?
Ada baiknya cik Kiki pindah rumah...
duduk kondo yang ada pengawal keselamatan...
sampai le tengah malam ada lagi ya pergi skodeng rumah..
amik gambar...publish...
bimbang esok lusa jadi pula kejadian yang mengerikan..
semoga Cik Kiki tabah dalam berhadapan dengan ujian ni...
lebih muhasabah diri...
Banyakkan istighfar...
Zikir Ya Latif....semoga Allah mengurniakan hati yang lembut kepada kamu untuk
menjadi lebih pemaaf...

Wednesday, July 16, 2014

Yeyay...tupperware...

Tupperware kecik kecik ni loi beli utk boh kuih raya...
Balang balang kuih raya yang sedia ada tidak lagi sesuai digunakan...
Almaklumlah...
Lasykar lasykar kat rumah ni...
Memang super hero belaka...
Daripada balang kaca tu jadi takleh beza dengan serdak kuih...
Baiklah kita ambil langkah berjaga-jaga...
Juga ambil langkah berjimat cermat...
Kerana bekas ni koi beli pre loved. ..atau dlm bahasa lainnya...2nd hand.
Beli kat group prelove and second hand di fesbuk..
Nak beli yang baru..mahal kot...
2nd pun takpe...
Raya bukan bermakna semua serba baru...
Oh ye...
Ni first original tupperware yang koi miliki...
Selama ni pakai tipuware ajo...
Katalog tupperware pun koi tak pernah usha....
Takut terguda...
Hahaha....

Tuesday, July 15, 2014

Anda dah servis?

Anda sudah..?
Kami sudah...semalam...
Servis di Tan Chong Ekspress Auto Servis di JB Perdana..
Nak raya ni kan...
Nak jalan jauh...
Buatla servis major...
Ekhemmmm...
Memang MAJOR..
Total bill RM1,566.10..huhu...
Labour RM203 je...yang lain tu semua alat ganti...
Hahaha...kata tulennn...
Hantar kereta kul 11..kul 5 baru siap.
Lama gila...

Sunday, July 13, 2014

Buka puasa hari ke 11

Last week buka puasa di Good Hope Hotel...
Rasanya ni lah yang paling mampu milik kot berbanding yang lain lain tu...
Demand kemain baby mengidam nak buka puasa buffet...hehe
Harganya RM48 untuk dewasa dan RM30 untuk kanak kanak..
Koi bawa adik koi sekali...
Kena ada seorang lagi org dewasa untuk tengok tengok kan anak koi...
Kejap nak itu..kejap nak ini..
Ambik macam macam mengalahkan orang puasa..
Sudahnya mama jugak yang kena makan semua tu...
Alhamdulillah...
Murah rezeki puasa tahun ni...
Semoga lebih berlipat ganda lagi du masa akan datang...

Friday, July 11, 2014

Coklat ketupat raya 2014....

Nyummm.....
Coklat ketupat datang lagi...
Kali ini dibuka untuk tempahan...
Tapi cod...jb..segamat..raub sahaja...
No delivery via pos or courier. ..
Tak kuasa mak nak berepos repos ni...
Takut cair pulak cekelatnya duduk dalam lori/van pos tu kang...
Jual murah murah je....sbb order ni limited. ..
Sampai kuota...koi tutup order...kih kih..kih...
Tapi tak sempat order pun takpe...deme buat la sendiri ye...
RM21 ada 48 biji..
koi declare 48 biji...
tp koi cuba sumbat 50 biji dalam bekas tu...
Kalau muat 50...2 biji koi kira ganti mana mana yang terkurang sukatannya...

Benjol pulakk

Ambil lebam + benjol kat dahi satu..
Suka sangat memanjat kannn..
Dah mendapat hasilnya....
Jalan tak mau...
Memanjat aje kerjanya...kerusi...
Meja...basikal...grill..tangga...
Semalam jatuh kerusi...
Nasib nangis skit je...pastu terus sambung main semula. ..
Inilah anak jantan kata ayah dia...

Wednesday, July 9, 2014

My clever aril

Aril dah setahun sebulan...
Tapi lom pandai jalan...
Berdiri kat tepi tepi kerusi tu pandaila....
Panjat tangga...panjat kerusi..grill pintu handal...
Dah pandai beraksi macam macam...
Dah pandai nak ikut ayah...
Sekarang Aril dah start minum susu formula...
Mula ajar dia isap botol masa dia genap setahun. ..
Nanti dah ada adik...
Ayah dia boleh tolong uruskan Aril...
Koi dijangka bersalin 20 hb Oktober...
Ada lebih kurang 3 bulan lagi...
Hadoi..macam mana la ni nnt...
Seram pulak...ada anak kecik kecik ni...
6,5,1,0

Sunday, July 6, 2014

Puasa hari ke 8 dah...

Cepatnya masa berlalu. .
Dah masuk hari ke 8 hari ni. ..
Alhdulillah...
Koi belum tinggal puasa la setakat ni...
Hehehe...insyaallah..tiada keuzuran. ..
Anak sulung koi dapat puasa sehari masa 2 Ramadan tu..
Koi tak suruh...apalagi memaksa...
Baru 6 tahun kann...
Balik dari sekolah...
Koi asik tanya je...
Lapar tak? Nak buka tak?...
Risau...anak koi ni kurus kering...
Dia geleng je...
Dia cakap dia lapar sangat masa pukul 6.30 petang...
Masa tu kat pasar Ramadan. ..
Tunggu je la waktu buka...tak sampai sejam pun...
Beli macam macam...
Maklumla...puasa. ..
Semua rasa nak makan...
Lepas buka...hmm....tak lalu nak makan semua yang dia minta tu...
Sebagai hadiah dapat puasa sehari. ..
Semalam ayah dia belikan seluar baru kat Al Ikhsan....
Jenama diadora...
Perghh...mama dgn ayah kecik2 dulu...
Dah masuk U baru merasa pakai diadora la...apa la...
Itupun lenjan duit loan...hahaha

Wednesday, July 2, 2014

A atau AB?

Citer check up 25 Jun. .

Dah dua kalu ambil sampel darah..
Dua kali juga darah koi bagi result AB +
Sedangkan sejak dulu dulu darah A+
Boleh pula misi tu cakap...
Kadang kadang mmang boleh bertukar...
Doktor pula bg soalan...
Pernah buat pemindahan darah sebelum ni?
Ish doktor ni...
Kalau koi buat pemindahan darah sekalipun...
Mestila dimasukkan dalam badan koi tu darah dr group yang sama kan....

Yelah...risau juga kann..
Buatnya terjadi sesuatu yang tak diingini dalam labour room dan perlukan tambahan darah...
Disumbatnya koi dengan darah AB...
Kan haru jadinya..

Then..misi suruh chek hb darah di makmal..
So kesempatan tu koi ambil untuk jumpa ketua kat lab tu...
Merendah diri sikit la...
Bagitau...yang koi ni tak belajar bio...
Boleh ke group darah kita bertukar...

"Tak boleh puan...dari lahir sampai mati...mmg tu la jenis darah kita..."

"Ha...saya ni dari lahir darah A...alih alih check up anak ke 4..jadi darah AB..."

Terus diambilnya buku merah tu...tgk result...ish...
Tanya soalan macam macam...

"Encik...sya ni dah doblas kali derma darah. .3 kali bersalin...takkan la 15 kali orang salah grouping darah saya..."
(Saya tipu ok...untuk sedapkan cite kat orang lab tu..saya derma darah 2 kali je...lagi 10 tu mark up ajinomoto)

On the spot...
Cucuk jari lagi sekali...
Yang mula2 tadi check hb...
Pastu buat grouping darah...koi tengok je la...
Heh...dapat pun result A...

Koi kuar makmal...hantar buku merah tu kat bilik misi...
Orang lab tu datang lak kat bilik misi tu...
Suh ambik sampel darah lagi sekali...
Yang official katanya...
Aiii...group darah je la...3 kali amik sampel?
Bagussssss...

Sambil tu orang lab tu bebel kat budak budak dia depan koi yang tgk cucuk ambil sampel darah tu...
Katanya...sebelum ni pernah macam ni...
Hospital yang detect...
Perkara tu dilanjutkan hingga ke kementerian. ..
Tiap kali meeting disebut diungkit...
Nasib kali ni patient sendiri datang lab...hehe..
Tgk...bagus tak pesakit camni....

Lepas ni jgn yg official salah lagi dah la..

9 tahun sudah..

Semalam 1 Julai...
Genap la 9 tahun koi dan suami dinikahkan. ..
Mudah mudahan akan terus bersama dan bahagia sehingga selamanya la..
Kalau pun salah sorang pergi dulu...
Harap dapat menjaga segala yang ditinggalkan seperti masih ada hayat...
Maknanya...
Jaga la anak baik baik...
Kalau ada duit peninggalan macam epf ke...takaful ke...
Gunakan la ke jalan yang sepatutnya...
Untuk membesarkan anak anak...
Untuk pendidikan dan kesihatan keluarga...
Jangan buat gi menikah dan bulan madu dgn pasangan baru pula..
:)


Klik! Klik!

Post Terhangat