Monday, January 31, 2011

Siapa sokong MU??Undi sekarang -->

sticky post entry sehingga 31 Januari 2011..scroll down utk lihat lain lain entry..

Ramai sangat ke penyokong MU (Manchester United) kat Malaysia ni?? En Suami koi cakap kat Malaysia ni hampir separuh pengikut EPL minat MU..lagi separuh tu pecahan kepada lain lain pasukan.

“Ishh…ye kerrr?? “

“iyerr..tak caya? Nanti kalau ada MU lawan ayah bawak mama lalu kat kedai kedai mamak sekitar kawasan kita…”

“ahh…takde kerja ahh…baik bergolek golek kat depan TV ni layan Playhouse Disney dgn anak anak..tapi apsal lak buktinye kena lalu depan kedai mamak??”

En suami koi memberikan hujah hujahnya…tapi kat sini koi tuliskan hujah penggulungan nyer ajelah..kalau nak salin sebijik sebijik ayat dia….tak cukup waktu rehat koi hari ni nak naip…

1. kalau ada 2 game pada hari dan waktu yang sama ketika itu, satu ada MU lawan County Derby, satu lagi Arsenal lawan Spurs…maka kedai mamak tersebut akan memilih game yang ada MU. Walaupun MU lawan team yang sayur…penyokong MU akan tetap menonton perlawanan MU.

2. kalau ada game MU lawan pada pukul 7.40malam…seawal 7.00 malam penyokong MU dah lepak lepak dengan secawan teh tarik kat meja. Kalau game MU pukul 9.00 malam, kul 8.00 dah penuh dahhh meja kat mamak tu.

3. kalau sorakan GOLLLL! tu boleh kedengaran sejauh 1 kilometer...tu maknanye pasukan MU lah yang telah menjaringkan gol

lagi satu koi lupa apa benda ntah lagi en Suami koi cakapkan... tapi kalau team lawan MU yang menang..penyokong lawan MU tu tak berani pun nak buat sorakan gol tu depan lautan peminat MU...

anak sedara koi umur 10 tahun..ye ye kelapa minat MU...bila koi tanya apasal nkau minat MU...tersengih sengih nak jawab...bapak dia pun tolong jawabkan...

“MU je team yang dia kenal..tu sbb minat...”

dia punyer minat tu...tanya apa jer pasal MU semua dapat jawab dengan tepat..pastu koi tanya pulak...sekarang kan Barclay’s Premier League..Barclay’s tu apa mende?? Haa...sapa leh jawab??takyah jawab la..tak penting pun nak jawabb..

En suami koi pulak penyokong setia Arsenal, dulu dulu masa koi kerja Al ikhsan selalu la koi belikan baju la...key chain la...jersi la..Arsenal punyer barangla...sebab dulu kan koi dok warehouse..semua rejected item koi yang dapat tengok dulu...mana mana yang koi berkenan koi dah tuit dulu dah....new item pun dapat less...skang dah tak belikan apa apa barang Arsenal...

fabregas

Kalau Arsenal takde game...suami koi layan gak MU tu..tapi dia akan jadi penyokong kepada mana team yang menentang MU...alasannya...MU dah ramai sangat orang minat....kalau MU kalah ayat biasa..”padan muka MU” dan kalau menang “MU memang hebat la...”

Ok...for those yang follow EPL tu...apa kata korong drop undi kat poll yang koi buat kat side bar ni -> entri ni pulak koi sicky kan sehingga akhir bulan ni...dah undi kat sebelah nanti bagi komen kat bawah ni...kalau ade bajet...nanti koi buat lucky draw berdasarkan komen...aci tak??


Thursday, January 27, 2011

mari bercucuk tanam!

Pernah tak nampak orang dok tanam piling? Apa kejadah nyer pulang menatang piling ter?? Owhh piling tu dalam bahasa omputih..dalam bahasa Melayu nyer cerucuk.. rasanyer tengok orang piling jarang jarang dapat tengok sebab kawasan pembinaan dipagar keliling dengan zink... tapi bunyinyer memang selalu kita dapat dengar... ”ketung...ketung...ketung...”jauh beratus meter pun kite still boleh dengar lagi bunyinyer



Bagi koi...masa kerja kerja menanam cerucuk ni dilakukan memang agak mencabar sbb ia amat me’rentung’kan! Masa ni koi dan sun block memang tak dapat dipisahkan. Beli plak yang 130 SPF...huhu...punyelah sayangkan kulit muka..tapi kalau dah 8 jam berjemur di bawah sinarah matahari selama berminggu minggu...apa sangatlah 130 SPF tu...terbakar jugak...siap menggelupas kulit muka.


Masa berjemur tengah panas tu macam macam benda yang koi fikirkan...aiskrim mekdi lah...mandi sungailah...slurpee 7e lah...air batu campurlah..sampai je rumah...tak pikir apa dah...mandi...huhu...rasa macam taknak keluar bilik air...badan jadik lesu yang amat sangat sebab lama sangat dok tengah panas. Padahal bukannya koi menyangkul tanah ke, tanam pokok ker...duduk jer...siap berpayung payung bagai..tapi tu pun cukup memenatkan. Mujurla suami koi sangat sporting dan memahami...dah balik penat penat tu..takdelah dia memerintah itu ini. Makan pun main beli lauk jer...kitorang memang jarang makan kat luar..rasa tak puas kalau makan kat luar. Kalau makan kat luar tu maknanya ada benda special sikit la...

Masa mula mula tengok mesin piling (piling rig) pikir yang bukan bukan jer...takut mesin terbaliklah, tumbanglah, apa bendalah...sebab yelahkan..tiangnyer tinggi 12 meter...tinggi tu...kena pulak tanah tanah kat site koi ni tak berapa stabil..pernah sekali tu mesing tu sengat..tengok dari jauh cam nak tumbang engkauu....seram gile...



Kerja tanam piling ni kite kena jaga..sebab kekadang orang yang bawak mesin tu dia
menipu sikit.Kadang kadang dia menipu banyak jugak. Antara bentuk penipuan yang biasa dilakukan...tukul tu dia tak angkat mengikut tinggi yang ditetapkan. Jadinya bila tukul tu dia angkat sikit sikitt je...manalah cerucuk tu nak masuk dalam tanah. Kesimpulannya masa kerja kerja melantak cerucuk dijalankan memang kena ada sorang yg jaga. Kalau tak memang la kena tipu..lebih lebih lagi kalau dia tengok site tu dijaga oleh seorang awek cun macam koi ni ha...hahaha...

Setiap hentakan tukul tu mestilah dikira. Pada tiap batang cerucuk tu, kite kena buat tanda senggatan. Pastu tiap senggatan kena kira berapa kali dia hentak. Kalau hentakan berpuluh puluh kali tapi cerucuk dah taknak masuk dalam tanah..tu maknanya dah ‘set’ atau dah cukup la sampai situ jer cerucuk tu boleh masuk...



Tujuan cerucuk ni adalah untuk menambah keupayaan tanah menggalas sesuatu beban di atasnya. So untuk bangunan tinggi wajiblah ada kerja cerucuk...tapi cerucuk ni ada pelbagai jenis...ada yang jenis korek lubang lepas tu tuang..ada yang pakai hidraulik dan macam macam lagilah. Zaman dulu cerucuk orang buat dari kayu bakau. Kayu bakau kan keras dan tahan air...zaman sekarang orang buat pakai konkrit. Bentuk pun ada bulat ada 4 segi. Kalau bangunan kecik2 cam rumah..tandas awam...jejantas...ada yang perlu ada jugak yang tak perlukan cerucuk..yang tu kena tengok kekuatan tanah tu kuat atau tak menampung beban.

Sajela koi kongsikan benda benda teknikal ni kat sini...kot kot pernah tertanya apa bendalah yang dok ketung ketang ketung ketang tapak pembinaan tu...haa..nilah dia bendanya...sekadar menambah pengetahuan...

Tuesday, January 25, 2011

koi tengah stress...

Apa entry yang koi nak post dalam blog koi ni....semua dalam bentuk draft dan tak terpost post lagi...bila dibaca semula draf tu rasa macam tak cukup rasa..apa yang tak kena ntahlah...ada yang ade entry tapi gambarnya belum koi keluarkan dr henpon. Yang banyaknya entri setengah jalan...tengah syok syok menaip....anak anak lak menangislah..mintak susulah...nak tukar cd lah...macam macam...bila dah terbantut...ia akan terus bantut di situ kerana idea yang asalnya melimpah ruah bila tak dizahirkan dalam bentuk tulisan pada waktu itu akan mengalami sedikit gencatan...maka, entry koi pon akan kekal sebagai draft sahaja... Kena pulak koi dilanda tekanan perasaan sepanjang minggu lepas...macam mana tak tertekan...minggu lepas tiap-tiap hari bos datang site. Kalau datang bawak KFC ke...bawak mekdi ke sedap juga..ni tak..datang dengan membawa ayat ayat power untuk membelasah koi...penat dan tenat telinga koi ni nak mendengarnya. Meeting sampai lewat petang. Hadu....penatla...dah anak anak koi demam. Tidor malam koi tak lena sebab budak budak asik merengek...tambah pulak dengan beban kerja yang makan hati. Sudahnya semalam koi pun demam...suara tak keluar, tapi sebab koi ni pekerja yang bertanggungjawab, koi datang jugak site...uruskan jugak apa yang patut. Dengan penuh susah payah koi nak mengeluarkan suara nak call sub con untuk deal benda yang macam macam kat site ni...

Memang koi dah tawar hati yg amat sangat untuk bekerja kat sini tapi koi belum dapat kerja baru lagi...agak kalau bos koi masih terus terusan menyalahkan koi...memang koi gamble je berenti..dapat tak dapat kerja lain...tu lain kira. Kerja JUSCO pun takpe...hati sakit punyer pasal....apapun boleh.

Bangun pagi pun dah tak semangat nak pergi kerja...rasa macam dah malas nak pergi kerja. Rasa tak seronok kerja. Tinggal lagi terpaksa jer....ahrgggg!!! tensennnn....

Monday, January 17, 2011

aok rumah apa??

Masa keluar rumah pagi tadi..lalu kat depan sekolah dekat dengan rumah koi tu...koi nampak bebudak tengah sibuk berlatih sukan...ada sukan sekolah tak lama lagi...zaman sekarang sukan sekolah buat awal awal tahun...zaman koi sekolah dulu sukan hujung tahun.

Zaman koi sekolah koi mmg tak pernah amik part dalam mana mana aktiviti sukan...kalau join pun tu adalah kerna terpaksa untuk collect mata sukantara. Kalau cikgu tak paksa memang tak masuk punyer...tapi kalau masuk pun bukannya koi ni pernah menyumbang apa apa pun untuk mata sukantara....tiap kali sukan, koi hanya jadi tukang jaga makanan, tukang hias rumah sukan, perbarisan, ahli bulan sabit merah dan urusetia...koi memang tak pandai bersukan..

Sebut pasal sukan ni...setiap rumah sukan kan ada nama dan warna warnanya...masa sekolah rendah...nama rumah sukan merah,
hijau, kuning dan biru ajer...bila dah darjah enam baru cikgu cikgu buat perubahan sikit untuk nama sukan. Rumah Delima = Merah, Rumah Zamrud = Hijau, Rumah Mutiara = Kuning dan Rumah Nilam = Biru...

Bila naik lower form lain pulak namanya. Rumah Temenggung = Kuning, Rumah Bendahara = Biru, Rumah Shahbandar= Hijau dan Rumah Panglima = Merah. Bila risik-risik kat kawan-kawan lain sekolah diorang punyer rumah sukan ada pakai nama tokoh dulu2...Yap Ah Loy, Parameswara, Datuk Bahaman, Tok Janggut...ada jugak yang pakai nama planet Marikh, Zuhal, Pluto, dll ada jugak yang masih pakai merah, biru, hijau dan kuning...

Koi rasa paling menarik adalah masa koi kat Teknik Kuantan...sebab apa unik? Unik sebab nama nama rumah sukan tu nama orang yang koi tak kenal pun masa tu...skang koi dah tahulah sape mereka mereka itu...masa form 4 dulu memang agak kurang pendedahan terhadap tokoh-tokoh dalam Malaysia ni...dan masa tu cuma sibuk ambilk tahu pasal Spice Girl, Backstreet Boys, Five, Britney Spears, dll.

masa tu koi rumah kuning atau namanya Rumah Zulkifli Muhammad...sapa Zulkifli Muhammad? Masa tu memang koi tak tahu dan tak pernah terfikir nak ambik tahu sapalah dia Zulkifli Muhammad ni...maka koi dan rakan rakan sebaya menganggap rumah sukan kita ni diambil daripada bekas pengetua sekolah kot...tapi bila semak kat dewan takde pulak nama camni...ahh...nama PPD kot...tak pun nama menteri Pelajaran masa tu...ahh..lantaklah...dan jawapan yang paling sesuai untuk soalan itu adalah...”tak masuk SPM pun...”

Rumah biru pulak namanye Aminuddin Baki, Rumah Merah pulak Zaaba dan rumah Hijau namanye Ungku Omar...dan semuanya koi tak kenal. Koi tanya budak form 5, ni nama2 sapa semua ni...senior pun tak tahu sebenarnya tapi lagak cam tahu2 jer...dia tanya koi...takkan kau tak kenal Pendeta Za’aba...

“ha..Pendeta Za’aba?ntahlah macam pernah jugak dengar...pendeta tu paderi ke??” haha...bodohnye soklan aku....tapi apa boleh buat...koi mmg tak tahu menahu pasal nama2 orang tersebut...kalau zaman itu internet dah digunakan secara meluas, memang koi dah tanya pakcik google dah...tapi, bila usia makin menginjak dewasa..tanpa pencarian khusus pun kita ada sedikit basic knowledge terhadap tokoh-tokoh negara kita melalui perbualan, tugasan, pembacaan harian, rancangan tv dan lain lain kaedah lagi...

Patutnya cikgu sekolah koi dulu kena bagi sejarah ringkas sikit sejarah nama nama rumah sukan tu...sebab budak sekolah ni benda benda yang dia tak rasa penting nak tahu dia buat tak tahu jer walaupun sebenarnya dia ingin tahu...dan alasan biasa kalau tak tahu apa apa....”ala...bukannya masuk SPM pun”


Sunday, January 16, 2011

jom balik kampung menoreh getah..!

Sekilo 7 hengget lebih hengkauu!! Mahal tu…. Kena pulak hari tak hujan2...panas sepanjang minggu...huhu...katalah sekali mengopek* dapat 50 kilo...kopek selang sehari maknanya sebulan 15 kali jual. Lebih kurang punyer congak...15 kali x 50 kilo x RM7.30 = RM5,475...dekat RM6000 sebulan...kerja pulak..keluar pagi2...balik sebelum matahari gelincir...dah dapat riban2...banding dengan koi dan seangkatan dengan koi yang kerja dari pagi sampai petang dan kadang kadang sampai malam...baru dapat seribu ke 3 ribu sebulan..ishh..balik kampung noreh getah bapak koi lahh...haha...

Bagila sangat bapak koi kalau koi kata nak balik kampung noreh....penat penat bapak koi sekolahkan jauh jauh..tinggi tinggi...nak menoreh pulak kat kampung...kompom tak kasik..lagipulak manalah koi reti menoreh!

Kebun bapak koi disuruhnya orang Indon torehkan... pulak tu kiranya 7-3..bapak koi ambik 3 bahagian...indon tu ambik 7 bahagian...adeh ruginyer..bapak koi ni tak reti bisness la..patutnya tuan punya tanah ambik 7....orang yang ambik upah yang ambik 3 bahagian...kiranya kalau masa jual dapat 200ringgit...bapak koi ambik 60 ringgit jer..selebihnye orang yg ambik upah tu yang ambik...dah tu tiap kali jual bapak koi tak pernah pun tanya apa apa..mintak resit jual ke..apa ker..berapa yg Indon tu bagi, yang tulah dia ambik...hmm...bapak koi mmg baik hati orangnya...

Kat segamat pulak, kat kampung mak metua koi...terbalik...selalunye bahagi 6-4...bahagian 6 tu tuan punyer kebun..yang 4 tu tukang ambik upah tu punya. Eeeiiii...orang Johor kudukut...hahahha....laki koi orang Johor..lupa pulak..tapi En. Suami koi tak kedekut langsung...malahan boros berbelanja...

Abang ipar koi ambik upah noreh kat kebun orang...tapi sebab skarang Indon ramai...pandai menoreh...rajin giler menoreh...pagi noreh..petang noreh..malam norehh...banyak la dapat duit masa getah tengah mahal ni...pemilik kebun getah asik ugut abang ipar koi jer nak terminate khidmat abang ipar koi...katanya abang ipar koi malas..tak rajin macam indon2 tu...getah orang kebun sebelah banyak, getah dia sikit...abang ipar koi tak reti noreh katanya lagi...getah kuar sikit jer...

tapi bapak koi cakap... kebanyakan Indon yang noreh ni...dia letak ubat penggalak susu. Sebab tu susu getah tak berenti keluar...tapi untuk kesan jangka panjang tak elok untuk kesihatan pokok getah kerana ia merosakkan sel sel kulit pokok getah...kalau estet memang sesuaila nak pakai ubat penggalak susu ni...tapi kalau kebun persendirian... adalah tidak digalakkan.

Getah sekerap atau getah beku atau lantun ni...makin lama kita simpan sebelum jual...semakin tinggi harganya sebab airnya dah kering sikit...kat bawah ni koi print screen jadual harga getah untuk 14 jan 2011, semalam la tu...



Tapinyer kan.. jarang jarang la pulak orang mengopek..letak dalam guni lepas tu biar lama2 sebelum jual...ini adalah kerana risiko untuk kehilangan guni2 tersebut adalah amat tinggi...kang kite ni nak tunggu air getah kering...sudohnye air mata kite pulok yang kering...menangis tak berlagu getah sekerap kena curi.

Skang harga tgh mahal..alhamdulillah...harap2 para penoreh kat luar sana berjimat dan beringat...sbb harga barang mentah ni tak tentu...kalau time harga dia turun camner..?
Raya cina ni koi nok balik pahang...mak koi kata kat Raub asik hujan jer...bapak koi tak dapat gi noreh...sian bapak koi..time getah mahal tak dapat noreh pulak...ok..tunggu kome anak beranak balik Raub ye bahh!!...

**mengopek = perbuatan mengeluarkan getah sekerap dari cawan getah untuk dikumpulkan

Saturday, January 15, 2011

Shop in Jipaban today!

masa koi bukak blog mama zharfan...koi ade la terbaca entry kemenangan beliau dalam contest jipaban-santarina last december kot...koi terpikir piir apa bendalah jipaban ni...pelik benor pulak tu bunyiknya...bila koi dah join churp churp...awhh..barulah koi tahu apa itu jipaban...ia adalah sebuah eshopping mall...

camner tuh? koi pun tak tau sangat..lom penah beli barang kat situ..baru jer ari ni geledah website jipaban tu...nampak cam best gak..barang yang tak jumpa kat hypermarket...mmg menarik...

antara yang pada koi agak menarik adalah....

diary bentuk lego ni...unik kannn...
pastu bangle dan bracelet yang cantikk2

dan untuk wanita...ada mekapppp!!!dah lama koi tak beli mekap...beli lipstik baru pakai sekali dua kali...dah patah riok dikerjakan anak terunaku...buat pensel warna...bedak kompak baru berusia 3 hari dah pecah kena hempas...suka sangat godek godek henbag mama...

.jom!!kite daftar sama sama...koi dah daftar tadi tapi terdaftar sebagai retailer...patutnya koi ni shopper...orang yang nak membeli...dah terbuka kedai pulak...apa benda yang koi nak jual?? kena daftar balik semula ni...dah tak sabar nak carik baju tido yg seksi..nak beli kat jusco ke giant ke..takde masa...kalau pergi pun bawak anak2 sekali..nak membeli pun takde feel...

oh yer..ni sebenarnye adalah kempen dari churp churp yer...sajer lah nak try..kot kot ade yg sudik mengklik...thank you very very much much muahhs...

Tuesday, January 11, 2011

1st GA dari duniakuelken.

puan aju telah tag koi untuk contest ini..maka utk tidak menghampakan bekas dormmate koi masa form 5 dulu..koi pun buat entri ini khas untuk puan aju koi ni...hahaha...bukanlah..koi buat contest sbb koi takde idea nak update isi perut blog koi ni..tadi masa tengah sibuk masak kat dapur tadi macam macam benda rasanya koi nak tulis..bila dah depan laptop..hilang pulak semua benda yang telah koi bayangkan...



oh yer..Syarat2 penyertaannya mudah yaamat...


1. Jadi follower blog [duniakuelken.blogspot.com].-->DAH FOLLOW

2. Buat n3 ringkas berkenaan GA nih dgn tajuk - 1st GA dari duniakuelken.-->DAH BUAT

3. Letakkan header di atas dalam n3 dan di sidebar blog masing2, link terus ke n3 ini.--DAH LETAK

4. Tag 2 orang tentang GA nih.-->HANY & NADZIRAH AQILAH

5. Siap sume jangan lupe tinggalkan link kat comment.-->AKAN DITINGGALKAN AFTER PUBLISH

Senang je kan?-->MEMANG SENANG PUN...

Tarikh tutup adalah pada: 4th Februari 2011 pada jam 0000malam.

Cake Moments Contest by Reza-Nani-Delite

sapa suka makan kek??? koi suka makan kek..tapi kalau buat kek sendiri..memang tak penah jadi...dia jadik cam lempeng pulak...ni koi ade terjumpa contest pasal kek kek ni...penganjurnya ialah reza nani



gambar utk contest ni adalah gambar befday umar 2 tahun...yang sebelah umar tu pulak, fisya sepupunya..diorang ni sebaya...fisya baru jek sambut befday dia sebulan sebelum umar...sudahnye berebut kek pulak diorang masa ni..



nak join contest ni klik kat banner gambar kek yg sedap kat sidebar tu...syarat2 penyertaannye adalah seperti berikut yer...(copy paste dr tuan punyer contest)

1) Follow blog Reza-Nani-Delite & blog Reza-Nani-Kids
2) Like Reza Nani Delite's Fan Page @ Facebook ;-)
3) Friends dengan Reza Nani Delite nye Facebook ;-)
4) Letak contest banner yg kt atas tu kt side bar blog masing2...tp resize le ikut side bar memasing nye kesesuaian yer...hehe...then backlink
5) Tinggalkan komen pd entri ini

oh yer...contest ni ade 2 kategori..satu kids...satu adults...dan tentunye koi masuk kategori kids...sbb anak koi kecik lagi...

Monday, January 10, 2011

“mzhany 1st GA”

OLEH KERANA KOI TAKDE ENTRY NAK TARUK KAT BLOG KOI NI..MAKANYER KOI PUN JOIN LE GA ANJURAN MZHANY...SAPE NAK JOIN MEH SINI...



SYARAT2 PENYERTAAN GA MZHANY ADALAH SEPERTI DIBAWAH...


1) Buat 1 entri dengan tajuk “mzhany 1st GA”...(DAH BUAT)

2) Masukkan banner kat atas ni dalam entry korang (DAH MASUKKAN)

3) Make sure ada link ke entri nih. entri mzhany 1st ga nih…(DAH LINKKAN)

4) FOLLOW MZHANY? optional la, kan nnti ada yang cakap buat GA nak tambah follower lak kan…so bagi kelonggaran la nak follow ke tak...(DAH LAMA DAH FOLLOW)

5) Masukkan mzhany.com ni, dalam beloglist korang, ye la senang kan nak tahu hapdet GA nih.huhu dan jugak mzhany teringin nak berada dalam blgolist korang yer…( DAH MASUKKAN)

6) Dah siap entri, tinggalkan komen kat entri ni, bagila link korang yer…link entri korang…(AKAN DITINGGALKAN)

7) Pemenang adalah ditentukan secara cabutan yer…dilakukan oleh MZ & HANY.(GUD LUCK FOR SDN BHD)

Klik! Klik!

Post Terhangat