Monday, May 14, 2018

Kelas Menjahit 5M

Assalamualaikummm...
Throwback ajelah kejenya....
Sbb nak terus up entry memang tak berdaya...hihihi...
Alhamdulillah Suami bagi keizinan untuk join kelas jahit 1 hari dengan cikgu jahit tersohor Awie Manik ni...
Kelas jahit ni juga berkoloborasi dengan Azie dari AzieDCloset. Pun tersohor juga di kalangan tukang tukang jahit seantero Malaysia ni.



Muka memang tak semenggah ye...hahaha...
sila lah abaikan muka Mama Yan tanpa sebarang filter mahupun penambah perisa. 

kain merah bersatu tu...baju Mama Yan la Tu...
Kak Awie Manik tu tengah ajar potong
Dia suruh pilih antara dua pola...
Mama Yan belajar pola princess cut
ada beberapa orang je yang ambik pola princess cut ni..
ramai yang nak belajar pola tidih kasih
Lupa pulak nak snap gambar Mama Yan pakai ni...


Kelas ni diadakan di KV Azizah kat Larkin. Mesin banyak..tapi banyak juga yang tak boleh pakai. biasalah...yang pakai pun anak-anak sekolah. Cuma kena ada lebih banyak kakitangan teknikal dan maintenance kot.

Seronok berada dalam kelas kelas macam ni...riuh rendah...padahal sebelum ni tak kenal pun. kenal beberapa orang ke kat dalam facebook. lepas ni..ada la hajat juga nak belajar jahit baju melayu pula...
setakat jahit baju melayu biasa biasa untuk anak tu bolehla...tapi kalau nak yg cantik..kemas dan terletak...
memang belum sampai la ke tahap itu.

kerja tetas jahit tetas jahit ni memang jadi makanan la ntuk orang yang baru nak belajar ni...
so kalau baru nak belajar...
tok sah la guna kain batik sutera ye...
guna kain crepe atau cotton aje senang,.,,hihih...

oklah..nak ssambung keje opis sikit ni...
wassalamm


Tuesday, May 8, 2018

Happy birthday to me

Tahun ni Mama Yan dah 37 tahun...yeay...
Alhamdulillah syukur nikmat kepada Allah yang mengurniakan kesihatan...kebahagiaan...ketenangan...serta apa jua yang dinikmati sejak lahir hingga ke hati ini.


Ehh...ada yang menyelit mama nak selfie dgn red velvet by SedapMalaya ni rupanya...
Happy birthday to me again..


Aish...separuh dari kek ni Mama Yan makan sorang....sekali jalan sebab sedap tak terkata. Cukup segala rasa lemak...manis...berkrimnya....

Mama Yan tak reti buat kek sedap sedap ni...reti makan je. Yela...nak buat kek seketol...nak kena beli segala bahan. Pastu...pakai sekali dua...dah tak buat kek lagi dah...
Banyak lagi balance nya...lama lama expired. Membazir sungguh. Jangan nak jimat A...kita bazirkan B. Nnt pahala nak jimat sama banyak dengan dosa membazir.

So...Beli aje la kalau nak makan kek sepotong dua tu...
Oh ya...tapi Red Velvet yang supeerr sedap ni Mama Yan tidak beli...tapi dihadiahkan oleh Cik Pia...staff Mama Yan kat opis.

Thank you pia....asik kasik makan makan...harap2 tak gemuk
Yang suka layan kek dan manisan
Boleh add fb cik piah ni ye...
Tapi area JB jek la...

Sunday, May 6, 2018

Umar Mirzan 1 Tahun

Adik Mirzan dah setahun dah..yeay...
Sebenarnya...sah sebulan punya citer...
Dari sehari ke sehari...ke sehari...nak letak kat blog..tp asik tak sempat aje.
Hari ni ...sempat tak sempat...up jugak.
Dan tentunya entry ini akan dipenuhi dengan typo error sbb pakai henpon Samshng J7 jek ni.

Alhamdulillah dengan perkembangan yang sgt positid adik Ijan. Lahirnya walaupun pramatang...tp utk usia setahun ni...nampak normal dan sama je macam abang abang nya yg lahir matang.

Masa setahun ni adik Ijan dah pandai berdiri bila ada bantuan.
Tapi belum pandai menapak.
Takpe....slow slow ye Ijan.

Adik Ijan pun dah pandai jeles kalau mama dia peluk abang kakaknya....
Dah pandai merajuk...adohaii...
Advance tau budak budak zaman sekarang.


Kek beday Ijan ni...order kat aunty Sofia.
Sofia ni staff Mama Yan kat opis sebenarnya. Part time baker. Mama yan sokong la business anak anak muda ni...
So order la kek Creme Brulee dengan hiasan edible image gambar didi and friends ni.

Kek Creme Brulee dia ni mmg sedap dan makan banyak banyak sikit pun tak rasa muak.


Sofia ni ada buat macam macam kek tau. Boleh order deaign dan saiz yg diminati.
Tu ada nombor wasap dia kat atas ni. Boleh tanya dia pasal kek..area jb je la tapinya.

Mama Yan tak rajin nak buat kek kek ni semua...leceh la...
Sebiji kek aje pun ambil masa yg lama...
Dan benda paling malas sekali adalah...
Nak basuh segala mak nenek perkakas yg dah guna utk buat kek.
Dengan berminyak berlemin nya...
Memang la tak rajin.
Laonlah ada orang bantu basuhkan...
Dulu dulu rajin gak buat...
Sekarang dah tak rajin...
Sbb banyak benda nak buat...
Nak nak bila kita ada anak yg sah sekolah...
Nak.kena bg tumpuan juga pasal hal hal sekolah diorang kan...tu yg terpaksa melupakan benda yg pernah diminati dulu dulu kala...

Sehari sebelum beday Ijan pun....Sofia dah bagi Tiramisu
Adeh kembang la akak Cik Pia oiii...
Titamisu ni pun sedap. 
Anak muda kena la pandai cari peluang berniaga...
Rasa nak muda sekali lagi tauu...
Macam macam nak buat rasanya...
Nak berjimat duit ptptn dan buat mofal berniaga...hahaha..
Berangan je la...move on plzzz...

Ok lah..sorry tau banyak typo...
Wassalam



Lazada

Post Terhangat