Tuesday, September 30, 2014

Kembara bersalin kembar part 2

Stretcher sampai...
Koi pun naik atas stretcher tu...
Sbb dalam list nama koi nombor 1 utk operation hari ni...
Sebaik je koi nak ditolak..
Telefon kat ward pun berbunyi..
OT telefon...minta delay ada emergency case...
So...koi pun ditolak kembali ke bilik...
Tak lama lepas tu..
Suami koi pun sampai...
Sempat la jumpa...
Tapi urine tube tu betul betul buat rasa tak selesa..
Rasa nak terkucil yang amat sangat..
Tapi hakikatnya bladder dah kosong...

Koi salam en.suami...
Baru nak susun ayat syahdu syahdu nak minta maaf...
En. Suami dah buat lawak...
Huh..maleh nak layan...
Koi suruh dia gi sarapan dulu...
Sebaik en. Suami koi turun je...
OT da telefon ward semula...
So koi pun disorong ke bilik pembedahan..
Huh...rasa macam dalam filem...
Sampai kat ruang legar bilik pembedahan...
Macam biasala...
Cek tekanan darah..nadi semua...
Kendian baru la disorong masuk dalam bilik bedah tu...
Huhu...
Berdebar sungguh...
Tak putus putus baca doa nabi yunus dalam perut ikan paus tu...

Sebelum pembedahan dimulakan...
Koi disiapkan dulu...
Sambil tu berbual bual dengan pakar bius tu...
Padahal dalam hati punyalah berdebar gila..
Koi dibius separuh badan...
Caranya dengan injection kat bahagian tulang belakang...
Kita lena bongkokkan sikit badan...
Peluk bantal kat perut...
Injection tu memang sakit...
Terasa macam nak berderai tulang belakang...
Ntah macam mana masa inject tu...
Kaki kanan koi menyentap macam lena karen...
Then pakar bius tu cakap
"Sorry"..
Saraf kat tulang belakang kita berkait rapat dengan kaki juga ye...
sbb tu ramai yg lumpuh sbb eksiden walaupun kaki tak cedera teruk

Pastu koi dibaringkan semula...
Kat atas dada koi diletak langsir...
So koi takleh la tgk prosedur pembelahan perut koi sendiri...
then doctor dok cubit kaki...
Tanya rasa tak...
"Rasa kena cubit"
Pastu tanya lagi rasa tak?
"Rasa apa ye?"
Kat perut rasa apa apa tak?
"Tak"
Banyak kali juga tanya sakit tak...
Tak lama lepas tu..
Pakar bius tu...oh nama dia Dr. Maryam Jameela..
Dia cakap...
"Baby dah nak keluar tu..."
Aikkk...bila masa dia potong perut aku ni??
Dr. Maryam tanya tanya..
"Anak ke berapa ni.?"
"4"
"Kat rumah tu anak boy ke girl..?"
"Semua boy"
Pastu...doktor yang tengah bedah tu tanya...
"Masa scan nampak tak jantina anak"
"Doktor cakap sorang girl sorang boy"
Tak lama pastu...koi dengar suara baby nangis...
Lega....
Selang berapa minit...
Dengar lagi sorang. ..
Then doktor cakap...
"Dua dua lelaki ni...habisla awak...tahun depan kena beranak lagi nak cari anak perempuan"
Huwaaaa......nak nangis dengar...
Koi tak tahu apa yang dia buat dengan perut koi...
Rasa geli geli cam nak muntah...
Cepat cepat bgtau doktor rasa nak muntah..
Owhh...tekanan darah koi tiba tiba drop..
Dia masukkan ubat kat branula kat tangan...
Terus rasa ok...
Pastu nurse datang bawak baby kat sebelah koi..
"Puan...ni 1st twin ye...beratnya 1.85kg. Tengok jantina..."
Pasal doktor cakap dua dua laki...
Kecik besor kecik besor mata koi menganalisa jantina bayi...
Hureyyyy...pompuan...
Cheesecake punya doktor...
"Puan...yang ni 2nd twin ye...berat 2.33kg. Tengok jantina"
Ok...lelaki...
Pastu doktor bedah tu gelak gelak...
"Eh...betul la scan hari tu ye..."
huhu...
buat lawak rupanya tadi.

Bila dah selesai semua. ...
Nurse selimutkan...
Sebaik saje disorong keluar dari bilik bedah...
Terus menggigil kesejukan...
Nurse kata. .ini normal...
Tak bahaya...
Kesan bius tu menurunkan suhu badan...
Then nurse selimutkan dengan selimut warmer...
Tekanan darah naik dan terus naik sampai mesin bp tu bunyi teeeettttt...
Nurse check dekat kita punya miss v tu...
Then nurse jerit panggil doctor. ..
"Doctor..mother of twin is bleeding and hypertension..."
Doctor datang lari lari anak...
Koi konfius je...
Doctor inject ubat lagi kat air drip tu...
Pastu doktor lagi satu tekan perut koi...
Pastu keruk kat bawah tu...
Koi menjerit sekuat kuat hati...
Sebab...sakit tak terkata masa doktor tekan perut...
Menggigil pegang penghadang tepi katil tu...
Pastu nampak nurse bersihkan darah...
Mak aihh...
Tanya nurse...kenapa..?
Rahim tak mengecut...sebab tu bleeding...
Doktor tekan supaya darah tak mbeku dalam rahim...
Ahhh...apa apalah...sakit
Sebelum ditolak dalam wad semula....
Doktor pastikan yang ubat bius tu dah beransur habis...
So...kena cuba gerakkan kaki...
Kaki kanan dah boleh gerak..
Koi suruh doktor cubit kaki kiri...
Tak rasa. ..
Pasti doktor kata...selagi tak rasa..
Takleh balik wad...

Tunggu la sambil berusaha menggerakkan kaki
...sampai dua dua kaki dah leh gerak...
Koi ditolak ke OT pagi tu kul 9 pagi...
Anak koi keluar sorang kul 10.02am
Sorang lagi kul 10.05am
Balik wad dekat kul 1 petang...
boleh tahan juga lamanya.

Masa disorong ke wad...
Koi nampak suami koi kat ruang menunggu...
Koi nampak dia senyum...
Mesti dia risau...
Lama betul kat dalam OT
Sebab doktor kata normally dalam dua jam lebih je...
Semuanya dah selamat...
Alhamdulillah...
Next...cabaran selepas operation plak ye...
To be continue...

Monday, September 29, 2014

Kembara bersalin kembar part 1

Masa menghitung hari sebelum operation. ..
Tiap hari koi buka blog pasal czer...
Pasal pantang lepas czer...
Bengkung untuk guna lepas czer...
Cara jaga luka...

Cuak sungguh rasa nak kena bedah ni...
koi operate hari Isnin...
Hari ahad koi minta nak makan nasi goreng kampung...
Kat spital kan makanan semua tak pedas....
So...sebelum operate...
Baik layan tekak dulu...

Petang Ahad tu...
En. Suami datang bawa anak anak..
Andaikan pembedahan tak berjaya...
Atau ada komplilasi...
Kiranya hari tu last la koi jumpa Suami dan anak anak koi...

Malam sebelum operate koi takleh tido...
Hahaha...gila cuak nak kena operate...
Nurse suruh puasa start pukul 12 malam...
Tapi makan petang pun koi dah tak selera...
Esok pagi kul 6 koi bangun tido. ..mandi mandi...siap pakai baju utk masuk bilik bedah...
Baju tu warna putih...sarung dari depan ada tali kat belakang...
Ini kali kedua la pakai baju ni...
Kali pertama dulu masa d&c tahun 2007

Pukul 6.30 nurse datang nak masukkan drip dekat tangan...
Tapi koi kata koi lom semayang subuh...
kul 7 nurse suruh koi gi bilik rawatan untuk pasang drip dan pasang tube utk collect urine
Sungguh tak selesa mengenakan alat itu...
Koi bukannya menangis..tp rasa tak selesa itu menerbitkan air mata...

pastu...stretcher untuk menyorong koi ke OT pun sampai....
Krik krik krik....

Nnt koi sambung lagi...nantuk woo

Thursday, September 18, 2014

Kembara mengandung kembar: 3

Semalam dah jumpa pakar bius...
Masa czer nanti dia bagi bius separuh badan...
Kata nak bincang...
Tapi koi rasa dia yang buat keputusan...
Pastu ceritakan keburukan bius penuh...
Dah tu...
Doktor tu koi tgk lahir tahun 1988...
Eh...muda muda doktor sekarang...
Semalam ada satu doktor nak ambik darah...
Punya la lama...
Dua kali cucuk kiri...
Dua kali cucuk kanan...
Yang kali ke 4 baru berjaya dapat darah dgn selamat...
Yang lain tu...
Dapat..tapi bila pindah kan dalam botol...
Darah jadi beku...'cloth' dalam bahasa mereka
Habis lebam tangan koi...
Baik suh misi je ambik...
Tiap tiap hari...
Kena wat ctg...
Check graf jantung anak...
Dua kali sehari...
Lenguh weh...
Satu twin 20 minit..
Dua orang...40 minit...
Kadang kadang tak jumpa heartbeat dia kat mana...
Sejam juga terbaring...
Sakit pinggang...
Kat bawah ni gambar alat ctg tu..
Dia ada pula plug yg dilekapkan ke perut koi..
Tapi koi tak snap la gambar perut koi....
Fungsinya utk ukur heartbeat baby...
Kebanyakan ibu ibu yg pernah melahirkan anak..
Pernah je tgk mesin ni kann....

Tuesday, September 16, 2014

Kembara mengandung kembar :2

15 September 2014
Koi ada appointment kat SCOG, HSA..
sepatutnya dtg utk scan perkembangan baby dlm perut je...
Tapi tekanan darah naik lagi...
Hai...asal datang spital je...
Darah naik...
Masuk wad lagi...
Kali ni berjaya menempatkan diri di kelas 1...
Bukan koi memilih sangat...
Tapi kondisi kelas 3 kat hsa ni sangat teruk..
Rata rata orang akan bawak kipas meja milik sendiri..
Dah masuk wad...
Rehat rehat sikit...
Drah dah turun sikit...
Barulah pergi scan...
Scan 2 minggu lepas sorang breech sorang cephalic. ..
La ni dua dua cephalic. ...
Tapi masakalah nya...baby yang saiz kecik berada paling hampir dgn uterus...
Doktor kata...
Kalau ini kondisinya...
Takleh bersalin normal...
Huhu...
Sedih sekali menerima hakikat yg perut koi akan dibelah belah..
Koi juga menerima injection dexa untuk matangkan paru paru baby...
Injection ni dua dos...
Dos kedua selang 12 jam dos pertama...
Rasa injection ni...wuhu..
Amatlah menyeronokkan...
Berpaut la padang besi penghadang katil sekuatnya...
Dos pertama pukul 5 petang...
Sister yang lagi 2 bulan nak bersara yang bagi injection...
Walaupun sakit...dia ajak berbual bual sampai ubat tu berjalan...
Katanya...dos ni pekat...
Sebab tu rasa sakit masa ubat tu mula mula masuk...
16 September 2014
Pukul 3 pagi nurse kejut nak amik tekanan darah...
Kul 5 pagi kejut lagi nak inject dexa dos kedua. ..
Padahal dah tak tido lepas kul 3 tu
Sakit sungguh injection ni...
Pastu tertido...
Sedar kul 7.30...nurse dtg kemas katil
Pastu pagi pagi doktor dah round..
Koi tanya...bila boleh balik...
Dia kata...
tunggu sampai bersalin...
Next week...
Tarikh jangkaan czer 22 hb 9
Koi pun giat la buka blog pasal bersalin czer...
Pantang czer...
Hadoi....
Koi memang takut...
Takut sebab lambat sembuh kan....
Walaupun ramai yang kata tak sakit...
Dia bagi bius. ..
Bagi ubat tahan sakit...
Kalau anak sulung lainlah...
Koi ni ada 3 anak yang perlu diuruskan secara total...
Yang no 3 tu...
Belum pandai jalan...
Lepas tu yang nak keluar ni...
Kembar plak tu...
Mestilah risau...
Kalau bersalin normal...
Sakit teruk dalam labour room...
Balik rumah...mandi herba herba. ..
Urut urut...
Dah boleh joget lambak...hahaha
Pasrah ajelah...
Yang penting selamat...
Tadi petang budak budak datang....
Ayah dia bawak...
Tapi budak kecik takleh naik ward..
Kenalah mama dia diusung dengan wheelchair ke bawah...
Rindunya kat anak anak
Tengok tengok...si Aril dah rambut pendek sikit...
Tapi bercapuk sikit la...
Ayah dia kata tak reti diam...
Yang si nombor 2 tu pulak
Buka laci kat meja jahit...
Ambik gunting sendiri..
Krakkk...gunting rambut sendiri...
Dah jadi pulau kat atas kepala...
Hai la anak....
Macam macam....

kembara mengandung kembar

1 Sept 2014...
Koi ada appointment untuk check up pregnancy kat SCOG, HSA.
(Specialist Clinic Obstetric & Gynaecology)
Sampai pukul 7.40 pagi...
sbb hantar Mukhlis gi school dulu.
Koi pergi suami koi hantor...
Bawak anak yang dua tu sekali...
Ikutkan hati koi nak gi seorang je...
Senang...tapi En. Suami tak bagi...
Ntah camne...
Tiba tiba blood pressure koi naik hari tu...
Doktor suruh masuk ward.
Huhu..nak nangis rasa...
Dari scog ke wad misi sorong pakai wheelchair.
Takleh jalan..takut pitam katanya.
Pergh..tension...
Dah la lapar lom sarapan...
Minta 1st class ward penuh pulak..
Sampai kat wad. .
Kena buat ctg pulak. .
Alah...alat yang tekap kat perut nak dengar bunyi jantung bayi tu...
Lama pulak tu...
Koi dah lapar gila...
Tapi misi misi tu berkeras suruh habiskan juga menda alah ctg tu...
Itulah benda yang paling bosan dilakukan sepanjang masuk wad.
Dah la wad dipenuhi jururawat pelatih...
Cari jantung bayi dekat setengah jam tak jumpa...
Last last panggil sister...
Terus dapat...kalau tak reti...
Panggil la misi yang dah senior tu...
Godek godek sendiri...
Koi yang penat...
Petang sikit adik koi datang hantar beg dan bakul..
Wad tak boleh bawak budak naik...
So...takde orang nak jaga budak...
terpaksa la minta tolong adik..
Petang dalam kul 6 tu suami koi datang...
Oh..mak mertua koi dah sampai rupanya...
Tanyakan 1st class ward...penuh..
masuk wad kelas 3 ni...
beberapa jam sekali check bp...
Check jantung anak...
Maklumla ramai jururawat pelatih..
Doktor bagi ubat darah tinggi nama metyldopa..
Koi rasa sihat je..
Tapi doktor asik tanya soalan yang sama...
"Ada pening pening?"
"penglihatan kabur?"
"Sakit ulu hati?"
"Loya loya?"
"Haduuu..takde la..takde takde...
Nak balik...
Huhuhu..."

2 September 2014
Tekanan darah tinggi dah ok sikit...
Patut boleh balik..
Hb dgn kandungan potassium dalam darah merudum pula...
Alahai...
Tambah lagi sehari...
Follow up lagi 1st class...masih penuh...
Tabah la hati....
Panas...tak leh tido sebab misi tak bagi tutup lampu...
Koi minta tutup lampu..
Dia kata doktor nak round
Ale otak ia....
Round apa jadah kul 12 malam...
Kalau ye pun doktor nak round
Buka la semula lampu tu...
Dah la kipas sikit. ..
Katil rapat rapat...
Paling kurang mandi sehari kena 4 kali...
Kalau tak mmg kepam la bau...
Bilik air dah berubah wajah berbanding 5 tahun lepas...
Cantik la sikit...
Tak la nampak usang sangat...
Tapi tak la tip top...
Ada la satu dua paip bocor...menitik...
Buat basah baju..
Cantik camne pun. .tahap kebersihan masih di tahap klas 3 la juga...
Masih ramai yang kurang upaya membuang tuala wanita terpakai ke tempatnya...
Pastu...pasal terlampau ramai penghuni wad..
Kejap je tong kuning tu penuh...
Melambak kat atas tong...tepi tong...

3 September 2014
Doktor pakar round...
Yeay dah boleh balik...
Doctor kata boleh discharge tu...
Kul 10 pagi...
Kul 4 petang baru settle surat dan bil bil semua...
Tak sabar nak balik jumpa anak anak...
Pastu kena check blood pressure selang sehari di klinik...
Dan ada appointment utk scan lagi sekali di scog 15 September
Malam tu terus gi beli keperluan baby...
Semuanya serba dua...hehehe...

**********************************

Entry ini ditulis dari dalam wad..

Klik! Klik!

Post Terhangat