Thursday, September 12, 2013

Lepas Bersalin Je, Mesti...

RAMBUT GUGUR....rasa macam nak botak dah ni...sekali sikat...bergumpal rambut koi tanggal. Biasanya koi potong aje rambut lepas bersalin..kiranya kalau gugur pun koi tak berapa nampak sebab pendek kann... kali ni terasa sayang pulak sbb masa pregnant ari tu koi rebonding dan kesan rebonding tu masih elok. Bila pregnant bukan main lebat berkilat lagi rambut.

Ini semua disebabkan kitaran hormon...tapi kalau sebab hormon pun takkan takde solution kan...risau jugak...rambut koi bertabur tabur kat dalam rumah...sampai berbelit belit kat kat jari anak, kat dapur, kat bilik air jangan citerlah...

Nak pergi stokis Hai O tak kesampaian lagi sebab En Suami asik balik lewat je. Nak beli shampoo garam buluh kot kot berkesan dengan koi kan.



Ramai orang kata rambut gugur sebab anak main air liur...hehe..sebenarnya kebetulan masa usia baby umur 3-4 bulan dia baru pandai bubbling dan 3 bulan lepas bersalin badan kita mula seimbangkan kembali hormon-hormon masa kita mengandung hari tu. Jadinya orang2 tua buat kesimpulan rambut gugur kalau anak main air liur..kesian baby tuh...dipersalahkan pulak.

walaupun menda ni memang normal disebabkan hormon...tapi ia agak mengerikan...tak caya??

Haa...ini hasil sikatan rambut koi sebaik sahaja bangun dari tidur...kalau hari2 macam ni...cukup sebulan...nampak lah kulit kepala.




8 comments:

Kesuma Angsana said... [Reply]

takut juga tu, baik ambil rawatan pemulihan segera ni !

LydSunshine said... [Reply]

Aok tukor la sikat. GUna sikat yg lagi jarang yg nipis tu. Tapi mmg betul, masa pregnant rambut mcm langsung tak gugur.

Namee Roslan said... [Reply]

tu la kak,sy ada jugak pengalaman org lepas bersalin..gugur rambut banyaknya. T_T kot sy pun mcm tu kot nnti agaknya. :/ tp so far sy guna dove...okay. :)

diana said... [Reply]

sama dengan akak la..sampai sekarang dok gugur lagi..akak ikat je takut jatuh ke lantai..masa mula2 dulu akak pkai anak tudung ..lama2 tak tahan sebab panas dan rambut cepat busuk.ok ke garam tu.nanti citer ye..

ejulz said... [Reply]

eeeee.. tkut..

Aju Mohit said... [Reply]

samalah yan rambut aku pun byk gugur, walaupun anak dah besar ni pun sama jugak gugurnya ;)

Miss Mirror a.k.a Sam said... [Reply]

I nak rebonding sampai skrg tak sempat2 lg.. malas nak tunggu berejam2 kat salon tu. Rambut I pun suka gugur jugak walau dah lama tak bersalin, amoi salon tu pesan suruh tukar syampoo.. ni tgh tukar, harap2 makin jelita la rambut I dan tak gugur lg.. hehe.



ieda immi said... [Reply]

dulu akak selalu alami ini
alhamdulillah sejak guna syampoo Herbalife , gugur dan kelemumur memang totaly out ! .. syukur dgn izin allah ..

skrg nie dah x pakai syampoo diluar tuu .. risau asid layie .. alhamdulillah .. dikk why not cuba ?

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??