Thursday, February 24, 2011

sekolahku...


sepanjang minggu ni asyik bebenor koi melayan grup sekolah lama koi kat fesbuk..seronok pulak koi dapat refresh kenangan2 lama masa ekolah dulu. ada satu topik mencecah ke 100 komen...hahaha..sesi mengutuk cikgu

memang banyak kenangan koi masa zaman persekolahan dulu. ada yg pahit..ada yang manis..ada seronok..ada kelakar...ada yg tak patut dikenang...ada yang sentiasa dalam kenangan...bila dah join grup ni..yg dulu masa sekolah tak rapat pun jadik rapat..tapi untuk orang yang pendendam macam koi...sampai skang koi tak approve utk friendlist beberapa orang budak yang merupakan seteru kepada koi masa zaman sekolah teknik dulu..

ops..lupa plak nak cakap..koi dulu2..masa tingkatan 4 bersekolah di sekolah menengah teknik 1 kuantan. kat kuantan ada dua teknik...lokasinyer pun sebelah menyebelah. siap kongsi padang lagi.teknik 2 dahulu kalanya sekolah menengah vokasional kuantan, lepas tu dinaiktaraf jadik sekolah teknik dan mendapat nama sekolah menengah teknik pelindung, kuantan, kalau tak silap laaa...sekolah teknik aku tu sampai skang lom dapat nama lagi...


masa zaman koi sekolah... merasalah 2 orang pengetua..tapi yang best pengetua masa form 5...ada master dalam civil engineering...tapi jadik pengetua...tiap kali perhimpunan dia akan berucap kat depan..tapi tiap kali jugak dia gugup...so dia akan buat macam2 untuk hilangkan gigil dia...masuk tgn dalam poket la...main zip seluar la..patah2 kan jarila...tapi apasal zaman sekolah pengetua tak masuk kelas untuk mengajar ekk??bila time dekat u dekan ada je ajar kelas..

koi memang tak kontek kawan2 sekolah dulu secara personal skang...7 ke 8 tahun yang lalu ada la jugak...main surat2..sms...skang bila dah beranak pinak macam tak cukup masa pulak nak main surat2 dgn kawan sekolah. ditambah pulak dengan teknologi fesbuk skang ni...dah tak mainla surat2...

kat sekolah dulu student suka bagi nama nama gelaran kat cikgu cikgu..tak terkecualilah kat sekolah koi dulu..kalau nama gelaran tu buruk atau mengata..koi tak penah pun sebut nama tu sebagai kata ganti nama ketiga dalam perbualan dengan kawan2..rasa bersalah pulak..takut tak berkat ilmu pun ada...

pastu koi ingatkan gelaran2 kat belakang tuan punyer body ni masa zaman sekolah ajer..rupanya masa koi dah kerja pun masih terjadi lagi...haha..setiap projek manager yang masuk pasti akan mendapat nama yang tersendiri.hahah...tapi kali ni koi tak kisah...projek manager koi semuanye kedekut ilmu..tau nak mengarah dan mengampu aje...bukan nak bagi sumbangan ilmu kat koi...

antara kenangan yg koi ingat lagi...petang minggu spm..lepas Solat Asar..sementara nunggu waktu makan malam...koi lepak2 kat dorm...sambil menyanyi nyanyi kat dalam dorm bersama rakan rakan yg lain...esoknye tu,exam spm..paper fizik...sepanjang waktu exam tu koi tak boleh nak recal semua ilmu2 koi...lagu2 yang koi nyanyi nyanyikan dalam dorm tu terngiang ngiang kat dalam sel sel otak koi...memang tak boleh fikir apa-apa...sampai sakit kepala koi ni nak hilangkan lagu2 tu...rasa nak menangis pun ada...koi masih ingat lagi lagu yang terngiang ngiang kat telinga koi sepanjang waktu jawab pereksa tu...lagu dikir puteri by noraniza idris...sbb koi nyanyi lagu tu petang sebelum tu...

koi berenti berfikir kejap..pelan pelan koi baca fatihah berulang ulang kali...dan akhirnya lagu lagu tu pergi berlalu...but i still can't recall apa2...masa dah semakin suntuk...sampai la habis waktu menjawab soalan...koi tak dapat jawab kertas pereksa koi dengan sempurna...walaupun fizik adalah salah satu drpada subjek yg koi masterjee..tapi kerana kejadian misteri tu...aku cuma dapat cukup2 jer...

pas keluar dari dewan exam..cepat2 koi tanya geng2 yang jadi backing singer koi petang semalamnye tu..ada apa-apa yang pelik tak berlaku pada diorang waktu exam tadi...diorang kata takde apa pun...ohhh...koi alami sorang2 ke?? takut gak masa tu...sejak ari tu..lepas semayang asar je..koi baca Quran...sampai waktu gi makan...nak nyanyi2 takut..nak jerit2 atau ketawa kuat2 pun takut gak...

sampai skang pun koi masih teringat ringat lagi misteri lagu tu...patutla..dulu2 bila ketawa kuat2 je..mesti ada sorang akak kat hostel tu tegur...

"yan...jangan ketawa kuat2 macam tu...ketawa jgn lebih 3 dekah...nnt hilang ilmu"

sebagai tanda hormat...koi senyum ajela...rupanya perkara tu betul2 jadik kat koi time pereksa...selak amat bersuka ria lepas asar...amik kau!



.

4 comments:

cemomoi said... [Reply]

tak cukup ketas nok crita zaman skoloh ni

DaHLia said... [Reply]

dekat teknik aku budak baik...ekekeke...ponteng jer pun..

Nafisa81 said... [Reply]

cemomoi>nasib baik skang dah ade diari online..
dahlia>outsider semua suka ponteng skul...budak ostel ni dah terpaksa..

ajumohit said... [Reply]

kenangan tu...aku tag awok join GA tau

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??