Wednesday, October 24, 2012

Morning sickness..? takdela morning sgt...

Sambungan semalam...keesokan harinya...subuh subuh lagi diorang dah masuk ubat utk mulakan kesakitan. Koi mula rasa tak sedap perut sejak tengahhari..makan pun dah tak lalu...sakit sikit sikit la macam senggugut jer. Jam 4 petang dah kena tolak ke dewan bersalin..air ketuban doktor yang pecahkan, tapi still tak rasa sakit. kendian masuk ubat lagi pakai picagari besar punya...masa tu dah start sakit tp jalan belum bukak. Dah la kali pertama, budak kat dalam tu belum nak keluar dah dipaksa keluar. dari Pukul 4 petang koi sakit sampai pukul 11 malam baru koi berjaya bersalin.

Anak koi pulak boleh main cak cak kat pintu je...nak keluar tak keluar...oleh kerana dah lama sgt tak boleh keluar...doktor pun mengambil keputusan untuk menggunting sedikit bukaan utk memudahkan baby keluar. Koi tak nampak prosedur ni...tapi masatu En Suami koi temankan koi kat dalam tu..dia nampak la..sebab sister2 suruh suami koi tengok. Masa baby keluar rasa ilang sakit sekejap..yelah..rasa lega sangat. En suami pun keluar la jugak dgn baby sekali sbb nurse suruh suami tgk diorang cuci baby. Sebenarnya diorang jahit koi sbb tu suruh suami keluar.

Prosedur menjahit membuatkan koi rasa macam taknak bersalin lagi..sakitnyelah tuhan ajer yang tahu. Mengalir air mata lebih lebih masa jahit kat area dekat dgn kawasan punggung. Sebab tadi tu kan koi kena gunting..so mmg besar la area yang nak dijahit tu. hiishh..terasa nyilu sampai ke tulang2 masa bidan tu tarik benang. Nasib baiklah bidan tu baik mulutnya...siap ajar cara nak bagi luka baik cepat.

Selesai semuanya, koi pun disorong ke wad bersalin. kelas 3 jer. Tapi kelas 3 kat sini...terasa macam takde kelas langsung. Tandasnye jauh. Okeylah takpe tandas jauh..koi boleh terima..jam 6 pagi koi terasa nak buang air kecik...koi gagahkan jugakla nak pergi buang air...slesai buang air...Alamak...sejuknya nak jirus air pagi2 buta ni...kat sini kelas 3 takde air panas okeh. Takpe koi boleh terima nasib baik ada air kalau disuruhnya istinjak pakai tisu lagi haru kan....yang koi paling tak tahan...Pad pad terpakai yg kotor tu bersepah sana sini..heeehhh..orang lain pun beranak jugakk. tapi takde la sampai nak buang pad sendirik pun tak larat. mentaliti pengguna kelas 3 ni masih berada di kelas 3. Itulah masalahnya..kotor yg amat sgt..tandas tersumbat...tension koi...manalah darah koi tak naik.

Tengahari tu koi dah boleh balik sbb wad penuh. Terlalu ramai orang deliver sampai tak muat katil. Rasa seronok sgt sebab dapat balik ke rumah sendiri. lalalala...koi dah jadik mak orang. Itu kisah anak pertama koi..nnt koi citer lagi....kalau tak kongsi cerita takut2 nnt terlupa pula...ye dakk...okeh moh kita mula kerja deras.


Tuesday, October 23, 2012

Morning Sickness? No..Its hungry sickness

Salam semua...Hari Kandungan koi lebih kurang dalam 8 minggu...Utk kandungan kali ni koi tak alami morning sickness...alhamdulillah...good...cuma skang koi alami Hungry Sickness..hahaha...Koi tak boleh lapar langsung...bila perut kosong otometik perut sakit..kepala berdenyut..telinga berdengung...dan koi akan mengalami muntah cekah yang agak hebat. kenalah sentiasa menguyah...

lagi satu koi sangat sensitip dengan bau bawang mentah...mmg tak tahan...dan mmg dah nasib.. betul2 sebelah pintu opis koi ialah supplier barang runcit, dalam kedai tu mmg penuh dgn guni bawang dan kentang...tiap kali keluar dan masuk opis koi kena tekup hidung ataupun natijahnya koi akan muntah di situ jua...

time masak kat rumah...ko akan mengenakan niqab yang merupakan sehelai saputangan yg diikat getah pada 2 penjuru...really looks like dentist..hihih...yang lain takde ape sangatlah. Cuma bile selepas muntah koi akan rasa lemah yang amat sgt, menggigil serta rasa panas pada dada tekak.

petang ni koi kena jumpa doktor berkaitan dgn tekanan darah koi yang tak stabil...selang sehari koi kena pergi tekanan darah kat klnik kesihatan Taman Universiti. Mujur sekarang dah klinik kesihatan yang jaraknya lebih kurang 200m dr rumah...besar dan selesa...koi pun tak tahu macam mana nak kontrol tekanan darah ni. pantang2 makan pun dia naik jugak. Anak nombor 1 dgn 2, tekanan darah naik masa kandungan dah capai usia matang. Tapi yg nombor 3 ni, awal2 lagi darah dah naik tinggi. Faktor usia kottt....hehehe...i'm just 31...Masih lagi kategori puteri umno...tp kalau ikut Pas..ianya adalah Muslimat okehh...hahaha...

Mungkin juga ianya faktor tahap kepanasan baran koi yang sukar dikawal menyebabkan darah cepat naik..atau juga ia dipelopori oleh faktor gen yg mana ibu koi adalah seorang pesakit darah tinggi tegar.

yang koi ingat kali pertama tekanan darah koi naik adalah ketika koi ngandung sulung dulu, koi kena tahan dalam wad kerana anak dalam kandungan tak bergerak. kali pertama tido wad bersalin HSA, JB...koi tak boleh tido. Panas bukan main dalam wad tu. Sebagai pekerja swasta yg beranak sulung mmg tak mampu koi nak deliver kat pakar puteri ataupun 1st class HSA. Semalaman koi tak tido...esoknya terus tekanan darah naik setinggi tinginya. Doktor pakar suruh induce kalau darah tak turun ke paras normal dlm masa 24jam...tidakkkkkk!! koi nak bersalin kat Raub..barang semua dah packing...lagi 3 hari plan nak balik kampung...masa tu koi rasa tertekan giler sbb kena beranak kat HSA yang koi rasakan macam kem penempatan mangsa banjir...koi tak menghina, tp HSA menempatkan semua kes dr seluruh kawasan Johor Bahru..dr Pontian..Kota tinggi..Masai..Pasir Gudang...Kulai...yg ada kes semua dihantar ke JB..so sgt sesak ok...

dan dalam tempoh 24 jam darah koi terus naik dan naik dgn jayanya...Doktor pakar round2 tgk pesakit ..sampai kat turn koi...Doktor pakar tu terkejut tgk tekanan darah koi...mmg masaklah doktor2 pelatih yg buat check up koi tu kena marah....Sbb smalm bos diorang dah pesan koi mesti di induce dalam masa 24 jam kalau darah tak turun...kesian diorang.

bersambung...

Wednesday, October 3, 2012

CBR Test kat site..


Today koi buat CBR test kat site..bukan koi yang buat...test ni kena panggil lab yang buat...dan hasilnya....failed!

dulu2 CBR dalam makmal..pakai teori jer...skang kat site betul2 maaa...patutnya masa belajar dulu dah didedahkan dengan keadaan sebenar kat tapak. Apa yang nak dicerap..kenapa kena macam ni..kenapa kena macam tu...

Tapi takpe...hari Sabtu nanti kitorang panggil roller besar punyer...kasik gelek gile gile punyer kalah Inul punyer gelek..Hari Sabtu siap roll lagi sekali. Hari Isnin kita panggil Premix..yeayyy...

CBR atau nama sintifiknya California Bearing Ratio atau nama jawanya Nisbah beban California dibuat utk memastikan keupayaan tanah kita menerima beban masa dah siap nanti. Supaya tak berlakulah jalan merekah la...mendap la...berlubang la...


Dial Gauge atau alat ujian tu akan diletakkan kat bawah lori yang penuh muatan tu..pastu budak lab akan rekod tolok Ujian tu...pastu dapatla ujian..Keputusan ujian perlu mendapat at least 80% ratio..tapi yg kitorang dapat tadi hanya 60% jer... 

takpelah..ada hikmah di setiap kejadian...InsyaAllah...

Tuesday, October 2, 2012

Tetamu sesat di pagi hari...

Pagi ni buka pintu tengok-tengok ade sekor arnab tgh melompat-lompat kat depan muka pintu...Haikkk!! Arnab sapelah yang sesat kat umah...Nampak sangat koi tak kenal jiran. tak tau jiran yang mana yang ade bela arnab.

kalau takat kucing mmg dah selalu sangat..tapi En. Suami tak kasi kucing masuk rumah sebab Umar Maffuz suka sangat dengan kucing. Karang dipeluk diciumnye kucing ntah sapa tu...Yang kali ni pulak dia first time tgk arnab dekat dekat dan boleh pegang pegang pulak. selalu tengok kat kedai jer...

Gemuk arnabnya...sape punyelah terlepas ni....? kesian dia..nak bagi makan..tengok kat peti ais takde sayur...(hehe...koi jenis tak makan sayur)..koi bagi makan roti, ia makan sikit jer...pastu tido...jinak ajer...boleh elus elus bulunyer..tapi dah comot sikit sebab dia dok main main kat bawah motor..kena minyak rantai motor...

Oleh sebab dah nak keluar pergi kerja...Bye Arnab...kalau ade jodoh balik nnt jumpa lagi...koi belikan awok lobak. 


Klik! Klik!

Post Terhangat