Thursday, March 29, 2012

Moh Kira Besi..

Nak buat apa kira besi...hehe...boleh jual kat kedai barang lusuh...mahal tau..biasa kerja kira2 besi ni orang qs jer buat..tp ade jugak qs yang taktau pasal ni...sebab masa zaman kuliah dulu asik tuang kelas ajer...

besi apa yang kita nak kira ni..besi tetulang ye tuan tuan dan puan-puan...rupa besi tu cam gambar kat bawah ni

cara nak kira besi ni secara detail akan koi ajar di lain kali...tapi kali ni koi taruk dia punyer basic ajer la..

formulanya adalah diameter besi dalam mm kuasa dua kali dengan 0.006165..paham tak??
sure tak..hahah

contoh:

besi berdiameter 10mm

0.006165 x 10 x 10 = 0.6165 kg/meter


jadual yang dibawah ni menunjukkan berat besi yang siap didarab dgn formula kat atas. tak percaya..gi ambik dacing..potong besi sepanjang 1 meter..timbang...dapat tak berat macam jadual kat bawah ni...


2 comments:

AdiaLuze said... [Reply]

Assalammualaikum ...

Adusss .. Bab kira2 camni la yang saya lebur dulu .. Dulu2 kalau study subject math kat kolej, kena pakai walkman baru leh masuk ilmu tu .. pelik kan .. heeheheee

Anonymous said... [Reply]

Terima kasih share ye akak. Sangat membantu sy di permulaan ceritera mencari pengalaman...~ (^ ^)

- radhieraza

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??