AWAS!!! TEKNIK TERBARU CURI KERETA - aziankhalil.com

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Thursday, July 26, 2012

AWAS!!! TEKNIK TERBARU CURI KERETA

Jumaat, Julai 06, 2012

Minggu lalu, kereta seorang wanita telah dicuri di tempat yang sangat sibuk berhampiran Jaya Jusco di Mahkota Cheras, Kuala Lumpur. Kejadian ini adalah sesuatu yang sangat bernilai untuk dikongsi bersama supaya kita dapat mengurangkan peluang kepada pencuri kereta. 

 
Selepas meletakkan keretanya di tepi jalan di luar Jusco, wanita tersebut mendapati bahawa dia tidak berjaya untuk mengunci keretanya dengan alat kawalan jauh (remote). Pada fikiran beliau alat kawalan jauh tersebut telah kehabisan bateri atau rosak, lalu beliau hanya menggunakan kunci biasa untuk mengunci keretanya secara manual.

Beliau kemudian pergi untuk membeli beberapa barangan runcit dan kira-kira 30 minit kemudian apabila dia kembali ke tempat di mana dia meletakkan kereta beliau, didapati keretanya telah hilang.

Kemudian di balai polis dan juga di agensi insurans, beliau telah diberitahu bahawa terdapat beberapa sindiket mencuri kereta yang menggunakan peranti elektronik 'klip'frekuensi alat kawalan jauh kereta (car remote's frequency clipping). Alat ini boleh mengesan frekuensi remote kereta semasa ia digunakan untuk mengunci kereta.

Kesan dari operasi 'clipping' oleh pencuri kereta ini akan menyebabkan pemilik kenderaan tersebut tidak dapat mengunci kereta dengan alat kawalan jauh.Jadi pemilik kereta akan menguncinya secara manual. Sebaik sahaja pencuri ini memperolehi frekuensi alat kawalan jauh kereta anda, mereka akan mencuri kereta apabila anda berada jauh dari kereta anda.

Pengajaran untuk masa depan apabila anda tidak dapat mengunci kereta anda dengan alat kawalan jauh, kemungkinan tinggi bahawa seseorang berdekatan telah mensasarkan kereta anda.
Jadi anda dinasihatkan supaya tidak meletak kenderaan di tempat tersebut dan beredarlah dari situ.
 
 
copy paste dr fwd emel  - sumber asal tak diketahui
 

5 comments:

 1. bahaya sekarg nie..semua tak selamat...

  ReplyDelete
 2. Lagi2 tempat2 parking yg sunyi.. mmg harus waspada, nt bukan je keta yg hilang, nyawa plak terancam. Nauzubilahiminzalik.

  ReplyDelete
 3. mcm2 skrg ni..
  nk jln sorg2 pon rsa mcm x secure

  ReplyDelete
 4. Taketnya koi rase. Mekasih aok kongsi artikel ni. Koi tak tau pun.

  ReplyDelete
 5. Mcm2 lah skrg ni kan yan, yang wordpress tu aku amik ngan netkl, rm100 setahun, aku mmg xde masa wat entry sendiri, upload entry majalah je huhhu

  ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)

Post Top Ad