Tuesday, September 30, 2014

Kembara bersalin kembar part 2

Stretcher sampai...
Koi pun naik atas stretcher tu...
Sbb dalam list nama koi nombor 1 utk operation hari ni...
Sebaik je koi nak ditolak..
Telefon kat ward pun berbunyi..
OT telefon...minta delay ada emergency case...
So...koi pun ditolak kembali ke bilik...

Tak lama lepas tu..
Suami koi pun sampai...
Sempat la jumpa...
Tapi urine tube tu betul betul buat rasa tak selesa..
Rasa nak terkucil yang amat sangat..
Tapi hakikatnya bladder dah kosong...

Koi salam en.suami...
Baru nak susun ayat syahdu syahdu nak minta maaf...
En. Suami dah buat lawak...
Huh..maleh nak layan...
Koi suruh dia gi sarapan dulu...

Sebaik en. Suami koi turun je...
OT da telefon ward semula...
So koi pun disorong ke bilik pembedahan..
Huh...rasa macam dalam filem...

Sampai kat ruang legar bilik pembedahan...
Macam biasala...
Cek tekanan darah..nadi semua...
Kendian baru la disorong masuk dalam bilik bedah tu...
Huhu...
Berdebar sungguh...
Tak putus putus baca doa nabi yunus dalam perut ikan paus tu...

Sebelum pembedahan dimulakan...
Koi disiapkan dulu...l
Sambil tu berbual bual dengan pakar bius tu...
Padahal dalam hati punyalah berdebar gila..
Koi dibius separuh badan...
Caranya dengan injection kat bahagian tulang belakang...
Kita lena bongkokkan sikit badan...
Peluk bantal kat perut...
Injection tu memang sakit...
Terasa macam nak berderai tulang belakang...
Ntah macam mana masa inject tu...
Kaki kanan koi menyentap macam lena karen...
Then pakar bius tu cakap
"Sorry"..

Pastu koi dibaringkan semula...
Kat atas dada koi diletak langsir...
So koi takleh la tgk prosedur pembelahan perut koi sendiri...
then doctor dok cubit kaki...
Tanya rasa tak...
"Rasa kena cubit"
Pastu tanya lagi rasa tak?
"Rasa apa ye?"
Kat perut rasa apa apa tak?
"Tak"
Banyak kali juga tanya sakit tak...

Tak lama lepas tu..
Pakar bius tu...oh nama dia Dr. Maryam Jameela..
Dia cakap...
"Baby dah nak keluar tu..."
Aikkk...bila masa dia potong perut aku ni??
Dr. Maryam tanya tanya..
"Anak ke berapa ni.?"
"4"
"Kat rumah tu anak boy ke girl..?"
"Semua boy"

Pastu...doktor yang tengah bedah tu tanya...
"Masa scan nampak tak jantina anak"
"Doktor cakap sorang girl sorang boy"

Tak lama pastu...koi dengar blsuara baby nangis...
Lega....
Selang berapa minit...
Dengar lagi sorang. ..
Then doktor cakap...
"Dua dua lelaki ni...habisla awak...tahun depan lena beranak lagi nak cari anak perempuan"
Huwaaaa......nak nangis dengar...

Koi tak tahu apa yang dia buat dengan perut koi...
Rasa geli geli cam nak muntah...
Cepat cepat bgtau doktor rasa nak muntah..
Owhh...tekanan darah koi tiba tiba drop..
Dia masukkan ubat kat branula kat tangan...
Terus rasa ok...

Pastu nurse datang bawak baby kat sebelah koi..
"Puan...ni 1st twin ye...beratnya 1.85kg. Tengok jantina..."
Pasal doktor cakap dua dua laki...
Kecik besor kecik besor mata koi menganalisa jantina bayi...
Hureyyyy...pompuan...
Cheesecake punya doktor...

"Puan...yang ni 2nd twin ye...berat 2.33kg. Tengok jantina"
Ok...lelaki...
Pastu doktor bedah tu gelak...
"Eh...betul la scan hari tu ye..."
Bila dah selesai semua. ...
Nurse selimutkan...

Sebaik saje disorong keluar dari bilik bedah...
Terus menggigil kesejukan...
Nurse kata. .ini normal...
Tak bahaya...
Kesan bius tu menurunkan suhu badan...
Then nurse selimutkan dengan selimut warmer...

Tekanan darah naik dan terus naik sampai mesin bp tu bunyi teeeettttt...
Nurse check dekat kita punya miss v tu...
Then nurse jerit panggil doctor. ..
"Doctor..mother of twin is bleeding and hypertension..."
Doctor datang lari lari anak...
Koi konfius je...
Doctor inject ubat lagi kat air drip tu...
Pastu doktor lagi satu tekan perut koi...
Pastu keruk kat bawah tu...
Koi menjerit sekuat kuat hati...
Sebab...sakit tak terkata masa doktor tekan perut...
Menggigil pegang penghadang tepi katil tu...

Pastu nampak nurse bersihkan darah...
Mak aihh...
Tanya nurse...kenapa..?
Rahim tak mengecut...sebab tu bleeding...
Doktor tekan supaya darah tak mbeku dalam rahim...
Ahhh...apa apalah...sakit

Sebelum ditolak dalam wad semula....
Doktor pastikan yang ubat bius tu dah beransur habis...
So...kena cuba gerakkan kaki...
Kaki kanan dah boleh gerak..
Koi suruh doktor cubit kaki kiri...
Tak rasa. ..
Pasti doktor kata...selagi tak rasa..
Takleh balik wad...
Tunggu la...sampai dua dua kaki dah leh gerak...

Koi ditolak ke OT pagi tu kul 9 pagi...
Anak koi keluar sorang kul 10.02am
Sorang lagi kul 10.05am
Balik wad dekat kul 1 petang...
Masa disorong ke wad...
Koi nampak suami koi kat ruang menunggu...
Koi nampak dia senyum...
Mesti dia risau...
Lama betul kat dalam OT
Sebab doktor kata normally dalam dua jam lebih je...

Semuanya dah selamat...
Alhamdulillah...
Next...cabaran selepas operation plak ye...

To be continue...

5 comments:

mama ka0ri said... [Reply]

Allahuakbar!! Seram..ngeri sume ada..macam lam drama pon ada..apepon tahniah dpt baby twin...selamat berpantang..

Chekgu Azrine said... [Reply]

Tahniah ye dpt twin...untungnya
Selamat berpantang..

Kesuma Angsana said... [Reply]

tahniah sekali lagi & take care yer

Miss Mirror a.k.a Sam said... [Reply]

Tahniah Nafisa...
bestnya dpt twin.
Tapi seram la baca kisah kesakitan
tu.. sangkakan operate satu alternatif
utk tak rasa sakit. Sakit plak kena inject tulang belakang. Hmmm... camni, cukup la 3 org je anak Kak Mirror..

Nafisa81 said... [Reply]

@Miss Mirror a.k.a Sam
tak faham kenapa ada sesetengah orang dengan sengaja memilih utk bersalin secara operation....

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

babab.net

apesal traffic??