Thursday, January 27, 2011

mari bercucuk tanam!

Pernah tak nampak orang dok tanam piling? Apa kejadah nyer pulang menatang piling ter?? Owhh piling tu dalam bahasa omputih..dalam bahasa Melayu nyer cerucuk.. rasanyer tengok orang piling jarang jarang dapat tengok sebab kawasan pembinaan dipagar keliling dengan zink... tapi bunyinyer memang selalu kita dapat dengar... ”ketung...ketung...ketung...”jauh beratus meter pun kite still boleh dengar lagi bunyinyer



Bagi koi...masa kerja kerja menanam cerucuk ni dilakukan memang agak mencabar sbb ia amat me’rentung’kan! Masa ni koi dan sun block memang tak dapat dipisahkan. Beli plak yang 130 SPF...huhu...punyelah sayangkan kulit muka..tapi kalau dah 8 jam berjemur di bawah sinarah matahari selama berminggu minggu...apa sangatlah 130 SPF tu...terbakar jugak...siap menggelupas kulit muka.


Masa berjemur tengah panas tu macam macam benda yang koi fikirkan...aiskrim mekdi lah...mandi sungailah...slurpee 7e lah...air batu campurlah..sampai je rumah...tak pikir apa dah...mandi...huhu...rasa macam taknak keluar bilik air...badan jadik lesu yang amat sangat sebab lama sangat dok tengah panas. Padahal bukannya koi menyangkul tanah ke, tanam pokok ker...duduk jer...siap berpayung payung bagai..tapi tu pun cukup memenatkan. Mujurla suami koi sangat sporting dan memahami...dah balik penat penat tu..takdelah dia memerintah itu ini. Makan pun main beli lauk jer...kitorang memang jarang makan kat luar..rasa tak puas kalau makan kat luar. Kalau makan kat luar tu maknanya ada benda special sikit la...

Masa mula mula tengok mesin piling (piling rig) pikir yang bukan bukan jer...takut mesin terbaliklah, tumbanglah, apa bendalah...sebab yelahkan..tiangnyer tinggi 12 meter...tinggi tu...kena pulak tanah tanah kat site koi ni tak berapa stabil..pernah sekali tu mesing tu sengat..tengok dari jauh cam nak tumbang engkauu....seram gile...



Kerja tanam piling ni kite kena jaga..sebab kekadang orang yang bawak mesin tu dia
menipu sikit.Kadang kadang dia menipu banyak jugak. Antara bentuk penipuan yang biasa dilakukan...tukul tu dia tak angkat mengikut tinggi yang ditetapkan. Jadinya bila tukul tu dia angkat sikit sikitt je...manalah cerucuk tu nak masuk dalam tanah. Kesimpulannya masa kerja kerja melantak cerucuk dijalankan memang kena ada sorang yg jaga. Kalau tak memang la kena tipu..lebih lebih lagi kalau dia tengok site tu dijaga oleh seorang awek cun macam koi ni ha...hahaha...

Setiap hentakan tukul tu mestilah dikira. Pada tiap batang cerucuk tu, kite kena buat tanda senggatan. Pastu tiap senggatan kena kira berapa kali dia hentak. Kalau hentakan berpuluh puluh kali tapi cerucuk dah taknak masuk dalam tanah..tu maknanya dah ‘set’ atau dah cukup la sampai situ jer cerucuk tu boleh masuk...



Tujuan cerucuk ni adalah untuk menambah keupayaan tanah menggalas sesuatu beban di atasnya. So untuk bangunan tinggi wajiblah ada kerja cerucuk...tapi cerucuk ni ada pelbagai jenis...ada yang jenis korek lubang lepas tu tuang..ada yang pakai hidraulik dan macam macam lagilah. Zaman dulu cerucuk orang buat dari kayu bakau. Kayu bakau kan keras dan tahan air...zaman sekarang orang buat pakai konkrit. Bentuk pun ada bulat ada 4 segi. Kalau bangunan kecik2 cam rumah..tandas awam...jejantas...ada yang perlu ada jugak yang tak perlukan cerucuk..yang tu kena tengok kekuatan tanah tu kuat atau tak menampung beban.

Sajela koi kongsikan benda benda teknikal ni kat sini...kot kot pernah tertanya apa bendalah yang dok ketung ketang ketung ketang tapak pembinaan tu...haa..nilah dia bendanya...sekadar menambah pengetahuan...

5 comments:

Cempakamelati said... [Reply]

Ooo nafisa kerja kat syarikat pembinaan la ya? Teruk gak tu, kena berpanas.

Solihin Zubir said... [Reply]

masa sy dok hostel dlu, diorg dok buat bangunan baru, dok ketung2 tanam piling tu la..
giler bising..
tapi syok gak dpt tgok.. hehehe..

mzhany said... [Reply]

waaa akak keje memantau diorg eh.uhhh kental gak akak eh hehehe...caya lah/ hany kan salute la org keje kt site nih, nak nak perempuan, bukan senang kan kak.

Cik SHiNJU said... [Reply]

Waa...spf130 pun rentung gek?
Cian aok rodong..Asik bersalin kulit jelah yek..

Ros Hidayu Harun said... [Reply]

sye dak praktikal jer..dukk site tgok deme piling..kdg2 terase gak nk blajar mncatat mnde 2.kui kui kui

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??