Wednesday, November 10, 2010

sakit gigi

Dah 3 ke 4 hari koi sakit gigi sebenormye..tapi taklah sesakit hari ni..nape sakit gigi? Tak gosok gigi ker?? Sape kabor tak gusok...dah gusok 3 kali sehari dah pun...tapi dia nak sakit jugek koi nak buat mana gaya??

Gigi koi ni walaupun tak putih melepak...tapi dari segi ketahanannye..InsyaAllah... memang tahan lasak..macam gigi bapak koi...umur 58 tahun..sebatang gigi pun tak penah tanggal lagi..berbeza dengan mak koi yang umurnyer sebaya dengan bapak koi...dah pakai gigi pelesu dah...adik koi yang muda 5 tahun dari koi...dah habis dah 4 batang gigi depannyer..reput..pun dah pakai gigi pelesu....

Koi sakit gigi hari ni bukanlah kerana penjagaan gigi yang tak betul..tp sbb geraham bongsu koi tu..dah 5 tahun dah..belum habih habih lagi keluar...macam mana nak keluor habih? Dah tumbuh dari awalnye tu herot..memang susah la nak keluar..bila dia nak tumbuh dia tolok ke kekawan dia yang kat sebelah...nak tumbuh nyer satu...yang sakit nyer dua tiga batang..

Tak habih nasik koi tengahari ni..nak makan pun sakit...nak tidao malam tadi pon sakit....tadi dah pergi klinik gigi Amim kat Taman Universiti...kena 40 ringgit, dapat 2 jenis antibiotik dengan sepapan ubat tahan sakit...doktot gigi tu kabor..ni nak kena buat minor surgery...kena potong gusi sikit...bab potong2 ni koi dengar seriau....lagi seriau bila dia kabor kosnye “five hundered something”...

Dengan ini makanye terpaksala koi buat temujanji dekat hospital kerajaan..walaupun kena tunggu 2 ke 3 bulan lagi...tapi genggaman tangan koi ni sukar untuk melepaskan RM500 untuk cabut gigi bongsu tu...anak bangsu ni memangnyer manja...besor mat belanjer nyeh..

10 comments:

wan nurul hezrina abd halim said... [Reply]

samalh kes kiter.arituh kna sakit 2 minggutau..ni ok cket.mmg kna wat minor sugery.sb gigikita kalu tgk xray senget n tbenm cket dlm gusi..risiko dia kebs kt tmpt tuh selmanya tp 1.8% jerk...23hb ni nurul g wat gg

Nafisa81 said... [Reply]

yelah..suami kite dah buang gigi tu last year..kat spital kerajaan..tak sampai seratus bayar. tapi makan bubur 2-3 hari

Tomato Gurl's Life said... [Reply]

betul xsemestinya skt gigi sbb xgosok gigi..sbr ye koi..dugaan..

Zura said... [Reply]

gigi bongsu selalu mcm tu...time dia nak tumbuh memang sakit abis..tambah kalo dia tumbuh senget..budak opis ni dah 2 org, pi buat surgery.. tp saya lom rasa lagi...ntah2 gigi bongsu saya masih belum kuor...

diana said... [Reply]

akak kan..
kalau sakit gigi memang pi klinik kerajaan..
sebab kos rawatan gigi ni lain macam sikit mahal nye..
kalau demam2 baru la pi klinik yang dekat2 rumah tu..
klinik swasta..

Nafisa81 said... [Reply]

dulu masa kerja tempat lama pergi klinik kerajaan je tak kira demam atau sakit apepun sbb kalau hospital tak kena potong gaji...keje tempat skang...gi spital kena potong gaji...lagi lama nunggu kat spital..lagi byk la gaji kena potong...

Solihin Zubir said... [Reply]

uiii.... sakit gigi memang menyiksakan.. huhu..
berdenyut smpai kepala tuu..
tangkap urat mata.. huhu..
moga cepat sembuh ye..

Hisyam Muhibah said... [Reply]

oak ke lukeh gambo gigi teh? ok jugoklah gambonye..

biasakalo keh sakit gigi, keh g beli ubat tahan sakit ket 7e teh..hok pil warna hijau kuning teh..

nadzirah aqilah said... [Reply]

waa... siannyer kak koi...
semoga cepat sembuh!

p@kcikLie said... [Reply]

sepital kjaan mmg murah tp tak tahan nak nunggunya...'biasak' kata org yg tak sakit..aduuuhai.

Sale! Sale! Sale!

Dapatkan pelbagai barangan di Seri Sekijang Blogshop...
Legging kanak-kanak, Cawan Giacomo, Handmade Chocolate, Homelife, kitchen wallpaper, cartoon cutlery, kitchen tools, Gift Box, Serving tray, Fridge magnet preloved item

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

I will follow youuu....

busuk.org

apesal traffic??