Tuesday, September 20, 2011

Jom buat kueh raya...Part 2

hai...bertemu lagi kita dalam rancangan masakan...Apaaaaa kedodol?????.... hahaha...ayat ni merupaka ayat favor kak Effa..my soulmate...soulmate? opismate daa...


Masukkan cornflake ke dalam coklat yang telah dicairkan.


Godakkan/kacau cornflake sehingga rata bersalut coklat


Masukkan cornflake bersalut coklat ke dalam paper cup


Hiaskan mengikut kreativiti dan aktiviti masing masing....


berikut adalah beberapa tips bila kita bekerja dengan coklat...antara pantang larang utamanya adalah..coklat tak boleh kena air. pastu kalau buat kuih raya cam kita ni..pastikan keseluruhan cornflake tersalut dengan coklat...kalau tak, cornflake akan kurang rangup.

pastu kalau boleh masa isikan cornflake tu..biarlah penuh2..bak kata orang tua koi"biar berjasa sikit"...jgn idang kuih raya buat lekat celah gigi aje...part nak mengiasnya pulak....haaaa...yang depend pada daya usaha dan pemikiran serta imaginasi masing2...boleh tabur kacang badam...boleh tabur manik2...boleh tabur chocolate rice...boleh pipekan white chocolate..jgn tabur gula pasir dah...ilang serinya dimakan coklat tu...

lepas dah hias...masukkan kan dalam peti sekejap...sekejap jer tau...agak agak coklat tu dah mengeras...keluarkan dari peti sejuk...kalau lama dalam peti sejuk,,dia akan sejuk...haha..memangla...tapi maksud koi...benda yang terlalu sejuk dalam peti ais...bila kita keluarkan..dia akam mengalami proses penyejatan...nanti kat kuih raya kita nanti ada air air perpeluhan yang bakal merosakkan masa depan kuih raya cornflake bersalut coklat kita tu....sbb tu takleh letak dalam peti ais lama-lama.

okaylah..sehingga bertemu lagi di lain resepi...byeee...

0 comments:

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??